[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Мнение от Borisg »

Лично аз мога да ти кажа кое ме дразни и кое за мен е некадърно:
- не ми харесва, когато личната оценка е прекалено ясно изразена;
- не ми харесва, когато под действието на личния си неприязъм по даден проблем излагаш единствено факти подкрепящи твоето мнение при наличието на адекватни контрааргументи; или иначе казано не можеш да намериш разликата между това да моделираш мнението на обществото чрез журналистиката, ПР-а и това да скулптурираш общественото мнение. Защото второто винаги е било и винаги ще бъде неуспешно. Общественото мнение съществува и без журналистите и ПР-ите... тяхната работа е да реагират на него, защото това е единственият начин то да се промени. :D
Или накратко казано на първо място винаги съм мислел, че един медиатор трябва да е усвоил способността да вижда проблемите от най-малкото два противоположни ъгъла... ако може и повече - още по-добре :D
Между другото сега се сещам за една книга, която четох миналата година покрай изпитите, която не е нищо особено, даже е простотия, но има доста добри попадения като за простотия.
Media Sapiens на Сергей Минаев. Който има време, може да се възползва. Самият стил е леко публицистичен и не натоварва, така че не е нещо страшно :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

Какви бяха миналогодишните минимални балове за момчетата във ФЖМК?
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Виж ето тук
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

cerbera написа:Какви бяха миналогодишните минимални балове за момчетата във ФЖМК?
това е моята статистика от 1-во калсиране в персоналната ми информация
Изображение
Аватар
marchelle
В началото бе словото
Специалност: Книгоиздаване
Курс: първи

Мнение от marchelle »

а някой да се е записвал on-line за изпитите?? и имате ли идея как да променя въведените ми данни,защото незнайно защо на област ми пише"софийска" а на град-Бургас....
~~~
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

marchelle написа:а някой да се е записвал on-line за изпитите?? и имате ли идея как да променя въведените ми данни,защото незнайно защо на област ми пише"софийска" а на град-Бургас....
Аз се записах така миналта година.
По принцип при веднъж грешно въведени данни процедурата е сложна и звъниш на посочените телефони.
Аз минлата година се борех с такъв проблем, но е поправимо :)
Просто се обади, ако има посочени телефони някъде. :D
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Предполагам, че с един телефонен разговор ще стане и няма да се налага да ходиш до София: 02/9308 380 и 02/8467429
Facebook
Изображение
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Четейки мненията в темата , започвам все повече да се притеснявам от факта , че изпитът бавно и сигурно наближава , а аз явно имам сериозни пропуски след провалът на предварителния . Да , може би си вкарах автогол с обикновеното , стандартно есе , знам ли .

Не е ли време , вече да започнат предложенията , относно това , което може да се падне на самия изпит ? Също би било полезно , ако някой друг освен Neuromancer , който има висока оценка , сподели как точно е формулирал есето си :) Един вид да посъветва нас - провалилите се на първата сесия , на какво да обърнем внимание на втората и евентуално как да впечатлим проверяващите , след като явно не сме успяли ..

Имам в предвид , че ако някой би могъл да даде някакви по-точни съвети , освен тези , които до болка познаваме , би ми бил много полезен и съответно бих му бил много благодарен :)
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Това дали ще успеете да ги впечатлите на редовната сесия не зависи от хората с висока оценка :) Аз се явих с идеята просто да пиша, пък каквото стане - и успях да се справя :) До голяма степен основните неща, които можете да направите са да следите медиите; да си изградите ясна позиция по ежедневните въпроси и в есето си да я покажете и защитите. Дори темата да не е ясно свързана с нещо, което е станало непосредствено около изпита пак е добре да направите връзката и да защитите асоциацията.

Моето есе започна с диалог между Момчето и Момичета на XXI в. От там направих аналогия със "стъклен дом" от гледище на енергонезависимите къщи, използващи максимално от слънчевата енергия. От там кратък поглед върху манталитета на съвременния човек, който едвам допуска съседа си до прага, камо ли да му позволи да наднича през стената. След това незнайно как връзка с демокрацията и комунизма, идеята, че МОЛовете обслужват и двете идеологии. Факта, че остават като някакви островчета на надеждата при върлуващата навсякъде другаде криза... Паралелно с това връзка със сградата на СУ, и накрая лека препратка към събитията в Либия. Звучи отвеяно, затова е важно да следите една добра композиция и да не се отнасяте много от темата :)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Чета това , което си написал и за пореден път не мога да разбера по какъв начин точно си свързал всички тези събития . Няма ли опастност да се случи така , че това да бъде възприето като отдалечаване от зададената тема ?
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Ами... Да си призная - първо се опитах да си направя план поне за увода, отбелязвайки какво да включа. После след около 20 мин чудене реших, че трябва да е нещо ударно като за начало и тотално отхвърлих идеята за обикновен увод. Започнах с диалог. Като го завърших пак започнах да мисля и докато обмислях как да продължа чух "Стъклен дом" някъде около мен. Веднага отхвърлих идеята за сериала и минах на нещо по-нестандартно... От там нз как съм правил асоциациите защото вс го написах наведнъж, принципно най-добрият начин да вкараш няколко различни тези без да се отклоняваш много е чрез асоциативната връзка. Ето ти бегъл преразказ на една част от есето ми, която мисля въплъщава това:

"И въпреки всичко МОЛовете са носители и на надеждата. Докато държавата е в криза и икономиката се срива, малките "островчета" около Стамболийски, Хемус, Цариградско и т.н. са сякаш незасегнати от подобна популярна тенденция.
Оптимизъм... Точно тази дума липсва в речника на съвременния българин, където присъстват думи като "шортета", "шменти - капели" и БОРКОР..." - something like that ^^
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Георги Герасимов написа:Ами... Да си призная - първо се опитах да си направя план поне за увода, отбелязвайки какво да включа. После след около 20 мин чудене реших, че трябва да е нещо ударно като за начало и тотално отхвърлих идеята за обикновен увод. Започнах с диалог. Като го завърших пак започнах да мисля и докато обмислях как да продължа чух "Стъклен дом" някъде около мен. Веднага отхвърлих идеята за сериала и минах на нещо по-нестандартно... От там нз как съм правил асоциациите защото вс го написах наведнъж, принципно най-добрият начин да вкараш няколко различни тези без да се отклоняваш много е чрез асоциативната връзка. Ето ти бегъл преразказ на една част от есето ми, която мисля въплъщава това:

"И въпреки всичко МОЛовете са носители и на надеждата. Докато държавата е в криза и икономиката се срива, малките "островчета" около Стамболийски, Хемус, Цариградско и т.н. са сякаш незасегнати от подобна популярна тенденция.
Оптимизъм... Точно тази дума липсва в речника на съвременния българин, където присъстват думи като "шортета", "шменти - капели" и БОРКОР..." - something like that ^^
Сега ми се поизясниха нещата . Благодаря ти за отзивчивостта :)

Пп - Приемам и още съвети :)
Аватар
victoriamars
В началото бе словото

Мнение от victoriamars »

Аз пък знам,че когато ти кажат темата трябва да си напишеш на черновата първото нещо,за което се сещаш,да го задраскаш,защото мнозинството ще пишат за това,и да си формулираш темата по втората идея,която ти дойде.
Направих така и имам 5.13,така че сигурно работи ^^

P.S.:Някви от ФЖМК са си направили онлайн радио =) Супер забавно е,има много дискусийки и се изказват интересни мнения. Тва е як начин да се запознаеш с новините и да си изградиш мнение =)
Линк към сайта =)

Успех!
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Те "не са си направили радио" - това си е баш радиото на СУ, което се поддържа от екип студенти във ФЖМК :) Имаше статия за тях в сп. "Тема" ;)
Аватар
victoriamars
В началото бе словото

Мнение от victoriamars »

Абе точно те са си го направили.Смис направили са си проект,намерили са си оборудването и кой да им го финансира.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”