[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Re: [КСК 2011] История

Мнение от liv »

assault написа:5.75 и интересно за какво са ги взели, ще ида да ги питам. :lol: :lol: Сега, ако реша да ходя в ИФ, коя оценка да ползвам-тая от олимпиадата над 5.50, или тая от изпита. :mrgreen: Да са живи и здрави всички герои от българската история, единствено комунистите с лошо да се помнят. :lol: :lol:
машина :lol: :lol:
а каква е вероятността да се паднат две теми от ново време на изпита през юли?
Последно промяна от liv на 07 Май 2011, 17:32, променено общо 1 път.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

liv написа:
assault написа:5.75 и интересно за какво са ги взели, ще ида да ги питам. :lol: :lol: Сега, ако реша да ходя в ИФ, коя оценка да ползвам-тая от олимпиадата над 5.50, или тая от изпита. :mrgreen: Да са живи и здрави всички герои от българската история, единствено комунистите с лошо да се помнят. :lol: :lol:
машина :lol: :lol:
а каква е вероятността да се паднат две теми от ново време на изпита през юни?

Честно казано с всяка една измината година от СУ ни доказват, че всеки опит да се търси логика е излишен и в повечето пъти- грешен. Аз вече реших лично за себе си да не правя никакви предположения, защото най-много накрая да се разочаровам отново. И все пак си мисля, че чак до там няма да се стигне, имам предвид до две теми от нова история. :)
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

В последните години конспекта на СУ се ограничава до 10 теми, което е жалко.... :? И в началото на изпита си помислих, че се гаврят с нас, след като бяха изтеглили точно тия теми.
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Миналата година и аз си мислих същото - Дебелянов и Йоан Асен на редовен при положение, че са се падали предходната година; България през 9 век на предварителен и на матурата... Това е положението, гаврят се или не с нас, за да продължим образованието си, стискаме зъби и се научаваме да минаваме препятствията :wink:
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

Faith_no_more написа:Миналата година и аз си мислих същото - Дебелянов и Йоан Асен на редовен при положение, че са се падали предходната година; България през 9 век на предварителен и на матурата... Това е положението, гаврят се или не с нас, за да продължим образованието си, стискаме зъби и се научаваме да минаваме препятствията :wink:
Ето, и сега набутаха Дебелянов на предварителния.А Крум и Стамболов наистина ги вкараха просто за да докажат, че и по история е така.Не че се оплаквам от оценката си, но някак е прекалено лесно така.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Според мен зависи много от личната стройка на всеки от кандидатите. Има такива, които автоматично изключват темите, паднали се миналага година( в такъв случай са доста прецакани(
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право

Мнение от liv »

и аз не искам да правя някакви предположения, но едва ли ще имам време да науча и нова история :?
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

liv написа:и аз не искам да правя някакви предположения, но едва ли ще имам време да науча и нова история :?

Ако осмислиш темите, а не ги зубриш имаш предостатъчно време.

The names of the future are stamping of impatience.
Wicked Child
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Wicked Child »

Назубри си темите.
Аватар
Моридин
В началото бе словото

Мнение от Моридин »

Zahariev написа:
liv написа:и аз не искам да правя някакви предположения, но едва ли ще имам време да науча и нова история :?

Ако осмислиш темите, а не ги зубриш имаш предостатъчно време.
Принципно е прекрасно, ако осмисляш това, което четеш - за да не се стига до момента, когато ти се пада тема за Териториално разширение през IX в., а ти започваш да пишеш за управлението на Симеон, нали. Само че конкретиката в тия теми си е ***** ******* и затова ми е много интересно как се запомнят само с разбиране рождените дни, битки, дати на царуване, etc. нещица. Това, към което на практика можеш да приложиш разбиране и съответно да импровизираш на изпита, са анализите и обобщенията на по-важните събития в темата. А има и теми като тая за Априлското въстание, които главата не ми побира как се научават без един куп листа и две химикалки до тебе, т.е. без грубо и безпощадно зубрене.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

В някои случаи е по-лесно, в някои по-трудно. За управлението на Крум като запомниш, че битката по поречието на Струма е през 808, оттам нататък всичко е през една година: 809 - Сердика, 811 - Върбишки проход, 812 - настъпление в Тракия и превземане на Месемврия, 813 - победа при Версиникия и превземане на Адрианопол, 814 - подготовка на обсадата на Константинопол и смът на Крум. Ако схванеш логиката на събитията няма как да се объркаш, че обсадата на Адрианопол е преди битката при Върбишкия проход. Също така, ако знаеш, че Крум управлява от 802/3 до 814, ще знаеш кога Омуртаг идва на власт. Разбира се, има и неща, които трябва просто да се научат, че са така (като датата на битката при Върбишкия проход), но в коя дисциплина няма. Дори в математиката имаш "факти" (аксиомите) които не следват от нищо, а са си по презумпция верни.

Иначе е вярно, че фактологията е повече в сравнение с други науки, но това е характерен белег на всяка хуманитарна наука :wink:
Facebook
Изображение
Аватар
infatuation
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от infatuation »

Стига с този Крум :lol: Дано на реалния отново се паднат теми от различни епохи. Няма да се прецакам отново да пиша Средновековие :x
Не се унижавай да питаш: Ще победим ли или ще загинем? Воювай!
Никос Казадзакис
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

svetlio.varna написа:В някои случаи е по-лесно, в някои по-трудно. За управлението на Крум като запомниш, че битката по поречието на Струма е през 808, оттам нататък всичко е през една година: 809 - Сердика, 811 - Върбишки проход, 812 - настъпление в Тракия и превземане на Месемврия, 813 - победа при Версиникия и превземане на Адрианопол, 814 - подготовка на обсадата на Константинопол и смът на Крум. Ако схванеш логиката на събитията няма как да се объркаш, че обсадата на Адрианопол е преди битката при Върбишкия проход. Също така, ако знаеш, че Крум управлява от 802/3 до 814, ще знаеш кога Омуртаг идва на власт. Разбира се, има и неща, които трябва просто да се научат, че са така (като датата на битката при Върбишкия проход), но в коя дисциплина няма. Дори в математиката имаш "факти" (аксиомите) които не следват от нищо, а са си по презумпция верни.

Иначе е вярно, че фактологията е повече в сравнение с други науки, но това е характерен белег на всяка хуманитарна наука :wink:
Забравил си похода на Геник-а през 807г., който обаче се проваля заради заговор в Константинопол. :lol: :lol: :mrgreen:
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

учите ли яко? :P
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Ах, недей, днес като ми мина втората матура и за половин ден се почувствах така свободна... Даже мисля до бала нищо да не почвам още от историята, да се порадвам на хубавото време, на хубави книги и филми.. пък после - айде отново с дъвканите до втръсване теми.

Впрочем, моите собствени теми са прекалено дълги и увъртяни (някой някъде някога беше говорил за темите на ОТ - те са писани и за хора, готвещи се за УНСС, така че фактите превъзхождат анализа), а осъзнавам, че това ми е проблем при учене. Някакви идеи дали курсът в СУ, който се организира юни, може да помогне реално или да си търся нови разработени теми отнякъде? :roll:
she'd started smoking poetry
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”