Например от пресичане на контрабандата с цигари. Само оттам могат да дойдат 1-1.5 млрд лв годишно.Kristo написа:Ок, да речем, че не вдигат таксите, откъде предлагате да пуснат пари?prizivzaborba написа:Да се тръшкаме - не, а да обсъдим и предприемем ответни действия.Kristo написа: но трябва ли да се тръшкаме при всеки проблем, като детенце без сладолед лятоска?
Не вярвам да ни има в завещанието на Ладен, ама няма да ме учуди.. ще обясни доста неща...
Новината "Вдигат таксите в 16 университета"
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Re: Новината "Вдигат таксите в 16 университета"
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти
Предложения?
Предложения?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
да взима по левче на всеки полицай, който се изпикава в тоалетните на СУ
:D:D
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
СУ е държавен, ако си забравил. Така че парите трябва да се изискват от държавата. Университетите не са създадени, за да правят пари, а наука и образование.Kristo написа:Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти
Предложения?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е и УНСС е държавен, ам нямат проблеми с парите, що така?prizivzaborba написа:СУ е държавен, ако си забравил. Така че парите трябва да се изискват от държавата. Университетите не са създадени, за да правят пари, а наука и образование.Kristo написа:Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти
Предложения?
Не мисля, че държавата трябва да е като мутра, която пуска кинти на любовницата си, когато тя му поиска. Не искам СУ да е в ролята на любовница на богаташ... мерзко е, някакси... дайте ни пари, щото ни трябват...
То по-достойно ще е да просим на смени на стълбите...
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Неслучайно написах ИЗИСКВАТ, а не молба или просия. Не мисля, че трябва да молим за нещо, което ни принадлежи по право.Kristo написа:Е и УНСС е държавен, ам нямат проблеми с парите, що така?prizivzaborba написа:СУ е държавен, ако си забравил. Така че парите трябва да се изискват от държавата. Университетите не са създадени, за да правят пари, а наука и образование.Kristo написа:Не мисля, че СУ може и трябва да пресича контрабандата... а дайте да измислим кви други дейности този ВУЗ може да направи, да си заработи некви кинти
Предложения?
Не мисля, че държавата трябва да е като мутра, която пуска кинти на любовницата си, когато тя му поиска. Не искам СУ да е в ролята на любовница на богаташ... мерзко е, някакси... дайте ни пари, щото ни трябват...
То по-достойно ще е да просим на смени на стълбите...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ам не ни принадлежи по право, тва викам - неслучайно дадох пример с мутра - мисленето на неговата любовница е същото "Скъпи, аз не те моля, аз изисквам моето си, което ми е по право"...
Е да, ама не е... държавата дава пари на СУ, но не е длъжна да го прави нон-стоп, когато университета не може да си оправи бакиите...
Все едно да пускат пари да хранят рибите в дунав...
Е да, ама не е... държавата дава пари на СУ, но не е длъжна да го прави нон-стоп, когато университета не може да си оправи бакиите...
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Хайде да не го превръщаме в чат. Разбрах, че си много наясно какви са правоотношенията между мутрите и техните любовници - тема, която въобще не ме интересува. Разбрах и че одобряваш покачването на таксите - жив и здрав. Нека по-добре да чуем и друго мнение.Kristo написа:Ам не ни принадлежи по право, тва викам - неслучайно дадох пример с мутра - мисленето на неговата любовница е същото "Скъпи, аз не те моля, аз изисквам моето си, което ми е по право"...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е то моето мнение е "другото" мнение, инак тука 20-30 души веднага ше кажат "не на вдигането на таксите" ама ме съмнява, да ти е интересно да спориш с тях, щото са на твоето мнение...
Инак ако ще говорим за комформизъм, винаги е яко да си на масовото мнение, но масовото мнение не винаги е правилното, както е в случая...
Инак ако ще говорим за комформизъм, винаги е яко да си на масовото мнение, но масовото мнение не винаги е правилното, както е в случая...
-
StoyanA
- В началото бе словото
- Специалност: приложна математика
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: StoyanA
Кристо, УНСС няма проблем с парите, защото всяка година приема по 4000 студенти, а реално по списъците на първия учебен ден са не повече от 3000.
СУ няма нужда от повече пари. У нас държавната субсидия на един студент е 2000 лв. Не знам какво учиш и т.н, но се съмнявам групата ти да потребява преподавателски услуги, материали, сграда и т.н за повече пари. Аз лично съм си правил сметката за моята група и 10 души спокойно си плащаме всичките разходи.
Тогава къде се губят пари?
Администрация
Псевдонаучна дейност
подръжка на излишни преподаватели, машини и сгради
!!!!ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!!!
Ако все пак не стигат парите частните компании са добре дошли...на съответната цена. Във ФМИ 1 обява, формат А4 струва 1000 лв, а 4 часа лекция струва 25 000 лв. Ако искат. И те искат, че се и избиват. Затова и ФМИ е винаги на печалба и издържа част от останалите факултети. Студентите искат стажове. Ако университетът осигури стажове, но истински с реални заплати и задачи, а не 20 позиции за непалтена сервитьорка, може спокойно да взима 10% от парите за 3те или 6 месеца осигурен стаж. Колкото и да не им се иска на Призив науката е стока. Скъпа стока. В страните с нормална образователна система за всяко евро държавни пари влизат 3 от частния сектор. Защото приложната наука се продава с такава печалба, че изплаща и бюджета за теоритична, че и отгоре. Крайно време е да спрем да се правим, че извършваме научна дейност, а зад тези тежки думи да седи просто преписване на парчета от чужди трудове и някакви минимални лични изследвания и повечко разсъждения.
Затова и съм привърженик на ваучерната система. С нея ще отпаднат всички тези проблеми, защото ректора няма да може да си върти далаверите с министъра и да ни ползват като разменна монета или просто топче за пинг-понг.
А иначе ако имате какво да кажете по темата с таксите на 18 май от 13:00 в Аулата се организира студентска асамблея. Там ще се съберат много колеги, които имат мнение по въпроса и ще може заедно да решим ще правим ли нещо, защо и какво.
СУ няма нужда от повече пари. У нас държавната субсидия на един студент е 2000 лв. Не знам какво учиш и т.н, но се съмнявам групата ти да потребява преподавателски услуги, материали, сграда и т.н за повече пари. Аз лично съм си правил сметката за моята група и 10 души спокойно си плащаме всичките разходи.
Тогава къде се губят пари?
Администрация
Псевдонаучна дейност
подръжка на излишни преподаватели, машини и сгради
!!!!ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!!!
Ако все пак не стигат парите частните компании са добре дошли...на съответната цена. Във ФМИ 1 обява, формат А4 струва 1000 лв, а 4 часа лекция струва 25 000 лв. Ако искат. И те искат, че се и избиват. Затова и ФМИ е винаги на печалба и издържа част от останалите факултети. Студентите искат стажове. Ако университетът осигури стажове, но истински с реални заплати и задачи, а не 20 позиции за непалтена сервитьорка, може спокойно да взима 10% от парите за 3те или 6 месеца осигурен стаж. Колкото и да не им се иска на Призив науката е стока. Скъпа стока. В страните с нормална образователна система за всяко евро държавни пари влизат 3 от частния сектор. Защото приложната наука се продава с такава печалба, че изплаща и бюджета за теоритична, че и отгоре. Крайно време е да спрем да се правим, че извършваме научна дейност, а зад тези тежки думи да седи просто преписване на парчета от чужди трудове и някакви минимални лични изследвания и повечко разсъждения.
Затова и съм привърженик на ваучерната система. С нея ще отпаднат всички тези проблеми, защото ректора няма да може да си върти далаверите с министъра и да ни ползват като разменна монета или просто топче за пинг-понг.
А иначе ако имате какво да кажете по темата с таксите на 18 май от 13:00 в Аулата се организира студентска асамблея. Там ще се съберат много колеги, които имат мнение по въпроса и ще може заедно да решим ще правим ли нещо, защо и какво.
- Elitsa Abstract
- Да живей словото
- Специалност: Молекулярна биология
- Курс: трети
А някой да знае нещо за това, което питах?
Elitsa Abstract написа:А някой знае ли дали ще има "заварено положение" и ако да - за кои курсове?
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Казва ли ти някой?...Elitsa Abstract написа:А някой да знае нещо за това, което питах?Elitsa Abstract написа:А някой знае ли дали ще има "заварено положение" и ако да - за кои курсове?
Виж, че за самите предложения за покачване на таксите научаваме от вестниците, какво има повече да коментираме...
Иначе, за противниците на новото покачване на таксите:

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Elitsa Abstract написа:А някой да знае нещо за това, което питах?Elitsa Abstract написа:А някой знае ли дали ще има "заварено положение" и ако да - за кои курсове?
Разбрах, че вдигането на таксите ще засяга само новоприетите студенти. Тези, които са влезли на дадена такса, ще си продължат с нея до завършване. (Но това не е потвърдено и т.н.)
Вдигането на таксите си е съвсем логично и обосновано. Въпросът е да доведе до положителни промени, а не само до разлика в парите.
The names of the future are stamping of impatience.
- Illuminati
- В началото бе словото
- Специалност: Софтуерно Инженерство
- Курс: втори
Мисля, че е време повече хора да се възползват от студентски кредит.
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
От доста време съм в СУ и никога не съм била свидетел на т.нар. "заварено положение".
Абсолютно всяка година таксата е била вдигана с определена сума (от 10 до 30 лв.) и
това е засягало всички курсове, но в различна степен, например: 1-ви и 2-ри курс с по 30 лв.,
а от 3-ти нагоре с по 10 лв., ей такива едни... но като си разлистя книжките една с една
година няма еднаква, така че за какво заварено положение става въпрос?
Нямам нищо против да ми вдигнат таксата, ако ми покажат какво са свършили и какво ще
свършат за мен: администриране, преподаване, материална база, опции за реализация, но
не надутите приказки от 1 октомври, а реални възможности за стаж по специалността и пр.
Но това, което получавам в момента не струва толкова, колкото ми искат.
Абсолютно всяка година таксата е била вдигана с определена сума (от 10 до 30 лв.) и
това е засягало всички курсове, но в различна степен, например: 1-ви и 2-ри курс с по 30 лв.,
а от 3-ти нагоре с по 10 лв., ей такива едни... но като си разлистя книжките една с една
година няма еднаква, така че за какво заварено положение става въпрос?
Нямам нищо против да ми вдигнат таксата, ако ми покажат какво са свършили и какво ще
свършат за мен: администриране, преподаване, материална база, опции за реализация, но
не надутите приказки от 1 октомври, а реални възможности за стаж по специалността и пр.
Но това, което получавам в момента не струва толкова, колкото ми искат.