Ако се ръководят по миналогодишната схема за оценяване, за 5,50 ни трябват 77 точки. Дори 76,5 са 5,49. Могат да променят скалата за оценяване според общите резултати. Но гледах по BTV министъра да казва, че скалата за тази година ще си остане същата.HorusEye написа:76 точки за 5,50.Толкова малко. Аз чух, че над 80 и нещо са за толкова.
Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Аз направо се обърках.От едната страна чувам, че скалата се оформяла според общото представяне на зрелостниците, а от друга - че си има точно определена скала.Все пак, по-правилното ще си е да има предварително направена скала, защото така ще се види какво е нивото на набора ни.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Ето я скалата за оценяване от миналите години. Смята се, че тази година скалата няма да се променя. Няма опасност да се качи - доста трудна матура по БЕЛ казват, че се е паднала, което автоматично означава, че скалата или ще се запази, или ще падне още. Най-вероятно обаче по инфо от медиите няма да има промени 
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- HorusEye
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Ако е такава по-добре за мен и дипломата ми. Оценката там ми зависи само от матурата.
Дали няма и тази година да обявят резултатите ( точките) от матурите на 1 юни, както и миналата година?
Любопитна съм да си видя оценката.

Около Вас какво се коментира за матурите? Бившите Ви съученици какви резултати очакват?
Доволни ли са от темата на ДЗИ БЕЛ, а от ДЗИ по англ. език? По география коментираха, че била лесна матурата...ама те май всяка година така говорят, докато не си видят резултатите.
Около Вас какво се коментира за матурите? Бившите Ви съученици какви резултати очакват?
Доволни ли са от темата на ДЗИ БЕЛ, а от ДЗИ по англ. език? По география коментираха, че била лесна матурата...ама те май всяка година така говорят, докато не си видят резултатите.
Последно промяна от brdnc на 30 Май 2011, 13:39, променено общо 1 път.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Най-вероятно на 1-2 юни ще бъдат пуснати някакви резултати. Така смята една от проверяващите на матурата по БЕЛ 
Еххх, дано, дано!!! Как ми се иска вече да ги знам..Георги Герасимов написа:Най-вероятно на 1-2 юни ще бъдат пуснати някакви резултати. Така смята една от проверяващите на матурата по БЕЛ
Какви впечатления има тази проверяваща от резултатите на матурата по БЕЛ ? Както миналата година ли е общото представяне..или ?Георги Герасимов написа:Най-вероятно на 1-2 юни ще бъдат пуснати някакви резултати. Така смята една от проверяващите на матурата по БЕЛ
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Моля те, едитвай си мненията за да не се получават няколко едно след друго
Тя споделя, че в папките, които е проверила е имало доста силни, но и доста слаби работи (за тестовата част). Масово не е писана тема, а ако е писана такава то в 80% от случаите е някакво отнесено есе, което няма нищо общо с литературните критерии за такъв вид собствен текст. Като цяло смята, че матурата е била по-трудна от миналата година и ако има някакви промени в скалата и цялостния успех би трябвало той да е надолу 
Едитвам ги, но за последното ми даде грешка и го написах като новоГеорги Герасимов написа:Моля те, едитвай си мненията за да не се получават няколко едно след другоТя споделя, че в папките, които е проверила е имало доста силни, но и доста слаби работи (за тестовата част). Масово не е писана тема, а ако е писана такава то в 80% от случаите е някакво отнесено есе, което няма нищо общо с литературните критерии за такъв вид собствен текст. Като цяло смята, че матурата е била по-трудна от миналата година и ако има някакви промени в скалата и цялостния успех би трябвало той да е надолу
Мерси за инфото! Звучи обнадеждаващо. Учителката ми по БЕЛ от училище също каза, че тази година матурата е по-трудна от миналогодишните. Но тя не е проверяваща и няма такъв поглед относно резултатите на зрелостниците за 2011. Явно масово не са писали по темата.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Нека само отбележа още един детайл - за работи, в които има писан текст - независимо какъв е той като формат и смисъл, се дават приблизително до 10 т. за граматика и правопис. Т.е. дори работи, в които има есе, развиващо тезата за марихуаната и книгите пак е възможно то да получи някакви точки, което автоматично увеличава възможността за по-висока цялостна оценка на матурата. Друг е въпросът до колко човек с подобни идеи на есето ще има изрядна тестова част 
АЗ съм писал 2.5 страници, и ако ми дадат поне 20 точки на 41-ви въпрос очаквам около 5.70.Може и повече, няма да откажа.
Не съм съгласна. Когато зубриш се появява момента на липсата на какъвто и да е логически преход между отделните мисли /абзаци/ на сбъркани имена на творби, направления и т.н. Когато не мислиш върху това, което пишеш, а просто пишеш. Колкото и да учиш всичко наизуст, повярвай ми не може да напишеш такива простотии.Bestcho написа:Благодаря за бисерите . Лошото обаче е , че не ми е смешно , а тъжно . Как е възможно зрелостник да напише такива меко казано глупости . Какво в крайна сметка е правил в училище тези 12 години . Сега се сещам , за една моя учителка , която казваше , че някои са изгубили 12 години от живота си в училище , без да има каквато и да била полза и разбирам колко е била права . Ако аз бях на мястото на проверяващите и видех такова изречение , надолу нямаше да проверявам ..
И все пак , ако се загледате по-внимателно , ще видите , че тези умотворения , всъщност са неща , които са учени на изуст и не са доучени . Точно това правят най-често учениците и адски много грешат . Една голяма част учат всяка една тема на изуст и от толкова автори и произведения в главата им става каша и се стига точно до такива комични изречения . От личен опит съм се убедил , че правилния метод , за научаване е постепенно натрупване на знания в мозъка , в противен случай виждате какво се случва ..
За мен авторите на подобен тип изказвания са хора, на които им е абсолютно все тая каква оценка ще имат и какво биха си помислили проверяващите.
По-тъжното е, че наистина е такава ценностната им система, не че са написали глупости. 
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами не , не е така . Човешкият мозък има някакъв предел . Има хора , които започват от Ботев , та до Талев се опитват да научат всичко наизуст . От цялата тази информация , в главата им става буквално една каша от автори , биографии , години , факти , герои и прочие . Като седнат пред белия лист и се опитат да се сетят за конкретната творба , се появява така нареченото ''бяло петно'' . Вследствие на забравения материал , човека започва да пише всяка една глупост , която му хрумне , само и само да има нещо написано , за да вземе макар и малко точки . Именно от там идват тези ''бисери'' .seduction написа:Не съм съгласна. Когато зубриш се появява момента на липсата на какъвто и да е логически преход между отделните мисли /абзаци/ на сбъркани имена на творби, направления и т.н. Когато не мислиш върху това, което пишеш, а просто пишеш. Колкото и да учиш всичко наизуст, повярвай ми не може да напишеш такива простотии.Bestcho написа:Благодаря за бисерите . Лошото обаче е , че не ми е смешно , а тъжно . Как е възможно зрелостник да напише такива меко казано глупости . Какво в крайна сметка е правил в училище тези 12 години . Сега се сещам , за една моя учителка , която казваше , че някои са изгубили 12 години от живота си в училище , без да има каквато и да била полза и разбирам колко е била права . Ако аз бях на мястото на проверяващите и видех такова изречение , надолу нямаше да проверявам ..
И все пак , ако се загледате по-внимателно , ще видите , че тези умотворения , всъщност са неща , които са учени на изуст и не са доучени . Точно това правят най-често учениците и адски много грешат . Една голяма част учат всяка една тема на изуст и от толкова автори и произведения в главата им става каша и се стига точно до такива комични изречения . От личен опит съм се убедил , че правилния метод , за научаване е постепенно натрупване на знания в мозъка , в противен случай виждате какво се случва ..
За мен авторите на подобен тип изказвания са хора, на които им е абсолютно все тая каква оценка ще имат и какво биха си помислили проверяващите.
Разбира се , има го и момента , с различните индивиди , на които не им пука особено каква оценка ще изкарат , защото не правят планове да продължават учението си . Дали заради високото материално състояние на родителите им или защото вече са си намерили работа и смятат просто да я продължат , само те си знаят . Факт обаче , че така нареченото зубрене , по-скоро вреди , отколкото помага . Много малко хора са свикнали да помнят по толкова много информация . Не може 5 години в гимназията да не са отваряли учебник и изведнъж да дадат на мозъка толкова много информация , просто няма да се получи