Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Публикувай отговор
trecarichi
В началото бе словото

Re: Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Мнение от trecarichi »

Здравейте, 1ви курс съм и ще се наложи да прекъсна, понеже след седмица отивам на бригада и не успях да си взема изпитите, освен това не ми харесва това, което уча... Искам да кандидатствам с матура за следващата учебна година, разбрах, че от 27-и се приемат документи. Въпросът ми е каква е процедурата по прекъсване, отписване и т.н. и дали имам някакви по-специални опции в моя случай като все още студент на СУ :)
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Отиваш, казваш, че искаш да се отпишеш, подписваш един формуляр, дават ти дипломата и си свободен /в състояние на свободно падане/.
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
trecarichi
В началото бе словото

Мнение от trecarichi »

При кого трябва да отида?
Аватар
MuHaTa
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърна химия
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от MuHaTa »

Отдел "Студенти" във твоя факултет.
Изображение
Carpe Diem
В началото бе словото

Мнение от Carpe Diem »

Първи курс завършвам в момента, но не ми харесва специалността и смятам да кандидатствам в друг ВУЗ,сесията смятам ,че ще си я взема .
При подаване на документи за изпити на новото място ми искат и оригинал от дипломата за средно образование,а тя в отдел студенти.Как да си я взема без да губя права ?
Аватар
MuHaTa
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърна химия
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от MuHaTa »

След като не ти харесва специалността и искаш да кандидатстваш в друг ВУЗ , правиш следното- Отиваш до отдел "студенти" в твоя факултет и
alter ego написа:Отиваш, казваш, че искаш да се отпишеш, подписваш един формуляр, дават ти дипломата и си свободен /в състояние на свободно падане/.
. По този начин ти се прекратяват студентските права в СУ . След това си взимаш дипломата и отиваш да си подаваш документите в университета, където си си избрал.
Изображение
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

А не съществува ли вариант, в който кандидатсваш в другия ВУЗ, но се отписваш от сегашния чак след като излезнат класиранията и видиш, че си приет на новото място? Естествено ако успееш да си вземеш дипломата за малко за сверяване с оригинала при подаване на документите за класиранията... и всъщност има ли начин да те засекат че учиш на дуго място при подаването на документи?
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Ако другото висше училище е държавно, може и да те засекат. Ако е частно, няма как да стане. Вземи си дипломата под претекст, че ще вадиш нотариално заверено копие или превод. :wink:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
white.kitty
В началото бе словото

Мнение от white.kitty »

Това не е съвсем така. Ако искат могат да те хванат, че учиш и на друго място. МОМН поддържа актуални списъци на всички действащи, прекъснали и отстранени студенти за последните поне 5 години насам, които са общодостъпни срещу ЕГН, а щом кандидатстваш, значи ВУЗ-ът знае ЕГН-то ти. Друг въпрос е, че едва ли биха се ровили в списъците...
"Човек никога не би се примирил да пълзи, ако почувства порив да лети"
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Абе накратко - можеш да кандидатстваш като си вземеш дипломата за малко, и ако те приемат на другото място, се отписваш от СУ и готово.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Carpe Diem
В началото бе словото

Мнение от Carpe Diem »

Благодаря много за съветите.Ако още нещо ви хрумне или има друг вариант, свиркайте.
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

Защо не звъннеш някъде (в учебен отдел например или салон за прием на документи) и да питаш дали се прави справка с регистрите при подаване на документите? Защото да не се получи, че се подават документи с недостоверна информация и да ти се анулира кадидатсването, а едновременно с това и да търпиш административни санкции от университета в който си.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Абе това са глупости, какво го плашите човека. А това с административните санкции пък как ти хрумна? :shock: Това, че може да ти анулират участието в КСК също не е вярно.

Никой няма да те засече, защото не е незаконно да участваш в кандидатстудентска кампания при положение, че си студент в държавен ВУЗ. Незаконно е да си студент едновременно в два държавни ВУЗ-а. Затова трябва преди да се запишеш в новия университет, да се отпишеш от настоящия си. Съвсем спокойно можеш да изчакаш и първа, и втора класация и чак ако те приемат, тогава да се отпишеш и запишеш където си приет.
Facebook
Изображение
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

Хм, да... имаш право. Извинявам се ако съм притеснила някой, но не съм запозната с процедурата и правилата и се чудих, защото все пак добре трябва да обмисли всички възможности. А ти от къде си толкова си гурен :roll: или като мен просто предполагаш :)
midowwest
В началото бе словото

Мнение от midowwest »

Здравейте, може ли някой да ми каже дали е възможно да прекъсна след успешно взет 1ви курс (от отдел студенти ми казаха, че не мога да прекъсна след първи курс, а трябва да запиша поне 1сем. на 2ри курс?!) и какво става ако просто не си платя таксата и ме отстранят, тогава ще ми се запазят ли студентските права и колко години?
И изобщо ако може някой който разбира да ми обясни каква е разликата между остранен и прекъснал, защото аз не я виждам ?
Мерси, предварително :cheers:
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”