СУ или ТУ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
apasho
- В началото бе словото
- Специалност: Математика
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: apasho
СУ или ТУ
Става дума за компютърните специалности в двата университета-Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Информационни системи от една страна и от друга Компютърни системи и технологии. Какво бихте казали по това кой от двата университета предлага по-добра перспектива в обучението?!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: трети
-
apasho
- В началото бе словото
- Специалност: Математика
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: apasho
Re: СУ или ТУ
Очаквам отговор, който да е обективен
10Q Rokfeler 
- The_Soldier
- Легендарен флуудър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Защо така бързо отписа Информатиката
Аз съм първи курс Информатика, и обучението е на много високо ниво, с малко желание и от твоя страна, определено много ще развиеш както математическото и логическо мислене, така и програмистките си умения. Имам приятели в КСТ-ТУ и общо взето не са впечетлени, нито от качеството на преподаване, нито от самия материал (учат се много излишни неща).
Аз съм първи курс Информатика, и обучението е на много високо ниво, с малко желание и от твоя страна, определено много ще развиеш както математическото и логическо мислене, така и програмистките си умения. Имам приятели в КСТ-ТУ и общо взето не са впечетлени, нито от качеството на преподаване, нито от самия материал (учат се много излишни неща).
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Аз също ще те насоча към ТУ. До скоро имах амбиции да ходя там и обмислях възможностите си, от друга страна продължавам и до сега да поддържам връзка с хора, предпочели НБУ пък пред ТУ. Наистина в Техническия университет се влиза сравнително лесно, после става по-нанагорно и почти нищо не ти гарантира, че материята, която учиш ще е най-съвременната в областите, които си избрал. Но ще е най-доброто, което можеш да получиш по тези критерии в България 
Относно "парашутистите" към НБУ - най-вече разчитат на базата на частния университет и идеята, че самият НБУ изгражда връзки с работодателите, които биха били от полза. Остава въпроса за тежестите на двете дипломи, което все още е по-важно в България от това колко знаят студентите наистина. В интерес на истината където и да отидеш с повече желание ще постигнеш това, което искаш
Относно "парашутистите" към НБУ - най-вече разчитат на базата на частния университет и идеята, че самият НБУ изгражда връзки с работодателите, които биха били от полза. Остава въпроса за тежестите на двете дипломи, което все още е по-важно в България от това колко знаят студентите наистина. В интерес на истината където и да отидеш с повече желание ще постигнеш това, което искаш
Последно промяна от Георги Герасимов на 13 Юни 2011, 21:43, променено общо 1 път.
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
Компютърните специалности в НБУ са им наистина много силни. То там има и някакви по-специфични и разчупени. Мои приятели категорично твърдят, че ТУ е най-ужасното нещо, което им се е случвало през живота, като това ми го казват хора, завършващи някакви компютърни системи или телекомуникации.
Не съм много съгласна за тежестта на дипломите, особено за компютърните специалности - НБУ е известен с това, че всеки, който го запише, излиза с диплома 6.00, но не е съвсем така. А и преподавателите (повечето) са млади и амбициозни, усъвършенстват се и в повечето случаи са дори по-компетентни от онези, които преподават дадена специалност от н на брой години, ама си знаят само едно и също.
А и в НБУ ти гарантирам, че ще срещнеш човешко отношение от страна на администрацията и рядко могат да ти се случат някакви абсурдни ситуации, свързани с изпити и т.н.
+ че лекциите там не са задължителни, ако работиш ще можеш да съчатаваш с образованието, много от материалите ще можеш да си ги взимаш директно от интернет.
не съм очаквала, че ще хваля НБУ, но наистина останах очарована от един от курсовете им за компютри и не смятам, че ще съжаляваш, ако отидеш там.
само дето таксите са 1100+ на семестър
Не съм много съгласна за тежестта на дипломите, особено за компютърните специалности - НБУ е известен с това, че всеки, който го запише, излиза с диплома 6.00, но не е съвсем така. А и преподавателите (повечето) са млади и амбициозни, усъвършенстват се и в повечето случаи са дори по-компетентни от онези, които преподават дадена специалност от н на брой години, ама си знаят само едно и също.
А и в НБУ ти гарантирам, че ще срещнеш човешко отношение от страна на администрацията и рядко могат да ти се случат някакви абсурдни ситуации, свързани с изпити и т.н.
+ че лекциите там не са задължителни, ако работиш ще можеш да съчатаваш с образованието, много от материалите ще можеш да си ги взимаш директно от интернет.
не съм очаквала, че ще хваля НБУ, но наистина останах очарована от един от курсовете им за компютри и не смятам, че ще съжаляваш, ако отидеш там.
само дето таксите са 1100+ на семестър
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Абе 90% от хората, които се изказаха в тая тема, не учат информатически неща нито в ТУ, нито в СУ, за да могат да изкажат компетентно мнение 
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
То щото ти хем учиш информатика хем си компетентна налиEtiainen написа:Абе 90% от хората, които се изказаха в тая тема, не учат информатически неща нито в ТУ, нито в СУ, за да могат да изкажат компетентно мнение
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Ама и да ти кажа и на самия университет си му личи, че за тези пари предлага и добри условия за обучение. Атмосферата е друга, нямат принудителна ваканция за неплатено отопление, залите, дори тоалетните..Ех, който има достатъчно пари за частен университет..Crippled Alice написа: само дето таксите са 1100+ на семестър
Пиша със съвсем ясното съзнание, че във форума на СУ няма да се зарадват на подобно мнение...
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
ами то винаги е имало вражда между университетите, но че НБУ е с перфектни материални условие не е тайна и не е въпрос на лично мнение, то си е така. Въпросът е дали на човек му се дават толкова пари, а и дали е готов да търпи всеки път подигравателни коментари от хора, незапознати с университета, които са изградили мнението си на базата на онова, което са чули оттук, оттам.
Не мога да разбера тази вражда между университетите. Най-вече държавни срещу частни. Заради тази вражда споменах, че е въпрос на лично мнениеCrippled Alice написа:ами то винаги е имало вражда между университетите, но че НБУ е с перфектни материални условие не е тайна и не е въпрос на лично мнение, то си е така. Въпросът е дали на човек му се дават толкова пари, а и дали е готов да търпи всеки път подигравателни коментари от хора, незапознати с университета, които са изградили мнението си на базата на онова, което са чули оттук, оттам.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Впечатленията ми са от четирима студенти, близки хора, завършили наскоро информационни специалности: двама в СУ, един в ТУ с немски език и един в НБУ. Четиримата се познават добре. Всички са на мнение, че в СУ е по-добре от ТУ. За НБУ тактично не коментират.
П.П.
Със заповед на ректора проф. Б. Биолчев лекциите в СУ са обявени за незадължителни. Не ми е известно тази заповед да е отменяна. Съвсем друг въпрос е, какви изисквания имат някои преподаватели, а също и дали е нужно да се посещават лекциите.
П.П.
Със заповед на ректора проф. Б. Биолчев лекциите в СУ са обявени за незадължителни. Не ми е известно тази заповед да е отменяна. Съвсем друг въпрос е, какви изисквания имат някои преподаватели, а също и дали е нужно да се посещават лекциите.
Такива съм ги чувала много.Dr Dulcamara написа:Впечатленията ми са от четирима студенти, близки хора, завършили наскоро информационни специалности: двама в СУ, един в ТУ с немски език и един в НБУ. Четиримата се познават добре. Всички са на мнение, че в СУ е по-добре от ТУ. За НБУ тактично не коментират.
П.П.
Покани ги да напишат това, което ти твърдиш.
Аз си признавам- ако имам пари, бих искала да уча в частен университет. Ако нямам възможност- ще уча в държавен. Но нямам намерение да защитавам условията и качеството на образованието, което се дава в държавните университети. Същите преподаватели тичат да преподават в частните за повече пари.
Последно промяна от brdnc на 13 Юни 2011, 22:42, променено общо 2 пъти.
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
И съответно препоръчах ли един от двата университета, като не уча такава специалност в нито един от тях? А?Плазмодий написа:То щото ти хем учиш информатика хем си компетентна налиEtiainen написа:Абе 90% от хората, които се изказаха в тая тема, не учат информатически неща нито в ТУ, нито в СУ, за да могат да изкажат компетентно мнение
For a moment your eyes open and you know