Теми Литература 1990-2012
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
Re: Теми Литература 1990-2010
Добре че не се падна Алеко, Поне според мен е доста по-труден за интерпретация. 
- Brutality
- От дъжд на вятър
- Специалност: -
- Адрес в галерията на СУ: -
Не знам как е възможно между най-омразния и най-любимия ми автор да се падне първият.
Когато квесторите ни прочетоха заглавията на темите, се чу групово шумно пуфтене - явно не бях единствената разочарована. Повечето от 24-те души в залата писаха по втората тема, но аз реших, че ще си вкарам автогол с нея и писах по тази за Елин Пелин. Резултатът се състоеше в 10 включени разказа и "Гераците". Не съм особено доволна от себе си, но ще видим резултата. 
- lindalee
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Гео Милев си е просто строхотен , но ако се беше паднал тоз Алеко според мен масово щяхме да окапем а не разбрах какво е това контролна тема
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
След като изтеглят темаа за изпита, се тегли още една тема, за да се покаже, че няма еднакви теми във всички пликове
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
на мен по БЕЛ ми трябва 3,50 - 4,00 по история 5 и бала ми става много висок за момчеlumpish написа:Ако си написал това в темата, наистина не очаквай много...goblinwfi написа:добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене)
Аз също се обърках... Написах "Огледалото на свети Никифор."25 стотни или единица?
И моят подход беше да анализирам разкази, в които има и страдание, и надежда... написах няколко интертекстуални връзка, вкарах малко история, религия, фолклор, народопсихология, че дори и изкуствто.Не разчитам на много, особено след този гаф, но за 3 денонощия учене...толкова.
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Ти за право се бориш, нали?goblinwfi написа: на мен по БЕЛ ми трябва 3,50 - 4,00 по история 5 и бала ми става много висок за момче![]()
![]()
, но надали ще имам 3,50 на Елин Пелин , ако ставаше без учене всеки щеше да е в университета без проблеми ! така че Учене му е майката както се казва

- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
От много рано си прогнозирате оценките, не бива такива неща да правите! По-добре си мислете за бала и се гответе за изпитите си! 
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
Бора се за право , да
Аз сметките си ги правя грубо , никога не се знае нищо , спортист съм попринцип и добре го знам
но въпреки това от момче според мен над 5 не може да се очаква , а ако пък се случи (говоря за БЕЛ) значиии се е спукал от учене за нищо
Поздрави !

Аз сметките си ги правя грубо , никога не се знае нищо , спортист съм попринцип и добре го знам
Поздрави !
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ама Съвсем не съм съгласна с горното мнение!
_sonrisa_ написа:Ама Съвсем не съм съгласна с горното мнение!
-
Hegemony
- В началото бе словото
Защото ви куца дедуктивната логика. По история оценката я взимат два пъти, съответно е двойно по-важна.
Това разбира се не означава да се готвиш само за едното, но има една хубава думичка - приоритети.
Това разбира се не означава да се готвиш само за едното, но има една хубава думичка - приоритети.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Е, ако потенциалът ти не ти е достатъчен да се готвиш пълноценно по два предмета едновременно, не виждам защо въобще човек тръгва да кандидатства за специалност, в която ще трявба да се готви за 7-8 изпита всеки семестър...
-
Darina_Yavorova
- От дъжд на вятър
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Падна се чудесна тема, разбира се, резултатът е от значение... Между другото-кога излиза той? 
Но не мога да разбера защо повечето от явилите се писахте за "Гераците"?! Явно доста сте импровизирали и сте се постарали, за да свържете темата за страданието и надеждата с тази повест! Аз например писах основно за разказа "Спасова могила", за който повечето хора, с които бях разпределена в една стая, не бяха чували...
След като предадох се сетих за още няколко разказа като "Мечтатели", например... Но като цяло съм доволна от начина, по който се представих... Притеснява ме само да не съм прецакала работата си с есеистичното заключение, което написах... Надявaм се да не е така, защото не искам да се явявам 2-ри път! 
Но не мога да разбера защо повечето от явилите се писахте за "Гераците"?! Явно доста сте импровизирали и сте се постарали, за да свържете темата за страданието и надеждата с тази повест! Аз например писах основно за разказа "Спасова могила", за който повечето хора, с които бях разпределена в една стая, не бяха чували...
"Човек и добре да живее — умира и друг се ражда, и нека роденият след него, като гледа тези (писмена), си спомни този, който ги е направил.".
Facebook: http://www.facebook.com/dyavorova
Facebook: http://www.facebook.com/dyavorova
Darina_Yavorova написа:Падна се чудесна тема, разбира се, резултатът е от значение... Между другото-кога излиза той?
Но не мога да разбера защо повечето от явилите се писахте за "Гераците"?! Явно доста сте импровизирали и сте се постарали, за да свържете темата за страданието и надеждата с тази повест! Аз например писах основно за разказа "Спасова могила", за който повечето хора, с които бях разпределена в една стая, не бяха чували...След като предадох се сетих за още няколко разказа като "Мечтатели", например... Но като цяло съм доволна от начина, по който се представих... Притеснява ме само да не съм прецакала работата си с есеистичното заключение, което написах... Надявaм се да не е така, защото не искам да се явявам 2-ри път!
И аз като теб написах тези разкази,но наистина защо толкова хора са писали по "Гераците" като то е повест,чудно...
Иначе ще е супер ако изкараме хубави оценки сега и не е нужно да се притесняваме за после
- enjkrkhjtrj
- В началото бе словото
То проблема не е,че е повест-никъде не се споменава специално да се интерпретират само разказите.Проблем има ако се акцентира прекалено много само на нея,като не се разглеждат достатъчно останалите произведения.