Philip написа:Това,че следиш медиите какво ти помогна на изпита? Да не би за "Мола" да е имало статии... Смешен си!
Абе пич... стига си всявал напрежение, М?
Както от 5-ти до 9-ти клас си учел простотии от сорта на астрономия, физика и т.н., знания, които с нищо не развиват журналистически амбиции на пръв поглед, така и журналистически текстове от различни жанрове ти помагат да оформиш асоциативното си мислене.
Защо се учат незначителни неща в 5-8-ми клас - защото мозъкът се развива; развива се асоциативната мисъл.
Защо да четат преса и онлайн медии, като темата може да се превърне в некадърно паралелизиране от заглавие на американски филм върху аспект от българската действителност с привкус на sci-fi само от гледане на AXN?
Защото се развива асоциативната мисъл с четенето на материали от жанра, към който се целиш, и не само. И жалко, ако не си разбрал за 2 години, че проверяващите във ФЖМК търсят успешни, нестандартни и адекватни асоциации, подкрепени с нормални агрументи - а не още по-нестандартни аргументи и от самата асоциация.
Джудистите взимат 6 степени преди да вземат първи дан, защото без съответните хватки, и релфексите които са изградили и разрушили в тези степени, те не могат да спечелят в категория с човек от първи дан. Така е и за един такъв изпит - трябва да си прочел определени неща, да си писал по техния модел, за да можеш умело и адекватно да използваш и дирижираш тона и думите си.
Занимавам се и пиша в едно мъжко списание; знаеш ли какви са изискванията за автори?
Да се интересуват от списания със същата тематика и спрямо развиващата се тенденция да предлагат адекватни теми, съвпадащи с маркетинговата стратегия. Защото медийната грамотност е задължителна и трябва да се превърне в твое доживотно призвание, ако тази сфера си решил, че е твоята сфера. А в моя случай можеш да се довериш, че примерът ми е адекватен, защото в това списание съм както маркетинг отдел, така и автор.
И всичко това ще ти бъде само от полза, ако го осъзнаеш, а не да се съпротивляваш с рогата напред и да отричаш очевидното само заради стереотип. Защото стереотипът е създаден, за да се руши. А архетипът - за да се следва. А медийната грамотност у истинския медиатор е архетип. И това ще ти го потвърди всеки специалист - било то журналист, ПР, имидж мейкър, рекламист и пр.
Не се заяждам, опитвам се да разбереш нещо, което ще ти е от полза, ако ФЖМК ти е истинското желание.