[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
marchelle
В началото бе словото
Специалност: Книгоиздаване
Курс: първи

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Мнение от marchelle »

А аз мога ли да попитам в тая журналистика к'во точно се учи? Как да станеш журналист,да пишеш за сега и в момента ,или как да сътвориш със вълшебство и лекота "По жицата 2"???аз съм пълен Потрес.Оценката ми не е 2,но хич не ми харесва..първоначално я приех добре,но след като прочетох кой какво споделя във форума останах....абе глътнах си граматиката!!!!ако искам да получа оценка над 4 трябва да напиша страхотно разказче ала Спилбърк,така ли?
честито и най-вече браво на тези с високите оценки ;] поне някой да впечатли Тяхно Величество "Проверяващите"....
~~~
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Аз съм си писал скучно есе само с диалог в началото и "съм ги впечатлил". В случая не е важно какво си писал (разказ, есе или стихче) а как си го написал - добре аргументирано и с оригинална идея (затова когато разбереш темата винаги е полезно да тръгнеш от мн далеч :) ) ...
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
she's_crafty
В началото бе словото
Специалност: Декан

Мнение от she's_crafty »

G.Gerasimov написа:Аз съм си писал скучно есе само с диалог в началото и "съм ги впечатлил". В случая не е важно какво си писал (разказ, есе или стихче) а как си го написал - добре аргументирано и с оригинална идея (затова когато разбереш темата винаги е полезно да тръгнеш от мн далеч :) ) ...
kолко имаш?
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
Аватар
marchelle
В началото бе словото
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от marchelle »

ох направо съм...speachless...на този изпит заложих изцяло на себе си..и явно "аз" не съм се харесала..
на мен още след изпита ми казаха,че есето ми няма да бъде оценено както аз искам...какво да направя като не съм от тези дето пишат за чудни градинки,пойни птички,духовния свят на индивида през 21 век и прочие...аз си писах за това как хората обикалят моловете като едните пълнят кошниците,а другите само по някой друг парцал от "примоциите".за това как колкото и да обикаляш,бързаш да се прибереш,че картофите чакат прекопаване...ако някой има някакви съвети да дава..моля чувствайте се свободни...на следващия изпит и аз залагам на Много нестандартното и ще пропусна сипването на огън и жупел по политици,здравеопазване и прочие...
~~~
You think you're funny?
-I think I'm adorable!
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

she's_crafty написа:
G.Gerasimov написа:Аз съм си писал скучно есе само с диалог в началото и "съм ги впечатлил". В случая не е важно какво си писал (разказ, есе или стихче) а как си го написал - добре аргументирано и с оригинална идея (затова когато разбереш темата винаги е полезно да тръгнеш от мн далеч :) ) ...
kолко имаш?
4.75 :)

Иначе не пропускай хранилката към политиците и обществения живот. На мен една от тезите ми беше, че Молът въпреки вс е носител и на надежда (защото за него сякаш криза няма). И как в съвременния речник на българина, в който има "шортета, шменти-капели и БОРКОР" (все неща от Бат Бойко) липсва думичката оптимизъм... В общи линии винаги се старай от локалното (дадена тема) да ходиш към глобалното - обществото, света, България и Европа. И винаги про-демокрация, никакъв комунизъм! :mrgreen:

Идеята на този изпит все пак е да види как бъдещите студенти в тези направления отреагират на интересна и актуална тема, без предварителна подготовка.
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
Звездица
Пишете, о, братя

Мнение от Звездица »

4.75 от мен. Е, не е зле предвид, че не бях доволна от "произведението" си.

Успех на всички и на редовния и дано влезете това, което искате най-много! :)
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

излишно е да се ядосвате ;)
Факт е, че проверяващите оценяват по-високо това, което е интересно. Друг е въпросът дали всяка интересна работа всъщност е успешна. И аз се ядосвах на ниската си оценка от редовния, но в момента, в който прочетох рецензията си, им теглих една майна. Шибнах си трето желание Българска филология, и след първите няколко лекции във ФЖМК осъзнах, че оценяването на проверяващите е една КРЪГЛА НУЛА!!!
Успех на следващия изпит!!! Имате късмета, че сте си избрали да се развивате в една дейност, за която не се изисква диплома за висше образование при мерак да се практикува.
А тази година просто съм отвратен от начина, по който Нейкова се отнесе с кандидатите, излагайки им работите ио пдоигравайки се с тях.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Мнение от Neuromancer »

marchelle написа:ох направо съм...speachless...на този изпит заложих изцяло на себе си..и явно "аз" не съм се харесала..
на мен още след изпита ми казаха,че есето ми няма да бъде оценено както аз искам...какво да направя като не съм от тези дето пишат за чудни градинки,пойни птички,духовния свят на индивида през 21 век и прочие...аз си писах за това как хората обикалят моловете като едните пълнят кошниците,а другите само по някой друг парцал от "примоциите".за това как колкото и да обикаляш,бързаш да се прибереш,че картофите чакат прекопаване...ако някой има някакви съвети да дава..моля чувствайте се свободни...на следващия изпит и аз залагам на Много нестандартното и ще пропусна сипването на огън и жупел по политици,здравеопазване и прочие...
Mда, от тона и намеците ти усетих препрадките към моето есе. Тънкото заяждане някак си спря да ти се получава след първия пост. Но да, предполагам, че тоталната нравствена деградация на индивида, икономическото значение на моловете за страна, появяването им като гъби след дъжд, рушенето на тепета, унищожаването на природата, заместването на излетите в гора с разходки в мола и манталитета на българина, който си мисли, че връх "Мола" е лобното място на Христо Ботев (заключението ми е истинска история, който иска - давам линк към клипа), са доста по-маловажни от промоциите на парцалки и картофите, за които ти си писала. Заяждането ти в последните няколко поста беше излишно. Може да сме писали "разкази", но не сме си измисляли фантастични истории "като на Спилбърг". Просто сме представили идеите си по малко по-различен начин. Да не се мислиш, че нещо съм си измислял в моето есе? Просто вкарах нещата малко по-напред в бъдещето и хиперболизирах реални и сегашни проблеми. Като изключим духовната деградация и унищожаването на природата, писах за икономическата "стабилност" на страната, за корупцията, "сипах огън и жупел" по политиците, говорих за здравеопазването, за образователната система, за международната война, правих прерадки към действителни случки, събития, книги, дори музикални албуми. Просто не седнах да го пиша като "сухо есе", а го разказах по един малко по-увлекателен, за мен лично, начин. Не си въобразявай, че съм писал за "сладкопойните птички", че съм писал някакъв фантастичен разказ или приказка. Не. Аз самият въобще не бях доволен от това, което написах, и казано честно все още не съм, защото на теория може да звучи добре, но реализацията ми беше дъното. Всъщност единственото, което ми хареса в собственото ми есе беше следното изречение "Днес 100-те национални обекта, са се превърнали в 100-те национални молна". Аз самият бях страшно приятно изненадан от оценката си. Така че спри да обвиняваш проверяващите и да се заяждаш с хората, които имат по-различна представа за това "есе" от теб, ами си мисли как ще изкараш по-висока оценка на редовния. Само за справка ще ти спомена, че познавам хора от миналите години писали адски стереотипно есе, но с идеи и с креативност, имащи оценка над 5.50. Така че, както каза някой по-горе, не е важен формата - важно е това, което се опитваш да кажеш и начина по който го казваш.
Успех.

@G.Gerasimov
Абре, според теб 'шъ ни стигнат ли ти'ъ оценки, за да влезем или трябва да ходим и на редовния?
Аватар
tiamaria
В началото бе словото

Мнение от tiamaria »

някой беше постнал минималните балове от миналата година, ама само за редовното, много ще съм ви благодарна, ако някой да пусне и за задочното.

колко % са двойките тази година? нека някой с двойка, ако може, да погледне колко % са с колкото неговия резултат.

п.п. Не си приемайте оценките като реални. Нали знаете, че на предварителните нарочно слагат по-ниски.
silveRrR
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от silveRrR »

Радослава написа:
avv написа:
summermoon написа:еми то и моето есе беше под формата на разказ и бях го написала грамотно подредено с ясна теза ..писах 4 страници ,обаче нямам 5 .. а 4 ! и аз незнам какво са ми оценявали..Направих разказ за еедин ден прекаран в мола-отначало описах прородата,след това първия етаж,хората и всичко с много подробности дори имаше на някои места хумор.Засегнах и няколко проблема вътре в мола. И накрая 5тици имат хората, които са допускали правописни грешки и не са писали четливо,явно не оценяват всеки разказ или зависи кой ти го проверява...НЗ

извинявай, ама от това, което си написала, есето ти изглежда доста скучно :)
и на мен ми някак странно изглежда малко като съчиненията, които ни даваха да пишем като малки с тема от сорта на "как прекарах ваканцията", но явно си го написала доста добре, а и тук най-вероятно ни нахвърляш само отгоре отгоре това, което е било в основата на есето ти и затова те разбораме погрешно :) аз не бих могла да бъда критична, защото оценката ми е по-ниска от твоята и доста съм се отчаяла ...
Добре, защо критикувате момичето, без да сте и прочели есето (което и няма как да се случи :wink: ), а оценката ви се базира на 2-3 реда, които си личи, че е нахвърляла, за да защити съвсем друга теза? Не допуснакайте най-голямата грешка, която може да допусне един журналист, а именно - да се изказват неподготвени. :roll:
Не всеки е доволен от оценката си, но имаме и втори шанс, има и УНСС, пък и да не стане никъде - здраве да е - има и други специалности! Ако сме кадърни и напредничави, можем да работим като журналисти и без необходимото образование. :D Веднага ще ви дам за пример Слави Ангелов, който е само със Средно образование, но е изключително успешен журналист, а и зад гърба си има няколко книги, превърнали се в бестселъри. ;)
Аватар
Echo of a lullaby
В началото бе словото

Мнение от Echo of a lullaby »

Аз също писах разказче! ;д Ама или е имало много грешки (защото не ми стигна времето да си го проверя), или не им е харесала идеята ми.. Писах за животните, на които им е писнало да се борят за оцеляване и се оплакват на цар Лъв, който създава мол за улеснението на животните(това е плодородно пространство с всякакви видове дървета, храстчета и тн .. демек рая за тревопасните). А в замяна те трябва да дават на хищниците свои болни или стари роднини и близки!Хаха, малко грубо е, но.. животните се съгласили.. И оттам писах за разрастването на мола, за появата на други молове, за появилата се жажда за власт, за създалите се дружества, за корупцията и така превърнах гората в България.. накрая завърших със свалянето на Лъва от власт.. :D Ама може и да не са го сметнали по темата..кой знае.. >.>
Аватар
she's_crafty
В началото бе словото
Специалност: Декан

Мнение от she's_crafty »

Echo of a lullaby написа:Аз също писах разказче! ;д Ама или е имало много грешки (защото не ми стигна времето да си го проверя), или не им е харесала идеята ми.. Писах за животните, на които им е писнало да се борят за оцеляване и се оплакват на цар Лъв, който създава мол за улеснението на животните(това е плодородно пространство с всякакви видове дървета, храстчета и тн .. демек рая за тревопасните). А в замяна те трябва да дават на хищниците свои болни или стари роднини и близки!Хаха, малко грубо е, но.. животните се съгласили.. И оттам писах за разрастването на мола, за появата на други молове, за появилата се жажда за власт, за създалите се дружества, за корупцията и така превърнах гората в България.. накрая завърших със свалянето на Лъва от власт.. :D Ама може и да не са го сметнали по темата..кой знае.. >.>
нещо като цар лъв в бг вариант? :) :) :) кой беше Симба :) :P
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
Аватар
FeelTheRain
В началото бе словото
Специалност: Връзки с обществеността
Обратна връзка:

Мнение от FeelTheRain »

Почти не съм писала в темата, но пък често чета, та да изкажа мнение и аз.

Първоначално се чудех дали мога да се радвам или не, когато си видях оценката (4.75) След това, четейки колко други момичета имат тройки, се пообнадеждих. И общо взето си я харесвам, нооо винаги може и още, та ще се ходи и на редовен. (А точно това исках да избегна всъщност..но.. няма начин :) ) Аз писах есе, не разказ. Колкото и странно да ви се стори, писах И за "Стъклен дом", за съвременните български продукции. Говорих и за моловете, естествено, засегнах и турските сериали и ежедневието ни на тийнейджъри.
Поздравявам момчетата, които бяха писали тук, и които наистина имат добри оценки. Особено ме впечатли идеята на Neuromancer, а както вече разбрахме - явно не само мен. Още веднъж - браво!
Направи ми впечатление обаче, че доста момичета имат тройки, докато при момчетата положението май е по-добро. :D Явно момичетата с по-високите оценки не са писали просто (тук и в групата във Фейсбук). Иначе по-висока оценка от мен имат 64 момичета. Интересно ми е и друго - бяха ми препоръчали да не пиша разказ или приказка, защото тази формула вече се била поизтъркала. Може и така да е, но явно все още има успех. Говорих с познати, които също са били на изпита, четох мнения тук и във Фейсбук и ми се струва, че не са малко и хората, които са представили България като мол на няколко етажа.
Както и да е, оценките са факт, но всички знаем, че това е само предварителния, така че... да си пожелаем повече успех на редовния. :D

И да, би било много добре, ако някой постне миналогодишните балове, защото и аз не мога да се ориентирам къде да ги видя пак. :)
Последно промяна от FeelTheRain на 15 Апр 2011, 18:56, променено общо 1 път.
Аватар
Miss_Hide
В началото бе словото

Мнение от Miss_Hide »

"Но да, предполагам, че тоталната нравствена деградация на индивида, икономическото значение на моловете за страна, появяването им като гъби след дъжд, рушенето на тепета, унищожаването на природата, заместването на излетите в гора с разходки в мола и манталитета на българина, който си мисли, че връх "Мола" е лобното място на Христо Ботев... "

Хахаха, ами аз за това именно съм писала! Едно към едно.. при това се постарах да не звучи прекалено агресивно
и имам 2.

За щастие това не е първата двойка, която получавам (набор '86 - покандидатствала съм си доста)

Ще се явя и на редовния, мисля и на изпита по английски, за да видя СУ до кога ще ме отхвърля :)

Не се ядосвайте, след време ще се чудите защо сте си го слагали на сърцето.

Ех, но нали пък всички търсим одобрение и приемане.. хем така, хем иначе :)
Аватар
Echo of a lullaby
В началото бе словото

Мнение от Echo of a lullaby »

she's_crafty написа:
Echo of a lullaby написа:Аз също писах разказче! ;д Ама или е имало много грешки (защото не ми стигна времето да си го проверя), или не им е харесала идеята ми.. Писах за животните, на които им е писнало да се борят за оцеляване и се оплакват на цар Лъв, който създава мол за улеснението на животните(това е плодородно пространство с всякакви видове дървета, храстчета и тн .. демек рая за тревопасните). А в замяна те трябва да дават на хищниците свои болни или стари роднини и близки!Хаха, малко грубо е, но.. животните се съгласили.. И оттам писах за разрастването на мола, за появата на други молове, за появилата се жажда за власт, за създалите се дружества, за корупцията и така превърнах гората в България.. накрая завърших със свалянето на Лъва от власт.. :D Ама може и да не са го сметнали по темата..кой знае.. >.>
нещо като цар лъв в бг вариант? :) :) :) кой беше Симба :) :P
Е, Симба нямаше...ама имаше сдружение на мъдрите ("Мислителите"), който се състоеше от бухали! :lol: :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”