Класическа музика

Модератори: Ангел, Ice_Spirit

Слушате ли класическа музика?

Анкетата свършва на 04 Юли 2006, 21:52

да
22
96%
не
1
4%

Общо гласове: 23

levi nathan
От дъжд на вятър

Мнение от levi nathan »

три пъти ура за съвременната музика
и три бутилки ром
Последно промяна от levi nathan на 01 Сеп 2006, 09:18, променено общо 1 път.
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

да, а съвсем в последните години класическата музика толкова е еволюирала, че трудно някой човек би я нарекъл "класика"...

това личи най-вече във филмовата музика, която има претенцията да продължава класическите традиции... или пък интепретациите примерно в Бостънския симфоничен оркестър - да се превръщат в шоу програми, за печелене на пари...

всъщност какво мислите за комерисиализма в класическата музика?
levi nathan
От дъжд на вятър

roll the dice

Мнение от levi nathan »

Нали правим разлика между класическа музика (Шопен, Булез, Пярт примерно) класика (бийтълс) и музика за симфоничен оркестър (саундтрака на star wars)?

/ето една от многото възможни пътечки за *класическата* музика:
Sirius - електронна опера :) от Щокхаузен :twisted:/
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Re: roll the dice

levi nathan написа:Нали правим разлика между класическа музика (Шопен, Булез, Пярт примерно) класика (бийтълс) и музика за симфоничен оркестър (саундтрака на star wars)?

/ето една от многото възможни пътечки за *класическата* музика:
Sirius - електронна опера :) от Щокхаузен :twisted:/
по принцип всеки музиковед прави разлика между различните стилове "класическа музика", на английски май са решили проблема с две понятия - classical (под което трябва да се разбира класическата музика - Бетовен, Бах) и classic (до колкото знам - класически поп, рок, денс и прочие хитове - Бийтълс)...

що се касае до симфоническата "филмова" музика(понеже предимно там може да се чуе и предимно за филми се създава) някои музиканти твърдят, че продължава класическата традиция в музиката и в същото време се съчетава със съвремени звучения... според мен един от композиторите, които правят тази крачка е Ленард Бърнстейн... докато се стигне до саундтрака на Междузвездни (който между другото звучи неприлично близко до Първия клавирен концерт на Брамс)...

всъщност консерваторите не могат да приемат такива интерпретации и иновации за част от "класиката"... въпросът ми беше свързан с комерсиализма, който е една от главните, ако не единствената причина да се създават подобни неща... - електронна опера и всякакви подобни... но дори да не става въпрос за нови революционни продукти, факт е, че класическата музика се изпълнява в много случаи много по-повърхностно и достъпно, т.е. изпълнява се вече с много повече комерсиализъм :!:
Аватар
Astral4o
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Astral4o »

Класическата музика мн ми харесва и макар че слушам рядко, винаги настръхвам, когато имам възможност да се наслаждавам на това изкуство :thumbright:
Astral in da house...
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Брей каква хубава темичка и аз да съм я пропуснал :lol:

Та, да , слушам класическа музика или по-точно само нея слушам :) по всякакви поводи и при всички обстоятелства

Имаше преди време тема за класика, аз я бях направил, но тя потъна в забвение :( Много ми е странно как при 94% от хората тук слушащи класическа музика никой не пише нишо по въпроса...

Иначе ми е доста трудно да си определям любими неща и т.н. Това което със сигурност мога да кажа е, че Бетовен за мен е бог, пианото ми е любим инструмент и че обожавам най-вече Романтизма. А напоследък (пък и май първоначално) съм се насочил към доста по-малко известни композитори. Не обичам модернизма обаче (освен минимализма), още от Дебюси натам.
inaccessibility написа:всъщност какво мислите за комерисиализма в класическата музика?
Мисля че е отвратително... аз съм от консерваторите с най-високо заврян нос и според мен културата все повече и повече деградира, а комерсиализациата 'покварява' дори и класиката. Определено съм против да се правят разни шоута или миксове и т.н., камо ли за да се прилече по-голяма публика - който не му харесва класиката каквато си е, да не я слуша! Но това си е мое мнение и не искам да навлизам в спорове, че като се започне...

Големи благодарности на inaccessibility за темата :)
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

Temporary написа:Мисля че е отвратително... аз съм от консерваторите с най-високо заврян нос и според мен културата все повече и повече деградира, а комерсиализациата 'покварява' дори и класиката. Определено съм против да се правят разни шоута или миксове и т.н., камо ли за да се прилече по-голяма публика - който не му харесва класиката каквато си е, да не я слуша! Но това си е мое мнение и не искам да навлизам в спорове, че като се започне...
като фен имаш право да се дразниш, и аз не бих се радвала да опорочават и комерсиализират нещата, които харесвам. но комерсиализмът има и положителна страна, именно в това да направи класическата музика по-достъпна за повече хора. прав си, че който не му харесва класическата музика, просто да не я слуша, но при положение, че аз съм точно от тия хора, на които класиката не им е фаворит, намирам комерсиалните интерпретации доста по-приемливи за моя комерсиален вкус, а иначе пък въобще нямаше да чуя нищо, което даже да се доближава до класическа музика :roll: :wink:... така че не се ядосвай - за всеки влак си има пътници и всеки луд с номера си :lol: 8)...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Абе поне стана ясно, че си комерсиална :P
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Temporary написа:... А напоследък (пък и май първоначално) съм се насочил към доста по-малко известни композитори. Не обичам модернизма обаче (освен минимализма), още от Дебюси натам.

Големи благодарности на inaccessibility за темата :)
Темата е наистина хубава, като се записах неотдавна видях, че липсва или е остаряла достатъчно, за да не се намери лесно:)

По отношение на модернизма и аз преди време не го разбирах дори, слушах Бетовен и той ми беше един вид фаворит, макар че съм се убедил, че е глупаво един музикант или просто сериозен почитател на класическата музика да си прави кумири... И все пак започнах да се запознавам с Дебюси, Равел, същевременно с Рахманинов и постепенно преминах към Шостакович... Сега вече мога да се повхаля, че не само разбирам модернизма, но и ми харесва :D
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Temporary написа:... но при положение, че аз съм точно от тия хора, на които класиката не им е фаворит, намирам комерсиалните интерпретации доста по-приемливи за моя комерсиален вкус, а иначе пък въобще нямаше да чуя нищо, което даже да се доближава до класическа музика :roll: :wink:...
да, разбира се се - от една страна комерсиализмът е необходим, предимно за масата...

но наистина имаме основание да се възмущаваме, когато солидни изпълнители и професионалисти в тази област започват да робуват на комерсиализма...

иначе никой не би отказал повечко пари, само да не е за сметка на самото изкуство :wink:
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

@ nrggirl Има една поредица наречена 'Classical music for people who hate classical music'. Тя е точно за теб :wink: най-известните и мелодични неща, които трябва да мразиш музиката изобщо за да не ги харесваш :) Но пак са си в класическо изпълнение.
inaccessibility написа:...но наистина имаме основание да се възмущаваме, когато солидни изпълнители и професионалисти в тази област започват да робуват на комерсиализма...
Наистина! :? И то имена като Nigel Kennedy или Andrea Bocelli

А под модернизъм аз разбирам по-скоро извращенията от сорта на Schönberg и неговия сериализъм, полския авангард и т.н. въобще атонална и тем подобна музика. Равел и Шостакович се ядват още :)

Иначе, както казах ми е много трудно (и донякъде безсмислено) да си определям фаворити. Всичките ме радват. Единственото което мога да уточня със сигурност е че предпочитам Романтизма и инструменталната музика и това пак не значи че не харесвам дургото. Бетовен просто го обожавам до мозъка на костите си - от него започна и любовта ми към класиката и никога досега не ме е разочаровал. :)

btw браво и за подписа ти, абсолютно си прав! Какво по-скучно има от едно синьо небе, в сравнение с облаци и т.н. :) винаги съм го казвал, но никой не ме е вземал насериозно...
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Temporary написа:... А под модернизъм аз разбирам по-скоро извращенията от сорта на Schönberg и неговия сериализъм, полския авангард и т.н. въобще атонална и тем подобна музика. Равел и Шостакович се ядват още :)

btw браво и за подписа ти, абсолютно си прав! Какво по-скучно има от едно синьо небе, в сравнение с облаци и т.н. :) винаги съм го казвал, но никой не ме е вземал насериозно...
да, има много "модернистични" съвремени автори, които трудно се асимилират... всъщност преподавателят ми пиано точно за това ми говореше - специално Шостакович неповторимо и уникално представя една модерничстична тенденция, но която въпреки всичко звучи "класически"...

според мен трябва да има баланс в това отношение - няма начин да няма тоналност, да не се спазват някои хармонични и ритмични изисквания, които да направят набора от звуци музика...

а що се касае до лошото време... наистина няма нищо по-добро от него! (и в преносен, и в пряк смисъл) :lol:
levi nathan
От дъжд на вятър

Мнение от levi nathan »

За комерсиализма - хубаво, разбрахме, че е лошо (мерсим, че ни обадихте ;))
Ще може ли и да ни дадете като пример някой комерсиален композитор (освен Бърнстейн), та да знаем какво да отбягваме.
Whan pyes chatter vpon a house it is a sygne of ryghte euyll tydynges
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Аз за първи път се позаинтересувах за текста на Carmina Burana - O, Fortuna, слушайки (комерсиалния?) кавъра на Therion. Това лошо ли е?!
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

levi nathan написа:За комерсиализма - хубаво, разбрахме, че е лошо (мерсим, че ни обадихте ;))
Ще може ли и да ни дадете като пример някой комерсиален композитор (освен Бърнстейн), та да знаем какво да отбягваме.
струва ми се малко разбрахте от това, което сме писали... Бърнстейн не е "комерсиален композитор"...
Публикувай отговор

Обратно към “Музика и Концерти”