Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене
Теми Литература 1990-2012
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
Re: Теми Литература 1990-2010
добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене
)
- stefann.
- В началото бе словото
В "Гераците" основна тема е разпадането на патриархалния свят, крах на ценностите и т.н. Конкретно темата за страданието е в "Напаст божия" примерно (болестта и сушата), осмислена като божие наказание, водеща до разрушителен и безсилен гняв, също "Престъпление", "На браздата". Страдание има в "Задушница" (овдовелите герои), "Ветрената мелница" (отново суша за бекграунд и отделеността на Лазар от общността, нарушената хармония), "Мечтатели", "Косачи". Във втората група вече пристъства и мотива за разждането на надеждата чрез силата на любовта, способността да мечтаеш и т.н. Така че разкази има.
Аз лично включих и един разказ от "Под манастирската лоза".
А така браво!И аз направих нещо подобно,включих:"Напаст божия","Мечтатели","Косачи","Андрешко","Спасова могила" и някои разкази от "Под манастирската лоза"(тях само ги нахвърлих за да не се отметвам от темата).stefann. написа:В "Гераците" основна тема е разпадането на патриархалния свят, крах на ценностите и т.н. Конкретно темата за страданието е в "Напаст божия" примерно (болестта и сушата), осмислена като божие наказание, водеща до разрушителен и безсилен гняв, също "Престъпление", "На браздата". Страдание има в "Задушница" (овдовелите герои), "Ветрената мелница" (отново суша за бекграунд и отделеността на Лазар от общността, нарушената хармония), "Мечтатели", "Косачи". Във втората група вече пристъства и мотива за разждането на надеждата чрез силата на любовта, способността да мечтаеш и т.н. Така че разкази има.
- FlaMe_DarKneSS
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Аз писах 5-6 страници (около 3 листа) и имам 5.00 миналата годинаlindalee написа:Привет на всички! Имам един въпрос, който ме мъчи. Сега бях на 3-ти на изпит и писах само 3 листа и половина, а бях чела, че под 5 6 листа пишат 2 това вярно ли е ??? Всеки различно ми казва. Знам, че писах малко, но и другите не писаха много. А каква е тази контролна за Алеко за първи път чувам такова нещо
Don't walk as if u rule the world. Walk as if u don't care who rules the world...!
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
Аз изписах около 4 листа и половина и ми се струва, че май е не е достатъчно предвид това колко обширна може да бъде една тема за Елин Пелин и че бая неща могат да се напишат за всичките тия разкази. Включих доста от тях, но нямах време да ги разглеждам подробно и да се задълбочавам колкото ми се искаше и ми се струва, че изложението ми стана доста накъсано особено към края. 
-
RA[sgB]
- Да живей словото
- Курс: четвърти
Ако си написал и в темата си,че "Гераците" е разказ си си вкарал голям автогол!goblinwfi написа:добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене)
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
- lindalee
- В началото бе словото
Като цяло темите бяха прекрасни, но аз много се изложих е поне разбрах, човек не трябва да се поддава на емоциите
Прав си пич,имаше една дискусия тук преди време и ставаше въпрос за "повестта" "Гераците",че за нея може да се формулира отделна тема,въпреки че пак е възможно да се спомене за нея,в която и да било тема за Елин Пелин(аз това го пропуснах,че не ми стигнаха листовете на мен...).RA[sgB] написа:Ако си написал и в темата си,че "Гераците" е разказ си си вкарал голям автогол!goblinwfi написа:добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Имам и още 1 въпрос - нали е позволено да се съпоставят и да се правят връзки с други произведения и автори (не да се развива тема , а просто да се спомене)
- _sonrisa_
- Флъдзила
Е никой нямаше да ти откаже допълнителен 
- enjkrkhjtrj
- В началото бе словото
От моите осем страници,пет бяха за "Гераците".Това дали ще се отрази на крайната оценка?
Ако си написал това в темата, наистина не очаквай много...goblinwfi написа:добре де, как изровихте толкова разкази които да съвпадат с темата "Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" , знам , не съм учил за този автор по задълбочено , но когато ни казаха темата в главата ми изплува само разказът "Гераците" , нищо друго . В последствие се сетих за още 2 които отговарят на темата и добавих още 1 , колкото да отхвърли малко обем , въпреки че напавих добро изложение и го свързах с темата .
Аз също се обърках... Написах "Огледалото на свети Никифор."
И моят подход беше да анализирам разкази, в които има и страдание, и надежда... написах няколко интертекстуални връзка, вкарах малко история, религия, фолклор, народопсихология, че дори и изкуствто.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Спокойно, объркано заглавие/цитат въобще не е толкова фатална грешка. Абсурдно е да си мислите, че могат да ви санкционират с 1 единица за това. Даже 0,25 ст. са много 
Пък и е доста често срещан фал - при нас на предварителния, когато се падна Смирненски, май двама човека бяхме уцелили името на стихотверението "Старият музикант" - то не го бяха прекърстили на "уличният музикант", "музикантът" "старецът музикант" и тн
И на никого тази грешка не беше упомената в рецензията 
Пък и е доста често срещан фал - при нас на предварителния, когато се падна Смирненски, май двама човека бяхме уцелили името на стихотверението "Старият музикант" - то не го бяха прекърстили на "уличният музикант", "музикантът" "старецът музикант" и тн
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ами никъде в заглавието на темата не е посочено, че аргументацията трябва да е изведена само от Разказитеenjkrkhjtrj написа:От моите осем страници,пет бяха за "Гераците".Това дали ще се отрази на крайната оценка?
-
cerbera
- От дъжд на вятър
А за да разберем рецензията си трябва в определен срок ние (студентът) да се явим на посоченото място или можем да пратим някого там от наше име? Защото за хората от провинцията е излишно губене на време и пари за разходка до София, за да разберем къде точно са ни грешките...
ПС. Преди започването на изпита дочух от един разговор между две момичета, че в някакъв си справочник пишело, че уводът трябвало да бъде около страничка, а тезата - две, три изречения... Е, уводът наистина ми беше страница, но и тезата ми се разпостря толкова. Всъщност в тезата си не използвах нито едно заглавие за разцвет и разкош, което едва ли ще се отчете като груба грешка... Защото навръщане към Бургас дочух пък, че трябвало произведенията, които интерпретираме в изложението да присъстват и в тезата... За първи и последен път сигурно чувам нещо такова...
ПС. Преди започването на изпита дочух от един разговор между две момичета, че в някакъв си справочник пишело, че уводът трябвало да бъде около страничка, а тезата - две, три изречения... Е, уводът наистина ми беше страница, но и тезата ми се разпостря толкова. Всъщност в тезата си не използвах нито едно заглавие за разцвет и разкош, което едва ли ще се отчете като груба грешка... Защото навръщане към Бургас дочух пък, че трябвало произведенията, които интерпретираме в изложението да присъстват и в тезата... За първи и последен път сигурно чувам нещо такова...
Последно промяна от cerbera на 04 Апр 2011, 22:07, променено общо 1 път.