[КСК 2011] История
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Equilibrium
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: МО
- Курс: втори
Re: [КСК 2011] История
Да, една от най-кофти и скучните теми ми бяха и на мен. :Д
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Имам нужда от помощ
Наскоро разработих голямата тема за християниацията и разпространението на славянската писменост при Борис. Като забележка обаче ми е отчетено, че твърде много съм писала за Кирил и Методий (някъде към листче). Може ли някой да ми напише тук примерни встъпителни думи, преход към учениците на двамата братя, понеже се чудя по какъв начин бих могла да съкратя в 2-3 изречения цялата информация за К. и М. - да споменавам ли мисиите или да се спра само на Великоморавската, да пиша ли за легендарната Брегалнишка, за престоя в Рим, абе.. сещате се, сложна работа. Мерси предварително на който се отзове.
И още един въпрос - синът на Никифор I Геник СтаврИкий или СтаврАкий е, щото в 5 учебника по 5 различни начина едва ли не го срещнах..
Наскоро разработих голямата тема за християниацията и разпространението на славянската писменост при Борис. Като забележка обаче ми е отчетено, че твърде много съм писала за Кирил и Методий (някъде към листче). Може ли някой да ми напише тук примерни встъпителни думи, преход към учениците на двамата братя, понеже се чудя по какъв начин бих могла да съкратя в 2-3 изречения цялата информация за К. и М. - да споменавам ли мисиите или да се спра само на Великоморавската, да пиша ли за легендарната Брегалнишка, за престоя в Рим, абе.. сещате се, сложна работа. Мерси предварително на който се отзове.
И още един въпрос - синът на Никифор I Геник СтаврИкий или СтаврАкий е, щото в 5 учебника по 5 различни начина едва ли не го срещнах..
she'd started smoking poetry
-
grenadier
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Ставракий е.
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
Аз пък го знам като Ставрикийgrenadier написа:Ставракий е.
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Хайде да гласуваме!
Ставракий:2
Ставрикий:1
(или по-добре ме игнорирайте)
Ако има някакво значение - на английски го пишат или Staurakios или Stauracius, та и в двата варианта проблемната гласна е `а`. Та - Ставракий.
Ставракий:2
Ставрикий:1
(или по-добре ме игнорирайте)
Ако има някакво значение - на английски го пишат или Staurakios или Stauracius, та и в двата варианта проблемната гласна е `а`. Та - Ставракий.
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
- gentleness_
- В началото бе словото
и аз го знам Ставракий
)
Живот ли бе – да го опишеш?
Живот ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише
и ще горчи като отрова.
Живот ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише
и ще горчи като отрова.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Тая тема е доста малко вероятно да се падне някога, така че не е от голямо значение. Иначе по втория въпрос: Ставрикий.jenesais написа:Имам нужда от помощ![]()
Ставракий е, така го писах и на изпита на 17ти, няма забележки по това. 
- Lithium
- Легендарен флуудър
Аз миналата година го писах Ставрикий и пак нямаше забележкиassault написа:Ставракий е, така го писах и на изпита на 17ти, няма забележки по това.
Here come the bass, thunder in the guts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
- lordivan
- Пишете, о, братя
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Ставракий[/url]
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
При такива имена няма значение как го пишеш , ако от началот , до края е по един и същ начин . Проблем е ако на едно място го напишеш по един , на друго място - по друг
. Същата е работата с годините - ако пишете годините по стар стил трябва да е докрая по стар стил , ако по нов - докрая по нов , но не и да се смесват (е може ако в скоби пишете , че е нов стил например) 
^Съвсем точно.
Нахално, но, ако някой има извори за Съединението и е склонен да ги сподели - нека пише на личен. Благодаря! :Д
Нахално, но, ако някой има извори за Съединението и е склонен да ги сподели - нека пише на личен. Благодаря! :Д
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
За нова история доколкото знам не трябват извори.
То е и нелогично - 19-20 век какво се случва по света не се документира от шепа хронисти - има вестници, документи, спомени.. неизброимо е. Същото е и за Възраждане (даже знам, че ако на възрожденска тема пишеш извори, най-вероятно е да те орежат).
еми то точно вестниците и документите са изворите.И е абсолютна глупост да кажеш, че режат ,ако пишеш извори за вързрожденска тема.
Право - 1 курс, 1 поток, 2 група.
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Не че режат буквално, но изворите са толкова много, че е ненужно да се опитваш да ги обособяваш, както в една средновековна тема. И пет, и десет, и двайсет да напишеш - ето това ще е смешно на фона на реално съществуващите, които са много над този брой. А и лесно се получава объркване. И това като съвет, получен от преподавател на курса по история в СУ, не нещо, дето аз съм си измислила, щото ме мързи да ги уча.