Размисли и страсти '11: Ангел

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Заключено
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Размисли и страсти '11: Ангел

Мнение от Ангел »

lunatic_moon

Ако ти си всичко, което искаш/можеш да бъдеш и не можеш да се разширяваш повече навън, навън не е ли празно? Или ако всичко извън теб (нищо от околния свят) не те интересува, няма ли да бъде твоето "отвън" празно?
Йей! Обичам екзистенциални въпроси!
Това ще отнеме известно време...
Ангел написа:Какво е човекът? Хилядолетия наред, хората са си давали най-различни определения, като много малко от тях третират проблема като субективисти. Защо възприемам тази гледна точка? Защото единственото доказуемо нещо е съществуването на „аз“-ът, и то дори само на собствения.
Какво би могъл да бъде човекът тогава? След като е недоказуемо съществуването на други хора освен на „аз“, човекът е... самотен? Иначе защо би му било необходимо да си съчинява цял един свят и да го пълни с подобни нему по форма и поведение? Но ако всичко това е плод на въображението, то тогава то <това тук> не съществува, а след като не съществува, какво остава? Остава неговият създател – съществото, наречено (наричащо се) "човек". Тогава, съществува единствен "човек". И защо този "човек" да е човекът както ние го познаваме – нали мисълта не познава окови, следователно формата и абсолютно всичко останало може да е моделирано според някакви критерии на неговия създател. Защо всичко това да не е просто изкривена представа, какъв е бил живота на същества, "видени" като нас през „очите“ и във фантазията, примерно, на един камък <малко знаем за психологията на камъните – не бих могъл да знам защо камъкът би направил подобно нещо>, който във фантазията си се нарича „човек“, измисля си още „хора“ и цяла една Вселена? Така понятието "човек" губи смисъла си, защото включва и формено определение; остава същественото от „човека“ – личността.
Личността вече е доста повече от човека – тя е това, което прави човека "човек" <дори да приемем идеята за камъка>. Да, личността се променя - според себе си, защото съществъването на други личности, както отбелязахме по-рано, е невъзможно; и за време пак определено от тази личност. Личността няма граници на развитието си, освен тези, които сама си е поставила. Тя съществува когато, както и колкото се осмели да си позволи.
И какво излиза че е човекът: самотно, самоограничено, самозаблуждаващо се същество със самоопределена форма и нрави.
Това са мои размишления в сферата на нео-субективистичния екзистенциализъм. В тяхния контекст, човек сам съчинява всичко, което изпитва; разбира се,прави го несъзнателно, за да му е интересно; дори "негативните", "неблагоприятните" и "нежеланите" събития (по този начин) се оказват просто проекции на негови несъзнавани потребности. С това наум, може изобщо на няма "навън", тъй като "всичко" би могло да бъде "вътре".
Извън горното, личността непрестанно се променя. Когато спре, умира. Аксиома: "Съвършенството е непостижимо за крайни същества (finite beings)". Следствие: винаги ще има към какво да се стреми една личност, но никога не би могла да достигне всичко, към което би изпитала стремеж. Човек винаги иска да е повече, дори когато не го осъзнава - дори Бил Гейтс има мечти. Във всеки случай, исках да отговоря с "Не." на първия въпрос :lol: :lol: :lol: :lol:

На втория ще отговоря значително по-кратко: такава хипотеза е извън способностите ми да си представя манифестирана за съзнателно същество.

Мислиш ли, че посрещането на чужденците от българи с хляб и сол обижда гостите на страната ни? (навремето тази традиция е означавала, че другоселецът се приема за лош човек и чрез хляба и солта той се пречиства, за да не омърси селото)
Better safe than sorry! Сега пък, след престой в някои тропически региони, се обеззаразяват съответните пътници. Няма нищо обидно в това. А традициите, по принцип, са ми безразлични (когато не ги разбирам като "излишни" или "вредни").

Portal 2 по-добра ли е от Portal 1?
Различни са. Втората е по-продължителна и с по-заплетен сюжет, но пък (СПОЙЛЕР!!!) няма торта. Първата е гениална - няма нищо излишно, но пък...е много кратка. Освен това, Втората има и кооперативна опция, което е доста яко. Според мен, не трябва да се сравняват, а да се разбират като едно цяло... Като томове на една книга.

Щастието или парите? Изключват ли се двете неща?
Ако съм поставен пред този Избор - Щастието. Не се изключват, по принцип, но всичко е възможно... Има много хора с пари, които са Юастливи същевременно.

Първата песен, за която се сещаш?

:oops:

Би ли скочил с бънджи? А с парашут?
Да. Да.

Чел ли си нещо на Емил Чоран? Ако да, според теб побъркан или гениален е?
Вече да :bounce: . Нито ненормално, нито гениално - явно харесва думичката "прозорливо" и я намирам удачна за негово описание.

Съгласен ли си с това?
Безсънието е само парченце от комплекса причини за отглеждането на гордост и високомерие. В момента, не се сещщам къде, но бях чел, че хората се валидират като значими, посредством това, колко са натоварени. Затова я има тази нотка на задоволство от оплакването, и затова предпочитаме да се оплачем, вместо да се похвалим - по този начин търсим признанието на другите за собствената си значимост: усещаме че "работя много" ни издига в очите на събеседника повече, отколкото "спечелих от тотото". Иначе, много съм съгласен, че "прозорливостта може да бъде присъща на всеки човек, който се чувства нещастен".
Последно промяна от Ангел на 29 Юни 2011, 16:29, променено общо 1 път.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

assault

Здравей.
И ти бъди здрав!

Защо не спиш и ако спиш, кога точно е и каква е системата, че ми стана интересно? :roll: :lol:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 63#p881963
Из това мнение има препратка. Спя малко, защото имам други неща за вършене през сесията (примерно, да отговарям на Р&С :lol: ). Извънсесийно, спя между 4 и 6 часа непрекъснат сън (когато не съм на форумна).

Към какво трябва да се стреми човек по време на съществуването си?
Към Щастие, но не за сметка на чуждото.

Възможно ли е сливането на мига в битието и небието?
Не знам - нямам спомени от ембрионалното си развитие, а след прехода към смъртта си не бих могъл да ти отговоря. Не мисля че има каквото и да е значение.

Човек трябва ли винаги да спазва принципите си?

Принципите трябва да са гъвкави и податливи на промени, защото всичко друго непрекъснато се променя. С тази уговорка, да - винаги.

Любим футболен отбор? Най-велик футболист?
Не съм запалянко, но симпатизирам на Левски, Етър, Арсенал, Барселона, Ювентус, Интер и Аякс. Най-велик футболист: който съм гледал приживе - Денис Бергкамп; който не съм - Георги Аспарухов.

Любим филм?
Нямам.

Ае стига толкова. :lol:
Пак заповядай! :mrgreen:
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

Ангел написа:Любим футболен отбор? Най-велик футболист?
Не съм запалянко, но симпатизирам на Левски, Етър, Арсенал, Барселона, Ювентус, Интер и Аякс. Най-велик футболист: който съм гледал приживе - Денис Бергкамп; който не съм - Георги Аспарухов.
Ехааа, ти на бая отбори симпатизираш. :lol: Иначе браво за Левски и Гунди.

Опиши мечтаното семейство и мечтания си дом.
Ако бъдещата ти съпруга е религиозна, би ли сключил църковен брак, за да й угодиш?
Каза, че вярваш, че хората са изначално добри. Какво те кара да смяташ така? Дали все пак злото и първичното не са заложени в тях в по-голяма степен?
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

menina.do.mar

Опиши мечтаното семейство и мечтания си дом.
Партньор (от женски пол), в когото да съм Влюбен - не държа на брака изобщо, но съм склонен да сключа граждански, при определени условия. Към момента, бих предпочел да имаме 2-4 деца, но това ми предпочитание може да се промени във времето; това не значи, че, ако бих имал само едно, бих го Обичал по-малко (важи и за всяко след четвъртото). Голяма къща, далече от градския шум, но с удобен транспорт и високоскоростен Интернет. Задължително обрасла с бръшлян (не отровен, разбира се). Трябва да си имам собствен кабинет, но, освен него, и големшка лаборатория/цех (под земята - като злодей от комиксите). Котки. Кучета. Много материалистично изглежда, но всъщност мога да мина само с Възлюбена, без да ми липсва нищо друго.

Ако бъдещата ти съпруга е религиозна, би ли сключил църковен брак, за да й угодиш?
Не.

Каза, че вярваш, че хората са изначално добри. Какво те кара да смяташ така? Дали все пак злото и първичното не са заложени в тях в по-голяма степен?
За да оцелее едно човешко същество, за него трябва да бъдат полагани грижи. Така, всеки човек е "закърмен" с добро. "Първичното" е извън обхвата на антропогенни определения като "добро" и "зло" - не виждам нищо излишно, вредно, нежелано в него. А "зло"... Какво "зло" може да е "заложено" в едно бебе?
Running down a spiral
ФАРА!!!
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Според теб къде се намира границата между любовта и приятелството?
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

Злото в едно бебе няма как да бъде проявено, но не значи, че го няма заложено. С годините то си проправя път и расте заедно с човека. Не смяташ ли, че във всеки от нас дреме едно чудовище, но някои съумяват да го държат заспало през целия си живот?
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Пак аз... :D

С кой от двата пола се разбираш по-добре? И каква е причината, според теб...
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Faith_no_more

Според теб, къде се намира границата между Любовта и приятелството?
Където я постави не-Влюбеният. :lol:
Споделих собствени разбирания за Любовта по-рано - разликите с приятелството и Обичта би трябвало да могат да се изведат от тях. А не мога да определя граница, защото Любовта е безгранична.
Когато заспиваш и се събуждаш с мисъл за определен Човек, значи вече не е "само приятелство". Когато редовно се улавяш че мислиш за него, докато пътуваш - също. Когато сексуалният нагон, похотта отстъпи пред желанието да правите Любов... Когато, при среща, внезапно ти се отпуши носа, който не си знаел/а, че е запушен до този момент... Когато земята сякаш се клати, докато се разхождате... Такива неща...
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

menina.do.mar

Злото в едно бебе няма как да бъде проявено, но не значи, че го няма заложено.
Добре де - как се "залага" "зло" у бебе?

С годините то си проправя път и расте заедно с човека. Не смяташ ли, че във всеки от нас дреме едно чудовище, но някои съумяват да го държат заспало през целия си живот?
Зависи изцяло от собствената ти, лична и субективна дефиниция за "зло". Ами ако ние сме "чудовищата", които потискат проявлението на "доброто"?
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Maeve

Пак аз... :D
И аз пак... :cat:

С кой от двата пола се разбираш по-добре? И каква е причината, според теб...
Хм... Общуването с двата пола е различно. Иска ми се да вярвам, че се разбирам еднакво добре и с двата, но по различен начин и с различни средства. Малко ми е странно, но чисто количествено контактувам повече с представители на за мен по-красивата приблизително половина от човечеството. Това е така, заради склонността ми да бъда многословен, което кореспондира естествено добре с потребностите на жените поне на повечето. От друга страна, с мъжете комуникирам доста по-ефективно: всичко е точно, кратко и недвусмислено.
Двата пола имат много различни речници и ритуали в комуникацията.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър

Мнение от Bagatur »

Епичен поздрав с:

:salute:
Strength and honor.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Бай Ангеле, защо те избраха, точно като съм зает да си оправям курсовете и да пътувам?

1. Кога ще пием бира?
2. Кога ще ядем шкембе?
3. Кога ще играем D&D?
4. Фен ли си на редукционизма и ако не, защо?
5. Любима историческа личност? (да не е учен и да не е роден след 1900 г.)
6. Опиши любовта.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

За какво би си струвало да жертваш любовта?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
lunatic_moon
Вазов
Специалност: Компютърни науки

Мнение от lunatic_moon »

Как учиш? Пробвал ли си Pomodoro метода? Мислиш ли, че е ефективен?

Защо учиш? Кое те стимулира?

Един ден без кофеин или един ден без никотин?

Ще успее ли Google+ да избута facebook от върха на социалните мрежи?
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Jamesmagno

Бай Ангеле, защо те избраха, точно като съм зает да си оправям курсовете и да пътувам?
За да имаме повече поводи да пием лятоска? :lol:

1. Кога ще пием бира?
На 9-ти или 10-ти идния месец.

2. Кога ще ядем шкембе?
Сутринта, след бирата.

3. Кога ще играем D&D?
Когато си натаманим графиците.

4. Фен ли си на редукционизма и ако не, защо?

Трудно ми е да отговоря изчерпателно. Редукционизмът е подходящ за разрешаването на много, но не и за всички проблеми. Съвсем определено не мога да застана зад целите на онтологичния редукционизъм. В някои случаи (немалко количество), холистичният метод е далеч по-добра алтернатива. От друга страна, когнитивният адитивизъм е много елегантно и дипломатично съчетание на двете. Аргументацията на Свен Ерик Йоргенсен за "правилния" подход, при изучаване на комплексни системи, е много, много интересна и определено заслучава внимание... В кратце: да, когато е най-рационален и ефективен при разрешаването на конкретен проблем.

5. Любима историческа личност? (да не е учен и да не е роден след 1900 г.)
Сенека за учен ли го броиш?

6. Опиши любовта.
Е колко пъти?! Има на предишните страници.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”