[КСК 2011] Кандидати за Право

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: [КСК 2011] Кандидати за Право

Мнение от _sonrisa_ »

Ами колегите ми от работата, които са задочно, са ми споделяли, че имат проблем по отношението на липса на достатъчно информация - не само във връзка с изучаваната материя, ами по принцип - разни срокове, дати, изпити..
Но ти препоръчвам да не търсиш мнения - те са субективни. Опитай се да направиш избор на базата само на обективни критерии - тези, които са написани по-горе бяха такива ;)

Иначе естествено, че ще има и хора, които ще ти кажат, че задочното обучение е супер готино. Ти си прецени обаче дали не те интересуват такива неща като стипендии,продължителност на обучението, преференции ( примерно да платиш два лева в музей вместо един няма никакво значение, само че да можеш да си купиш карта за градския транспорт за 20 лв, вместо за 50 вече си е друго нещо ;) )
Освен това редовното обучение има друг плюс - създаваш контакти. Не само с преподавателите - в крайна сметка, хората, с които сега ходите по изпити, след години ще ти бъдат колеги в професионално отношение. А контактите в нашата професия са важно нещо ;)
;)
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

_sonrisa_, мн.мил отговор- благодаря.
Аз съм решила задочно тъй като мисля още от лятото да започна да работя в кантората на майка ми и като цяло ми се струва по-подходящо конкретно за мен. Иначе относно картата за градския транспорт- не ползвам така че това не е проблем =) За стипендиите също не ми е толкова важно.

Но, виж контактите са си важни, дори може би като се замисля са в топ 3 на най-големите предимствата на редовното.
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

seduction, предполагам, че като работиш в кантората на майка ти, ще те пуска от време на време да ходиш на лекции :Р според мен колебанието ти е ненужно - много хора работят и учат едновременно, без да са задочници. Въпрос на организация е :)
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

:) Е аз не съм от най-организираните хора... Но това с пускането, разбира се, че не е проблем, просто на мен някак не ми се иска да съм до такава степен "обвързана" с университета.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ми.. повярвай ми - няма да си обвързана с университета :lol: Посещаването на лекции Не е задължително, а упражненията, макар да са формално задължителни, не са в по-голямата си част ;) Въпреки, че както каза един предподавател: "за тези, които знаят за какво са тук, занятията са полезни. За останалите са задъжителни ;)"
Общо взето Правото е такава специалност, че изисква много четене вкъщи, не толкова стоене в университета. Но пък по мое мнение винаги е по-добре да има кой да ти обясни разни неша ( визирам главно асистентите), когато не можеш да откриеш отговор сам, отколкото да се тормозиш. И често пъти практикуващите юристи не могат да ти помогнат въобще, понеже най-големи ни главоблъсканици са по теоритичните спорове ;)

Лично моят съвет е, да си помислип за редовнот и да му дадеш шанс. Въобще не е толкова ограничаващо, колкото мисля, че си го представяш :P
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

seduction, един мой преподавател каза изключително интелигентно нещо преди известно време : "Докато сте студенти се старайте да не работите. Само, ако е нужно. Защото само и единствено сега някой ви налива нещо в главите, а за работата не се притеснявайте ... след това дълго време ще работите. Тя работата няма да избяга."

Това важи и в твоя случай, в който можеш да работиш при майка си. По-скоро наблегни на това и университетът и кантората да са ти "помощни". 8)

Естествено това е съвет, който може да бъде оборен по много и различни начини, но аз лично го следвам.

The names of the future are stamping of impatience.
BlagovestHristov
Драскач

Мнение от BlagovestHristov »

seduction написа:_sonrisa_, мн.мил отговор- благодаря.
Аз съм решила задочно тъй като мисля още от лятото да започна да работя в кантората на майка ми и като цяло ми се струва по-подходящо конкретно за мен. Иначе относно картата за градския транспорт- не ползвам така че това не е проблем =) За стипендиите също не ми е толкова важно.

Но, виж контактите са си важни, дори може би като се замисля са в топ 3 на най-големите предимствата на редовното.
Е ти си готов/а.Има къде да работиш,така че връзки не ти трябват.Аз на твое място бих записал задочно.Едвали ти пука дали ще платиш 2 или 1 лев за музей,а и такстата за редовно е 500,а за задочно е 150,така че всички тези "привилегии" който получаваш всъщност си ги плащаш.
Сам/а трябва да решиш,но според мен задочно те устройва :D
Аватар
sanglant
В началото бе словото
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от sanglant »

Вече малко се пообърках как стоят нещата с учебните планове и т.н при правото и МО. Възможно ли е след като получиш степен бакалавър например да запишеш друга магистратура или да заминеш в чужбина, където да продължиш правното си образование? Бях чувала, че в правото няма бакалавър, а директно се излиза магистър.

Голяма каша стана и ще се радвам някой да развенчае митовете. :D
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Да, правото няма бакалавър - само магистърска степен ;)
KnifeParty
В началото бе словото

Мнение от KnifeParty »

Някой запознат с характера на обучение в специалност "Право" може ли да ми разясни ситуацията с групите, на които се разделят успелите да влязат ? Благодаря предварително !
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

16 групи разделени в два потока от по 8 групи, при записването всеки си избира в коя група да е... Нещо конкретно ли те интересува?
Facebook
Изображение
KnifeParty
В началото бе словото

Мнение от KnifeParty »

Интересува ме дали има някакво (неформално) значение в кой поток и група ще се запишеш ?
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Има - по 67% от предметите преподавателите на първи и на втори поток са различни. Другото неформално значение е, че първа група (почти)винаги е на изпит два-три дни преди осма група. Някои много ги е страх от определени преподаватели на първи поток и поддържат тезата, че втори поток минават по-леко. Аз по-скоро не бих се съгласил. Плюс това понякога потоците си сменят преподавателите.
Facebook
Изображение
KnifeParty
В началото бе словото

Мнение от KnifeParty »

Разбирам. Благодаря за ангажираността с въпроса ми !
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Мда, и аз съм на мнението на BlagovestHristov, че общо взето си плащаш за въпросните привилегии. В действителност цената на право задочно е доста по-ниска от редовното.
Zahariev, бих се съгласила с мнението на преподавателя ти, но ако ставаше въпрос да речем за учениците, които работят и успоредно с това да ходят на училище. За студенти някак ми се вижда повече от нормално, освен с университета, да са заангажирани и с друга работа по или извън специалността им. Някак ще ми е неудобно на 20 плюс години да разчитам изцяло на родителите си. Не, че те биха имали нещо против това, но аз лично не бих се чувствала окей.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”