Какво искате да учите?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: Какво искате да учите?
black_lady, какво си завършила, че поне да се пазим от него
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
blacklady, и защо си мислиш, че като станеш накадърен юрист/икономист/инженер/лекар, все приложими специалности, ще цъфнеш и ще вържеш?Важно е да правиш, това което правиш, добре, иначе файда няма.Изкарай си и 10 висши, взети с преписвания и безсмислено зубрене и чакай някой да ти постели червеното килимче
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Не ми пука, че ще "предизвикам" съдбата, но който има умения, знания, практични и теоретични, в дадена област, плюс желанието, което идва винаги първо, този ще успее: приспособявайки се към работната среда или променяйки я към своите знания, доказвайки своите собствени умения, натрупани с непрестанен труд.
Но разбира се, българската образователна система, е структурирана по такъв начин, че тя под никакъв предлог не стимулира нашето чувство за сигурност след завършването, защото изискванията са прекалено ниски, а атмосферата е възможно най-деградивна. Ние сме в среда, в която мързелът, преписвачеството и късметът са на почит. Среда, в която собственият труд не се тачи. Среда, в която никой не изисква от теб самия да "покажеш" собствения си труд. За разлика от това от теб се иска: натрупване на енциклопедични, ненужни, до голяма степен, по своята същност знания, по най-различни насоки, които след назубрянето да ги преразкажеш.
Българската образователна система изисква да преразказваме постигнатите постижения на предишните поколение, но никога не изисква съвременните студенти и ученици да изградят нещо ново за тяхното или следващото поколение.
Според мен именно това е един от "ключовете" към откриването на гангрените последствия в нашето българско общество по време на Прехода, а именно: Ние не сме научени да работим самостоятелно, да търсим начини, да търсим причини, да изграждаме сами собствена парадигма, собствен "свят", върху натрупаните знания. Ние сме поколение на лица с нисък коефициент на креативност и самостоятелност.
За сметка на това имаме амбиции, желания и самочувствие. Но те са толкова ефимерни, анахронични и рамкирани под идеята за съпричастие към популярните насоки, че самите ние не осъзнаваме, че този избор не е наш, а чужд. Че ние можем да следваме, но не и да създаваме.
Ок, спирам...
Възможно по-кратко: Ако сам не се хванеш в ръце, квото и да запишеш да учиш, си е все същия курец!
Но разбира се, българската образователна система, е структурирана по такъв начин, че тя под никакъв предлог не стимулира нашето чувство за сигурност след завършването, защото изискванията са прекалено ниски, а атмосферата е възможно най-деградивна. Ние сме в среда, в която мързелът, преписвачеството и късметът са на почит. Среда, в която собственият труд не се тачи. Среда, в която никой не изисква от теб самия да "покажеш" собствения си труд. За разлика от това от теб се иска: натрупване на енциклопедични, ненужни, до голяма степен, по своята същност знания, по най-различни насоки, които след назубрянето да ги преразкажеш.
Българската образователна система изисква да преразказваме постигнатите постижения на предишните поколение, но никога не изисква съвременните студенти и ученици да изградят нещо ново за тяхното или следващото поколение.
Според мен именно това е един от "ключовете" към откриването на гангрените последствия в нашето българско общество по време на Прехода, а именно: Ние не сме научени да работим самостоятелно, да търсим начини, да търсим причини, да изграждаме сами собствена парадигма, собствен "свят", върху натрупаните знания. Ние сме поколение на лица с нисък коефициент на креативност и самостоятелност.
За сметка на това имаме амбиции, желания и самочувствие. Но те са толкова ефимерни, анахронични и рамкирани под идеята за съпричастие към популярните насоки, че самите ние не осъзнаваме, че този избор не е наш, а чужд. Че ние можем да следваме, но не и да създаваме.
Ок, спирам...
Възможно по-кратко: Ако сам не се хванеш в ръце, квото и да запишеш да учиш, си е все същия курец!
-
TomSawyer
- В началото бе словото
- Специалност: История
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://forum.uni-sofia.bg/gallery/displ ... =329&pos=0
25:75 бал имам към момента ,за публична администрация ще стигне ли това ?
Последно промяна от TomSawyer на 06 Юни 2011, 21:42, променено общо 1 път.
- zlobche
- В началото бе словото
- Специалност: Кореистика
Така... доста разгорещени полемики водите,ноо да се върнем по темата!
Аз пък завърших езикова гимназия и смятам да кандидатствам с английски (какъв шок), насочвайки се към т.нар. "по-екзотични" специалности -> Скандинавистика, Арабистика, Китаистика (... - истика) И въпреки вечните въпроси: "Ама какво ставаш с т'ва?!" , "А какво ще работиш?" ....
си се надявам да си го уча и да имам какво да работя, макар и извън България!

Аз пък завърших езикова гимназия и смятам да кандидатствам с английски (какъв шок), насочвайки се към т.нар. "по-екзотични" специалности -> Скандинавистика, Арабистика, Китаистика (... - истика) И въпреки вечните въпроси: "Ама какво ставаш с т'ва?!" , "А какво ще работиш?" ....
가슴에 꿈이 찰 때까지 달려가
- MiseryChastain
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ми.. аз в интерес на истината исках Право. Все повече и повече обаче осъзнавам как тази специалност и изключително сухата материя, която ще ми се наложи да уча просто ще убие жизнеността ми. Затова се насочвам към.. може би не толкова печелившите за в бъдеще, но пък интересните ми специалности, които по-скоро ще направят престоя ми в СУ занимателен и ще ми е кеф да си ги уча. - Скандинавистика, Европеистика, Балканистика, евентуално Немска филология.
...
и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.
Право, I-ви курс, 6-та група.
и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.
Право, I-ви курс, 6-та група.
- Yordan Enev
- От дъжд на вятър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Обратна връзка:
Журналистика или ВО желая аз, но май ще запиша ВО на първо желания. Изглежда ми по-гъвкава специалност с повече възможности.
I love TraNce
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Обратна връзка:
Yordan Enev написа:Журналистика или ВО желая аз, но май ще запиша ВО на първо желания. Изглежда ми по-гъвкава специалност с повече възможности.
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- Yordan Enev
- От дъжд на вятър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Обратна връзка:
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Май и аз ще се присъединя към лагера на ВО-гаджийте, тъй като всеки ми казва, че за да бъдеш журналист не ти трябва образование, а връзки, качества и ... късмет... Но ще видим де, все още обмислям вариантите, схемите и ... накрая нищо...Yordan Enev написа:Скоро Гоше, на 29 юли още надявам се

- kataklizam
- В началото бе словото
Кой мисли да запише международни отношения и Англ. филология?
- kataklizam
- В началото бе словото
аз...ако не ме приемат по-горните 
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Имам проблем с подреждането на специалностите и желанията какво ми се учи.
По принцип съм се насочила към право и ако си вдигна оценката по история с 25-50 стотни на редовния - влизам.
Понеже обаче все пак е изпит и нищо не се знае, чуденката е какво да пиша на второ-трето място. От право задочно съм се отказала или поне бих го писала към 4-5 място в класирането, където е по-малко вероятно да падна.
Колебая се между балканистика, психология и славянска филология (и за трите балът ми стига в момента според миналогодишните минимални). Чувам добри неща за публична администрация и социология. Проблем ми е, че като цяло нямам специалност, която да желая най-много. Психологията ми се струва по-подходяща за магистратура, особено след завършено право. Балканистиката ми е супер интересна, тъй като комбинира едновременно езици и история, но чувам противоречиви мнения за специалността, ученето на езиците в нея, реализацията. Славянската филология ме радва с оглед многото възможности за пътуване по разни програми, които предоставя още от първи курс. Ще се радвам, ако може някой учещ/завършил някоя от тези специалности да сподели впечатленията си, да даде съвет, доволен ли е, не е ли доволен.
Голяма мъка ми е това подреждане, понеже реално балът ми никак не е лош и ако не стане за право, каквото съм писала на второ, максимум трето място, това ще вляза.
По принцип съм се насочила към право и ако си вдигна оценката по история с 25-50 стотни на редовния - влизам.
Понеже обаче все пак е изпит и нищо не се знае, чуденката е какво да пиша на второ-трето място. От право задочно съм се отказала или поне бих го писала към 4-5 място в класирането, където е по-малко вероятно да падна.
Колебая се между балканистика, психология и славянска филология (и за трите балът ми стига в момента според миналогодишните минимални). Чувам добри неща за публична администрация и социология. Проблем ми е, че като цяло нямам специалност, която да желая най-много. Психологията ми се струва по-подходяща за магистратура, особено след завършено право. Балканистиката ми е супер интересна, тъй като комбинира едновременно езици и история, но чувам противоречиви мнения за специалността, ученето на езиците в нея, реализацията. Славянската филология ме радва с оглед многото възможности за пътуване по разни програми, които предоставя още от първи курс. Ще се радвам, ако може някой учещ/завършил някоя от тези специалности да сподели впечатленията си, да даде съвет, доволен ли е, не е ли доволен.
she'd started smoking poetry
-
georgimalinov
- В началото бе словото
- Специалност: Хотелиерство и ресторантьорство
- Курс: завършил
Здравейте искам да попитам за информация относно стопанския факултет, искам да кандидатствам за магистърска програма, но не знам коя специалност е добра и какви са възможностите за реализация и т.н. ? Какъв бал г/д трябва да покрия, че да ме приемат на първо желание? Благодаря на отзовалите се.