[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
seduction
Драскач

Re: [КСК 2011] История

Мнение от seduction »

yanislava_kirilova написа:
seduction написа:yanislava_kirilova, тоест да не пишем за кардам телериг, телец, тези от рода Укил?
В темата Аспарух и Тервел, няма да пишеш за Кардам, Телериг и т.н. . Те се включват при Крум, в началото и пак кратко

ох, този моя учител ще ме побърка. при мен тези владетели са в заключението за аспарух и тервел. а иначе разглеждах учебника на Образователните и там също са дадени в темата за аспарух и тервел. явно нещата са адски субективни и няма точна формулировка :(
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

seduction написа:
seduction написа:yanislava_kirilova, тоест да не пишем за кардам телериг, телец, тези от рода Укил?
В темата Аспарух и Тервел, няма да пишеш за Кардам, Телериг и т.н. . Те се включват при Крум, в началото и пак кратко

ох, този моя учител ще ме побърка. при мен тези владетели са в заключението за аспарух и тервел. а иначе разглеждах учебника на Образователните и там също са дадени в темата за аспарух и тервел. явно нещата са адски субективни и няма точна формулировка :(
Навсякъде са дадени там, идея си нямам защо, аз съм била в ОТ и аз съм учила по тези учебници, но се пишат в увода за Крум :)
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

assault написа:
seduction написа:Здравейте на всички. Имам едно питане относно темата за създаване на българската държава, Борис и Симеон.
Значи учителят при който аз ходих ми каза, че не трябва да уча обстойно за славяните и прабългарите, за учениците на кирил и методий /разпространение на писмеността/ и за златния век.Аз бях останала с впечатлението, че това не е включено в конспекта, но сега видях, че има формулировка- "Славяни и прабългари и укрепване на българската държана".
Учителят ми каза, че преди е можело да се падне подобна формулировка, тъй като изпитът бил 5 часа, а не сегашните 4. От друга страна говорих с моя приятелка, тя е 90ти набор и е писала по темата за Симеон 4 часа. Каза ми, че лично е включила златния век. Имало хора, които не са го включили и съответно са получили по-ниска оценка. Интересува ме вие какво мислите по въпроса?
Ако е "Славяни и прабългари и укрепване на българската държана". пишеш за славяните и прабългарите кратко, с по едно изречение за всяка точка ( произход, религия и т.н.) и продължаваш с Аспарух и Тервел,без политическата криза след Тервел. За Симеон, както и за Иван Асен Златния век и разцвета на културата също трябва да са излижени кратко, макс 2 страници, не може без тях, но няма как и да ги напишеш както са го обяснили в темите и учебниците
Политическата криза не трябва ли да се каже като преход преди заключението, или е само за темата за Крум?
С едно-две изречения. Нещо такова ,, След смъртта на Тервел, настъпва остра политическа криза характеризираща се с честа смяна на владетели и застрашаваща целостта на българската държава''.
То и без това темата е огромна заедно със славяните и прабългарите, така че за по-подробно описване няма да има време
То всички теми са огромни, еле пък ако споменеш и за другите държави/империи.
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Мнение от Neuromancer »

а иначе за славяните и прабългарите след малко ще постна примерен материал, видях, че има затруднили се. Нека след това някой по-старш да каже дали е достатъчно :)
Аре де :)
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Искам да попитам за Борис, нещо съм си загубила една част от темата, тук се опитвам по спомени нещо да възстановя, но стана каша, та как бяха нещата:
28.02-870 година- свикан 8ми вселенски събор в Константинопол- на него е сключен договор между България и Византия, съгласно който българската църква трябва да премине към изт.църкви

4.март 870 година решението е взето официално за архиепископ е обявен Стефан/ Йоан

след това 879- девети вселенски събор- за какво обаче беше той?
Аватар
alice.
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от alice. »

На първия от 870г. българската църква се обявява за автономна, но под юрисдикцията на Византия. На следващия събор вече получава пълна автономия - тоест, епископиите, които влизат в състава й, не се включват в Константинополската патриаршия + че църковният глава вече се избира от Светия Синод, а не от византийския патриарх. ;)
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

seduction написа:Искам да попитам за Борис, нещо съм си загубила една част от темата, тук се опитвам по спомени нещо да възстановя, но стана каша, та как бяха нещата:
28.02-870 година- свикан 8ми вселенски събор в Константинопол- на него е сключен договор между България и Византия, съгласно който българската църква трябва да премине към изт.църкви

4.март 870 година решението е взето официално за архиепископ е обявен Стефан/ Йоан

879 е Фотиев събот.
И архиепископът е Йосиф, а не Йоан. :wink:
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Neuromancer, ето ти нещо примерно. Ако има някакви добавки /в което не се съмнявам, моля да се включат останалите :)/

Славяни- принадлежат към индоевропейската езикова група. Сведения за живота им получаваме от Тацит, Плиний Стари, Клавдий птоломей и др. Водили уседнал начин на живот. В религиозно отношение били политеисти.Техен главен бог бил Перун. Силно развита била вярата им в задгробния живот. С нея били свързани и погребалните ритуали.Обичайния начин на погребване бил чрез трупополагане. По отношение на въоръжението- били слабо въоръжени. Служили си предимно с къси копия, стрели намази с отрова и други примитивни бойни снаражения. На по-късен етап овладяли в голяма степен военното изкуство от прабългарите. Основната обществена единица при славяните била родовата община. Няколко рода образували племе, начелото на което седял княз. Имали обичая да свикват народни събори за решаването на възникнали проблеми.

Прабългарите- има различни хипотези относно техния произход. Общото мнение е, че прабългарите произхождат от Алтайската или Тюркско- Алтайската етническа общност. Тяхната прародина е западен Сибир и Централна Азия.
Живот на прабългарите: Живеели в степите, в близост до водни басейни. Техните жилища представлявали кожени юрти, оградени с ров или вал. Необходимото си набавяли основно чрез грабежи и натурален обмен. При прабългарите добре развито било коварството и грънчарството. Прабългарите се различавали от прабългарите в религиозно отношение, те били монотеисти. Главният им бог бил Тантра. Вярвали в силата на орендата /можеш да обясниш какво представлява/. Погребвали мъртвъти чрез трупополагане в посока север- юг. Основната обществена родова единица била многосемейната номадска родова община. За прабългарите племето било висша форма на соц. и пол. Организация. Съществувало видимо соц.разслоение.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

assault написа:
seduction написа:Искам да попитам за Борис, нещо съм си загубила една част от темата, тук се опитвам по спомени нещо да възстановя, но стана каша, та как бяха нещата:

879 е Фотиев събот.
И архиепископът е Йосиф, а не Йоан. :wink:
Не фотиевият събор е 867
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Фотиевият събор е 879, а 867 г. Фотий е отстранен от Василий I. :D
avv
В началото бе словото

Мнение от avv »

seduction написа:Neuromancer, ето ти нещо примерно. Ако има някакви добавки /в което не се съмнявам, моля да се включат останалите :)/

Славяни- принадлежат към индоевропейската езикова група. Сведения за живота им получаваме от Тацит, Плиний Стари, Клавдий птоломей и др. Водили уседнал начин на живот. В религиозно отношение били политеисти.Техен главен бог бил Перун. Силно развита била вярата им в задгробния живот. С нея били свързани и погребалните ритуали.Обичайния начин на погребване бил чрез трупополагане. По отношение на въоръжението- били слабо въоръжени. Служили си предимно с къси копия, стрели намази с отрова и други примитивни бойни снаражения. На по-късен етап овладяли в голяма степен военното изкуство от прабългарите. Основната обществена единица при славяните била родовата община. Няколко рода образували племе, начелото на което седял княз. Имали обичая да свикват народни събори за решаването на възникнали проблеми.

Прабългарите- има различни хипотези относно техния произход. Общото мнение е, че прабългарите произхождат от Алтайската или Тюркско- Алтайската етническа общност. Тяхната прародина е западен Сибир и Централна Азия.
Живот на прабългарите: Живеели в степите, в близост до водни басейни. Техните жилища представлявали кожени юрти, оградени с ров или вал. Необходимото си набавяли основно чрез грабежи и натурален обмен. При прабългарите добре развито било коварството и грънчарството. Прабългарите се различавали от прабългарите в религиозно отношение, те били монотеисти. Главният им бог бил Тантра. Вярвали в силата на орендата /можеш да обясниш какво представлява/. Погребвали мъртвъти чрез трупополагане в посока север- юг. Основната обществена родова единица била многосемейната номадска родова община. За прабългарите племето било висша форма на соц. и пол. Организация. Съществувало видимо соц.разслоение.
мойто е толкова по-подробно
Katrinchenceto
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Katrinchenceto »

Да има някой по история в 601 в химическия от тук :) :)
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Never »

Katrinchenceto написа:Да има някой по история в 601 в химическия от тук :) :)
*вдига ръчичка*
It's never too late
for a twist of
fate.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Хора, съжалявам, че цял ден ви занимавам с личността си, но явно моя учител тотално се е шашнал. Сега ще напиша хронологията, така както той ми я едал и моля където има грешка да поправите:

-865-преговори с Фотий
-29 август 866- делегация в Рим- кавхан Петър плюс аристократите Йоан и Мартин
867-повторно покръстване от папа Николай 1ви
867-рим-втора делегация- кавхан Петър плюс Сондоке, Стазис, Георги
867- папа николай умира- папа става Адриан
867- от рим пристига делегация в България, начело с епископите Доминик Тривиенски и Г.Полимартийски
867-Михаил 3ти убит- имп става Василий 1ви, който сменя патриарх Фотий с патриарх Игнатий
870-8ми вселенски събор
4 март 870-какво става?
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

http://istoriabg.com/?p=3407
879 е Фотиевият събор, стига сте лъгали.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”