Намаляване на приема през 2011

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Намаляване на приема през 2011

Мнение от svetleto89 »

Аз лично се надявам наистина да намалят бройките, така ще влизат по-малко хора, и конкуренцията ще е по-голяма. Иначе нивото става плачевно...
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

svetleto89 написа:Аз лично се надявам наистина да намалят бройките, така ще влизат по-малко хора, и конкуренцията ще е по-голяма. Иначе нивото става плачевно...
Ха,ха... и аз да не бях сега кандидат-студент, а вече студент, сигурно и аз щях да говоря така... ;Ррр
Интересно как тук се намаля бройката на приеманите, а се увеличава броя на завършилите, за разлика от западните университети, където е тъкмо обратното... и като че ли по-рационалното...
Изображение
brasence
Постоянно присъствие
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

Намалят ли бройката за прием, намалят и паричките, които ще се дават, нали така?
Влизат ли "простосмъртни" , вся тая- те ще "измрат" още на първия семестър... :lol: :lol: :lol: Така, че по-добре да приемат повече
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

И аз подкрепям намаляването на приема, особено на специалностите, в които остават свободни места. За другите специалности конкуренцията е достатъчно висока, за да няма чак такова отражение от местата :)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Ето ви нещо интересно ;)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
Rub
В началото бе словото

Мнение от Rub »

Crippled Alice написа:хахах, вдигат таксите с по шейсетина лева за година, в НБУ такисте са над 1100 за семестър. :wink: Така че споко, СУ няма да догони НБУ по такси
Да. Нормалните бакалавърски програми са по 1200. Освен това в НБУ също вдигат таксите всяка година...

И ако наистина тази година ще приемат 71к кандидат-студенти по ВУЗ-овете, ми е чудно от къде ще ги намерят...то сигурно няма да има толкова ученици с взети матури...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Когато се заговори за конкуренция, от отсрещната страна ние - студентите, така и не можем да определим какво всъщност е това. Защото просто не сме я почувствали в университета.
Защо се получава така, според мен:
Един студент = субсидия

Докато финансовото състояние на университетите зависи от броя обучаващи се, те няма да изискват високи нормативи за преминаване на изпитите.
Пораждането на пословични коментари от рода на "По-трудно се влиза, отколкото излиза", относно висшето образование в България, са показателни.

Как може човекът да живее в нормалната за всеки жив организъм среда на конкуренция (социален дарвинизъм), за да повишава своите знания, опит и способности:
Напълно освободен от изпити прием. Кандидатстващите да влизат, спрямо своето първо и единствено желание.
Премахване на редовни и поправителни сесии, за сметка на постоянни форми на изпити по време на обучението: от началото до края, чрез курсови работи, тестове, проекти, презентации, устно събеседване, относно материла и тн.
При получаване на определен брой (според норматив на университета) слаби оценки или отрицателна оценка (при премахване на шестобалната система), се прекъсва моментално обучението на дадения студент. Без залъгалки, без молби, без преминаване в горен курс с три слаби оценки по дисциплините от предния курс.

Заключение:
Да се организират общонационални публични дискусии, под егидата на МОМН и с участието на служители от всички министерства, ръководства на всички университети, представителите на студентите, бизнесът, научните и културните институти и сдружения; на които дискусии да се постави една тема: "Промяна на финансирането на висшето държавно образование към стимулиране на качеството в университетите."

При разумно взимане на решение: Субсидията да не изисква брой студенти

Приемът в университетите да бъде напълно свободен: Общодостъпно образование.
Изходът от университета ще става по-труден: Качествено образование (Остават най-добрите).
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

cerbera написа: Ха,ха... и аз да не бях сега кандидат-студент, а вече студент, сигурно и аз щях да говоря така... ;Ррр
Интересно как тук се намаля бройката на приеманите, а се увеличава броя на завършилите, за разлика от западните университети, където е тъкмо обратното... и като че ли по-рационалното...
Влизането в университет не е свързано с теглене на томбола.. или пускане на фиш.. то е цел и за да се получи нещо трябват определени положени усилия.. ако си успял да го направиш, то не се съмнявай ще бъдеш приет.. ако се надяваш на голямата бройка свободни места, за да влезеш "нещо си там".. няма да стане :idea:
Колкото до западните университети - скоро единственото нещо, от което ще имаш нужда за да влезеш в такъв ще бъде химикалка. :roll: :?
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
macharok
От дъжд на вятър

Мнение от macharok »

ROKFELER написа:
Noctis написа:
cerbera написа: Ха,ха... и аз да не бях сега кандидат-студент, а вече студент, сигурно и аз щях да говоря така... ;Ррр
Влизането в университет не е свързано с теглене на томбола.. или пускане на фиш.. то е цел и за да се получи нещо трябват определени положени усилия.. ако си успял да го направиш, то не се съмнявай ще бъдеш приет.. ако се надяваш на голямата бройка свободни места, за да влезеш "нещо си там".. няма да стане :idea:
Колкото до западните университети - скоро единственото нещо, от което ще имаш нужда за да влезеш в такъв ще бъде химикалка. :roll: :?
Eто в това се състои основният проблем на нас- българските студенти. Отделяме прекомерно внимание на входа във ВУЗ, а цивилизованите държави отдавна са превърнали тази част от процеса на обучение в закърняваща и даже почти несъществуваща. :) :)
Кои са тези цивилизовани държави? А какво ще кажеш за английските/френските/немските и т.н. матури, които траят по цял ден и са вход за университета? Да не говорим, че задължителният им брой е от 4-5 нагоре? Това е далеч по-сериозен и тежък подбор от изпитите за ВУЗ тук.

Иначе с три ръце подкрепям Феникса - като сме либерални в приемането (защото точно така си е!), да има сериозна чистка по време на обучението, нулева толерантност за преписвачите и хитреците - чрез оценяване под формата на колоквиуми, писмени разработки, препитване във всеки семинар и т.н. И най-вече - освобождаване на университетите от натиска да приемат куцо и сакато, само зада си получат субсидията.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Вече има предварителна информация за бройките, но файловете са във формат *.xlsx, a aз съм с Офис 2003 и не ми ги отваря. Все пак, ако някой е много любопитен, може да провери оттук: http://pris.government.bg/prin/login.as ... fault.aspx и да чукне в търсачката Р Е Ш Е Н И Е № 320 от 19 май 2011 година.
Facebook
Изображение
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

svetlio.varna написа:Вече има предварителна информация за бройките, но файловете са във формат *.xlsx, a aз съм с Офис 2003 и не ми ги отваря. Все пак, ако някой е много любопитен, може да провери оттук: http://pris.government.bg/prin/login.as ... fault.aspx и да чукне в търсачката Р Е Ш Е Н И Е № 320 от 19 май 2011 година.
Ам, аз нищо конкретно не намирам..

М И Н И С Т Е Р С К И Я Т С Ъ В Е Т
Р Е Ш И:

1. Утвърждава броя на приеманите за обучение студенти за държавните висши училища по професионални направления, по специалности от регулираните професии и по образователно-квалификационни степени за учебната 2011 - 2012 г. съгласно приложение № 1.
2. Утвърждава броя на приеманите за обучение студенти за учебната 2011 - 2012 г. за всяко частно висше училище съгласно приложение № 2.
3. Утвърждава броя на приеманите за обучение докторанти за всяко висше училище и за всяка научна организация за учебната 2011 - 2012 г. съгласно приложение № 3.
4. Утвърждава броя на приеманите за обучение студенти – българи, живеещи извън Република България, за държавните висши училища по професионални направления и по специалности за учебната 2011 - 2012 г. съгласно приложение № 4.
5. Утвърждава броя на приеманите за обучение докторанти – българи, живеещи извън Република България, по научни специалности за учебната 2011 - 2012 г. съгласно приложение № 5.
6. Висшите училища по т. 1 и 2 определят самостоятелно броя на местата за прием на студенти по специалности в рамките на утвърдения прием по професионални направления съгласно решенията на Националната агенция за оценяване и акредитация по реда на Закона за висшето образование.
7. Висшите училища и научните организации по т. 3 определят самостоятелно броя на местата за прием на докторанти по научни специалности съгласно решенията на Националната агенция за оценяване и акредитация по реда на Закона за висшето образование.
Изображение
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Във вторият документ (архива) и намерете СУ
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

thegirl написа:Във вторият документ (архива) и намерете СУ
Ахааа, мерсаж... интересно, за правото 380 човека ли приемат?! :lol:
Но за журналистиката и ПР не мога да намеря нищо, сигурно спадат в някоя от категориите в първия файл на СУ...
Изображение
Аватар
HorusEye
В началото бе словото

Мнение от HorusEye »

А разпределение по специалности дали ще ги видим?
BlagovestHristov
Драскач

Мнение от BlagovestHristov »

cerbera написа:
thegirl написа:Във вторият документ (архива) и намерете СУ
Ахааа, мерсаж... интересно, за правото 380 човека ли приемат?! :lol:
Но за журналистиката и ПР не мога да намеря нищо, сигурно спадат в някоя от категориите в първия файл на СУ...
380 човека право ли ще приемат тази година :shock:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”