Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- stasinka
- Драскач
- Специалност: Туризъм
- Курс: втори
Re: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?
Че са лесни матурите е факт... но нали целта е не просто да ги вземем, а да имаме и висока оценка
Не знам за вас, но на мен оценката от едната матура ми трябва при кандидатстването за 2 университета, така че доста се притеснявам как ще се справя 
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)

- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Обратна връзка:
На всички ни трябват тези оценки
Така че гледаш да допускаш минимален брой грешки на тестовата част и наблягаш на интерпретацията 
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- hriskataaa
- От дъжд на вятър
- Специалност: Културология
- Обратна връзка:
Така е,мисля,че са малко тези,които искат само да си вземат матурата.И на мен ми трябва максимална оценка,понеже ми е балообразуваща 
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Споко! Ще видите, че след матурите ще имате високи оценки, просто няма как да не изкарате на тези изпити над 5.50 
- hriskataaa
- От дъжд на вятър
- Специалност: Културология
- Обратна връзка:
Чул те Господ,IcebreakerR 
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
така, понеже не знам дали в понеделник ще ми остане време да отида на консултация по български искам да ви помоля за малко помощ. моля да ми разясните граматиката, свързана с употребата на бройна форма и формата за множествено число. за лица знам само, че винаги се използва формата за множествено число- моряци, ученици и т.н.
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
- Обратна връзка:
И аз много ги бърках тези, но сега са сред любимите ми задачи.seduction написа:така, понеже не знам дали в понеделник ще ми остане време да отида на консултация по български искам да ви помоля за малко помощ. моля да ми разясните граматиката, свързана с употребата на бройна форма и формата за множествено число. за лица знам само, че винаги се използва формата за множествено число- моряци, ученици и т.н.
Както каза, за одушевени съществителни имена се използва винаги формата за множествено число.
За неодушевени имаме два варианта - да се използва бройната форма или обикновената.
Най-простото правило е, че "Бройната форма се употребява СЛЕД БРОЙНИ ЧИСЛИТЕЛНИ ИМЕНА ИЛИ СЛЕД МЕСТОИМЕНИЯТА ЗА КОЛИЧЕСТВО “КОЛКО” И “НЯКОЛКО”
Просто казано "Ако имаш цифричка или "колко"/"няколко". "
Ако някой има да добави нещо, да заповяда.
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Това не важи за всички одушевени съществителни, а само за тези, с които се назовават ЛИЦА (т.е. хора). Котарак също е одушевено съществително, но пак се използват двете форми: два котарака, много котараци; два вола, много волове. Но когато става дума за лица: двама (НЕ два) учители (НЕ двама учителя), много учители; двама професори (НЕ професора), много професори.Never написа:И аз много ги бърках тези, но сега са сред любимите ми задачи.seduction написа:така, понеже не знам дали в понеделник ще ми остане време да отида на консултация по български искам да ви помоля за малко помощ. моля да ми разясните граматиката, свързана с употребата на бройна форма и формата за множествено число. за лица знам само, че винаги се използва формата за множествено число- моряци, ученици и т.н.
Както каза, за одушевени съществителни имена се използва винаги формата за множествено число.
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Не разбирам какво толкова се шашкате от този 41-ви въпрос при положение , че текстът , на която и да е паднала се творба е пред вас . Просто четете текста и разсъждавате ред по ред , или поне аз така правя . В крайна сметка , който и автор да се падне , все трябва да знаете по няколко думи за него , за да можете да напишете адекватен увод . Дори да е само за епохата , в която е творил , защото вече литературните течения са по-трудни за запомняне .
Какво да кажем тези , които ни предстои да държим изпит по литература , на който нямаме право на текст и могат да се паднат същите тези автори , но пред нас няма да има текста , а трябва да знаем добре всички ?
Аз бих ви посъветъвал да си напишете един универсален увод за всички автори и просто да смените нужното след като се изтегли творбата .
Разбира се , пожелавам и печени квестори , които позволяват подсказвания , защото при всички положения , така ще е по-лесно
Какво да кажем тези , които ни предстои да държим изпит по литература , на който нямаме право на текст и могат да се паднат същите тези автори , но пред нас няма да има текста , а трябва да знаем добре всички ?
Аз бих ви посъветъвал да си напишете един универсален увод за всички автори и просто да смените нужното след като се изтегли творбата .
Разбира се , пожелавам и печени квестори , които позволяват подсказвания , защото при всички положения , така ще е по-лесно
- stasinka
- Драскач
- Специалност: Туризъм
Прав си, но само донякъде... Тестовата част е елементарна, съчинението също не е чак на такова високо ниво като за кандидатстудентски изпит да речем, но лично на мен писането на теми по литература никак не ми се отдава. Ако не съм чела предварително анализи няма да се справя добре. Не ми идват на ум всички подробности, които "е имал предвид автора". Аз съм по-лаконичен човек и предпочитам да кажа нещо в една страница примерно, а не да го разтягам в четири. А оценката ми трябва и от там идва и шашкането. 
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)

-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами от полза ще ти е да се научиш да ''разтягаш локуми'' . Трябва да направиш така , че това , което можеш да го кажеш в една страница , да го кажеш в три напримерstasinka написа:Прав си, но само донякъде... Тестовата част е елементарна, съчинението също не е чак на такова високо ниво като за кандидатстудентски изпит да речем, но лично на мен писането на теми по литература никак не ми се отдава. Ако не съм чела предварително анализи няма да се справя добре. Не ми идват на ум всички подробности, които "е имал предвид автора". Аз съм по-лаконичен човек и предпочитам да кажа нещо в една страница примерно, а не да го разтягам в четири. А оценката ми трябва и от там идва и шашкането.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Ми то обективно се иска да се кажат малко неща, но добре аргументирани. Не случайно вече има ограничение на обема на работата на изпита по литература - 10 страници, не повече. Няма смисъл да разтягаш една страница лично творчество в 5 страници с локуми. Просто си напиши тази една страница, а в останалите 4 - аргументация с примери от конкретните произведения, за да защитиш това, което си написала в първата една страница.
svetlio.varna написа:Ми то обективно се иска да се кажат малко неща, но добре аргументирани. Не случайно вече има ограничение на обема на работата на изпита по литература - 10 страници, не повече. Няма смисъл да разтягаш една страница лично творчество в 5 страници с локуми. Просто си напиши тази една страница, а в останалите 4 - аргументация с примери от конкретните произведения, за да защитиш това, което си написала в първата една страница.
Това с ограничаването в страниците- СУ ли визираш? А иначе колкото и да сте лаконички реално погледнато не може работата ви да е една страница. Освен ако не напишете само увод и теза де.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Tи как мислиш?seduction написа:Това с ограничаването в страниците- СУ ли визираш?
Има "препоръчителен обем" от 8-10 страници вече втора година.
svetlio.varna написа:Tи как мислиш?seduction написа:Това с ограничаването в страниците- СУ ли визираш?
Има "препоръчителен обем" от 8-10 страници вече втора година.
хм, а по история защо там не го въведат този препоръчителен обем.
ето защо една моя позната, въпреки че беше написала 29 страници по литература има колкото мен- 5.13. Аз написах двойно по-малко 16 стр.