Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
Re: Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
Пък аз не виждам нищо сложно или чак толкоз противоречиво в повторно посвещаване на паметника. Може да се направят и някои козметични промени по него, да се добавят и статуи/фризи в чест на българските войници, сражавали се заедно с руснаците в края на войната.
Когато става дума за чужда армия (и особено руската), положението с паметниците й става и външнополитически проблем, а възраждащата се руска империя е много тънкообидна на тази тема. Русия няма да е много доволна при събаряне на паметника - самият факт, че след 50 години социализъм и паметникът на Цар-Освободител (чийто внук е съборен от социалистическата революция) не е докоснат, показва, че руснаците държат да им се оказва респект без оглед на моментната политическа ситуация. Те едва ли ще се противят на подобна идея (повторно посвещаване на паметника), може би дори ще им е драго, че така се променя един опресивен имидж и се прославя най-вече героизмът на загиналите войници. Те самите руснаци имат същия проблем - как да славят умрелите си, без да привикват непрекъснати асоциации с не толкова героичната страна на социализма.
Даже ми е малко странно, че никой не е подел акция или предложил идеята преди мене (може и да има, не претендирам да следя полемиките отблизо) - така и вълкът е сит, и агнето е цяло. Пък и ще се създаде нещо като прецедент - е, не съвсем, щото историята бъка от повторни посвещавания на свети или известни места и предмети - пример е Рим с неговите египетски обелиски с кръстове отгоре или Пантеонът-черква. Но поне прецедент по нашите ширини. Все пак, всичко е само интерпретации - паметникът (както всички други) така или иначе е купчина камък и метал, въпросът е какво влагат в него хората. И това вложение може да бъде градивно променено, без да се създава краен антагонизъм и да се предизвикват груби спорове и СЪВСЕМ без да се дразнят руските господари.
Когато става дума за чужда армия (и особено руската), положението с паметниците й става и външнополитически проблем, а възраждащата се руска империя е много тънкообидна на тази тема. Русия няма да е много доволна при събаряне на паметника - самият факт, че след 50 години социализъм и паметникът на Цар-Освободител (чийто внук е съборен от социалистическата революция) не е докоснат, показва, че руснаците държат да им се оказва респект без оглед на моментната политическа ситуация. Те едва ли ще се противят на подобна идея (повторно посвещаване на паметника), може би дори ще им е драго, че така се променя един опресивен имидж и се прославя най-вече героизмът на загиналите войници. Те самите руснаци имат същия проблем - как да славят умрелите си, без да привикват непрекъснати асоциации с не толкова героичната страна на социализма.
Даже ми е малко странно, че никой не е подел акция или предложил идеята преди мене (може и да има, не претендирам да следя полемиките отблизо) - така и вълкът е сит, и агнето е цяло. Пък и ще се създаде нещо като прецедент - е, не съвсем, щото историята бъка от повторни посвещавания на свети или известни места и предмети - пример е Рим с неговите египетски обелиски с кръстове отгоре или Пантеонът-черква. Но поне прецедент по нашите ширини. Все пак, всичко е само интерпретации - паметникът (както всички други) така или иначе е купчина камък и метал, въпросът е какво влагат в него хората. И това вложение може да бъде градивно променено, без да се създава краен антагонизъм и да се предизвикват груби спорове и СЪВСЕМ без да се дразнят руските господари.

Не трябва да дразним големият батко от изток, а ?
То бива гъзолизане, ама понякога минавате границите
Щял да се "префасонира" паметникът ... на какво да се префасонира бе ??? Да не е "в чест на съветската -армия осбоводителка" ами да бъде "в чест на съветската армия-победителка" ???
Победата на един тоталитарен режим над друг не трябва да се чества бе хора , толкова е просто. Кое не разбирате?
Или да стане паметник на българската армия, или да стане скейт-парк. Всякако "префасониране", за да не ядосваме (
) руснаците е гавра с българите и с всички, които са дали животите си тя да е свобдона и независима.
Победата на един тоталитарен режим над друг не трябва да се чества бе хора , толкова е просто. Кое не разбирате?
Или да стане паметник на българската армия, или да стане скейт-парк. Всякако "префасониране", за да не ядосваме (

Еми виж сега, големият батко на изток държи въглищата, стоманата, газта, петролът, житото и Господ знае още какво. Видя какво стана преди 2 години, като спряха газта - върнаха ни в прединдустриалната епоха. Ако спрат въглищата и петрола, ще ни върнат в каменната ера. Икономиката, удобството и по-голямата част от живота ни зависят от руски суровини, няма как. Съдбата на малките народи е метафорично да лижат задниците на могъщите държави, иначе са обречени. Играта си има правила - само глупаци се репчат на тези, които държат съдбините им в ръцете си - все едно мравката, заканваща се на слона да го пребие.
Недей се пали толкоз, тая държава не е била независима от Иван-Асен Втори насам
Недей се пали толкоз, тая държава не е била независима от Иван-Асен Втори насам

Газта и житото са по-важни от достойнството на българските граждани ? ----- Изтрито: лични нападки ----- Bagatur

Накъде извърташ разговора ти, бре? Ми точно за запазване на националното достойнство и да не ни мачкат е редно да показваме дипломатичност и уважение най-малкото към тези, които държат и ножа, и хлебеца. Правенето на интересни само ще докара неприязън и санкции - а ей, Богу, руснаците своите не жалят, камо ли нас.
Ако няма ядене и седиш на тъмно и студено, сбърканата ти идея за достойнство ще те държи жив не повече от месец, докато увехнеш като пишман-националист.
Ако няма ядене и седиш на тъмно и студено, сбърканата ти идея за достойнство ще те държи жив не повече от месец, докато увехнеш като пишман-националист.

- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
Боромир, като излезеш по центъра на София, в съвсем малък периметър се намират Руската църква, "Св. Александър Невски" (който има общо с България, колкото аз имам с Кот д'Ивоар), паметникът на Цар Освободител...
Не е като да няма признателност към руския народ, не смяташ ли? Но границата със сервилността е тъничка...
Не е като да няма признателност към руския народ, не смяташ ли? Но границата със сервилността е тъничка...
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Ако "сервилността" (каквото и да значи това) може да доведе до по-изгодни икономически условия и по-стройно сътрудничество между държавите - нека, па дори и на цената на известен процент от така наречаната независимост.
И Сомалия е независима, но съм убеден, че по колониално време не са били толкоз зле.
И Сомалия е независима, но съм убеден, че по колониално време не са били толкоз зле.

- menina.do.mar
- Плиний Стари
Не ти харесва "сервилност"? Нека тогава е "раболепие" или "угодничество", ако щеш.
Отношенията ни с Русия винаги са били като на майка към дете, което ако кривне от правия път, може да изяде шамарче.
Неведнъж интересът на Русия е бил поставян над родния.
Отношенията ни с Русия винаги са били като на майка към дете, което ако кривне от правия път, може да изяде шамарче.
Неведнъж интересът на Русия е бил поставян над родния.
С една дума да си подаряваме държавата ... и то не на кого да е, а ------ Изтрито: расова/етническа омраза ------ Bagatur
Много се радвам, че точно хора с абсолютно изкривено виждане за нещата защитават паметника
Правиш нашата задача по-лесна.

- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
На един западен турист, комуто знания за този страната ни са колкото са посочи къде е България на картата, виждайки "оста" Руска църква-Ал.Невски-Цар Освободител-Съветска армия, съвсем основателно ще си помисли, че ние сме били някаква Заддунавска губерния.
Паметникът не е исторически.
Той възхвалява събитие, което не се е случило и нарича окупаторите - освободители. 

- menina.do.mar
- Плиний Стари
statichris, ----- Изтрито: лични нападки ----- Bagatur
Обясних около милион пъти защо смятам, че такъв паметник не трябва да има.
Намали менторския тон и прочети 33-те страници дискусия по темата.
Обясних около милион пъти защо смятам, че такъв паметник не трябва да има.
Намали менторския тон и прочети 33-те страници дискусия по темата.
Беее, остави ти кой за какво е срам. Аз 100 милиона пъти обяснявам защо такъв паметник не трябва да се маха - все едно обяснявам на стената (за да не използвам обидни думи). След като противниците на паметника не проявяват и най-елементарна способност да разсъждават и да приемат разумни доводи срещу идиотската си теза (която е, че премахването на пусти паметник едва ли не ще изличи щетите и ще реши всички наболели проблеми от съответния период), напълно нормално е и другата страна да престане да обръща каквото и да е внимание на дърдоренето им.
Аз примерно отдавна просто се забавлявам с талазите от щуротии, които ви раждат мозъчетата - само и само да не вземат да отстъпят пред разума. Отговарям само когато някой роди епична глупост като онуй с военните машини и Токио или обвинения към мен сервилност и гъзолизане на руснаците(?!). Иначе от доста време просто попоглеждах в темата, за да се присмивам на тъпотията человеческа, ама то понякога не се търпи, ига ти.
Аз примерно отдавна просто се забавлявам с талазите от щуротии, които ви раждат мозъчетата - само и само да не вземат да отстъпят пред разума. Отговарям само когато някой роди епична глупост като онуй с военните машини и Токио или обвинения към мен сервилност и гъзолизане на руснаците(?!). Иначе от доста време просто попоглеждах в темата, за да се присмивам на тъпотията человеческа, ама то понякога не се търпи, ига ти.

- menina.do.mar
- Плиний Стари
Мда, чудех се в кой момент ще отсечеш: "Вие сте тъпи!", все пак така завършваш спора с всеки опонент, особено ако нямаш какво повече да кажеш по темата.
Аз се изчерпах и изморих да се обяснявам на хора, които очевидно не могат или не искат да разберат. Дадоха се десетки доводи срещу паметника, посочваха се примери с други страни, а единствените две тези, около които се въртяха защитниците на паметника, бяха: "Нидейти бутайти, той е история!" и "Ами дайте да бутнем и храма Невски!".
Вашите мозъчета друго не родиха...
Аз се изчерпах и изморих да се обяснявам на хора, които очевидно не могат или не искат да разберат. Дадоха се десетки доводи срещу паметника, посочваха се примери с други страни, а единствените две тези, около които се въртяха защитниците на паметника, бяха: "Нидейти бутайти, той е история!" и "Ами дайте да бутнем и храма Невски!".
Вашите мозъчета друго не родиха...
Чакай малко, тъпотата на опонентите ми рядко е единствената причина да завърша спора. Пък и как разбра, че го завършвам и/или че нямам какво повече да кажа? Изобщо някакви свои сценарии си следваш - няма лошо, ама кажи ми аз какви още реплики очакваш да имам, та да вървят по-гладко нещата.
Ей, не ви е лесно и на вас, бе - та лесно ли е толкоз много текст да ви седи пред муцунките и ни една буква от него да не си пробие път през тинята зад челцата?! Ми точно преди една страница представих компромисен вариант, който ще обезсмисли махането на паметника и наедно с това ще махне "освободителната" идея, дето толкоз много дразни хора, чийто умствен капацитет е атрофирал дотолкова, че разсъждават примитивно и първосигнално без ясна представа какво целят и защо.
Ами наистина трябва да е тъп човек, за да не осъзнае положителните страни на компромиса и да продължава да си бае старите идиотизми. Но щом ви харесва...
Ей, не ви е лесно и на вас, бе - та лесно ли е толкоз много текст да ви седи пред муцунките и ни една буква от него да не си пробие път през тинята зад челцата?! Ми точно преди една страница представих компромисен вариант, който ще обезсмисли махането на паметника и наедно с това ще махне "освободителната" идея, дето толкоз много дразни хора, чийто умствен капацитет е атрофирал дотолкова, че разсъждават примитивно и първосигнално без ясна представа какво целят и защо.
Ами наистина трябва да е тъп човек, за да не осъзнае положителните страни на компромиса и да продължава да си бае старите идиотизми. Но щом ви харесва...