Тези преподаватели, които са изказвали мнение за изискванията към кандидатстващите с история, отбелязват еднопосочно, че анализът е най-важната част от написаното и дори, някои тях, гръмко споменават, че без него се пишат двойки, колкото и фактология да е изписана на листа.five написа:Имам 3.25, което много ме изненада, защото нямах сгрешени или липсващи факти и години, а на обем горе- долу го бях докарал (9 страници и половина със ситен почерк).Рецензията ми беше "Изложението е добре схематизирано, но има липса на анализи" т.е. фактологията не е толкова важна.
Но едно нещо ме вбеси-думата "кан" и всички нейни производни ми бяха подчертани.
Когато кандидатствах, преди 2 години, писах темата за Симеон. В нея имах единствено 2-3 дати: раждане, Анхелой и смърт. Темата ми се развиваше в периоди, а не точни дати, но за всеки период в темата следваше анализ.
Не задълбавайте на страниците. На обема. Той е дотолкова от значение, колкото, че ще бъде възприета всяка крайност за нещо ненормално: твърде малко страници (3-4) или твърде много (25-30).