Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

...и точно този един е най-вероятно да отвори темата с тоя поздрав. Хахаха, шегувам се, даже в тоя контекст като че ли ми хареса. :)
Поздрави!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Утре е денят! :P
т.е. днес! 8)
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Да няма да ходиш на "Валкюра"? Ако да, то направо ти завиждам. Съставът за днес е невероятен.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Да, беше изключително, епохално! Музиката, изпълнението, общото въздействие, особено ако се опиташ да се абстрахираш от сцената или си затвориш очите. Явно съм крайно консервативен, но тези ракетонеща ме подлудиха, и не само те. Но, това е най-доброто, което съм слушал като цялостна оперна постановка засега. Бих предпочел по-традиционен прочит с пухкави неща, които се влачат по сцената и много крила с падащи от тях пера... :|
Ако Операта е направила запис на тази постановка, ще е безценен дълго време. Може би, наистина е по-добра от Скалата... :scratch:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Софийската опера "Валкюра" от Вагнер 27.04.2011.
Не познавам музиката на Вагнер (слушал съм я съвсем малко), затова отидох на представлението с любопитство и приятни очаквания. За голямо мое съжаление разбрах, че така не става. Почти всичко звучеше странно за "belcanto"-вия ми слух. Инструменталните моменти ме увличаха, но маниерът на пеене ми беше съвсем чужд и непонятен. Единствено по време на трето действие изпитах известно удоволствие.

Доколкото мога да преценя, певците и оркестърът бяха доста добри.

Пак поради чувството за неразбиране ще се възържа да коментирам постановката. Все пак не мога да не спомена неприятното впечатление за претрупаност и излишество. Някои мои познати споделиха, че "при Вагнер е така". Това не ме удовлетворява.

Може би аз имам някакъв "дефект", защото на дамата ми й хареса много. За следващата постановка на опера на Вагнер ще трябва да се подготвя специално.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Сега, като се поуспокоих, реших с актуалното гадже да отида отново и да се опитам да понеса всичко. Може да е някакъв вид мазохизъм. Та, в събота от 17 ч. съм отново на ринга. Да, пак ще си го причиня и дано този път, вече попретръпнал... :| Има и сериозен проблем: девойката /така да се каже :wink: / не е ходила на Вагнерова опера и нищо чудно да ме изнесе далеч преди края на първо действие. :mrgreen:
Или да избърза и да ме вкара направо в Залеза на боговете и то директно в любимата ми сцена с погребението на Зигфрид :lol:
Иии, ДрДулкамара, следващият път трябва да е след година, та има време за подготовка. 8)
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

alter ego написа: ... Иии, ДрДулкамара, следващият път трябва да е след година, та има време за подготовка. 8)
На това разчитам. Вече започвам със скандинавските и германските митове.

Междувременно съм готов за "Дон Карлос" на 25.05. в София и за "Трубадур" на 15.06. в Пловдив.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

А защо не "Манон Леско" на 19.05? Аз много категорично смятам да ходя (живот и здраве, разбира се). Ако има и други навити, може да се организираме.
И, Жо, айде стига вече с тая анонимност - няма да ти вземем гаджето и няма да пускаме снимки във форума. Не идвай на форумни - ела на опера с нас, бре! Ни хапем, ни нищо. :mrgreen:
В края на ноември
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Dr Dulcamara написа: "Трубадур" на 15.06. в Пловдив.
Оо, там съм! Но ремонтът май още не е приключил, та къде ли ще бъде представлението? :?
Търговецът на кристал написа:И, Жо, айде стига вече с тая анонимност - няма да ти вземем гаджето и няма да пускаме снимки във форума. Не идвай на форумни - ела на опера с нас, бре! Ни хапем, ни нищо. :mrgreen:
Хм, изтрих се от ФБто след едни снимки... :mrgreen:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

alter ego написа: ... Оо, там съм! Но ремонтът май още не е приключил, та къде ли ще бъде представлението? :? ...
Написано е за Античния театър.
http://www.ofd-plovdiv.eu/bg/event.php? ... ndar_68617
Дано да е хубаво времето!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Сериозно предложение - "Манон Леско" на Пучини, 19 май (четвъртък) от 19:00 часа. Вероятно ще взема билетите на 10ти или 11ти май - ако някой има желание да дойде, да ми пише (ЛС или тук, в темата). Съставът е добър (за тенора и сопраното гарантирам - стига да са здрави, разбира се), бих предпочела баритонът да е друг, но няма пълно щастие.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Тъкмо са качили програмата за оперните спектакли в парка на Военна академия. Очаквах по-големи мащаби, макар че много се зарадвах на "Мадам Бътерфлай"... докато не видях кой ще пее Пинкертон. :? Там съм пас. И в "Норма" ще трябва да маневрирам внимателно, за да се размина с Румен Дойков. Разликата между него и Мартин, който ще пее в другия състав, е повече от забележима/забележителна. Но определено ще гледам поне един от спектаклите.
М, да. И не знам дали само на мен ми се струва, ама тоз въпросен тенор, дето уж щеше да гостува само за "Валкюра", се позадържа. Тая вечер "Манон Леско", през юли - "Норма". Чудя се как не са му дали единия спектакъл на "Бътерфлай", дето му отива толкова много на гласа.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

"Манон Леско" вчера, в Софийската опера.

Едно приятно представление със сопраното Радостина Николаева, тенора Мартин Илиев и баритона Александър Крунев.

Много приятно впечатли Марти Илиев със силния си и сравнително добре овладян глас. Бих му пожелал, разбира се, следващи успехи, но и повече артистичност. Външно беше толкова безразличен при задявката в първо действие, че се чудя, как Манон го хареса.
http://www.youtube.com/watch?v=lb02y7X7ut0

Радостина Николаева, добра певица, трудно се разпя. Едва във второ действие, след като тенорът й се "накара" по баритоновски и пред "заплахата да се загуби" на фона на силния му глас, тя показа възможностите си.
http://www.youtube.com/watch?v=TytEDmdPdOw

Финалната сцена бе много добра.
http://www.youtube.com/watch?v=-N2uRFa8dKo
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Да ти кажа честно, радвам се, като чета какво си писал. До последно не бях сигурна дали хареса тенора или не. Гласът му наистина е силен, има опит и от двете страни на барикадата - баритоновите партии са голяма школовка за сцена (най-малкото после няма чуденки къде да си държи ръцете). Колкото до убедителността му... пак ти казвам, на сцената беше човек от плът и кръв. Без да ти наиграва, без да изобразява фалшиви емоции - и това много ме радва. Познавам някакъв брой оперни певци и винаги ми е ило любопитно да ги сравнявам в живота и на сцената. Е, някои са толкова неестествени, че им личи (понеже когато се налага да си фалшив, това обикновено води до известен дискомфорт и се усеща). А при въпросния тенор... е, аз ти го казах. Такъв е и в живота и беше истински на 100%. А и колко добре му се получи последната сцена само, м? Отдавна не бях гледала нещо толкова убедително (чисто актьорски).

По повод на онова, което си ми писал за "Мадам Бътерфлай". Прав си за тенора, но не и ако е някой, който ми е невероятно противен. Любовният дует ми е едно от нещата, към които чувствам изключителна емоционална привързаност и ако го оплескат (а за него си трябва тенор), няма да си простя, че съм отишла да го гледам. Така че за там съм (категорично) пас, колкото и да ми се гледа.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа: ... Без да ти наиграва, без да изобразява фалшиви емоции - и това много ме радва. Познавам някакъв брой оперни певци и винаги ми е ило любопитно да ги сравнявам в живота и на сцената. Е, някои са толкова неестествени, че им личи (понеже когато се налага да си фалшив, това обикновено води до известен дискомфорт и се усеща). ...
Е, аз не упреквам и не подценявам човека. Моето е само едно пожелание. Аз вярвам, че без фалш и лицемерие един артист може да се превърне на сцената в друга личност. Не е беда, че няма да бъде такъв, какъвто е в ежедневието. Има една приказка, в която се казва: "Той така добре лъжеше, че повярвахме не само аз, а и той самият". Това искам аз. Все пак в операта е по-важно пеенето.
Търговецът на кристал написа: ... По повод на онова, което си ми писал за "Мадам Бътерфлай". Прав си за тенора, но не и ако е някой, който ми е невероятно противен ...
Тук искам да поясня за читателите на темата, че по повод на едно представление преди два-три месеца на друго място бях писал следното: "От опита ми през зимата в ... знам, че тази опера "може и без тенор", стига мадам Бътерфлай да е добра." А без любовния дует, разбира се, не може. Когато му дойде времето, слушах оркестъра и певицата и ... си го представях. :D

Иначе за през лятото остава и "Норма" в парка.
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”