[КСК 2011] Българска филология

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Re: Българска Филология [КСК 2011/2012]

Мнение от Bestcho »

''В специалността Българска филология се подготвят филолози българисти (специалисти по български език и литература) с широка квалификация, които имат право да се реализрат като преподаватели в средните и висшите училища, като научни сътрудници в научноизследователски институти, сътрудници в средствата за масова информация и издателствата, сътрудници в библиотеки, архиви, музеи, обществени институции и др.''

Цитирано директно от сайта на СУ . Не мисля , че се ограничава само до учителстване тази специалност . Но пък и в крайна сметка , какво ми пука кой какво мисли или смята ? :)

Пп - Споделете впечатленията си от изпита . Какви бяха оценките ви , колко написахте , какво се падна ? Само с прочитане на произведенията от линка по-горе ли се готвихте ?
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

Аз ли съм Ани ? :lol:

Не е нужно да ставаш даскал (но и аз получавам често тоя въпрос :roll: ). Много мои колеги в момента работят в телевизията , в списания ,във вестници ,аз също съм една от тях,макар и със стаж. С времето ще видите,че на всички обяви за медии, пише " завършил Журналистика или Българска филология ". Честно казано се уморих да обяснявам защо е хубаво да се учи БФ. Всеки си открива пътя рано или късно.
Изображение
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Bestcho написа:''Пп - Споделете впечатленията си от изпита . Какви бяха оценките ви , колко написахте , какво се падна ? Само с прочитане на произведенията от линка по-горе ли се готвихте ?
Да оточня . Знам , че не е толкова важно колко си написал , а какво си написал , но все пак ориентировъчно . Също , ако не сте се готвили само с прочитането на произведенията , по какъв друг начин го направихте ?
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Bestcho написа:Да оточня . Знам , че не е толкова важно колко си написал , а какво си написал
И как си го написал - важно е да няма фрапиращи правописни грешки. :!:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

black_lady написа:
Bestcho написа:Да оточня . Знам , че не е толкова важно колко си написал , а какво си написал
И как си го написал - важно е да няма фрапиращи правописни грешки. :!:
В бързината е станало . Ако пиша с химикал не бих допуснал такава грешка :)
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Boleyn написа:Аз ли съм Ани ? :lol:

Не е нужно да ставаш даскал (но и аз получавам често тоя въпрос :roll: ). Много мои колеги в момента работят в телевизията , в списания ,във вестници ,аз също съм една от тях,макар и със стаж. С времето ще видите,че на всички обяви за медии, пише " завършил Журналистика или Българска филология ". Честно казано се уморих да обяснявам защо е хубаво да се учи БФ. Всеки си открива пътя рано или късно.

Ти си Стефани, ама после ще ти обяснявам как се получи грешката. Абе, Ан Болейн или СТефани не е ли все едно и също :D
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

И все пак някой няма ли да каже , теми върху кои творби са се падали през миналите години ?
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

The_iMMortal_f написа:
Boleyn написа:Аз ли съм Ани ? :lol:

Ти си Стефани, ама после ще ти обяснявам как се получи грешката. Абе, Ан Болейн или СТефани не е ли все едно и също :D
Аз се сетих за Ани Иванова,която и двете познаваме. Абе голямо объркване стана :JC_out_cold:

Bestcho, какво значение има темите, които са се падали ? Не виждам никаква логика във въпросите ти. Прочети си произведенията, прочети малко критика за тях, пиши грамотно, изказвай се добре и това е.
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Значи...ще ти кажа своето мнение за специалността. Вярно е, че имаш основа за учител, след като завършиш, но какво от това? Не всеки е роден да преподава и прочие. Поне в специалността ми се учат интересни неща, даскалите поне до момента са супер готини, за следващите курсове, нямам още наблюдения. Това, че си копирал от сайта на СУ информация за преподаване, не значи, че ще станеш такъв. И според мен БФ е специалност, която наистина ти развива общата култура. Учим предмети, които никъде другаде няма да ги срещнеш. Дори и в Правото и затова твърдя на 100%, че Българска филология е по-хубава специалност от Правото и Журналистиката (без да ми се обидят колегите прависти и журналисти, но си е наистина така). И също така, няма значение бройките на момчета и момичета, а е важно усилието, което правят всеки един от тях в тази специалност. С времето, ако запишеш това, ще видиш колко съм прав :)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Няма съмнение , че тази специалност е хубава , но като гледам колко неща трябва да прочета ми се плаче :D Да не говорим как ще ги запомня всичките .

Пп - Тези произведения , дадени за подготовка в сайта на СУ , влизат и в подготовката за матура нали ?
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Почти всички влизат.
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

А има ли го този избор между есе и тема или е само тема ?
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Говориш за изпита по литература към СУ ли? Тук се падат цитати и автор и произведение. Иначе, в сайта на СУ са си написани авторите, които влизат и трябва да бъдат прочетени от кандидатите :)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

IcebreakerR написа:Говориш за изпита по литература към СУ ли? Тук се падат цитати и автор и произведение. Иначе, в сайта на СУ са си написани авторите, които влизат и трябва да бъдат прочетени от кандидатите :)
Да , за изпита в СУ говоря . Това с цитатите , автора и произведението не го разбрах . Би ли разяснил ?
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Ами, ти не се ли явява на предварителен? Иначе, автора и произведението, е когато ти се даде един автор и разглеждаш цялото му творчество. А ако имаш възможност да пишеш върху цитатите, това ще рече че, трябва да правиш съпоставка между двата автора :)
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”