Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!

Мнение от Boromir »

Еми в Токио имат резон да тръпнат, щото заради британската военна машина амерканската военна такава скача във войната. Допълнително тръпнене иде и от факта, че причината самата японска военна машина да влезе в Оста е наличието на британска военна машина из половин Азия, която половина е заплюта от японската военна машина.

И освен това британската военна машина с цигански корени (А.К.А. гуркхи, чиндити и прочие) е тази, която успява да озапти офанзивата на японската военна машина в Индокитай и да я държи в шах в на бирманско-индийската граница (където само в една битка между Имфал и Кохима загиват повече от 30 000 японски войници... срещу 3000 загинали англичани и индийци), печелейки маса време на американската военна машина да се осафери и да обърне мача.

С всичко това аз не искам да се заяждам, а само кротко призовавам към проверка на фактите преди писане на остроумия. Също така аз не споделям мнението, че британската армия като такава е носила войната на гърба си - по-скоро британската политика и ресурси от целия свят са направили воденето на войната успешно за тяхната страна.

Немалка част от ресурсите на Червената армия идат от Вбр и САЩ по настояване на Чърчил - който (цинично) отбелязва, че помощ трябва да се дава на СССР постоянно и щедро, защото "няма по-обещаваща инвестиция".
Нелоша сделка, мда - Вбр и САЩ дават гаубици и танкове, руснаците дават кръвта си. И то я дават в степен, дето едва ли някой може адекватно да си представи. Затова заслужават и паметници. Пък!
Изображение
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Boromir написа: - Вбр и САЩ дават гаубици и танкове, руснаците дават кръвта си. И то я дават в степен, дето едва ли някой може адекватно да си представи. Затова заслужават и паметници. Пък!
Всичко точно, ама паметникът в София не е в памет на загинали, а в прослава на някакво "освобождение" . Има разлика, нали?
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Хубаво, ако е само за "целта" на паметника, тогава защо искате да го махате целия? Борете се за преименуване и повторното му посвещение - примерно "На геройски загиналите във войната милиони съветски войници" - тогава и аз бих се присъединил.
Изображение
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Boromir написа:Хубаво, ако е само за "целта" на паметника, тогава защо искате да го махате целия? Борете се за преименуване и повторното му посвещение - примерно "На геройски загиналите във войната милиони съветски войници" - тогава и аз бих се присъединил.
Не мисля, че която и да е чужда армия заслужава да има най-големият паметник в София. Единствено падналите в името на България войници заслужават такава чест. :wink:
Сега очакчвам отговор "еми да направим просто по-голям от техния паметник", което е отклоняване на темата. :wink:
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Всъщност това не е най-големият паметник на чужда (руска) армия в София. Храм-паметникът "Александър Невски" е ;)
Изображение
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

"Св. Александър Невски" е православна църква, олицетворява преди всичко християнската вяра, а не почит към Червената армия, както е случаят с паметника. Освен това храмът е със световна археологическа стойност.
Не може да се прави сравнение между двете дори от естетическа гледна точка - базиликата е красива и величествена, а паметникът е купчина разпадащ се бетон в стил "сталински реализъм", около която смърди на соц.
Смятам, че има достатъчно българи, които заслужават паметник, а в много случаи нямат дори една мижава паметна плоча. Не мога да разбера защо винаги трябва да се възвисява чуждото, а родното да се потиска и забравя.
Защо не вдигнат паметник на Димитър Списаревски?
Или на Владимир Вазов, в чест на когото англичаните свеждат знамената си, макар той да ги е унижил и смазал при Дойран?
Сигурна съм, че на всеки българин в главата му изникват на секундата десетки имена, които заслужават паметник многократно повече от Съветската армия.
Много по-разумно би било да се направи музей на комунизма и този толкова обсъждан монумент да бъде преместен там.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари

Точно ти не ми обяснявай как да гледам на нещата. И ако случайно не си дочел какво написах, направи го.
Не съм казала паметникът да бъде ритуално разрушен (макар че има шанс да стори това сам), а да бъде ПРЕМЕСТЕН в музей, чиято цел ще е точно образователна.

Той ми говори за сране върху вази... Спри да си изсмукваш от пръстите разни глупости, мама му стара.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

В нашата история съветската армия винаги ще се свързва с окупацията на страната, както френската, британската и колкото и да е странно италианската, но последствията от двете окупации са доста различни.
От друга страна да промениш паметника ми се вижда прекалено необичайно, а аз обикновено поддържам подобни решения. То е като да направиш армия на османските пълчища, завоювали България, а после да обясняваш, че паметникът е посветен на ориза, който за сефте са внесли в тези земи... :roll:
А с написаното от Боромир съм съгласен, доколкото малко понадух нещата около любимите британци, но все пак именно това е единствената армия, която се е била срещу Оста от началото до края на войната без колебание и без да правят заедно паради на победата. Пък! Ако прослушате речите на Чърчил от този период, ще видите, че има и елементи на месианизъм - "спасяване на християнската цивилизация" и т.н.... :salute:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Zahariev написа:--------
Наистина, защо до него не сложим паметинк на загиналите войници на вермахта ? Чакам отговора ти.
Това, че тези тук били "победители", не ги прави "от добрите".

А довода "мислете за туристите след 200 години", не вярвам, че е реален. Чудно защо немците са премахнали всяка една свастика от цялата си страна - щяха да са незаменими исторически паметници след 2000 години. :geek:
Изображение
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Те и немските младежи не са умирали за расово чиста Европа, ама нямаме техен паметинк, нали ?
А смисълът на този няма как да се промени, ако не се промени видът му - тоест ако блядът с победоносния автомат остане отгоре, идеята си е същата.

едит: разминаваме се във вижданията си за войната и "победата" на "руснаците" :wink: Нямам проблем някой да се кефи на червената армия, просто не искам тя да има паметник в центъра на града ми.
Изображение
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари

Zahariev написа:И все още няма отговор на въпросът ми за промяната на възприятието за паметника вместо преместването/разрушаването и т.н.
Защото не могат да се променят възприятията за едно нещо, много просто.
Паметникът е създаден в чест на Червената армия и толкова. Мислиш ли, че ако му лепнем нов надпис, изведнъж той ще престане да бъде това, което е?

И имаш проблем с пунктуацията, от много време ми се щеше да ти го кажа, ама мислех, че може да се научиш. :geek:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Zahariev написа:Май в Естония имаше още паметник на СС-овците така че можеш да бъдеш спокоен.

Той победоносният автомат може и да си символизира победата над Хитлеристка Германия (в което не намирам нищо огорчаващо българските граждани). Този ти проблем отпада.
Покажи ми въпросният паметник в Естония. "Май" не важи.
относно другото:
първо: автоматът е символ на окупирането на страната ни от червената армия. Това само по себе си би трябвало да е огорчаващо за всеки българин.
второ: АКО ПРИЕМЕМ, че е символ на победата на един тоталитарен човеконенавистен режим над друг такъв...с какво първият режим заслужава нашето уважение ?
Изображение
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Но ако го бутнем, няма да се налага да чакаме и се надяваме да се промени.... :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Еднометрова плоча за загиналите естонски войници от сс-отряд ... мхм :wink: Досущ като 30-метров паметник на окупатор, развяващ автомат, направо не виждам разликата.
На другите две неща от предния ми пост не си отговорил, минаваш с оправданието "няма смисъл да си водя монолог". Да смятаме, че повече няма какво да кажеш тая вечер. :geek:
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Захариев, не се изказвай неподготвен по тази тематика.... --> http://en.wikipedia.org/wiki/20th_Waffe ... stonian%29

http://world.actualno.com/news_101538.html
Заключено

Обратно към “Други”