Философия

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Re: Философия

Мнение от Bestcho »

А вярно ли е , че в началото на втората година се записва втора специалност по избор между публична администрация , политология и социология ?
Аватар
bqrqncheto
В началото бе словото
Специалност: Философия
Курс: четвърти

Мнение от bqrqncheto »

Като завършил философ можеш да работиш доста неща не само даскал в училище а също така и научни работници в областите на философията, на социалните и на хуманитарните науки;експерти в държавните институции и политическите организации; изследователи на общественото мнение и анализатори на социалните процеси в медиите, учители в средните училища в областта на обществените науки и гражданското образование;социални работници в бюрата на труда.
Хубаво е преди да решите да записвате тази специалност да сте сигурни,че искате да учите в нея,а не да сте попаднали там "случайно",защото ако не искате да учите философия,а просто я учите,защото другаде не са ви приели тогава каквото и да работите няма да ви е нито интересно нито приятно,а философията се учи най-лесно когато си заинтересован от нея,тя може да ти даде доста възможности за реализация,но трябва да знаете,че ако искате след като завършите философия да излезете с готова професия това няма как да стане,философията ви дава възможността да разберете себе си и какво точно искате да правите с живота си оттук нататък,защото завършили фолософия и изкарали една хубава магистратура дори и свързана с философията ви дава много по голям шанс за работа,защото както казва един мой доцент"философите са желани за работа,защото са хора които не се отказват лесно от проблемите и ги завършват докрай".Затова много добре си помислете дали наистина искате да учите философия или я записвате само заради едното висше или само защото никъде другаде не са ви приели.Успех на всички и дано бъдете приети и не съжалявате за избора си. :)
Аватар
Blue Paradox
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Blue Paradox »

Има ли колеги?
Последно промяна от Blue Paradox на 21 Авг 2011, 03:37, променено общо 1 път.
Corrige praeteritum, praesens rege, cerne futurum.
Cras, cras et semper cras et sic dilabitur aetas.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Не може за всеки кандидат-студент да има отделна тема. Този форум си има правила.
Facebook
Изображение
Аватар
Rub
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Rub »

Има ли група във Фейсбук ?
Аватар
Blue Paradox
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Blue Paradox »

Няма все още. Аз възнамерявах да направя, но тъй като нямам никого от колегите във фейсбук, се въздържах. Хвърли линк към профила ти и утре ще направя групата. :wink:

ПС: радвам се, че малко по малко започнахме да се намираме. :cheers:
Corrige praeteritum, praesens rege, cerne futurum.
Cras, cras et semper cras et sic dilabitur aetas.
injiktoplqkto
В началото бе словото

Мнение от injiktoplqkto »

искам да попитам какво тема се е падна на тази година?
и друг въпрос
тези теми и фрагменти дадени във сайта
само те ли са или са дадено като примери
извинявама се за глупавия въпрос но нямам представа
Аватар
Rub
В началото бе словото

Мнение от Rub »

injiktoplqkto написа:искам да попитам какво тема се е падна на тази година?
и друг въпрос
тези теми и фрагменти дадени във сайта
само те ли са или са дадено като примери
извинявама се за глупавия въпрос но нямам представа
Тази година имаше 2 сесии. Аз бях само на първата. Темата за есето по зададен проблем беше "Действителността надхвърля всяка измислица". Не зная отговорите на другите ти въпроси. Съжалявам.
injiktoplqkto
В началото бе словото

а дали някой изобщо се нагърбва със философските фрагменти!?
имам предвид
има ли смисъл да се занимаваш със четенето на философските книги ( не че имам против) но от гледна точка на време
след като има избор между тях и проблемите
а и друго ( извинявам се)
примерно пише от държавата на Платон откъси от 2,6 и 7-ма книга
това значи ли че няма смисъл да се четат останалите книги?
Kaname
В началото бе словото
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от Kaname »

Темите са дадени като примери, може да се падне всякакъв фрагмент от посочените призведения/ части от произведения.
Едва ли ще навреди ако прочетеш цялата Платонова Държава, но 2,6 и 7 книга ти стигат, да. Това се отнася и за Политика на Аристотел, и за Тъй рече Заратустра на Ницше и т.н.
На втората сесия, на която аз ходих, се падна като проблем : "Езикът налага или създава свят", а философският фрагмент беше ( не знам дали мога да го цитирам с точност обаче) : "Като казваме, че човек сам избира себе си, ние имаме впредвид, че човек се избира, но в същото време, казвайки това, ние смятаме, че човек избирайки себе си, избира всички хора.", от Екзистенциализмът е хуманизъм на Сартр.
Аз се "нагърбих" с философските фрагменти, изкарах на Сартр 5.75 и то без особено учене ( учила съм около 3 седмици за този изпит).
Попринцип виждам нещата така : Ако седнеш и си разработиш както трябва всички произведения, разбереш ги, извадиш си проблемите и намериш начин за интерпретация по тях, няма смисъл въобще да се стресираш с проблемите, които може да са всякакви, по всякакъв начин зададени и извадени от незнайно къде. Фрагментът за мен е залагане на сигурно, особено ако си учила по философия и са ти познати авторите.
Честно казано не разбирам защо хората смятат, че проблемите са по-лесни. Мислите си, че каквото и да напишете ще ви го приемат ли?
Книгите не са особенно трудни за четене. Платон, който е около 200 страници трите книги го прочетох за един ден. И не, не чета бързо, просто той пише особено лесно без да казва много с малко думи. Трудно може би се чете Политиката само, затова и не я четох ^^^. Останалото е кратично.
Самоубийството е нашият начин да кажем на Бог : "Ти не можеш да ме уволниш. Аз напускам!"
Аватар
Rub
В началото бе словото

Мнение от Rub »

injiktoplqkto написа:а дали някой изобщо се нагърбва със философските фрагменти!?
имам предвид
има ли смисъл да се занимаваш със четенето на философските книги ( не че имам против) но от гледна точка на време
след като има избор между тях и проблемите
а и друго ( извинявам се)
примерно пише от държавата на Платон откъси от 2,6 и 7-ма книга
това значи ли че няма смисъл да се четат останалите книги?
Има смисъл да се четат останалите книги естествено. Най-добре е да си чел всичко, което е писал Платон и е стигнало до нас...но няма да имаш време. За това на първо време прочети само 2, 6 и 7-ма книга от "Държавата". После ако имаш време, може да прочетеш и още.
Ако ще пишеш есе по зададен проблем пак ще трябва да четеш и то не малко...и в двата случая ти трябва време за четене естествено. Трябва да се запознаеш с кръга понятия, от които се формулира проблема, върху който ще философстваш...също така имай предвид, че все още не се е родил човек, който да е напълно запознат с този кръг понятия.
Лесно няма. :albino:
injiktoplqkto
В началото бе словото

Kaname написа:Темите са дадени като примери, може да се падне всякакъв фрагмент от посочените призведения/ части от произведения.
Едва ли ще навреди ако прочетеш цялата Платонова Държава, но 2,6 и 7 книга ти стигат, да. Това се отнася и за Политика на Аристотел, и за Тъй рече Заратустра на Ницше и т.н.
На втората сесия, на която аз ходих, се падна като проблем : "Езикът налага или създава свят", а философският фрагмент беше ( не знам дали мога да го цитирам с точност обаче) : "Като казваме, че човек сам избира себе си, ние имаме впредвид, че човек се избира, но в същото време, казвайки това, ние смятаме, че човек избирайки себе си, избира всички хора.", от Екзистенциализмът е хуманизъм на Сартр.
Аз се "нагърбих" с философските фрагменти, изкарах на Сартр 5.75 и то без особено учене ( учила съм около 3 седмици за този изпит).
Попринцип виждам нещата така : Ако седнеш и си разработиш както трябва всички произведения, разбереш ги, извадиш си проблемите и намериш начин за интерпретация по тях, няма смисъл въобще да се стресираш с проблемите, които може да са всякакви, по всякакъв начин зададени и извадени от незнайно къде. Фрагментът за мен е залагане на сигурно, особено ако си учила по философия и са ти познати авторите.
Честно казано не разбирам защо хората смятат, че проблемите са по-лесни. Мислите си, че каквото и да напишете ще ви го приемат ли?
Книгите не са особенно трудни за четене. Платон, който е около 200 страници трите книги го прочетох за един ден. И не, не чета бързо, просто той пише особено лесно без да казва много с малко думи. Трудно може би се чете Политиката само, затова и не я четох ^^^. Останалото е кратично.
първо: мен не ме притеснява факта четене - никак даже
книгите са страхотни и адски много ми харесват
питах от гледна точка на отделено време
второ: като казах "нагърбва" имах предвид точно това отделяне на време за четене напроизведенията
според мен е строго индивидуално кое е по-лесно
фрагмент или проблем
така както ти изразяваш подобна позиция а абсолютно субективно понеже явно това е по-лесно за теб
но си представи че за някои е по-лесно другото
трето: когато зададох тези въпроси не съм искал съвет а как стоят нещата
4-то: за щастие не съм питал за себе си а за приятел
и 5-то: моля без грубости
начина на учене и това какво точно ще учиш си и индивидуален проблем
Аватар
Rub
В началото бе словото

Мнение от Rub »

Ако аз съм те нагрубил - извинявай.
Ако Kaname те е нагрубила - не знам с какво. Не усетих никакви грубости в поста й. :shock:
Аватар
Rub
В началото бе словото

Мнение от Rub »

Blue Paradox направи група във Фейсбук. Ето линк към нея:
http://www.facebook.com/groups/27310147 ... 476034676/
Nicky
В началото бе словото

Мнение от Nicky »

Здравейте и аз съм първи курс, приятно ми е !
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”