Тема за КС въпроси от различно естество vol.2

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
mimikrmvr
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство
Курс: първи

Re: Тема за КС въпроси от различно естество vol.2

Мнение от mimikrmvr »

Искам да попитам дали някой може да ми разясни по-подробно процедурата около подаването на документите за класиране за специалности. Доколкото разбрах от всичко, което прочетух тук и на сайта на СУ, срокът е от 27 юни до 8 юли, като има някаква такса, която трябва да се заплати. Но никъде не пише в какъв размер е. И също така ми е интересно как ще си подреждаме специалностите преди да е минала редовната сесия. За мен не е проблем, защото изкарах хубава оценка, но знам, че много от кандидатстващите се ориентират в желанието си именно по резултатите от изпитите. Ще съм благодарна, ако някой има информация, да отговори :)
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

За тази година не съм срещала колко точно е таксата, но миналата година беше същата както и таксата за изпит, т.е. 30 лв. Не знам какво точно ви ориентират резултатите, винаги редът за класиранията е попълван преди редовната сесия. А специалностите се подреждат от най-желаната до тази, която искаме най-малко, т.е.
1) Специалност 1
2) Специалност 2
3) Специалност 3
Специалност 1 е специалността, която искаме да учим, но ако балът ни е по-нисък от минималният за 1 класиране е възможно да сме класирани в Специалност 3, ако е с по-нисък бал. Тогава трябва да си запазим мястото в Специалност 3 и да чакаме другото класиране, в което може да ни приемат в Специалност 1 или в Специалност 2.

:!: Важно е да се подреждат от най-желаната до тази, която искате най-малко, за да не се окажете в специалност, която не искате.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Аватар
HorusEye
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от HorusEye »

За всяко класиране ли се плаща таксата или само веднъж?
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър

Мнение от thegirl »

Само когато си попълваш специалностите, който искаш ;) ,т.е. преди 1 класиране.
А за второ класиране:
1) участваш автоматично, ако не си приет на нито едно от желанията.
2) ако си класиран в някоя специалност, трябва да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.
3) а ако си приет в специалността, която ти е първа в списъка на първо класиране, трябва да се запишеш, защото ще загубиш мястото си.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Ам, да питам аз - защо трябва да даваме дипломата оригинал, а не някое копие? В смисъл такъв, че в справочника пише, че се иска копие от дипломата, а всъщност искат оригинала при записване, за разлика от частните университети. И така примерно човек, учейки в СУ, не може едновременно с това да учи и в друг държавен университет...

И също така е доста странно, че кандидатстващите по история са били с петдесет души по-малко от кандидатстващите по български език и литература, което ще рече, че явно наистина минава модата на правото, защото с история кандидатстват ученици за археология, история и международни отношения, освен за право... Това е май някакъв прецедент в последните години...
Изображение
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

cerbera написа:И така примерно човек, учейки в СУ, не може едновременно с това да учи и в друг държавен университет...
To това е идеята. Нямаш право да учиш едновременно в два държавни университета по държавна поръчка :wink:
cerbera написа:И също така е доста странно, че кандидатстващите по история са били с петдесет души по-малко от кандидатстващите по български език и литература, което ще рече, че явно наистина минава модата на правото, защото с история кандидатстват ученици за археология, история и международни отношения, освен за право... Това е май някакъв прецедент в последните години...
Всъщност не. Защо реши, че всички държали изпит по история или БЕЛ са кандидатствали за Право някога?
Facebook
Изображение
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

svetlio.varna написа:
Всъщност не. Защо реши, че всички държали изпит по история или БЕЛ са кандидатствали за Право някога?
Абе и аз това се чудя :mrgreen: Моя милост е пример за това, че не всички държали изпит по история искат право, но все пак аз съм сред УНИКАЛНИТЕ. :mrgreen:
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
aman
Да живей словото

Мнение от aman »

Хора, някъде в електронен вариант дали ги има публикувани всичките списъци на приетите минали години, както е на Стената на плача?
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър

Мнение от thegirl »

Не, всеки си влиза в персоналната информация. Има само списък на приетите от допълнителното класиране.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

svetlio.varna написа:
cerbera написа:И така примерно човек, учейки в СУ, не може едновременно с това да учи и в друг държавен университет...
To това е идеята. Нямаш право да учиш едновременно в два държавни университета по държавна поръчка :wink:
Е, да, и аз така си мислех, но примерно в АМТИИ може да кандидатстваш, респективно и да учиш, без да се отписваш, ако си се записал някъде другаде (І-ви и ІІ-ри курс)... Или уловката е, че ако те приемат - трябва да си плащаш?

Всички не, но повечето... защото с изпита по български можеш да учиш или българска филология, или психология примерно, но за втората специалност е доста трудно, имайки впредвид, че доста народ кандидатства с изпити по чужди езици, които в повечето случаи се оценяват с по-висока оценка...
Идеята ми първоначално беше, че примерно от 1700 човека, явили се на български език поне едно 1500 са кандидати за право. Докато историята предоставя повече възможности за кандидатстването - било то история, археология, международни отношения и... правото... :clown:
Изображение
aman
Да живей словото

Мнение от aman »

Къде ги тези списъци?
aman
Да живей словото

Мнение от aman »

Опс, видях ги . Ама само за миналата година :cry:
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър

Мнение от thegirl »

Разгледай миналите КСК.
aman
Да живей словото

Мнение от aman »

Да, видях ги, но поименно и поцифрено ги има само за миналата година, а аз търсех и за предишни години аналогични "Резултати от трети прием"
trmeg
В началото бе словото

Мнение от trmeg »

Имам въпрос. Или няколко.
Ако искам да вляза с АФ коя оценка се гледа за чужд език в дипломата? По-високата или тази по английски?
А ако има държана матура по английски, взимат оценката от матурата, нали? Без да се гледа дали от матурата или от дипломата е по-висока?

Благодаря предварително :)
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”