[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Darina_Yavorova
От дъжд на вятър
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от Darina_Yavorova »

Neuromancer написа:Малко ми е трудно да обясня, но ще опитам. Уводът ми започна с описание на градината на университета, която виждах през прозореца на стаята си. Описвах пролетта, птичките, зеленината и т.н. Все едно писах писмо и се обръщах към читателя (т.е към проверяващия) на "ти". Казах му да си затвори очите, да си представи красотата на живота и прочее нарочно превзети и клиширани неща за майката природа и човешкото щастие. Накрая му казах (на читателя) да си отвори очите и да види дейстителността - тук започнах да описвам как вече няма природа, няма живота, няма зеленина, има само молове. И започнах да разказвам една история. Влязох в ролята на собствения си герой и писах от първо лице. Писах как седя на един висок хълм край Варна и годината е 2034. Как живея в един свят , свят на разрушение, свят без духовни ценности, без природа, без култура, без нравственост, един умрял свят, който преди години сме виждали само в антиутопичната литература (тук вмъкнах някои доста известни книги и автори като Бредбъри, Оруел, дори споменах един албум на Мейдън :) ). После започнах да разказвам как се е стигнало до това положение. Разказах как преди години съм седял на същия хълм и съм наблюдавал нощния град, живота кипящ в него, морето, зелената долина отдолу, езерото. И съм наблюдавал моловете, които с течение на годините са се появявали като малки туморчета. Разказах как с годините туморът е обхванал целия град, крайбрежието, долината, заразил е всичко. Тук се запитах защо се е случило така? В този абзац вмъкнах антитезата, че всъщност мола в началото е бил нещо забавно, нещо, което хората са обичали и е имало за всекиго по нещо. Но в един миг границата е била прекрачена и моловете са започнали да се строят безразборно навсякъде. Тънката линия между доброто и злото (хахах, пак по мотиви на Мейдън) е била прекрачена.
И вече ме мързи да пиша, ама ми схванахте идеята. В следващите абзаци разказвах за лишените от духовни ценности хора, за материалните блага, за лошата ни политика, за отчаяните хора, за скандали и прочее, и прочее. Разказах история как моловете са завладели цялата държава, изместили са всякаква природа, докат не сме се превърнали в нещо като Дубай - една страна на моловете. И вече е нямало нищо, освен молове. Изведнъж обаче те са започнали да затварят врати един след друг. И сега (2034) в държавата ни няма нищо, дори молове, само техните призрачни останки, стоящи като паметник на разрушението.
А заключението ми беше за гибелното място на Ботев, връх Вола, превърнал се във връх Мола, но това е друга история. :)

А вие какво писахте?
Човече, не знам какво да ти кажа... невероятно!!! Ти трябва да пишеш, трябва да се занимаваш на всяка цена с литература-дали като писател или журналист, и да използваш максимално въображението си!

П.С. Чак забравих какво аз самата съм писала, толкова много ме увлече твоят разказ! Искам да прочета есето ти!
"Човек и добре да живее — умира и друг се ражда, и нека роденият след него, като гледа тези (писмена), си спомни този, който ги е направил.".

Facebook: http://www.facebook.com/dyavorova
fifi.bokov
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от fifi.bokov »

Аз имам 3.25, трудно ми е да повярвам и е доста тежко. Неприятна загуба, но се надявам за редовната да съм подготвен и да се справя.....
Аватар
Silviiiiii
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Silviiiiii »

Знае ли се вече на коя дата ще бъде редовният изпит ? :)
Seniorita, а колко по-високи оценки от твоята има ? :)
Последно промяна от Silviiiiii на 14 Апр 2011, 20:37, променено общо 1 път.
Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Judas »

Добре, след като имат долу-горе някакви изисквания и са качили критириите на сайта си, защо нямам поне 3 ... пиша съвсем грамотно и ясно, не мисля, че съм за 2, каквото и да ми се говори.ДАли ще е 2, или 3?Няма голямо значение, но след като оценяват и езиковите компетентности, не трябва ли да пишат поне една 3-ка за грамотност?Доста необективно оценяване.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Това трябваше да ви е ясно от самото начало - изпитът, в този си вариант, е възможно най-субективният.
Дано на редовния се справите по-добре/случите на проверяващ ;)
Искрено ви пожелавам успех..
Darina_Yavorova
От дъжд на вятър
Специалност: Регионално развитие и политика
Обратна връзка:

Мнение от Darina_Yavorova »

Judas написа:Добре, след като имат долу-горе някакви изисквания и са качили критириите на сайта си, защо нямам поне 3 ... пиша съвсем грамотно и ясно, не мисля, че съм за 2, каквото и да ми се говори.ДАли ще е 2, или 3?Няма голямо значение, но след като оценяват и езиковите компетентности, не трябва ли да пишат поне една 3-ка за грамотност?Доста необективно оценяване.
Аз съм така по БЕЛ, по журналистика пък имам 5.00. Това говори достатъчно...
"Човек и добре да живее — умира и друг се ражда, и нека роденият след него, като гледа тези (писмена), си спомни този, който ги е направил.".

Facebook: http://www.facebook.com/dyavorova
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Judas написа:Добре, след като имат долу-горе някакви изисквания и са качили критириите на сайта си, защо нямам поне 3 ... пиша съвсем грамотно и ясно, не мисля, че съм за 2, каквото и да ми се говори.ДАли ще е 2, или 3?Няма голямо значение, но след като оценяват и езиковите компетентности, не трябва ли да пишат поне една 3-ка за грамотност?Доста необективно оценяване.
Можеш да идеш на идентификацията и да питаш защо.
Facebook
Изображение
Аватар
Seniorita
В началото бе словото
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Seniorita »

Silviiiiii написа:Знае ли се вече на коя дата ще бъде редовният изпит ? :)
26 по-високи и 10 равни :P
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...

Връзки с обществеността - I курс ; )
gabardina
В началото бе словото

Мнение от gabardina »

Neuromancer с удоволствие бих прочела тази история, оформена като разказ, а защо не и книга! Пък и филм с такъв сюжет мисля, че би се харесал :cheers: Браво и от мен :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Silviiiiii написа:Знае ли се вече на коя дата ще бъде редовният изпит ? :)
:arrow: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... lozhenie_1
Facebook
Изображение
summermoon
В началото бе словото
Специалност: -

Мнение от summermoon »

Имам 3,50, поне за Книгоиздаване няма ли да ми стигнее, ба*и?

Мнението е кирилизирано. Писането на кирилица е задължително!
svetlio.varna
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Мнение от Neuromancer »

Darina_Yavorova написа:
Аз съм така по БЕЛ, по журналистика пък имам 5.00. Това говори достатъчно...
Aбсолютно същото и при мен:
3 по БЕЛ и 5.00 по журналистика :)

Иначе мерси за положителните коментари. :D
la tierra
В началото бе словото

Мнение от la tierra »

Аз искам да попитам някой запознат дали 4.63 ще ме стигне за Журналистика,или поне ВО,че напълно се отчаях след като си видях оценката
Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Judas »

Ако си момче и изкараш хубава оценка на матурата - над 5.50 - почти сигурно влизаш журналистика.Ако си момиче, при хубава оценка на матурата, имаш шансове за ВО, може би.
Аватар
victoriamars
В началото бе словото

Мнение от victoriamars »

И аз имам 5.13 =) Писах две странички сравнение на мола с джунгла =)
Интересува ме някой има ли седмичния график с лекциите за ВО?
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”