[КСК 2011] Журналистика и ВО
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
Philip
- Пишете, о, братя
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: forum.uni-sofia.bg
Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО
Никой не обявява кога излизат резултатите. Това което даваш като информация е неформално и не се знае до колко е вярно.
-
Art[less]
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Seniorita написа:А това пък е най-големият бисер, че грамотността не била част от критериите.Art[less] написа:грамотността, така или иначе, не се нарежда в критериите (им) за оценяване (каквото и да говорят;)
1.За успешното полагане на писмения изпит по журналистика на кандидат-студентите се препоръчва:
.....
- да развиват езиковата и стиловата грамотност при писането на текстове
2. Всеки един текст в писмена форма прави впечатление с грамотността си /независимо от тематиката, която обсъжда/.
3. Изпитът е по журналистика, където грамотността поставя темелите на тази професия.
4. Колкото и "оригинални" и "новаторски" да са идеите в едно есе, когато то е написано неграмотно и пълен-кратък член са неовладян висш пилотаж, едва ли може да направи впечатление, камо ли да бъде оценено с повече от 4.50.
връзка към A Dream Is A Wish Your Heart Makes от Cinderella на Disney //нещо им има на таб-овете във форума
Успех!
//а сега сериозно - най-малкото можеш да си направиш проучване, зачитайки се в постовете на 99% от приетите последните години, след което да заключиш сама за себе си, извън всякаква цитатност, лицедейство и народно творчество;
Наистина ти пожелавам успех (да случиш на проверител, като за начало), защото сблъсъкът явно ти предстои.
Милата. Спокойно, според мен това не значи с 100%, че ще имаш двойка. А и някой неща звучат тъпо, когато са извадени от контекста, но иначе са си съвсем логични. Както пишеше в критериите, становището на ученика не определя оценката, стига да е добре аргументирано.sunshineeee написа:С риск ужасно много да се изложа ще ви кажа че писанката: "Голяма част от живота ни преминава в моловете. Те се превръщат в наш втори дом. Моловете са въплащение на красотата" от статията във въпросния вестник е от моето есе...
Поне да бяха сложили и продължението на изречението. Така звучи много потресаващо и грозно. Изобщо нямах това предивд. ;( аз говорех за красотата на човешкото общуване, как се срещаме с близките си хора в мола, за да прекараме и малкото си останало свободно време забавлявайки се.
Чувствам се направо ....... Не мога да намеря точната дума, но цялата треперя. Явно имам двойка. Жалко за усилията, емоциите и парите, които хвърлих покрай този изпит ....
Сигурна съм, че във всяко едно есе има изречения, които биха изглеждали абсурдни, ако са извадени от контекста, така че - спокойно, на всеки може да се случи.
А и всички знаем, че на предварителните се пишат по-ниски оценки, за да отидат каднидатите пак.
Погледни го от смешната страна - имаш твоя мисъл, публикувана в периодично издание и в интернет ! Не е ли това мечтата на всеки млад журналист !
-
Neuromancer
- В началото бе словото
- Специалност: No
Именно за това говоря. Не цъкнах бутончето "Preview" и резултата е ясен, естествено, че исках да кажа "хипербола". Идентичен ми е и случая с есето в СУ, там също не ми остана време да цъкна бутончето "Preview".Seniorita написа:Ти малко... какво?Neuromancer написа:Аз малко хипорбилизирах и говорих за себе си. Просто пиша толкова грозно и толкова нечетливо, че всъщност най-голямото ми притеснение е да не получа двойка, именно заради нечетивност._sonrisa_ написа:Защо говорите глупости - никой няма да ви намали оценката за грозно писане! От вас не се иска да пишете красиво, а сравнително Четливо ( и казвам сравнително, защото проверяващите имат дългогодишен тренинг в четенето на всевъзможни почерци). Да не говорим, че често пъти, красивите почерци, особено на девойките, са доста нечетливи, защото изобилстват от завъртулки и т.н.
И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!
п.п
Това с грешките наистина е много гадно, защото съм убеден, че имам много пропуски, заради липсата на редакция...
Абе, оставете момичето да се притеснява
По-добре да трепериш и да се притесняваш, а накрая да се изненадаш приятно, отколкото да си прекален оптимист и накрая кур*ц ...
- Rados
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
ох незнам за вас, но колкото повече наближава времето за резултатите толкова повече се притеснявам

Живота е рисуване, без гума за триене! Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
- Seniorita
- В началото бе словото
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: първи
+1Judas написа:Абе, оставете момичето да се притесняваПо-добре да трепериш и да се притесняваш, а накрая да се изненадаш приятно, отколкото да си прекален оптимист и накрая кур*ц ...
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...
Връзки с обществеността - I курс ; )
Връзки с обществеността - I курс ; )
Ако е вярно, че ще приемат с матури в специалностите "Българска филология" и "Политология" е обидно!!!!!!!!
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Напротив , по-добре е изобщо да не го мислиш , защото дали ще се притесняваш или не , резултата е един и същJudas написа:Абе, оставете момичето да се притесняваПо-добре да трепериш и да се притесняваш, а накрая да се изненадаш приятно, отколкото да си прекален оптимист и накрая кур*ц ...
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Много си далеч от истината. И не, не се опитвам да те ангажирам.Bestcho написа:
Не се опитвай да ангажираш с мнението си приятелю . Аз също смятам, че Карбовски е един от най-добрите журналисти в България и най-вече един от малкото , които не се притесняват да кажат каквото мислят , знаейки дори , че излагат себе си на опастност . Ти виждаш журналистиката по един начин , той по друг . Това е специалност , която няма как да определиш дали е нормална или не , по простата причина , че всеки я вижда по различен начин . Освен това , не мисля , че можеш адекватно да дадеш оценка на уменията му при положение , че нямаш нито неговите години , нито неговия опит , да не говорим за образование . Аз съм на мнение , че точно неговата провокативност трябва да притежава всеки , който има претенциите да става журналист . Некадърник е силна дума , като се има в предвид , че Карбовски е един от най-популярните (да не кажа най-популярният) журналист в България . Далеч съм от мисълта , че е недостижим , но като за Българските стандарти , смятам , че е на ниво , имайки в предвид , че именно от неговите предавания съм научил доста неща , които не знаех .
По темата , че е отвратителен човек , той не е по телевизията , за да го обичаш , той е там , за да си върши работата и да се старае да информира обществото за наболелите проблеми , а дали е добър или лош човек могат да кажат само близките му хора . Случвало се е да има безумни предавания , но е неизбежно
Темата по принцип не е за това и се извинявам за офтопика , но не се сдържах
Журналистиката е една прагматична материя, което пък мога да те убедя, че е най-голямата основа, по която може да се определи дали едно нещо е нормално или не. Това не ти е шоубизнес. Карбовски прави медийно шоу, не журналистика. Гьобелс е правел ефекти, не и истини. Схващаш ли къде се губи връзката? За каква провокативност говориш? А нали знаеш, че проворкирането може да бъде чрез подбуждане и предизивикване или чрез дразнене, аругантност и наглост? Карбовски прави второто. Мога съвсем обективно да дам оценка за работата му, защото съм се интересувал и анализирал журналистика на далеч по-авторитетни и стари журналисти и есеисти от него като Кирил Кръстев, Боян Болгар, Соня Колтуклиева, Маргарита Михнева ( която най-много се доближава до жанра на Карбовски, но тя го прави професионално и по правилата, и се получава нещо качествено, което може да се нарече журналистика).
Ако смяташ, че точно провокативността на карбовски е нужна за младите журналисти, то искрено съжалявам. Но както вече казах тези, които са решили твърдо да учат това, ще се убедят съвсем скоро, че Карбовски е един евтин медиен продукт. Карбовски е най-популярният? Момче? Ти следиш ли изобщо какво се случва? И знаеш ли кои са българите, които са работели в световноизвестни фирми? На Бил Гейтс, например???? Имаш още доста да учиш (че кой няма); имаш си своето мнение - хубаво; но се вслушвай и в чуждите и дори ако отново не си съгласен - търси и чети и чак тогава си направи финално заключение.
Аз мога само да ти пожелая да бъдеш истински медиатор, а не шоумен, защото вторите стигат само до светските страници на Труд и 24 часа.
Успех!
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами да , в България за съжаление точно тази наглост и арогантност е нужна , за да успееш в каквото и да било начинание . Не отричам , че предаванията на Карбовски напоследък се правят просто , за да се запълни медийно време , но преди може би половин година , предаванията му и по-конкретно ''Отечествен фронт'' бяха изключително смислени и засягаха проблеми , които изобщо нямаха нищо общо със светския живот . Казвам ти , че Карбовски е най-известният журналист в България , по простата причина , че ако излезеш на центъра на града , в който живееш и спреш 50 случайни човека с въпрос ''Кой е най-известният журналист в България'' ти гарантирам , че поне 40 от тях ще ти отговорят Мартин Карбовски . Дали заради голямото медийно време , което зема всяка Събота или заради цялостния му принос ще те оставя сам да прецениш . За Маргарита Михнева изобщо не искам да говоря , защото , ако тя не е нагла и арогантна не знам кой би бил . По-противен журналист от нея , за мен не съществува . Не оспорвам уменията й , но просто не мога да я понасям . Чесно да ти кажа (ако мога да говоря на ''ти'') не мисля , че с добро сърце и с много работа , в България ще успеем (ние кандидатите) да постигнем каквото и да било . Този , който има ''Карбовската'' арогантност и наглост винаги ще бъде една крачка пред останалите , по простата причина , че знае как да търси и да гледа интереса си . На заспалия Български народ му трябва точно такъв човек , който да го дразни и да го провокира да се събуди и да направи нещо с живота си , не да чака да му се случи нещо дошло ''от небето '' .Borisg написа:Много си далеч от истината. И не, не се опитвам да те ангажирам.Bestcho написа:
Не се опитвай да ангажираш с мнението си приятелю . Аз също смятам, че Карбовски е един от най-добрите журналисти в България и най-вече един от малкото , които не се притесняват да кажат каквото мислят , знаейки дори , че излагат себе си на опастност . Ти виждаш журналистиката по един начин , той по друг . Това е специалност , която няма как да определиш дали е нормална или не , по простата причина , че всеки я вижда по различен начин . Освен това , не мисля , че можеш адекватно да дадеш оценка на уменията му при положение , че нямаш нито неговите години , нито неговия опит , да не говорим за образование . Аз съм на мнение , че точно неговата провокативност трябва да притежава всеки , който има претенциите да става журналист . Некадърник е силна дума , като се има в предвид , че Карбовски е един от най-популярните (да не кажа най-популярният) журналист в България . Далеч съм от мисълта , че е недостижим , но като за Българските стандарти , смятам , че е на ниво , имайки в предвид , че именно от неговите предавания съм научил доста неща , които не знаех .
По темата , че е отвратителен човек , той не е по телевизията , за да го обичаш , той е там , за да си върши работата и да се старае да информира обществото за наболелите проблеми , а дали е добър или лош човек могат да кажат само близките му хора . Случвало се е да има безумни предавания , но е неизбежно
Темата по принцип не е за това и се извинявам за офтопика , но не се сдържах
Журналистиката е една прагматична материя, което пък мога да те убедя, че е най-голямата основа, по която може да се определи дали едно нещо е нормално или не. Това не ти е шоубизнес. Карбовски прави медийно шоу, не журналистика. Гьобелс е правел ефекти, не и истини. Схващаш ли къде се губи връзката? За каква провокативност говориш? А нали знаеш, че проворкирането може да бъде чрез подбуждане и предизивикване или чрез дразнене, аругантност и наглост? Карбовски прави второто. Мога съвсем обективно да дам оценка за работата му, защото съм се интересувал и анализирал журналистика на далеч по-авторитетни и стари журналисти и есеисти от него като Кирил Кръстев, Боян Болгар, Соня Колтуклиева, Маргарита Михнева ( която най-много се доближава до жанра на Карбовски, но тя го прави професионално и по правилата, и се получава нещо качествено, което може да се нарече журналистика).
Ако смяташ, че точно провокативността на карбовски е нужна за младите журналисти, то искрено съжалявам. Но както вече казах тези, които са решили твърдо да учат това, ще се убедят съвсем скоро, че Карбовски е един евтин медиен продукт. Карбовски е най-популярният? Момче? Ти следиш ли изобщо какво се случва? И знаеш ли кои са българите, които са работели в световноизвестни фирми? На Бил Гейтс, например???? Имаш още доста да учиш (че кой няма); имаш си своето мнение - хубаво; но се вслушвай и в чуждите и дори ако отново не си съгласен - търси и чети и чак тогава си направи финално заключение.
Аз мога само да ти пожелая да бъдеш истински медиатор, а не шоумен, защото вторите стигат само до светските страници на Труд и 24 часа.
Успех!
Относно това , да се съглася с нещо , с което не съм съгласен , такъв вариант просто няма . Никога не съм бил човек , който си е мълчал , виждайки нещо , което не е правилно според мен . Още повече , че журналистите , които споменаваш са ми напълно познати , но аз имах в предвид хората работещи в пределите на България , просто не се изразих правилно и конкретно . Предлагам да спрем до тук , преди да сме си развалили отношенията в безмислени спорове
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Напротив, това не е безсмислен спор.
Отново те питам: знаеш ли коя е Маргарита Михнева? Не е възможно човек, който знае коя е тя да има лошо мнение за нея. явно се бъркаш, тя не е нито аругантна, нито нахална. Даже е много интелигентен човек и добър журналист, който с умела провокация накра Кеворк да заведе дело срещу нея, което, разбира се, той не спечели. Ако мислиш така за нея, то вероятно имаш доста изкривена представа за журналистика и ако е така, не знам просто какво да ти кажа освен, че си само за лайфстайл издания и нищо друго. Още повече, че минлата година за 'Наглите' тя направи най-стойностните репортажи, които показаха нещата от всички възможни ъгли. Този, който е като Карбовски, вече ти казах къде ще бъде - в светските страници на труд и 24 часа. Казвам ти го, защото познавам такива, които са точно там в момента...
И мога да ти гарантирам, че ако питаш 50 човека по модела на социологическо емпирично изследване кой е най-известният журналист, може би само 7 от тях ще асоциират карбовски : ) И ще имате шанса сами да си го докажете догодина като сте първи курс. : ) И един съвет: никак не е професионално да кажеш, че Михнева е отвратителен журналист след кеото да заявиш, че не оспорваш уменията й. Тоест буквално ти ми говориш без аргументация, което за един журналист е социално самоубийство. Така че колкото и да не си съгласен - трябва да се примириш и да търсиш други гледни точки. Догодина няма да си съгласен и с начина на преподаване на някои свои преподаватели, които са изчели половината свят. Но щеш не щеш, ще си купуваш книгите им, защото тези хора със знанията си ти спестяват години ровене в книги и отсяване на материали. А за къде си без знания? Тепърва ще учиш тези неща, и може би е излишно да ти ги говоря, но просто искам да си разшириш нагласите, за да ти е по-лесно в това, което ще искаш да правиш в медийната сфера.
Отново те питам: знаеш ли коя е Маргарита Михнева? Не е възможно човек, който знае коя е тя да има лошо мнение за нея. явно се бъркаш, тя не е нито аругантна, нито нахална. Даже е много интелигентен човек и добър журналист, който с умела провокация накра Кеворк да заведе дело срещу нея, което, разбира се, той не спечели. Ако мислиш така за нея, то вероятно имаш доста изкривена представа за журналистика и ако е така, не знам просто какво да ти кажа освен, че си само за лайфстайл издания и нищо друго. Още повече, че минлата година за 'Наглите' тя направи най-стойностните репортажи, които показаха нещата от всички възможни ъгли. Този, който е като Карбовски, вече ти казах къде ще бъде - в светските страници на труд и 24 часа. Казвам ти го, защото познавам такива, които са точно там в момента...
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
- andi.borisova
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Интересен спор се захвана.
Искам да ви попитам всички студенти и кандидат-студенти на кои вестници симпатизирате и кои най-често си купувате?
Искам да ви попитам всички студенти и кандидат-студенти на кои вестници симпатизирате и кои най-често си купувате?
"Life isn't about finding yourself.
Life is about creating yourself" - George Bernard Shaw
Life is about creating yourself" - George Bernard Shaw
Вестник "Атака".
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
Вестник Телеграф. Може би обслужва властта, но не толкова нагло и грозно, колкото Труд и 24 часа обслужват опозицията... Само за един прочит на въпросните два вестника, които вървят в комплект, би трябвало да ти е достатъчен да разбереш за какво говоря.