И още един въпрос.Да кажем че завърша бакалавър тук,мога ли да си карам магистратурата в друг университет ТУ например?Питам за това понеже си нямам на представа къде трябва да проверя.
заглавието е редактирано от модератор
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Нормално е да се учи физика във Физическия факултет. Това не означава, че няма специализирани предмети с ясна и пряка практическа насоченост.Avicii написа: ... Като гледам учебните планове на различни специалности и т.н ми прави впечатление че дори и последната година се учи страшно много физика и почти няма специализирани предмети....
Това също не се отнася за всички специалности. Тук аз не мога да коментирам всяка една от тях. Задайте въпрос за конкретна специалност и ще се опитам да Ви отговоря.Avicii написа: ... но като гледам така тук като завършиш най-много в БАН да те вземат ,което не ме кефи.

Най-напред за "Комуникации и физична електроника", защото обяснението е по-лесно. Ето ги дисциплините с по-малка или по-голяма практическа насоченост:Avicii написа:Ами интересуват ме тези двете специалности.
Инженерна физика и Комуникации и физична електроника.
Струваше ми се, че съм дал добри примери за практически насочени специалности/специализации, но изглежда, не е било така.Avicii написа: ... А коя друга от специалностите която да е по-практически насочена може да ми предложиш и да кажеш една две думи за нея? ...
Да, наистина изглежда малко необичайно през първата година да се учат дисциплини с тясно-приложен характер. Това е новост в сравнение с учебните планова на по-старите ни специалности. Колегите са целяли няколко неща едновременно:Avicii написа:Странното е че първите години се учат доста дисциплини които ми допадат и ми се струват практични.Примерно увод в комуникациите,Сигнали и с-ми.Успоредно с тях се учат и много неща които са суха теория но без тях не може ...
Не съм запознат със съдържанието на изброените от Вас курсове. Досещам се, но не искам да рискувам да Ви заблудя. Ще се поинтересувам и ще коментирам. Все пак през последната година имате свободата да избирате значителен брой курсове, точно по Ваш вкус.Avicii написа: ... Но мисълта ми е че дори последната година се учат за мен лично безполезни неща без никаква практическа насоченост като Физика на макросистемите,Лабораторен практикум - топлинна физика,Квантова физика и т.н
Подобни курсове, задължителни или изборни, има и във Физическия факултет.Avicii написа: ...Сравних си програмите на Су и техническия специалност Телекомуникации и там ... има изцяло практически насочени предмети Аналогова схемотехника,Комуникационни мрежи и терминали,Конструиране на комуникационна апаратура ...
Най-лесно ми е да Ви дам съвет, но предпочитам да опиша ситуацията. В тази специалност, а и не само в нея, преподават отлични физици и много добри инженери. Значителна част от тези преподаватели сътрудничат на фирми/филиали на фирми в България, произвеждащи изделия в областта на телекомуникациите. Доколко ценени са тези хора с практическите си умения, говори фактът, че една от споменатите фирми обзаведе голяма учебна лаборатория в нашия факултет.Avicii написа: ... Просто търся нещо практически насочено и ... желанието ми да уча нещо технически насочено си остава. ... просто ми се учи нещо изцяло практически насочено и се страхувам от това че може би има прекалено много физика която няма връзка със специалността и по специално конструирането и поддръжката на комуникационна техника,нещото което ме интересува и ми се учи.Какво бихте ме посъветвали?
Съжалявам, че отговарям едва сега, но снощи се прибрах доста късно, а и не знам почти нищо за кандидатстването.jorobekyma написа: ...Искам да попитам Dr Dulcamara дали е задължително да се запишем за редовния изпит, като заплатим и съответната такса, за да ни признаят резултата от предварителния?
Конкретно става въпрос за изпита по Физика.
Това какво ще рече? С какво намирането на работно място е по-лесно отколкото при другите специалности?.... чието успешно завършване автоматично, ясно и еднозначно "води" към работно място...
Ето тук http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html можете да видите учебния план и изборните курсове за специалността. От гледна точка на развитието Ви като медицински физик можете да потърсите специализация в няколко различни направления.jorobekyma написа:... Понеже съм се ориентирал към Медицинската физика ... Интересува ме в каква насока мога да се ориентирам благодарение на избираемите специалности? ...
Съгласно стандартите (директиви и регламенти) на ЕС, всяка болница/диагностичен център, притежаваща апаратура, основаваща се на горните физични явления, трябва задължително да поддържа на щат медицински физици.jorobekyma написа: ... С какво намирането на работно място е по-лесно отколкото при другите специалности? ...
Не мога да отговоря точно. Такова е било виждането на колегите, съставили учебния план. Вероятно необходимостта от изучаването на допълнителни "нефизични" дисциплини е довелоа до това.jorobekyma написа: ... Също така на повечето специалности избираемите дисциплини започват от 5-ия семестър, а тук са от 6-ия? ...