Въпрос за оценки

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

локом
В началото бе словото
Специалност: Арабистика
Курс: първи

Въпрос за оценки

Мнение от локом »

Здравейте!
Знам, че това може да не е правилният раздел за подобни теми, но ви моля да ми отговорите. Ясно ми е, че този въпрос е задаван многократно и зависи от много неща, но моля поне за ориентировъчна информация.Предстои ми кандидатстване тази година и съм решил това да е в СУ.Готвя се 2-ра година по английски език и с него ще кандидатствам.Решил съм да положа матура и евентуално да се ява на изпит, но все пак искам да попитам пак ще кажа ориентировъчно горе-долу какви оценки съответно на изпит и на матура ще са ми нужни за да вляза поне една от следните специалности: арабистика, японистика, китаистика, кореистика или психология.Ще се радвам да ми дадете оценки достатъчни и от матура и от изпит знам, че всичко зависи от кандидати и балове.. , и т.н., но горе-долу поне да знам какво какво ме чака.Благодаря предварително!
:wink: :wink: :wink:
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Специалност: Културология
Курс: втори
Обратна връзка:

Re: Въпрос за оценки

Мнение от hriskataaa »

Здрасти!И добре дошъл в клуба,и аз ще кандидаствам с английски. :)
Такам...за оценки най-лесно ще се ориентираш според минималните балове от двете години,понеже всичко се мени година за година.
Оценката от матурата за повечето специалности се умножава по коефициент 2,5,а тази от изпита по 3,така че и в това има разлика.
Психологията и Японистиката изискват много добри оценки.Като имаш предвид ,че Японистика максималният ба е 24, минималния миналата година е бил около 23,5 можеш да си направиш изводите.Трябва ти оценка доста над 5,50 на изпит.
За Психология по-същия начин- от максимален 30,минималния е бил около 27,5-отново ти трябва висока оценка.
Най-добре прегледай минималните балове,за да имаш по-ясна представа за какво иде реч.

А само като един вид съпоставка между трудността на изпита и на матурата- 6.00 от матура като трудност,се развнява на 4ка от изпит. :wink:
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
локом
В началото бе словото

Мнение от локом »

Яснооо.. И аз знаех за японистиката и психологията, че ти трябват доста високи оценки, но за арабистиката или китаистиката примерно от 3.80 или 4.00 нагоре за изпит и 5.00 и нагоре на матура имам ли шанс.Давам горе-долу минимални стоиности за изкарани оценки като се има предвид, че може и повече, но за тези оценки :?
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Това са от миналата година 1 класиране минималните балове от максимален 24:
Китаистика - 21.91
Японистика - 23.85
Арабистика - 18.32
Ето и други: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 0%B5%D0%BD
За психологията балът е висок, но явно няма много желаещи, защото и за допълнителните класирания е имало места.

Май няма да стигне, ако на изпита имаш 4, трябва да е над 4,50 -5 :roll: , според тези от миналата година.

П.П. Има тема за кандидат-студенти, за такива въпроси пиши там :wink:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=158
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
локом
В началото бе словото

Мнение от локом »

Ееее на изпит приемен 5 така лесно ли се изкарва та поне тая оценка ми трябва?Все си мисля, пък и съм чувал, че е бая по-малко незнам.Един фр миналата година влезе иранистика с 5.70 на матурата..Как на мен ще ми трябва поне 5 на изпита не вярвам, но то си зависи от много неща така, че никой неможе да стигне
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Готвиш се две години и не мислиш, че можеш да изкараш 5? :shock: Аз се готвих под два месеца и изкарах 5,50, това беше преди пет години. Оттогава изпитите май са станали с една идея по-лесни (предвид високите резултати, които се показват). Тогава 5,50 ми стигаше едвам за японистика. Сега се изкарват много повече отлични оценки, така че най-вероятно не би стигнало. Готви се стабилно по книжките на СУ, прави диктовки и т.н. и се надявай, че си се подготвил достатъчно, защото на този етап няма как да се пресметне колко би или не би стигнало, както и колко можеш и не можеш да изкараш :roll: Успех! :salute:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
локом
В началото бе словото

Мнение от локом »

5.50 на изпит (вътрешен) в СУ.Еми поздравления, но знам, че изпита е на ниво CAE-CPE и затова казвам, че не е лесно...
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Стига сте се шашкали,изпита въобще не е толкова труден колкото го изкарват.Ходих на курсовете към СУ и направих почти всички давани изпити досега.Еми не е болка за умиране :wink: Кофтито е самоуче за всеки компонент има определно време за работа.Останалото е въпрос на концентрация.Като внимаваш и си четеш какво ти се търси като отговор няма нищо страшно :)
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Абсолютно не е голяма философия, даже по мои наблюдения тестовете в книжките са по-трудни от действителния изпит. Ако се готвиш целенасочено точно за този изпит по компоненти (за време) и правиш диктовки, няма от какво да се притесняваш. Това, което изиграва лоша шега обикновено, е ако човек си мисли, че по принцип добре знае английски, или е живял в Англия примерно, не се готви по конкретния формат и накрая не се справя. Наистина не си казах оценката да се изфукам, понеже наистина не смятам, че е чак такава философия. Естествено, зависи и как си учил английски досега, но ако залягаш над книжките и се упражняваш да правиш упражненията за време, шансовете ти са много добри. :)
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
локом
В началото бе словото

Мнение от локом »

Само да попитам..книжките за подготовка за СУ ако може да ми ги кажете всички ще е добре.
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Е те са подредІкнижки 1,2,5,7 и така нататък.В тях са публикувани всички изпити до 2004 вкл.
Отиваш на славейков и питаш за книжки за подготовка по английски към СУ и веднага ще ти ги хокажат всичките :D
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”