[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] История

Мнение от jenesais »

Хора, някой сеща ли се как беше адресът на онзи сайт, в който май някой от преподавателите в СУ беше качил подробни планове на темите по история? Осъзнавам, че едни подредени хронологии под ръка ще са ми идеални за преговор..
she'd started smoking poetry
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Facebook
Изображение
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

seduction написа:
assault написа:
seduction написа:Да, имах предвид 856г :oops:
Искам да попитам дали трябва да включа следно- 880г- неуспешен опит за покоряване на сръбските племена.Владимир Расате плюс двадесет болярски рола били пленени. След този неуспех българите сключили съюз със сърбите. Не били забравение и бълг.интереси по средния дунав

п.с-май съм изпуснала фотиев събор

assault-благодаря много, яко някой друг се сети за пропуск или открие неточност-нека да каже:)
Това не е ли още 855-856г.?! И всъщност има спорове, щото някои по нови историци считат, че става въпрос за 870г. -
Не, не си го изпуснала.Просто Фотиевият събор е 879г., който ти си писала като 9ти, за което даже щях да пиша тъкмо. :lol: :lol:
А има ли въобще в тази тема Девети вс.събор?
В учебника на просвета е посочена 880г. Според учителя ми по история е по-рано.Вече се обърках тотално ...
Ами.....на така наречения Фотиев събор през 879-880г. българската църква получава автокефалност, това е.Ама не съм чул да е 9ти.
П.П Сега проверих и в нета, няма подобен събор, който да е официален през 880г., единствено т.н. Фотиев.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ecumenical_council
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от goblinwfi »

assault написа:
MiseryChastain написа: ГОЛЯМА ГРЕШКА. Изключително голяма. И сега ми идва толкова натоварено, че просто си нямаш и на идея. 15 автори не се преговарят току-така за два месеца. И така съм без никаква представа за тоя изпит.
Е, не, не, тк ме утрепа от смях. :lol: :lol: 15 автори съм ги минал точно за 8 дни преди предварителния (четене на произведения+някакви анализи), а ти за 2 месеца не можеш да ги преговориш, дори не да ги научиш. :lol: :lol:
А зелената книжка не е особено добра, има неща, които липсват.Например в темата за Априлското самият Пламен Митев казва, че турците са знаели за въстанието и те са го инсцинирали един вид; липсва такова понятие като помощник-апостоли, но в учебниците се използва....та така.
Бях на курса , Митев не ни каза такова нещо :shaking2: Попринципш почтии е доказана следната история за залавянето на Левски : Значи Д. Общи организира ограбването на пощата . След месец го хващат . Той си изпява всичко . Като разбира Левски отива да вземе важните документи за да не разберат турчолята за абсолютно всичко . Апостола ги зашива в яморлука си (може и да не е яморлук , но не е от съществено значение) . вървял си по пътя за границата (към Букорещ) и се разминал с 2 заптиета , които отивали при поп ...(в момента ми избяга името :shock: ) И го попитали къде отива . Той казал че отива на някакв човек на нивата да работи . Заптиетата като отишли при попа го попитали къде е нивата на този човек и той като им казал те се усетили , че Левки вървял в обратната посока и те го настигнали и го арестували . А за помощник - апостолите аз мисля , че си е имало :lol: :lol: :lol:

п.п. за 15-те автори 1. аз знам че са 14 , защото Багряна не влиза в конспекта :) 2. Аз ще си отделя 5 дни да преговоря всичко по БЕЛ по 3-4 автора на ден :salute: :rr:
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

името на попа, мисля че беше Кръстьо
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

goblinwfi написа:
assault написа:
MiseryChastain написа: ГОЛЯМА ГРЕШКА. Изключително голяма. И сега ми идва толкова натоварено, че просто си нямаш и на идея. 15 автори не се преговарят току-така за два месеца. И така съм без никаква представа за тоя изпит.
Е, не, не, тк ме утрепа от смях. :lol: :lol: 15 автори съм ги минал точно за 8 дни преди предварителния (четене на произведения+някакви анализи), а ти за 2 месеца не можеш да ги преговориш, дори не да ги научиш. :lol: :lol:
А зелената книжка не е особено добра, има неща, които липсват.Например в темата за Априлското самият Пламен Митев казва, че турците са знаели за въстанието и те са го инсцинирали един вид; липсва такова понятие като помощник-апостоли, но в учебниците се използва....та така.
Бях на курса , Митев не ни каза такова нещо :shaking2: Попринципш почтии е доказана следната история за залавянето на Левски : Значи Д. Общи организира ограбването на пощата . След месец го хващат . Той си изпява всичко . Като разбира Левски отива да вземе важните документи за да не разберат турчолята за абсолютно всичко . Апостола ги зашива в яморлука си (може и да не е яморлук , но не е от съществено значение) . вървял си по пътя за границата (към Букорещ) и се разминал с 2 заптиета , които отивали при поп ...(в момента ми избяга името :shock: ) И го попитали къде отива . Той казал че отива на някакв човек на нивата да работи . Заптиетата като отишли при попа го попитали къде е нивата на този човек и той като им казал те се усетили , че Левки вървял в обратната посока и те го настигнали и го арестували . А за помощник - апостолите аз мисля , че си е имало :lol: :lol: :lol:

п.п. за 15-те автори 1. аз знам че са 14 , защото Багряна не влиза в конспекта :) 2. Аз ще си отделя 5 дни да преговоря всичко по БЕЛ по 3-4 автора на ден :salute: :rr:
Никъде не съм казвал, че на курс съм чул подобно нещо. :shock: :lol: На съвсем друго място и по съвсем други поводи съм ги чувал тия неща. 8) А тия помощник-апостоли той на няколко пъти каза, че няма такова понятия, така че....А самият Гюргевски комитет е просто "Събрание на апостолите", така го нарече. :wink: Как да е, да не разводняваме темата на хората, които имат да учат. :lol:
Все тая, дето е 14, там е и 15. :lol:
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Искам да попитам в темата за Симеон трябва ли да се пише за златния век? Учителят, при когото ходих ми каза, че в СУ няма как да дадат тема от типа- Векът на Симеон Велики например и затова ми е казал да уча само политическото могъщество? Вие на какво мнение сте?
А също така в темата за Борис трябва ли да пишем за Кирил и Методий и учениците им? :?
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Never »

seduction написа:Искам да попитам в темата за Симеон трябва ли да се пише за златния век? Учителят, при когото ходих ми каза, че в СУ няма как да дадат тема от типа- Векът на Симеон Велики например и затова ми е казал да уча само политическото могъщество? Вие на какво мнение сте?
А също така в темата за Борис трябва ли да пишем за Кирил и Методий и учениците им? :?
Симеон може да се падне политическо могъщество или политическо могъщество + култура, но не само култура.
А при Борис мисля, че само се споменават, иначе са си отделна тема, до колкото знам.
It's never too late
for a twist of
fate.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Хмм до колкото знам специално за СУ Кирил и Методий и учениците им няма как да се падне като отделна тема. Иначе аз съм предвидила около един лист да напиша за тях, но ме интересува дали това е правилно и дали, ако се падне тема- Покръстването на България при Борис без в заглавието да е включено каквото и да е свързано с писмеността, дали би било грешка, ако аз го включа.
Колкото до Симеон, този златен век не ми излиза от главата. Човека, при когото ходех е проверяващ, но все пак.Като гледам статистиката Симеон се е падал последно преди две години и темата е била формулирана-

2009- „Политическо могъщество на България при цар Симеон“-
1991- "Политическо могъщество и културен разцвет на България п/з управлението на цар Симеон Велики"
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

При Симеон се пише за културата, няма как. Не подробно, но 1,5-2 страници, трябват.
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
Аватар
MiseryChastain
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от MiseryChastain »

Lithium написа:При Симеон се пише за културата, няма как. Не подробно, но 1,5-2 страници, трябват.
Именно. Пишеш за златния век синтезирано, в основи какво е представлявал.
А в темата за Борис включваш Кирил и Методий и учениците им с оглед на значението за славянизацията на църквата, но пак по-сбито, тоест.. Великоморавскара мисия. Или поне аз така ги виждам нещата.
...
и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.

Право, I-ви курс, 6-та група.
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър

Мнение от goblinwfi »

С риск да се повторя с горните мнения - за Симеон ако се падне "Политическо и културно могъщество ..." пишеш и за политика и Златен век , ако е само "Политическо могъщество ..." пишеш за политиката , и само споменаваш за културата :)

За Борис - Ако напишете повече от половин - една страница за Кирил и Методии директно си вкарвате автогол . Аз бях развил сравнително добра тема за Борис , но бях посал повече за Кирил и Методии и имах 3,50 . В рецензията ми пишеше нещо от сорта : неправилно разчитане на основните въпроси - основен въпрос е Делото на учениците на К&М , а не делото на самите К&М .
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Хах, добре. Аз като си завърша темата за Борис ще постна това, което мисля да включа като допълнение за писмеността и вие ще кажете дали е окей? А ако темата е формулирана- само покръстване, трябва ли да пиша за писмеността и това би ли ми взело от оценката? :?
Аватар
MiseryChastain
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от MiseryChastain »

Няма шанс да бъде формулирана само покръстване, защото само по себе си то е самият акт на приемане на вярата.. и до там. А истинската същност на Борис като добър политик и дипломат не се корени само в покръстването, а в това, което прави след това - създаването на самостоятелната църква и славянизацията й. Затова според мен лично няма такъв вариант.
...
и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.

Право, I-ви курс, 6-та група.
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Темата за Борис мисля, че я формулират като "Покръстване на българите и основаване на българската църква при княз Борис I".
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”