[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2

Мнение от Neuromancer »

A aз имам един приятел, който учи 4-ти семетър ВО в СУ и ми разправя разни работи. Общо-взето той е адски разочарован, казва, че цялата му група също. Говори само лошо неща за факултета, казва как базата е ужасна, образованието кофти, а преподавателите изкуфели и консервативни. И как се учат безсмислени неща. Та той не спира да ме убеждава каквото и да става да не влизам там. Навива ме да ходя в НБУ, където самият той би се преместил, ако имаше възможност.
Това доста противоречи с твоите впечатления.

@cerbera

И твоята идея всъщност изглежда страхотно. Общо-взето излиза, че по-високите резултати (приятелката, с която кандидатствах имаше 5.25 и е писала по същия начин) са есета, но със сюжет, силно приличащи на разказ. Явно това е формулата за успеха тук. Кой знае какви неща са писали хора с отлични оценки...
Аватар
Hunterszone
От дъжд на вятър
Специалност: Право, 7-ма група
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Hunterszone »

Neuromancer написа:И твоята идея всъщност изглежда страхотно. Общо-взето излиза, че по-високите резултати (приятелката, с която кандидатствах имаше 5.25 и е писала по същия начин) са есета, но със сюжет, силно приличащи на разказ. Явно това е формулата за успеха тук. Кой знае какви неща са писали хора с отлични оценки...
Формулата е по някакъв начин да избягаш от рамката, от стереотипа. А една единица разлика в оценките е в рамките на по-добра пунктуация и граматика, стилистика, структура на текста. Не е извънземен подвиг да имаш над 5.50, повярваи ми ;). Бтв, доста ми хареса антиутопията, която си сътворил. Развивай си стила, креативността я имаш. А без нея чашата е наполовина празна.
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
Аватар
myo
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от myo »

Neuromancer написа:A aз имам един приятел, който учи 4-ти семетър ВО в СУ и ми разправя разни работи. Общо-взето той е адски разочарован, казва, че цялата му група също. Говори само лошо неща за факултета, казва как базата е ужасна, образованието кофти, а преподавателите изкуфели и консервативни. И как се учат безсмислени неща. Та той не спира да ме убеждава каквото и да става да не влизам там. Навива ме да ходя в НБУ, където самият той би се преместил, ако имаше възможност.
Това доста противоречи с твоите впечатления.

@cerbera

И твоята идея всъщност изглежда страхотно. Общо-взето излиза, че по-високите резултати (приятелката, с която кандидатствах имаше 5.25 и е писала по същия начин) са есета, но със сюжет, силно приличащи на разказ. Явно това е формулата за успеха тук. Кой знае какви неща са писали хора с отлични оценки...
Няма как да сравним НБУ и СУ , като бази!
След неуспеха в СУ, който мисля, че е за добро……..Сега се насочвам точно към НБУ и нямам намерение да си губя времето с редовен в СУ.
Друг най-сигурен вариант ми е Германия!
Радвам се, че пробвах в СУ заради самия себе си. Всички, които са със слаби резултати да не се отчайват…И по-специално тези, които са искали ВО! Защото, ако имат късмет в живота и нужните връзки,талант+ шанс, те пак биха успели с ПР! Не отричам, че диплома от СУ е голям +, но и НБУ не е лош вариант. Имам доста приятели там и са много доволни! НБУ дава също хубави възможности.
Една от водещите на едно ревю (ден след изпита) , в което участвах ми разказа, че е завършила в СУ – ВО…..Разказа ми как трябва да се учиш сам от учебници или с практика (не е била много доволна от повечето си преподаватели).

Интересното е как ми убиха желанието в СУ още в началото, хахахахаха докато извън България съм вече приет. Извън Б-я се дава шанс на почти всеки(да не кажа всеки) да влезе в дадена специалност, но не всеки я завършва. Хубаво е как дават шанс да се докажеш, а не предварително да те стопят.

Стигнах до извода, че слабата ми оценка е за по-добро. Не съм за СУ! Но въпреки това СУ ми остава несбъдната мечта хехех. Успех на всички останали! Каквото и решение да вземете, всичко ще е наред! Ние сме млади и целия живот е пред нас….
Ob du glaubst du kannst es oder ob du nicht glaubst - du hast recht!
....
brasence
Постоянно присъствие
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=849761 :rr: :cyclopsani: :D

Респект за г-н Йошков и дано да станем колеги, марак и в различни факултети.

Какъв е основния проблем на този изпит.... ами един приятел е сравнил мол с молекула, една приятелка е писала за бургаския мол, където и плочките бият, но няма рампа за хора в неравностойно положения. И двамата май имат една и съща оценка.

Доста еднотипни идеи слушах, а тези които за по-оригинално.... авторите им се притесняват дали ще им харесат работите... :oops:
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
яворов
В началото бе словото
Специалност: журналистика
Курс: кандидат-студент

Мнение от яворов »

имам двойка и се чувствам специален ! хахахах Постарах се доста,въпреки че продуктът не ми беше за 5 и 6,от вашите постове се дообеждавам,че има доста неразбрани събратя и сестри , може би това е доказателство за обратното-при положение , че сте създали нелош текст да имате двойки значи , не че работата ви е гнила,а че просто проверяващият твърдо не одобрява вашата позиция и гледна точка. Така се разведрявам :) 'Айде всички с шопски оценки във вторник да им търсим сметка с гребла и лопати пред факултета хаха
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Типично по моладжийски комбинациите бяха безумни, гримът тежък, а прическите - в стил “разтекъл се сладолед”. Не беше проблем човек да се убеди, че iPhone 4G не е никакъв проблем за доскорошните ученици. Изобщо пред себе си имахме чудесни копия на манекените от витрините в моловете.
Този сладур на журналист ли се прави? :lol:
Говори за някаква малка група, която никак не е представителна за 1000 кандидати за ФЖМК, хваща се за две три ефектни лафчета, с които украсява външния им вид и се засилил масово да хрании и да залива страсти.
Чисто от психологична гледна точка единствената информация и послание, които изпраща текстът му към читателите е, че има проблем с женското внимание и мъжкото си самочувствие.
Не бъдете такива журналя, моля ви!!!
Дори не се унижавайте да пишете в труд и 24 часа!!!
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
summermoon
В началото бе словото
Специалност: -

Мнение от summermoon »

еми то и моето есе беше под формата на разказ и бях го написала грамотно подредено с ясна теза ..писах 4 страници ,обаче нямам 5 .. а 4 ! и аз незнам какво са ми оценявали..Направих разказ за еедин ден прекаран в мола-отначало описах прородата,след това първия етаж,хората и всичко с много подробности дори имаше на някои места хумор.Засегнах и няколко проблема вътре в мола. И накрая 5тици имат хората, които са допускали правописни грешки и не са писали четливо,явно не оценяват всеки разказ или зависи кой ти го проверява...НЗ
Аватар
Yordan Enev
От дъжд на вятър
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Yordan Enev »

Hunterszone написа:
Neuromancer написа:И твоята идея всъщност изглежда страхотно. Общо-взето излиза, че по-високите резултати (приятелката, с която кандидатствах имаше 5.25 и е писала по същия начин) са есета, но със сюжет, силно приличащи на разказ. Явно това е формулата за успеха тук. Кой знае какви неща са писали хора с отлични оценки...
И аз съм писал по този модел. Нещо като разказ, история с трима души. Доволен съм от оценкта си (4.25) и смятам, че заради граматични или пунктуационни грешки нямам много добър.
I love TraNce
Borisg
Легендарен флуудър
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

myo написа:хахахахаха докато извън България съм вече приет. Извън Б-я се дава шанс на почти всеки(да не кажа всеки) да влезе в дадена специалност, но не всеки я завършва. Хубаво е как дават шанс да се докажеш, а не предварително да те стопят.
Нашата народопсихология коренно се различава от тази на които и да е чужденци. И тук е и причината следването на висше образование да се реализира чрез конкурс, където само най-добрите (в случая на ФЖМК <<късметлиите>>) ги приемат. Ако регламента е както на запад, то СУ ще функционира с точно 5 специалности.

Относно момичето, което ти е говорело за специалността.
Много ви моля, не вярвайте на когото и да е, когато критикува висшето образование.
Разказа ми как трябва да се учиш сам от учебници или с практика (не е била много доволна от повечето си преподаватели).
Точно това е да учиш ВО!!! От преподавателя зависи да те насочи към средствата, с които да реализираш идеите си. Книгите и практиката, без които не може, ги използваш, за да обогатиш креативността си; да развиеш асоциативното си мислене.
И ако на някой не му изнася в лекции да слуша; а във вкъщи да чете това, което е в конспектите и извън тях, то значи не е за таци специалност. Защото в лекции се СЛУША, а не се пише. Но за жалост много от колегите не го разбират.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

След като преспах и премислих хиляди пъти оценката стигнах до няколко извода . Когато изтеглиха темата и я написаха на бялата дъска , у мен възникна дилемата дали да напиша обикновено есе или да заложа на първото нещо , което хрумне в главата ми (нещо изчанчено) . Сякаш се уплаших и предпочетох да напиша съвсем обикновено есе , в което казвам , предполагам изключително общото отрицателно мнение за моловете . Не добих смелост да напиша нещо по-изчанчено , защото смятах , че комисията точно това няма да одобри . Оказва се разбира се , че съм бил на коренно различно от вярното мнение и от там мисля , че идва и ужасната ми оценка , за която не мога да спра да мисля . На редовния изпит съм решил да заложа на изключително необичайно есе . Приемам всякакви забележки относно това решение :) Меко казано събирам всяка информация , която може да ми бъде полезна за втората сесия и ще съм благодарен на тези , които помогнат :)
avv
В началото бе словото

Мнение от avv »

summermoon написа:еми то и моето есе беше под формата на разказ и бях го написала грамотно подредено с ясна теза ..писах 4 страници ,обаче нямам 5 .. а 4 ! и аз незнам какво са ми оценявали..Направих разказ за еедин ден прекаран в мола-отначало описах прородата,след това първия етаж,хората и всичко с много подробности дори имаше на някои места хумор.Засегнах и няколко проблема вътре в мола. И накрая 5тици имат хората, които са допускали правописни грешки и не са писали четливо,явно не оценяват всеки разказ или зависи кой ти го проверява...НЗ

извинявай, ама от това, което си написала, есето ти изглежда доста скучно :)
Аватар
Радослава
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Радослава »

avv написа:
summermoon написа:еми то и моето есе беше под формата на разказ и бях го написала грамотно подредено с ясна теза ..писах 4 страници ,обаче нямам 5 .. а 4 ! и аз незнам какво са ми оценявали..Направих разказ за еедин ден прекаран в мола-отначало описах прородата,след това първия етаж,хората и всичко с много подробности дори имаше на някои места хумор.Засегнах и няколко проблема вътре в мола. И накрая 5тици имат хората, които са допускали правописни грешки и не са писали четливо,явно не оценяват всеки разказ или зависи кой ти го проверява...НЗ

извинявай, ама от това, което си написала, есето ти изглежда доста скучно :)
и на мен ми някак странно изглежда малко като съчиненията, които ни даваха да пишем като малки с тема от сорта на "как прекарах ваканцията", но явно си го написала доста добре, а и тук най-вероятно ни нахвърляш само отгоре отгоре това, което е било в основата на есето ти и затова те разбораме погрешно :) аз не бих могла да бъда критична, защото оценката ми е по-ниска от твоята и доста съм се отчаяла ...
Аватар
she's_crafty
В началото бе словото
Специалност: Декан

Мнение от she's_crafty »

myo написа:

Няма как да сравним НБУ и СУ , като бази!
След неуспеха в СУ, който мисля, че е за добро……..Сега се насочвам точно към НБУ и нямам намерение да си губя времето с редовен в СУ.
Друг най-сигурен вариант ми е Германия!
Радвам се, че пробвах в СУ заради самия себе си. Всички, които са със слаби резултати да не се отчайват…И по-специално тези, които са искали ВО! Защото, ако имат късмет в живота и нужните връзки,талант+ шанс, те пак биха успели с ПР! Не отричам, че диплома от СУ е голям +, но и НБУ не е лош вариант. Имам доста приятели там и са много доволни! НБУ дава също хубави възможности.
Една от водещите на едно ревю (ден след изпита) , в което участвах ми разказа, че е завършила в СУ – ВО…..Разказа ми как трябва да се учиш сам от учебници или с практика (не е била много доволна от повечето си преподаватели).

Интересното е как ми убиха желанието в СУ още в началото, хахахахаха докато извън България съм вече приет. Извън Б-я се дава шанс на почти всеки(да не кажа всеки) да влезе в дадена специалност, но не всеки я завършва. Хубаво е как дават шанс да се докажеш, а не предварително да те стопят.

Стигнах до извода, че слабата ми оценка е за по-добро. Не съм за СУ! Но въпреки това СУ ми остава несбъдната мечта хехех. Успех на всички останали! Каквото и решение да вземете, всичко ще е наред! Ние сме млади и целия живот е пред нас….

ман ман маннн :) базата трябва да е последното което гледаш, особено за тази специалност :) не е медицина или химия, където е есеншъл да имаш ок база :)
иначе, ако наистина искаш СУ, яви се и на редовния :D не се отказвай толкова лесно :D страшно мн хора учещи в този факултет са с толкова шано оценки и тн, че си нямаш и на идея :) иначе за ВО не ти трябва диплома или поне това е последното, което ти трябва, за да работиш като ПР :) :P яви се, нищо не губиш, освен може би, 30лв., но това е доста достъпна цена за една мечта :) :bounce: ако наистина го искаш, :wink: после ще съжаляваш доста дълго, че не си се явил ;ш успех, където и да се запишеш

Разказа ми как трябва да се учиш сам от учебници или с практика
Точно това е да учиш ВО!!!
мнееее, точно това е да учиш в университет :D доста различна институция от училището :) където и да влезеш ще е така, никой няма да го ебе за теб и тн., освен в някой частни структури и то предимно на запад, където си плащаш и то прекалено скъпо, плюс неизяснена рентабиллност :) :) наистина трябва да се радваме ако преподавателите се появят на лекции и дават нещо да четем, защото има и фрапантни случаи :( :wink:

и последно ако наистина искаш да се научиш на нещо, университетът няма значение- Перник, Суходол, НБУ, Софийски едно и също, ти сам си правиш образованието като учиш, или съответно не :)
:)
успех на вс и нещата не са толкова черни :P
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
tina~
В началото бе словото

Мнение от tina~ »

Може ли да обясните как се пише есе под формата на разказ? Каква е разликата между този вариант и самият разказ?
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Няма такова нещо като "есе под формата на разказ" :) Има само есе, има само разказ, а може да има и нещо смесено (например в есето да има белетристични мотиви). Идеята за разказ на изпита по журналистика е да напишеш случка, преживяване или нещо различно, от стандартни анализи върху темата, която да носи основната ти позиция и теза. Например като четеш детска приказка лесно разбираш кои са добрите и кои лошите герои, какви са техните цели и т.н. Най-просто и скучно обяснено е това... Бтв сега гледах едни книжки, които вървяха преди във в. "24 часа" за акредитация на университетите в БГ - СУ е на първо място по цялостна оценка за профил Масови комуникации и ИТ (или там както беше профила, който вкл. Журналистика и PR :) )
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”