Ето какта е икономическата обстановка у нас според Световната банка:MidwinterSun написа:За мен едно повишение на таксите идва напълно нормално предвид икономическата обстановка.
(болдвам този цитат именно в тази тема във форума, защото оправданието за вдигането на таксите винаги е намаляването на държавното финансиране)"Авторите на новия доклад на Световната банка описват ситуацията в България като изключително тревожна. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности – като храна и медицинско обслужване. "При 20 на сто от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни."
"България е една от източноевропейските страни, в които е отчетен най-висок брой на хора с намалели доходи. Заключението гласи: България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи."
"Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето цифрите: 5.1 процента в България са изгубили работата си; 15.4 процента са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15 процента са с намалели доходи поради намален брой работни часове. "
"Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави не са променили разходите за образование по време на кризата. България обаче ги е намалила. Те наистина са намалени с процент, по-малък от процента на свиване на БВП, но други критично важни разходи – за здравеопазване, са намалени с процент, по-голям от свиването на БВП. "
Това са откъси, цялата статия е ето тук.
Точно!StoyanA написа:Софийския университет е на бюджетна издръжка. Ще си увеличава таксите както си поиска когато стане частен, а държавата върне откраднатите от родителите ми (а и от мен, защото работя от ученик още) пари. До тогава студентите имат право да протестират, защото когато родителите ни са почвали работа и са плащали с данъците си бъдещето ни образование сделката не е била то да е достъпно само за тези с по-солидни финансови възможности.
Моята такса във ФМИ става 750 лв. Влязох на 250. Тези, които сега са първи курс и влизат на 500 според теб на какви пари ще излязат и колко от тях ще могат да си позволят да останат и 4те години в университета?

Into the endless we ride...