[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- she's_crafty
- В началото бе словото
- Специалност: Декан
Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
бтв, мили дами и господа, разбра ли се коя е най-високата оценка и колко хора я имат
някаква статистика някой да вкара тук а 
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
- Звездица
- Пишете, о, братя
След като вече видях какво е изпита и изкарах в общи линии много добра оценка, мисля, че цялата работа с подготовката е излишно препиране и затормозяване за тези, които си мислят, че се подготвят по някакъв начин.Caramel написа:Като за начало трябва да си информиран доста. Умение за писане на такъв тип есета. Това е основното.
Моето мнение е, че изпита по журналистика е единственият, за който не ти трябва подготовка (поне не нещо специфично, както при всички останали изпити), а просто лични умения за изразяване на собственото ти мнение и правилно и грамотно конструиране на логически свързани изречения в какъвто и да било вид текст, който да представя някаква що годе оригинална идея, която ти е хрумнала в близките 15-20мин след като си разбрал темата. (няма проблем ако дори ти отнеме около час това хрумване, важното е да ти светне някоя лампичка).
Така, че няма смисъл да се тревожи човек за подготовка. Най-добре насочи усилията си към упражнения в смислено изразяване (и устно и писмено). Подкрепям се с факта, че въпреки, че следях новините, не бях от наааай-информираните хора и изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75 просто защото си изказах мнението за моловете (ще потретя - смислено), което обаче не е безпочвено, а е резултат от лични наблюдения и малко размишления, но и това не смятам за нещо особено, защото кой ли не е виждал и посещавал мол
Абе най-важното е да си спокоен
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
В. Петлешков
- she's_crafty
- В началото бе словото
въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна....това е цялата работа, че те не винаги оценяват самото есе, като цялостен и завършен продукт от грамотен (в повечето случаи) зрелостник, а по-скоро оценяват доколко идеите вътре се доближават до техните собствени виждания и светоусещания...и така се стига до парадокса грамотни хора с почни никакви правописни грешки и интерсни идея да имат 2ки или 3киЗвездица написа:
Най-добре насочи усилията си към упражнения в смислено изразяване (и устно и писмено). Подкрепям се с факта, че въпреки, че следях новините, не бях от наааай-информираните хора и изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75 просто защото си изказах мнението за моловете (ще потретя - смислено), което обаче не е безпочвено, а е резултат от лични наблюдения и малко размишления
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Напротив, ще се метна още веднъж заради престижа и идеята, че мога повечеpeople_know написа:Благодаря, а ти доколкото разбрах няма да се явяваш повече ?![]()
![]()
Ако ми позволиш няма да се съглася с това. В справочника изрично пише, че позицията на кандидат-студента не оказва влияние върху неговата оценка. Разбира се, нормално е да не се толерират крайни идеологии и хрумвания, а европейското мислене да се котира повече. Ако обаче решиш да ме опровергаеш, че това е написано там просто "за пред хората" - работите се проверяват от минимум двама проверители. Ако работата е както казваш грамотна и с интересни идеи и е порязана да кажем до 3 от единия, нищо не пречи другия да открие нещо в нея и да я прати на арбитър. Така или иначе може да съм романтичен, но не вярвам в това ти твърдениеshe's_crafty написа:въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна...
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- people_know
- Да живей словото
- Специалност: GGF
- Курс: кандидат-студент
- Caramel
- В началото бе словото
Нищо лично, но с тави оценка нищо няма да постигнеш, така че не виждам какво и е доброто. Другото което е, есето, което се иска да напишем не е просто и лесно 'изразяване на мнение'. Има си тънкости, които без никаква подготовка няма как да умееш. Ясно е, че няма как да се подготвим повече (относно теми и т.н.), но писането на подобни есета, на разчупени теми е доста добра и полезна подготовка. Не идва само 'от вътре' , трябва и упражнениеЗвездица написа:изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75
Проверяването на изпитните работи и оценката зависят сигурно....60-70% от проверяващия. Защото като изключим очевидните правописни, пунктуационни, граматически и т.н. грешки, текстът може да бъде определен като 'слаб', заради коренно различното мнение на проверяващия. Ако той възприеме идеята по различен начин и тя му се стори безсмислена, оценката съответно падаG.Gerasimov написа:В справочника изрично пише, чe...
И между другото....ти си точно от типа хора, с които се надявам да не се засичам в университета.
Im not a saint, no not at all.

- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Нуждата от това да успокоя някои хора, че не стоя вкъщи без да правя нищоpeople_know написа:Какво разбираш под престиж![]()
Иначе, Caramel, надявам се не си правиш изводи за хората по това, което пишат някъде в интернет пространството, особено ако е противно на твоето мнение
- Звездица
- Пишете, о, братя
Точно това имам предвид - за да умееш да се изразяваш трябват упражнения (устно и писмено включва и есета), мисля, че го бях казала.Caramel написа:Нищо лично, но с тави оценка нищо няма да постигнеш, така че не виждам какво и е доброто. Другото което е, есето, което се иска да напишем не е просто и лесно 'изразяване на мнение'. Има си тънкости, които без никаква подготовка няма как да умееш. Ясно е, че няма как да се подготвим повече (относно теми и т.н.), но писането на подобни есета, на разчупени теми е доста добра и полезна подготовка. Не идва само 'от вътре' , трябва и упражнениеЗвездица написа:изобщо не съм се подготвяла специално за изпита, а изкарах 4.75![]()
Идеята ми е, че не е толкова важна информативната 'подготовка', за която хората говорят толкова, а чисто практическата - да можеш да мислиш аналитично и да можеш да се изкажеш, така че да те разберат. И да - колкото повече пишеш есета, толкова по-добре, включително и литературни.
Що се отнася до оценката - превид, че не очаквах нищо, се изненадах приятно, а и няма да кандидатсвам журналистика, освен може би ако реша успоредно с другото да уча задочно, за което оценката ме устройва (:
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
В. Петлешков
-
Philip
- Пишете, о, братя
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: forum.uni-sofia.bg
Тогава какъв беше смисъла да се явяваш на изпита по журналистика? 
-
яворов
- В началото бе словото
- Специалност: журналистика
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://forum.uni-sofia.bg/gallery/
споко бе,другари !
Нека поне тоя форум не се пълни с простотия.
Кажете след като СДС и ДСБ излъчиха кандидати за Президент,въпреки красивата дума 'демокрация', мислите ли че с толкова слаби кандидатури може да имаме демократ за Президент? И въобще мислите ли да гласувате на местните и президентските избори? >мен ще ми е за 'сефте' .
Кажете след като СДС и ДСБ излъчиха кандидати за Президент,въпреки красивата дума 'демокрация', мислите ли че с толкова слаби кандидатури може да имаме демократ за Президент? И въобще мислите ли да гласувате на местните и президентските избори? >мен ще ми е за 'сефте' .
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Не мисля, че това е темата за подобна дискусия. Наистина кандидатурата на Сините беше доста изненадваща, но дори и с Надежда Михайлова (няма да й науча новата фамилия, пък!
) пак шансовете си оставаха там някъде - около 10-15 % от електората... В последно време в България няма чиста демокрация - или ще е демократична политика със социална икономическа стратегия, или ще е обратното, или ще е нещо, което дори политиците не са сигурни как да нарекат... Липсва ни ясна и целенасочена политика, въртяща се около идея а не около личности...
И за мен ще е сефте, дано с времето да променим нещо
И за мен ще е сефте, дано с времето да променим нещо
-
Philip
- Пишете, о, братя
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: forum.uni-sofia.bg
Последните коментари не са по темата.Не я задръствайте,а си пишете в друга подходяща тема.
- she's_crafty
- В началото бе словото
G.Gerasimov написа:Ако ми позволиш няма да се съглася с това. В справочника изрично пише, че позицията на кандидат-студента не оказва влияние върху неговата оценка.she's_crafty написа:въпросът е в това, че ако то не се съвпада с това на комисията, оценката може да се окаже и доста различна...
e то мн неща може да пише на тИория, но на практика нещата не се случват толкова идеалистично колко се описват в книжките...
и защо? в крайна сметка това е позиция на кандидат-студента и не би трябвало да се санкционира, нали? каквато и да е, ако е смислено аргументирана...G.Gerasimov написа:Разбира се, нормално е да не се толерират крайни идеологии и хрумвания, а европейското мислене да се котира повече.
..нищо не пречи и др да прасне 3 или по-надОлеАко обаче решиш да ме опровергаеш, че това е написано там просто "за пред хората" - работите се проверяват от минимум двама проверители. Ако работата е както казваш грамотна и с интересни идеи и е порязана да кажем до 3 от единия, нищо не пречи другия да открие нещо в нея и да я прати на арбитър.
и само една забележка тук
в това се крие и част от чара на журналиститеТака или иначе може да съм романтичен, но не вярвам в това ти твърдение
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Виждам , че отворихте темата , за аргументирането . Предполагам сега е момента , да ви попитам вие как точно аргументирахте гледната си точка ? Аз се опитах да аргументирам моята , но явно не съм успял ..
- Моридин
- В началото бе словото
- Специалност: Право
Ми не знам, сигурно са аргументирали гледната си точка с аргументи