Новината "Вдигат таксите в 16 университета"

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Re: Новината "Вдигат таксите в 16 университета"

Мнение от prizivzaborba »

Kristo написа:
prizivzaborba написа:
Kristo написа: но трябва ли да се тръшкаме при всеки проблем, като детенце без сладолед лятоска?
Да се тръшкаме - не, а да обсъдим и предприемем ответни действия.
Ок, да речем, че не вдигат таксите, откъде предлагате да пуснат пари?
Не вярвам да ни има в завещанието на Ладен, ама няма да ме учуди.. ще обясни доста неща...
Например от пресичане на контрабандата с цигари. Само оттам могат да дойдат 1-1.5 млрд лв годишно.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти

Предложения?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

да взима по левче на всеки полицай, който се изпикава в тоалетните на СУ :D:D:D
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Kristo написа:Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти

Предложения?
СУ е държавен, ако си забравил. Така че парите трябва да се изискват от държавата. Университетите не са създадени, за да правят пари, а наука и образование.

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

prizivzaborba написа:
Kristo написа:Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти

Предложения?
СУ е държавен, ако си забравил. Така че парите трябва да се изискват от държавата. Университетите не са създадени, за да правят пари, а наука и образование.
Е и УНСС е държавен, ам нямат проблеми с парите, що така?

Не мисля, че държавата трябва да е като мутра, която пуска кинти на любовницата си, когато тя му поиска. Не искам СУ да е в ролята на любовница на богаташ... мерзко е, някакси... дайте ни пари, щото ни трябват...

То по-достойно ще е да просим на смени на стълбите...
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Kristo написа:
prizivzaborba написа:

Предложения?
Е и УНСС е държавен, ам нямат проблеми с парите, що така?

Не мисля, че държавата трябва да е като мутра, която пуска кинти на любовницата си, когато тя му поиска. Не искам СУ да е в ролята на любовница на богаташ... мерзко е, някакси... дайте ни пари, щото ни трябват...

То по-достойно ще е да просим на смени на стълбите...
Неслучайно написах ИЗИСКВАТ, а не молба или просия. Не мисля, че трябва да молим за нещо, което ни принадлежи по право.

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ам не ни принадлежи по право, тва викам - неслучайно дадох пример с мутра - мисленето на неговата любовница е същото "Скъпи, аз не те моля, аз изисквам моето си, което ми е по право"...

Е да, ама не е... държавата дава пари на СУ, но не е длъжна да го прави нон-стоп, когато университета не може да си оправи бакиите...

Все едно да пускат пари да хранят рибите в дунав...
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Kristo написа:Ам не ни принадлежи по право, тва викам - неслучайно дадох пример с мутра - мисленето на неговата любовница е същото "Скъпи, аз не те моля, аз изисквам моето си, което ми е по право"...

Е да, ама не е... държавата дава пари на СУ, но не е длъжна да го прави нон-стоп, когато университета не може да си оправи бакиите...

Все едно да пускат пари да хранят рибите в дунав...
Хайде да не го превръщаме в чат. Разбрах, че си много наясно какви са правоотношенията между мутрите и техните любовници - тема, която въобще не ме интересува. Разбрах и че одобряваш покачването на таксите - жив и здрав. Нека по-добре да чуем и друго мнение.

Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Е то моето мнение е "другото" мнение, инак тука 20-30 души веднага ше кажат "не на вдигането на таксите" ама ме съмнява, да ти е интересно да спориш с тях, щото са на твоето мнение...

Инак ако ще говорим за комформизъм, винаги е яко да си на масовото мнение, но масовото мнение не винаги е правилното, както е в случая...
StoyanA
В началото бе словото
Специалност: приложна математика
Курс: четвърти

Мнение от StoyanA »

Кристо, УНСС няма проблем с парите, защото всяка година приема по 4000 студенти, а реално по списъците на първия учебен ден са не повече от 3000.

СУ няма нужда от повече пари. У нас държавната субсидия на един студент е 2000 лв. Не знам какво учиш и т.н, но се съмнявам групата ти да потребява преподавателски услуги, материали, сграда и т.н за повече пари. Аз лично съм си правил сметката за моята група и 10 души спокойно си плащаме всичките разходи.

Тогава къде се губят пари?
Администрация
Псевдонаучна дейност
подръжка на излишни преподаватели, машини и сгради
!!!!ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!!!

Ако все пак не стигат парите частните компании са добре дошли...на съответната цена. Във ФМИ 1 обява, формат А4 струва 1000 лв, а 4 часа лекция струва 25 000 лв. Ако искат. И те искат, че се и избиват. Затова и ФМИ е винаги на печалба и издържа част от останалите факултети. Студентите искат стажове. Ако университетът осигури стажове, но истински с реални заплати и задачи, а не 20 позиции за непалтена сервитьорка, може спокойно да взима 10% от парите за 3те или 6 месеца осигурен стаж. Колкото и да не им се иска на Призив науката е стока. Скъпа стока. В страните с нормална образователна система за всяко евро държавни пари влизат 3 от частния сектор. Защото приложната наука се продава с такава печалба, че изплаща и бюджета за теоритична, че и отгоре. Крайно време е да спрем да се правим, че извършваме научна дейност, а зад тези тежки думи да седи просто преписване на парчета от чужди трудове и някакви минимални лични изследвания и повечко разсъждения.

Затова и съм привърженик на ваучерната система. С нея ще отпаднат всички тези проблеми, защото ректора няма да може да си върти далаверите с министъра и да ни ползват като разменна монета или просто топче за пинг-понг.

А иначе ако имате какво да кажете по темата с таксите на 18 май от 13:00 в Аулата се организира студентска асамблея. Там ще се съберат много колеги, които имат мнение по въпроса и ще може заедно да решим ще правим ли нещо, защо и какво.
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от Elitsa Abstract »

А някой да знае нещо за това, което питах?
Elitsa Abstract написа:А някой знае ли дали ще има "заварено положение" и ако да - за кои курсове?
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Elitsa Abstract написа:А някой да знае нещо за това, което питах?
Elitsa Abstract написа:А някой знае ли дали ще има "заварено положение" и ако да - за кои курсове?
Казва ли ти някой?...
Виж, че за самите предложения за покачване на таксите научаваме от вестниците, какво има повече да коментираме...

Иначе, за противниците на новото покачване на таксите:

Изображение

Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Elitsa Abstract написа:А някой да знае нещо за това, което питах?

Разбрах, че вдигането на таксите ще засяга само новоприетите студенти. Тези, които са влезли на дадена такса, ще си продължат с нея до завършване. (Но това не е потвърдено и т.н.)

Вдигането на таксите си е съвсем логично и обосновано. Въпросът е да доведе до положителни промени, а не само до разлика в парите.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство
Курс: втори

Мнение от Illuminati »

Мисля, че е време повече хора да се възползват от студентски кредит.
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

От доста време съм в СУ и никога не съм била свидетел на т.нар. "заварено положение".
Абсолютно всяка година таксата е била вдигана с определена сума (от 10 до 30 лв.) и
това е засягало всички курсове, но в различна степен, например: 1-ви и 2-ри курс с по 30 лв.,
а от 3-ти нагоре с по 10 лв., ей такива едни... но като си разлистя книжките една с една
година няма еднаква, така че за какво заварено положение става въпрос?

Нямам нищо против да ми вдигнат таксата, ако ми покажат какво са свършили и какво ще
свършат за мен: администриране, преподаване, материална база, опции за реализация, но
не надутите приказки от 1 октомври, а реални възможности за стаж по специалността и пр.
Но това, което получавам в момента не струва толкова, колкото ми искат.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”