[КСК 2011] Математика

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Re: [КСК 2011] Математика

Мнение от morfei »

Не те разбрах. Знаеш как се решава, но не можеш да се сетиш как да опишеш решението? Да, за 2 седмици няма да научиш много, но можеш да затвърдиш наученото досега с решаване.
Компютърни науки 1 курс
brasence
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

Най-вече грешки в изчисленията или недообяснени неща, за което се отнемат точки. Матурата е виновна за всичко! :D Преди нея нямах такива проблеми.
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
Аватар
Yoana.T
От дъжд на вятър

Мнение от Yoana.T »

Ясно е, че математиката не е зубрене! Де да можех да назубкам всички типове задачи, и като погледна изпита да си пусна някаква 'търсачка' в мозъка и да напиша всичко... но не се и опитвам да наизустявам задачи.
Просто си има някои хитрини, до които се достига по-лесно като гледаш чужди решения :D
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

@brasence: Това си е сериозен проблем. Явно не си чел достатъчно чужди решения, а и не си решавал достатъчно щом правиш често грешки в изчисленията. Седни и порешавай тука 2 седмици, опитай се да ги избегнеш тези неща. Пак казвам - единственото нещо, което трябва да те бърка е, че не може да се сетиш за решението(а ако си достатъчно добър и концентриран това няма да стане, защото няма извращения)
Компютърни науки 1 курс
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя
Специалност: КН у ФМИ
Курс: втори

Мнение от iprodanov »

Концентриран, концентриран, колко да си концентриран след 4тия час? Мен т'ва ми е максимума. :lol: След т'ва една елементарна сметка от рода 15*26 ми отнема 2-3 минути и почвам и аз с елементарните грешки. :bounce:
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Не сте тренирали достатъчно. Пробвали ли сте да решавате цели изпити от минали години?
Компютърни науки 1 курс
Аватар
cReoLiN
В началото бе словото

Мнение от cReoLiN »

Така и не мога да разбера защо държите матура по математика - ами ако не изкарате 6.00 ? Балът пада, а ако не караш матура и имаш 6 си ок.
brasence
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

morfei написа:Не сте тренирали достатъчно. Пробвали ли сте да решавате цели изпити от минали години?
Абре човек, не е до това, поне при мен. Напоследък буквално съм прегрял. Ходя на пробни изпити и госпожата точно това ми казва, че рядко се среща човек който знае как се решава задачата, но да направи задължително някъде грешка и да не получава правилния отговор. Все ме успокоява, че ше внимавам повече на изпита, но това не успокоява :(

Няма по какво друго да държа...
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

brasence написа:
morfei написа:Не сте тренирали достатъчно. Пробвали ли сте да решавате цели изпити от минали години?
Абре човек, не е до това, поне при мен. Напоследък буквално съм прегрял. Ходя на пробни изпити и госпожата точно това ми казва, че рядко се среща човек който знае как се решава задачата, но да направи задължително някъде грешка и да не получава правилния отговор. Все ме успокоява, че ше внимавам повече на изпита, но това не успокоява :(

Няма по какво друго да държа...
Това, което правех аз на изпита, може да ти помогне донякъде.
Първо решавам задачите на чернова, после - на белова.
Ако случайно получа различни отговори - гледам къде и какво точно съм сбъркала.
Възможно е два пъти да допуснеш една и съща грешка, разбира се, но все пак помага.
Изображение
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя

Мнение от iprodanov »

Мда и аз така направих на предварителния. Лявата страница е чернова, дясната белова. Един недостатък - отнема бая време, ама на редовния мисля да посочвам дългите сметки в черновата с една стрелка, а не да ги преписвам.
Аватар
HorusEye
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от HorusEye »

Същата работа е и при мен. Сега съм на геометрия. Ужасна е или поне задачите от сборника на Чакърян. Когато решавах алгебра всичко вървеше доста по-бързо, а сега мъка. Понякога не се въздържам и поглеждам отговорите за побутване малко.

Значи не е задължително черновата да е отзад. На изпита ги писах на последните страници и после само прелиствах.
Аватар
Yoana.T
От дъжд на вятър

Мнение от Yoana.T »

cReoLiN написа:Така и не мога да разбера защо държите матура по математика - ами ако не изкарате 6.00 ? Балът пада, а ако не караш матура и имаш 6 си ок.
Ами и аз така разсъждавах и затова не писах математика.
Но помисли - с матура по математика може след време ако се сетиш да прекъснеш и да кандидатстваш другаде, или искаш 2ро висше, да влезеш с матура. Плюс това ако математиката ти е най-силния предмет, предполага се, че на ДЗИ по мат. ще изкараш най-висока оценка, и дипломата ще "падне" минимално. Не че ни трябва тази диплома, но си е някакво самочувствие :D

А пък на мен от сборника ми липсват 6 страници, точно от геометрията :( Не знам как не се сетих да го погледна в книжарницата....
Последно промяна от Yoana.T на 26 Юни 2011, 17:50, променено общо 2 пъти.
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

iprodanov написа:Мда и аз така направих на предварителния. Лявата страница е чернова, дясната белова. Един недостатък - отнема бая време, ама на редовния мисля да посочвам дългите сметки в черновата с една стрелка, а не да ги преписвам.
Да, ама така ги правиш само един път и ако си сбъркал в сметките в началото, се прецакваш. Е, ако си сигурен, че са верни, няма лошо. :D
Отделно, че черновата по принцип не я гледат. Е, ако им посочиш със стрелки, може би ще хвърлят едно око, но не си представям ти как ще го напишеш. :D

HorusEye, черновата може да ти е навсякъде, но е добре да отбелязваш кое е чернова и кое белова.
А задачите от сборника на Чакърян дори да ги решаваш само с подбутване, пак е полезно, защото решението ти минава през главата.
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

morfei написа: Аз правя следното:

Почвам всичко на белова. По-сложните геометрични и тригонометрията правя на чернова, докато ми дойде идеята за решението и, без да преписвам, я решавам на беловата. Стереометрията, според мен, е задължително да се направи на чернова. Особено в моя случай, защото не мога да си нарисувам правилен чертеж в първите 3 опита . Така се пести доста време, не пиша нещо, освен ако не съм сигурен, че ще ми помогне, а само мисля по задачата. Ако трябва и 20 мин. ще мисля без да пиша. Естествено, ако видя, че нещо се затруднявам по дадена задача я пропускам и после се връщам на нея. Не е лоша идея всяка задача да се прави на отделен лист. По-прегледно е, а и ще трябва място ако не си дорешил нещо.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя

Мнение от iprodanov »

мда, и на мен чертането ми се отдава. Затрих 4 страници от 10те листа само в чертежи. :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”