Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Мнение от RA[sgB] »

_sonrisa_ написа:В случая съм на мнение, че наистина не е важно точно колко разказа сте разгледали. Аз лично, по така формулираната тема, дори не бих тръгнала да пиша произведение по произведение. Точно защото в творчеството на Елин Пелин всичко е релевантно към темата. Напротив - бих разглеждала двата мотива като подтези и само като примери бих дала отделни цитати или имена на герои от разказите. И съм сигурна, че резултатът би бил "повече от задоволяващ" :P
Твоят подход си е добър,но си е "за професионалисти" и не всеки би се справил,ако така си структурира темата.Моят подход е за този,който няма претенции,че е литературен гений ,но пък ако си учи съзнателно по конспекта пак би успял.Но хората това не го разбират и затова винаги има 50 процента двойки.
А пък "тежката артилерия" си е тежка.Има едни 5 процента,които винаги са си го можели,както и да си структурират темата. :wink:
Аватар
lindalee
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от lindalee »

Всъщност май едно 80, 90% от присъстващите бяха от бургаския край...
И все пак, в своя защита да кажа, че не стояхме нито един до друг, нито един зад друг. Аз бях във втората редица, тя в четвъртата откъм страната на прозорците, а ти къде беше? Иначе си оказвахме морална подкрепа на подсъзнателно ниво ;Рр[/quote]

да и аз съм от Бургас и действително видях доста познати а иначе седнах на първата редица
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

RA[sgB] написа:
_sonrisa_ написа:В случая съм на мнение, че наистина не е важно точно колко разказа сте разгледали. Аз лично, по така формулираната тема, дори не бих тръгнала да пиша произведение по произведение. Точно защото в творчеството на Елин Пелин всичко е релевантно към темата. Напротив - бих разглеждала двата мотива като подтези и само като примери бих дала отделни цитати или имена на герои от разказите. И съм сигурна, че резултатът би бил "повече от задоволяващ" :P
Твоят подход си е добър,но си е "за професионалисти" и не всеки би се справил,ако така си структурира темата.Моят подход е за този,който няма претенции,че е литературен гений ,но пък ако си учи съзнателно по конспекта пак би успял.Но хората това не го разбират и затова винаги има 50 процента двойки.
А пък "тежката артилерия" си е тежка.Има едни 5 процента,които винаги са си го можели,както и да си структурират темата. :wink:
Съгласна съм ;) Аз по този начин бих писала единствено по тема върху проза. Иначе на нашите изпити, когато темите бяха формулирани върху поетичното творчество на авторите, и аз си ги анализирах стихотворение по стихотворение ( при Дебелянов ги обвързвах и по няколко, но все пак ) И да - определено е по-лесният вариант ;)
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

lindalee написа:Всъщност май едно 80, 90% от присъстващите бяха от бургаския край...
И все пак, в своя защита да кажа, че не стояхме нито един до друг, нито един зад друг. Аз бях във втората редица, тя в четвъртата откъм страната на прозорците, а ти къде беше? Иначе си оказвахме морална подкрепа на подсъзнателно ниво ;Рр

да и аз съм от Бургас и действително видях доста познати а иначе седнах на първата редица[/quote]

Ами.. няма какво да се очудвате - просто в 291 сте разпределени главно хора, които не сте си подавали документите в София ;) И казвам "главно" просто, защото не съм сигурна дали няма случайно някой от София в тази зала. Но за момента всеки, които ми е казвал, че е бил там, е бил от друг град ;)
Аватар
Victoria:)
В началото бе словото

Мнение от Victoria:) »

Голяма морална подкрепа имаше, когато биеха камбаните и си чакахме темата. :) Някой тук да е писал по вариант 2? ^.^
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Мнение от Neuromancer »

Mи, аз. И писах пълни глупости. Четейки коментарите тук, вече си знам оценката - абсолютната двойка. Не съм споменавал нито едно конкретно стихотворение, не съм сложил нито един цитат, не съм пресъздавал възвишените мнения на нито един критик. Писах 8 страници и ако оценката ми е 3, ще бъда страшно приятно изненадан.
Сериозно се замислям дали да ходя на редовния изпит, защото според мен формата по литература е възможно най-гнусното и противно нещо, което може да се случи на един кандидат-студент. :D
Последно промяна от Neuromancer на 04 Апр 2011, 22:01, променено общо 1 път.
Аватар
lindalee
В началото бе словото

Мнение от lindalee »

Victoria:) написа:Голяма морална подкрепа имаше, когато биеха камбаните и си чакахме темата. :) Някой тук да е писал по вариант 2? ^.^
да аз писах по вариант 2
Hegemony
В началото бе словото

Мнение от Hegemony »

За Пелин знаех само "Гераците", понеже ми е крайно безинтересена проблематиката му, единствено се кефя на "Под манастирската лоза". Писах тема 2, вмъкнах неща за Ботев, писах за любовта и омразата като изначалните емоции по които човек определя пътя си и разгледах Майце си и На прощаване (не бях много подготвен за Ботев, тъй като не ми се иска да си петня личната оценка за гения с някакви дегенератски критически трудове, каквито са повечето с които съм се запознал). После за Дебелянов писах доста неща, но не помня вече как конкретно го навързах с темата. Шибнах един цитат от критиката, който ми вършеше работа, писах доста неща за символиката и други типични за изпитната форма алабалъци, писах че продължава хуманното отношение към противниковите войници на Вазов и доразвива виждането на Славейков за любовта от "Сън за щастие". Тия всички неща ги омесих добре в полза на тезата ми.
Накрая, понеже безкрайно неясните изисквания за есе не казват как точно да се хареса написаното на изпитващите(лична оценка - ХАХА), писах личното ми становище за проблема за пътя(което ми беше и основната теза) в съвременното общество, тръгващо от кратак анализ на съвременните теории за нормативна демокрация и все по-дехуманизиращата се икономическа система, и го свързах с упадъка на идеята за пътя при Дебелянов, още повече при Ботев(съответно като представител на по-далечна епоха).
Не знам какво се е получило, очаквам оценки от 2 до 5.
Най-много ме притеснява, че не формулирах свое собствено заглавие за проблема който разглеждам по тема 2. ИЗРИЧНО попитах една от квесторките дали трябва, тя ми каза "Ами аз не съм литераторка, не знам, мисля че не трябва". И така си го оставих без формулирано от мен заглавие, пишеше както е зададена тема 2. Ако ме режат за това ще ме е яд, че външен човек ми е повлиял на оценката, ако сам съм осрал не ми дреме особено.
lumpish
В началото бе словото

Мнение от lumpish »

В такава форма на оценяване, май всички очакваме резултатите ни да са в тази граница. Ще поживеем, ще видим, до тогава може само да се надяваме, че преди да са попаднали на наште теми, проверяващите са изчели един куп безнадеждности.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

НЕ трябва сам да си формулираш заглавие. Трябва да изведеш ясна теза ;)
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Мнение от Betty »

lumpish, оптимист си :)
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
Hegemony
В началото бе словото

Мнение от Hegemony »

_sonrisa_ написа:НЕ трябва сам да си формулираш заглавие. Трябва да изведеш ясна теза ;)
Обнадежди ме.
Дано ми е ясна тезата. :lol:
Честно казано при такива работи ме удря някакъв адреналин и после не помня половината неща, които съм писал(обикновено не са глупости). За сметка на това в такова състояние пиша почти без грешка.

Бе, минало е вече. На другите кандидатправисти препоръчвам да започват да преговарят(или учат, ако не са) темите. Аз лично започвам от утре, реших да си дам един ден почивка, пък и аз обожавам историята и я чета с кеф, за разлика от литературните анализи.
Последно промяна от Hegemony на 04 Апр 2011, 22:31, променено общо 1 път.
lumpish
В началото бе словото

Мнение от lumpish »

След като останах в последните 2 часа абсослютно сама в залата, мисля че съм по-скоро реалистка. :)
Hegemony
В началото бе словото

Мнение от Hegemony »

В 292 доста хора останаха до последния час. Аз излязох 15 минути преди края.
Аватар
enjkrkhjtrj
В началото бе словото

Мнение от enjkrkhjtrj »

То,май повечето сме кандидатправисти..
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”