[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Silviiiiii
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Мнение от Silviiiiii »

thegirl, благодаря ти ! :cheers:
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

Здравейте!Имам въпрос относно конструкцията на есето.Знам,че няма точно определен начин как се пише такова есе,но искам да попитам кой начин е препоръчителен?Защото четох много мнения,че трябва да е нещо като разказ и тн.
P.S. Аз не съм се явявал на предварителен и съм писал само есета в часовете по литература,иначе следя актуалните събития,но след като видях темата за предварителният изпит,май всичко може да ни дадат.
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Всичко могат да дадат, да. Идеята е независимо от темата да успееш да покажеш ясна и обективна позиция и по нещата, които са се случили наскоро и будят интерес в медиите. Строго определена композиция за есето няма, не е задължително да е разказ, може да е каквото си поискаш. Идеята обаче е да разсъждаваш пространствено и обективно върху зададения проблем, да покажеш оригинална позиция и да успееш да я защитиш добре. Дали ще го направиш като разказ или есе - важен е крайният резултат :) И разликата от литературното есе е, че тук трябва поне малко анализ да вкараш в съвременните събития - затова се води и журналистическо :)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

Благодаря за отговора.Относно анализ на съвременни събития и проблеми,правя го много често след някоя по-интересна новина,общо взето следя новините,надявам се това да помогне за изпита.Знам,че трябва в есето да има някаква последователност,минимални граматически,правописни,пунктуационни грешки,но просто се чудя как ще го построя :D А и се притеснявам относно оценяването,защото няма някакви точно определени критерии.Може да съм написал много хубаво есе,а проверяващите да решат друго.Доколкото бях прочел,мнението на кандидата не се отразява на оценката,това така ли е или не?
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Принципно е така, но има няколко неписани правила. На първо място не трябва да си краен в позициите си - твърде наивни или твърде песимистични идеи не се котират кой знае колко, както и някакви расистко-националистически такива. С 2 думи - постарай се есето ти да звучи модерно, европейски ориентирано, обективно и ако можеш - разгледай проблема от няколко страни. Относно композицията няма изисквания - можеш да започнеш с някакъв отвеян но оригинален увод (аз поне така си пиша моите есета), с който рязко да направиш асоциацията към основната тема. Можеш да използваш асоциативни вериги - на базата на асоциацията и читателското възприемане да построиш есето си с различни разсъждения, като тук единствената опасност е да не се отнесеш твърде много. Използвай често новоредия, разни високопарни изказвания, зад които обаче наистина се крие смисъл... Бъди себе си с 2 думи :)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

grenadier написа:Здравейте!Имам въпрос относно конструкцията на есето.Знам,че няма точно определен начин как се пише такова есе,но искам да попитам кой начин е препоръчителен?Защото четох много мнения,че трябва да е нещо като разказ и тн.
P.S. Аз не съм се явявал на предварителен и съм писал само есета в часовете по литература,иначе следя актуалните събития,но след като видях темата за предварителният изпит,май всичко може да ни дадат.
Ето ТОВА може да ти е от полза . Това е есе , написано от Мартин Карбовски , по изтеглената на предварителната изпитна сесия тема - ''Ах , този мол'' . В общи линии другото ти го каза @Герасимов . Аз бях на предварителна сесия и написах много добро есе в стил ''часът по философия'' , което , ако трябваше да бъде оценявано в час по философия или литература щеше да има страхотна оценка , но точно това не трябва да правиш на изпита по журналистика . Както разбираш , есета от типа на дълбоки разсъждения и слаба аргументация към тях , не се толерират . Това мога да ти кажа аз , споделяйки от личен опит . И аз мислех , че на едно такова есе може да се напише хубава оценка , но явно съм бил на светлинни години от това , което трябва да се направи . Разчитам с помоща на разбраното и получените съвети след провала на предварителния изпит да успея на редовния такъв да си оправя оценката . Дори вече съм намислил как точно ще формулирам есето си .

@Герасимов -
можеш да започнеш с някакъв отвеян но оригинален увод (аз поне така си пиша моите есета), с който рязко да направиш асоциацията към основната тема.
. Какво точно ще рече това ? Как точно го формулираш този увод ? На мен в главата ми се върти описване на обстановката в увода , но не знам дали ще е добре , какво мислиш ?
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

Мнение от Judas »

Да ти имам самочувствието :lol: Вярно е, че този изпит е доста субективен и доста от проверяващите не са от най-точните хора, но тук все пак е СУ и изискванията са по-големи. То и на мен ми пишат 5 и 6 на есетата в училище, ама дай го по-скромно. Това, че ти си го написал и ти харесва, не значи, че е страхотно и т.н. То и едно момче от моята гимназия беше на изпита, беше ми разказал колко му се е харесала темата, есето му, как е писал много вдъхновено, а накрая хоп - 3.00 :lol:
Аватар
divanova
В началото бе словото

Мнение от divanova »

Аз пък ви се чудя на акъла да помагате на конкурентите си :) Всеки да се оправя кой както може :)
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

divanova написа:Аз пък ви се чудя на акъла да помагате на конкурентите си :) Всеки да се оправя кой както може :)
стига с тези конкуренти... ако ходиш на изпит с тази мисъл, по-добре се спри.
Всеки човек е със специфични качества, специфично мислене - следователно няма какво да делите, няма какво да се конкурирате.
Представям си като дойде време за стипендии как ще се гледате, като се наложи да се борите за некви кирливи 70 лева на месец... :shock: Успокойте се малко, това е само една КСК!!!
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Divanova, помощта за този изпит е твърде субективна за да се каже "с моите съвети ти ще изкараш повече от конкуренцията, която не чете форума на СУ". ;) Тук идеята по-скоро е да се обсъдят различните модели на писане и да се избере най-добрата съвкупност от тях, която отговаря на индивидуалния подход - толкова важен в писането на есе :)

Bestcho, смятам, че точно това есе на Карбовски не е от най-силните му работи. Ако приемем, че той е съвременният модел за журналист и се замислим кое го прави толкова популярен неминуемо ще стигнем до острия му език. Именно това липсва в това есе и именно това в по-умерени количества се котира в СУ. Чувал съм думи на човек, който работи във ФЖМК (мисля като асистент), който има поглед върху работите и относителните критерии на отделните преподаватели относно това какво точно се търси в есето на един кандидат-студент. Именно тези критика и сарказъм, които Карбовски включва в част от проектите си са движеща сила за журналистиката - която преди всичко не е създадена да осведомява а да коментира ;) Така че ако имате възможност да сте малко по-остри в изказа си и да дадете градивни идеи относно действителността - направете го, няма да съжалявате :)

Колкото до "неклиширания увод" - пада ти се тема "Ах, този мол!". Първото, което хрумва на повечето хора, които искат да бъдат критикари е, че молът убива ценностите (едно такова есе на моя приятелка - изключително грамотно и красиво написано, но засегнало само този проблем има 3.50). Аз бих отхвърлил тази идея и бих започнал да описвам утопична картина на мола - прекрасна сграда, страхотни хора, по-добрият вариант за развлечение от библиотеки, липсата на необходимост да се учи във ВУЗ. В общи линии пишеш нещо, което да хване интереса и да накара проверителя да се запита "WTF ?!"... След това удряш един шамар с "Да, ама не..." и си продължаваш дълбоките разсъждения относно това колко струва или не струва мола ^^

P.S. Моля, не приемайте думите ми като "100% издържан метод" - това е просто една отделна гледна точка, която се надявам да ви помогне. Убеден съм, че личният ви подход и идеите, които ви хрумнат ще бъдат най-добрите :)
Аватар
divanova
В началото бе словото

Мнение от divanova »

Borisg написа:
divanova написа:Аз пък ви се чудя на акъла да помагате на конкурентите си :) Всеки да се оправя кой както може :)
Всеки човек е със специфични качества, специфично мислене - следователно няма какво да делите, няма какво да се конкурирате.
Представям си като дойде време за стипендии как ще се гледате, като се наложи да се борите за некви кирливи 70 лева на месец... :shock: Успокойте се малко, това е само една КСК!!!
Хайде, стана скандалът :D
Не отивам на изпит с такава мисъл, гледам себе си, но за мен конкурентите са си конкуренти. Поне за момента. Това е. :)
С най-хубави чувства! :flower:
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Judas написа:Да ти имам самочувствието :lol: Вярно е, че този изпит е доста субективен и доста от проверяващите не са от най-точните хора, но тук все пак е СУ и изискванията са по-големи. То и на мен ми пишат 5 и 6 на есетата в училище, ама дай го по-скромно. Това, че ти си го написал и ти харесва, не значи, че е страхотно и т.н. То и едно момче от моята гимназия беше на изпита, беше ми разказал колко му се е харесала темата, есето му, как е писал много вдъхновено, а накрая хоп - 3.00 :lol:
което , ако трябваше да бъде оценявано в час по философия или литература щеше да има страхотна оценка , но точно това не трябва да правиш на изпита по журналистика .
Виждам , че добре си прочел мнението ми и си схванал смисъла . Казвам , че есето ми е добро за критериите , които са в час по Философия в училище , не , че са добри за изпита по журналистика , напротив . Следващият път , като решиш да напишеш мнение насочено към мен , първо прочети внимателно моето мнение и тогава :)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Георги Герасимов написа:Divanova, помощта за този изпит е твърде субективна за да се каже "с моите съвети ти ще изкараш повече от конкуренцията, която не чете форума на СУ". ;) Тук идеята по-скоро е да се обсъдят различните модели на писане и да се избере най-добрата съвкупност от тях, която отговаря на индивидуалния подход - толкова важен в писането на есе :)

Bestcho, смятам, че точно това есе на Карбовски не е от най-силните му работи. Ако приемем, че той е съвременният модел за журналист и се замислим кое го прави толкова популярен неминуемо ще стигнем до острия му език. Именно това липсва в това есе и именно това в по-умерени количества се котира в СУ. Чувал съм думи на човек, който работи във ФЖМК (мисля като асистент), който има поглед върху работите и относителните критерии на отделните преподаватели относно това какво точно се търси в есето на един кандидат-студент. Именно тези критика и сарказъм, които Карбовски включва в част от проектите си са движеща сила за журналистиката - която преди всичко не е създадена да осведомява а да коментира ;) Така че ако имате възможност да сте малко по-остри в изказа си и да дадете градивни идеи относно действителността - направете го, няма да съжалявате :)

Колкото до "неклиширания увод" - пада ти се тема "Ах, този мол!". Първото, което хрумва на повечето хора, които искат да бъдат критикари е, че молът убива ценностите (едно такова есе на моя приятелка - изключително грамотно и красиво написано, но засегнало само този проблем има 3.50). Аз бих отхвърлил тази идея и бих започнал да описвам утопична картина на мола - прекрасна сграда, страхотни хора, по-добрият вариант за развлечение от библиотеки, липсата на необходимост да се учи във ВУЗ. В общи линии пишеш нещо, което да хване интереса и да накара проверителя да се запита "WTF ?!"... След това удряш един шамар с "Да, ама не..." и си продължаваш дълбоките разсъждения относно това колко струва или не струва мола ^^

P.S. Моля, не приемайте думите ми като "100% издържан метод" - това е просто една отделна гледна точка, която се надявам да ви помогне. Убеден съм, че личният ви подход и идеите, които ви хрумнат ще бъдат най-добрите :)
Темата за Карбовски няма да я отварям наново . Някъде в миналата , вече заключена тема , проведохме достатъчно дълъг спор с @Borisg по нея .

За идеята за увода ти благодаря . След първата изпитна сесия сериозно загубих вяра в уменията си и за това се допитвам до хора , които имат по-висока оценка от моята . Все пак от питане глава не боли , само може да ми е от полза . Благодаря пак за обърнатото внимание :)
Аватар
foreveryours
В началото бе словото
Специалност: още няма

Мнение от foreveryours »

Народе, какви са тези балове където праскате тука.. нещо аз ли греша или това са си баловете от второ класиране миналата година ... и те далеч не са толкова високи, като тези, които давате :X има някакво момиче с бал 22 и нещо.... 0o http://uni-sofia.bg/index.php/bul/conte ... _priem.pdf
More than yesterday, less than tomorrow... !!
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

divanova написа:
Borisg написа:
Хайде, стана скандалът :D
Не отивам на изпит с такава мисъл, гледам себе си, но за мен конкурентите са си конкуренти. Поне за момента. Това е. :)
С най-хубави чувства! :flower:
не е скандал... просто се дразня като се пдоценявате :)
конкурент за този изпит ще е някой, който мисли като вас, видял е това, което и вие, мисли за това, което и вие.
Всеки друг наречен конкуренция, освен вас самите, е подценяване на собствените ви качества ;)
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”