Специалностите във Физическия факултет

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Avicii
В началото бе словото

Специалностите във Физическия факултет

Мнение от Avicii »

Как мислите практически насочени ли са специалностите в физическия факлутет.Като гледам учебните планове на различни специалности и т.н ми прави впечатление че дори и последната година се учи страшно много физика и почти няма специализирани предмети. :shock: По принцип ще ставам инженер но като гледам така тук като завършиш най-много в БАН да те вземат,което не ме кефи.

И още един въпрос.Да кажем че завърша бакалавър тук,мога ли да си карам магистратурата в друг университет ТУ например?Питам за това понеже си нямам на представа къде трябва да проверя.

заглавието е редактирано от модератор
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Специалностите в Физическия факлутет

Мнение от svetlio.varna »

Можеш да кандидатстваш магистър в друг университет.
Facebook
Изображение
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Avicii написа: ... Като гледам учебните планове на различни специалности и т.н ми прави впечатление че дори и последната година се учи страшно много физика и почти няма специализирани предмети. :shock: ...
Нормално е да се учи физика във Физическия факултет. Това не означава, че няма специализирани предмети с ясна и пряка практическа насоченост.
Avicii написа: ... но като гледам така тук като завършиш най-много в БАН да те вземат ,което не ме кефи.
Това също не се отнася за всички специалности. Тук аз не мога да коментирам всяка една от тях. Задайте въпрос за конкретна специалност и ще се опитам да Ви отговоря.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

То по тази логика където и да завършиш физика най-много да те вземат в БАН. Ама те в БАН взимат всякакви - от химици, физици, математици, през педагози и психолози, до каквото ти скимне.

За всяка една специалност в справочниците на СУ пише след това като какво може да работиш. Както и на сайта - има квалификационна характеристика за всяка специалност - http://uni-sofia.bg/index.php/bul/fakul ... i_programi Предлагам ти да си направиш проучване за специалността, която си избрал - с тези неща какво може да се работи. Даже да видиш какви фирми има - не само на национално равнище, а и на международно. Никой не е казал, че после задължително трябва да останеш тук.
Не знам колко практически са насочени програмите по физика, така или иначе ако ти се занимава се намират начини да добиеш опит и да учиш - важното е да имаш желание.

Иначе ако попиташ за коя специалност точно те интересува реализацията, ще може да ти се отговори по-лесно.

И това не е само за физиката - всяка една специалност има реализация - на места по-лесно, на други по-трудно, но навсякъде има работа малко или много. Това до колко ще се реализираш и до къде ще стигнеш зависи и от теб.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Avicii
В началото бе словото

Мнение от Avicii »

Ами интересуват ме тези двете специалности.

Инженерна физика и Комуникации и физична електроника. :D
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Avicii написа:Ами интересуват ме тези двете специалности.

Инженерна физика и Комуникации и физична електроника. :D
Най-напред за "Комуникации и физична електроника", защото обяснението е по-лесно. Ето ги дисциплините с по-малка или по-голяма практическа насоченост:
- Основи на радиоелектрониката 1 - I сем.;
- Основи на радиоелектрониката 2 - II сем.;
- Увод в комуникациите - III сем.;
- Комуникационни технологии - IV сем.;
- Сигнали и системи - V сем.;
- Физична електроника 1: Вакуумна и газова електроника - V сем.;
- Разпространение и излъчване на ЕМ вълни - VI сем.;
- Физична електроника 2: Твърдотелна електроника - VI сем.;
- Микровълнова и безжична техника - VII сем.;
- общо 30 кредита за избираеми дисциплини през VII и VIII сем.
За избираемите дисциплини може да се погледне в предлаганите за спец. "Физика" и спец. "Инженерна физика":
http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html
Прощавайте, Avicii, но не разбирам, какво повече може да се желае.

Сега за "Инженерна физика". Това е специалност за физици, които получават поне минимална инженерна квалификация. Ето ги задължителните инженерни курсове:
- Основи на технологиите и инженерното проектиране - II сем.;
- Техническа механика - III сем.;
- Основи на електрониката - III сем.;
- Лабораторен практикум: Основи на електрониката - III сем.;
- Интегрална електроника - IV сем.;
- Лабораторен практикум Интегрална електроника - IV сем.;
- Физическо материалознание - VI сем.;
- Комуникации - VII сем.
Избираемите дисциплини започват в петия семестър и завършват в осмия. За тях са предоставени общо 47,5 кредита. Така всеки студент може да избере, в какво направление да се специализира. На разположение са съответните изборни курсове http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html.
Това е най-трудната, но и най-интересната част. Могат да се дадат много, много примери, в частност да се специализира по подобие на описаната вече по-горе специалност. Аз (признавам, че донякъде съм пристрастен) ще дам "рецепта" от областта, която разбирам най-добре - лазерите:
Физика на лазерите:
- Лазерна физика - основи - V сем.;
- Лазерна физика – Видове лазери - VI сем.;
- Лазерна физика – Практикум - VI сем.;
Техника на лазерите (инженерна насоченост)
- Лазерна техника I + практикум - VII сем.;
- Захранващи устройства за лазерите - VIII сем.;
Оптика (физична насоченост)
- Матрични методи в оптиката - VIII сем.;
- Компютърни методи в оптиката - VIII сем.;
- Фурие оптика и приложения - VIII сем.;
Нелинейна оптика (физична насоченост)
- Линейни и нелинейни вълни - VIII сем.;
- Основи на нелинейната оптика - VIII сем.;
- Експериментална лазерна физика - VIII сем.;
Приложения (инженерна насоченост)
- Приложение на лазерите в медицината - VII сем.;
- Оптични комуникации - VIII сем.;
- Технологични приложения на лазерите - VIII сем.

Моля! Специализирайте се според вкуса си.
Avicii
В началото бе словото

Мнение от Avicii »

Благодаря за изчерпателния отговор.Значи инженерната физика отпада със сигурност. :lol: А коя друга от специалностите която да е по-практически насочена може да ми предложиш и да кажеш една две думи за нея?Все пак не се знае дали ще ме приемат в комуникациите. :blackeye:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Avicii написа: ... А коя друга от специалностите която да е по-практически насочена може да ми предложиш и да кажеш една две думи за нея? ...
Струваше ми се, че съм дал добри примери за практически насочени специалности/специализации, но изглежда, не е било така.

Ако Ви интересува специалност, чийто успешно завършване автоматично, ясно и еднозначно "води" към работно място, то това биха могли да бъдат "Оптометрия" и/или "Медицинска физика".
Последното е много актуално, защото стандартите на Европейския съюз ни задължават да има назначени медицински физици във всички болници, където се използва техника, основаваща се непосредствено на физични явления. Примери за такива системи са рентгеновите апарати, скенерите с ядрено-магнитен резонанс, терапевтичните комплекси, използваши ядрени лъчения, лазери, акустични вълни.
Avicii
В началото бе словото

Мнение от Avicii »

Странното е че първите години се учат доста дисциплини които ми допадат и ми се струват практични.Примерно увод в комуникациите,Сигнали и с-ми.Успоредно с тях се учат и много неща които са суха теория но без тях не може.Но мисълта ми е че дори последната година се учат за мен лично безполезни неща без никаква практическа насоченост като Физика на макросистемите,Лабораторен практикум - топлинна физика,Квантова физика и т.н

Сравних си програмите на Су и техническия специалност Телекомуникации и там също първите 2 години има доста неща далече от практиката,но 3 и 4 година има изцяло практически насочени предмети Аналогова схемотехника,Комуникационни мрежи и терминали,Конструиране на комуникационна апаратура.

Просто търся нещо практически насочено и ако не беше горчивия ми опит от един семестър в Техническия(вярно друга специалност,но първите 2 години всички учат едно и също) без да се замислям бих избрал него.Но просто се отвратих от този университет(Ту),но желанието ми да уча нещо технически насочено си остава.Учебната програма на СУ специално за телекомуникации не е никак лоша,но въпреки това ми се струва че има прекалено много физика.Все пак е и физически факлутет :lol: ,просто ми се учи нещо изцяло практически насочено и се страхувам от това че може би има прекалено много физика която няма връзка със специалността и по специално конструирането и поддръжката на комуникационна техника,нещото което ме интересува и ми се учи.Какво бихте ме посъветвали?
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Avicii написа:Странното е че първите години се учат доста дисциплини които ми допадат и ми се струват практични.Примерно увод в комуникациите,Сигнали и с-ми.Успоредно с тях се учат и много неща които са суха теория но без тях не може ...
Да, наистина изглежда малко необичайно през първата година да се учат дисциплини с тясно-приложен характер. Това е новост в сравнение с учебните планова на по-старите ни специалности. Колегите са целяли няколко неща едновременно:
- да създадат интерес у студентите и така да ги мотивират по-добре за "са сухата теория", без която наистина не може;
- да положат рано основата на специализираната подготовка, а в следващите години да я обогатяват, използвайки вече усвоения математичен инструментариум;
- да забавят малко темповете, с които обичайно се навлиза във висшата математика, давайки възможност за по-успешна адаптация и/или допълване на липсващите знания - за съжаление училищната подготовка по математика и физика в днешно време далече не задоволява.
Avicii написа: ... Но мисълта ми е че дори последната година се учат за мен лично безполезни неща без никаква практическа насоченост като Физика на макросистемите,Лабораторен практикум - топлинна физика,Квантова физика и т.н
Не съм запознат със съдържанието на изброените от Вас курсове. Досещам се, но не искам да рискувам да Ви заблудя. Ще се поинтересувам и ще коментирам. Все пак през последната година имате свободата да избирате значителен брой курсове, точно по Ваш вкус.
Avicii написа: ...Сравних си програмите на Су и техническия специалност Телекомуникации и там ... има изцяло практически насочени предмети Аналогова схемотехника,Комуникационни мрежи и терминали,Конструиране на комуникационна апаратура ...
Подобни курсове, задължителни или изборни, има и във Физическия факултет.
Avicii написа: ... Просто търся нещо практически насочено и ... желанието ми да уча нещо технически насочено си остава. ... просто ми се учи нещо изцяло практически насочено и се страхувам от това че може би има прекалено много физика която няма връзка със специалността и по специално конструирането и поддръжката на комуникационна техника,нещото което ме интересува и ми се учи.Какво бихте ме посъветвали?
Най-лесно ми е да Ви дам съвет, но предпочитам да опиша ситуацията. В тази специалност, а и не само в нея, преподават отлични физици и много добри инженери. Значителна част от тези преподаватели сътрудничат на фирми/филиали на фирми в България, произвеждащи изделия в областта на телекомуникациите. Доколко ценени са тези хора с практическите си умения, говори фактът, че една от споменатите фирми обзаведе голяма учебна лаборатория в нашия факултет.
Аз също много обичам да конструирам различни устройства и с риск да прозвучи нескромно, имам известен опит. Нямате си представа, колко по-увлекателна, оригинална и успешна е конструкторската работа, когато познавате нещата в дълбочина, т.е. физичната им страна, дори да Ви липсват някои типично инженерни похвати. В действителност пионерските прототипи на принципно новите машини и устройства се изработват/създават най-често от физици.

За мен е удоволствие да пиша тук, но защо не минете някой ден през факултета за да видите нещата с очите си? Ако желаете, ще Ви запозная и със споменатите хора.
Avicii
В началото бе словото

Мнение от Avicii »

Отново благодаря за подробните разяснения. :wink:
Аватар
jorobekyma
В началото бе словото
Специалност: Изучаване на човешката глупост

Мнение от jorobekyma »

Ще се включа малко не на място, но предполагам ще ме извините.

Искам да попитам Dr Dulcamara дали е задължително да се запишем за редовния изпит, като заплатим и съответната такса, за да ни признаят резултата от предварителния?
Конкретно става въпрос за изпита по Физика.
Мод да си, муцунки да прайш
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

jorobekyma написа: ...Искам да попитам Dr Dulcamara дали е задължително да се запишем за редовния изпит, като заплатим и съответната такса, за да ни признаят резултата от предварителния?
Конкретно става въпрос за изпита по Физика.
Съжалявам, че отговарям едва сега, но снощи се прибрах доста късно, а и не знам почти нищо за кандидатстването.

Днес се информирах от колега, който е много добре запознат с кандидат-студентската кампания. Отговорът е: "Не е задължително да се записва за втория изпит". При това колегата ми допълнително направи справка на страницата на университета.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... aniya_2011

Важно е човек да не пропусне да подаде документи за класиране
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _klasirane

Мисля, че много по този въпрос има писано в темата на форума "СЛЕД изпитите - всичко за записването".
Аватар
jorobekyma
В началото бе словото
Специалност: Изучаване на човешката глупост

Мнение от jorobekyma »

Привет,
ще започна с малко закъснели благодарности, към Dr Dulcamara, за предния отговор.

Понеже съм се ориентирал към Медицинската физика, ще помоля за малко инфо към нея.
Интересува ме в каква насока мога да се ориентирам благодарение на избираемите специалности? Очевидно от начина, по който ще ги избера, ще зависи накъде ще се насоча след завършването? Какво бихте препоръчали Вие, и съответно кое е най-квалитетно и търсено?
По-горе четох, че Мед. физика
.... чието успешно завършване автоматично, ясно и еднозначно "води" към работно място...
Това какво ще рече? С какво намирането на работно място е по-лесно отколкото при другите специалности?
Също така на повечето специалности избираемите дисциплини започват от 5-ия семестър, а тук са от 6-ия?
Мод да си, муцунки да прайш
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Съжалявам много за голямото закъснение, но десетина дена бях извън страната. Дано не отговарям твърде късно!
jorobekyma написа:... Понеже съм се ориентирал към Медицинската физика ... Интересува ме в каква насока мога да се ориентирам благодарение на избираемите специалности? ...
Ето тук http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html можете да видите учебния план и изборните курсове за специалността. От гледна точка на развитието Ви като медицински физик можете да потърсите специализация в няколко различни направления.

Най-популярни в момента за България изглеждат ядрените (наричани "нуклеарни" от журналистите и от някои лекари) методи за диагностика и терапия. Те наистина са доста ефективни и у нас се поддържат от голям брой хора, които са с различни професии. Съществуват и частни фирми с предмет на дейност в тази област. Големият проблем е, че със страничните си проявления тези методи изобщо могат да са опасни и вредни за човешкото здраве.

Бихте могли да се специализирате и в областта на дозиметрията на йонизиращите лъчения, което е много актуално за самата клинична практика, а също и от гледна точка на ежедневието (ядрени електроцентрали, радиационни замърсявания, дори естествено натрупващия се радон в приземните помещения на жилищните сгради).

Все по-голям интерес започва да представлява и дозиметрията на нейонизиращите лъчения. Тук се подразбира главно микровълновото излъчване на съвременните безжични телекомуникационни средства. Покрай новите източници за осветление започва да се увеличава и интересът към дозиметрията (фотометрията и колориметрията) на светлината. Последните две области не са особено популярни, но с изясняването/признаването на влиянието на тези лъчения върху човека се очаква интересът към тях бързо да нарастне. Дано икономически интереси да не попречат на това!

Съществуват и други чисто физични методи за диагностика и терапия. Сред тях са акустичните и оптичните/лазерните. Възможностите им са много големи, но с изключение на ултразвуковата диагностика, поради една или друга субективна причина, тяхното прилагане в България е незаслужено ограничено. Огромното предимство на тези методи се състои в тяхната безвредност. Надявам се, че ако нещата не тръгнат "съвсем накриво", те скоро ще разширят територията си и у нас.
jorobekyma написа: ... С какво намирането на работно място е по-лесно отколкото при другите специалности? ...
Съгласно стандартите (директиви и регламенти) на ЕС, всяка болница/диагностичен център, притежаваща апаратура, основаваща се на горните физични явления, трябва задължително да поддържа на щат медицински физици.
jorobekyma написа: ... Също така на повечето специалности избираемите дисциплини започват от 5-ия семестър, а тук са от 6-ия? ...
Не мога да отговоря точно. Такова е било виждането на колегите, съставили учебния план. Вероятно необходимостта от изучаването на допълнителни "нефизични" дисциплини е довелоа до това.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”