Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
chill написа:добре, бе, бива ли такава глупост......
1во класиране в СУ - 29.07.2011 със записване от 01.08 до 04.08
Записване във ВТУ на 1во класиране - 20 и 21 юли, второ класиране 23 и 24 юли ......
накратко аз трябва да реша дали да се запиша ако съм приет във ВТУ още преди да съм разбрал приет ли съм в СУ ????????????????? което автоматично обезсмисля едното ми кандидатстване, пътните за ходене на изпит, загубеното време, таксите по изпити, таксите по класирания, таксите за бюрото дето взима документите.............
MAJOR WTF .
Дам... университетите не само, че не са длъжни да си стиковат програмите, ами съм почти сигурна, че подобните ситуации са напълно умишлено създадени. Просто в момента има много места за запълване и малко кандидати.. "борбата е безмилостно жестока"...
Искам да кандидатствам културология и виждам, че мога да вляза (като гледам миналогодишните балове) с оценката от ДЗИ по БЕЛ,умножена по 2.5, както и с оценка от изпит с коефициент 3. На изпит ще ходя, за да мога да използвам оценката и за други специалности, които ще пиша, но ще ми вземат ли тази, с която се получава по-висок бал? Държах матури по АЕ и БЕЛ, а оценките и от двете могат да се вземат, автоматично ли се избира по-високата? И последно ... като съм платила такса за изпита, трябва ли да плащам отново, че ще използвам и оценката от матурата?
“Some people hear their own inner voices with great clearness. And they live by what they hear. Such people become crazy... or they become legend.”
Я,бъдеща колежка Много се радвам Винаги се взима оценката,която формира най-висок бал.Таксат мисля,че се плаща само за участие в класирането.
chill,нали обявената дата е 27ми?Как си подаде документите днес?
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Даже, не знаех, че пак се плащат 30 лева като се подават документи за класирането ... мислех, че ще мина само с таксата за изпита и плащането на бланката за специалностите ...
“Some people hear their own inner voices with great clearness. And they live by what they hear. Such people become crazy... or they become legend.”
Бланката за специалностите влиза в тези 30 лв Тази такса от 30 лв, която сега се нарича "такса класиране" преди е замествала възможността за 30 лв да използвате оценките си от ДЗИ
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
hriskataaa написа:chill,нали обявената дата е 27ми?Как си подаде документите днес?
звънях до офиса в моя град и казаха, че започват да приемат документи от днес;
може би ще ги пратят към София след 27-ми, нямам идея.
Ааа,този момент с различните градове съм го пропуснала Вярно,че извън София документите се подават по-рано.Тук започва от 27ми
А иначе студентите са малко като цяло .Не само защото тези години децата са по-малко,ами и защото все по-малко искат да учат в университет.Голяма част се задоволяват със средно образование.Ето затова имаме повече сервитьори и продавачки от висшисти
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Да,и това е така.Голяма част бягат в чужбина.Около мен също е така,половината ми клас едва ли не,заминава за Англия наесен.Но това е в големите градове,по села и паланки предимно не се учи,а който завърши гимназия предпочита за бачка,вместо да учи.Поне такива са моите наблюдения
hriskataaa написа:Ето затова имаме повече сервитьори и продавачки от висшисти
Според мен не само че е напълно нормално висшистите да са по-малко на брой от тези с висше, но и така трябва да бъде. И то не само за висшето като цяло, но и магистратурите трябва да са по-малко от доктурантурите. Вземи един университет за пример. Какъв би бил той и каква репутация ще има, ако професорите и академиците са повече от асистентите? Професорите ли ще провеждат семинарните занятия и упражненията? За да се развива нормално една държава, трябва ВУЗ-овете да са по-малко от ресторантите и кафенетата, не смяташ ли? Жалко е това, че все по-малко хора имат желание да продължат образованието си, както и, че много млади хора нямат обективната възможност (най-вече финансова) да го направят.Това, че в България процесът се е превърнал в пародия, е друг въпрос.
"Човек никога не би се примирил да пълзи, ако почувства порив да лети"
@white.kitty
Подкрепям изцяло мнението ти.
А и ще добавя, че обикновено сервитьорките и продавачките са вишисти, ако забележиш. Това се получава, защото просто държавата се оказва неспособна да им осигури работа по специалността им. Доказано е, че поне 70% от вишистите не работят това, за което са учили 4 години.
... и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.