Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
- Курс: втори
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Не съм казала, че не са стойностни... Просто при една разполагаща тема върху Бай Ганьо успехът е по-възможен.
- alice.
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: -
Дано не е Алеко.. или Вазов :/
Вие кои автори не сте готвили още?
Вие кои автори не сте готвили още?
-
Deadwing
- В началото бе словото
- Специалност: Право,Дай боже!
Дебелянов, Талев и Димов
Дано не се падне и Ботев, защото не искам да се излагам в/у нещо, което толкова много харесвам :С
Дано не се падне и Ботев, защото не искам да се излагам в/у нещо, което толкова много харесвам :С
-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
В СУ си имат любими автори и билетчетата, от които се теглят изобщо не съдържат всички теми от конспекта.Миналата година в пликчетата бяха Славейков, Вазов и Дебелянов в няколко варианта.Не си мислете,че е късмет.В СУ случаиности няма.И между другото, аз за предварителния бях учила само Далчев и Гео Милев, и ми се падна Гео.Така че не си натоварвайте мозъчетата с това дали ще се падне нещо, което не сте учили.Всичко е въпрос на шанс,а дали ще имаме този шанс-не зависи от нас.А Ботев е абониран за участие почти във всяка сесия.
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
Хах, има нещо вярно в думите ти
faneto, ти на кои автори залагаш сега - пак на същите от миналата година или ... ?
faneto, ти на кои автори залагаш сега - пак на същите от миналата година или ... ?
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
- Курс: втори
Възможно ли е да са "абонирани" отново същите? (надявам се, че не
)
Нека faneto ни просветли малко
Аз мисля, че Ботев, Вазов, Славейков, Дебелянов са все добри попадения сравнение с Вапцаров, Смирненски, Яворов ...
Аз мисля, че Ботев, Вазов, Славейков, Дебелянов са все добри попадения сравнение с Вапцаров, Смирненски, Яворов ...
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
-
Neuromancer
- В началото бе словото
- Специалност: No
Значи. Това литературата е най-нереално малоумният и безпредметен изпит ВЪОБЩЕ.
Факт.
Факт.
-
Deadwing
- В началото бе словото
- Специалност: Право,Дай боже!
Betty написа:Нека faneto ни просветли малко![]()
Аз предпочитам да се паднат вторите + Пенчо от първите
-
faneto
- В началото бе словото
Ами само мога да гадая кои ще се паднат.Не знам дали е възможно да се паднат тези от миналата година,но както е тръгнало няма невъзможни неща, особено що става дума за СУ.Искрено се надявам Дебелянов и Вапцаров да не са сред номинираните,защото никак няма да е забавно
Иначе аз си ги харесвам повечето,което пък не означава,че ги знам.Не се притеснявайте,това е само пробен изпит.
А иначе, някой в 292 ?
А иначе, някой в 292 ?
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
-
faneto
- В началото бе словото
Ако авторите се избираха на случаен принцип, щеше да има 14 плика с 14 теми,а не 3-4 нали така???
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
-
faneto
- В началото бе словото
Настоящи колеги, не представяйте нещата както на вас ви харесва,защото не знаете кой какво и защо учи или какво е искал да учи.И всички знаем,че не всеки,който учи право, го учи защото го заслужава,а не защото тати или мама не са станали дарители на университета.И също така не безизвестен е фактът,че започват първи семестър,първи курс право 250 човека,а края на първи семестър вече са около 300.Така че,уважаеми колеги смея да твърдя,че в по-малко желаните специалности има доста по-стойностни и умни хора,отколкото в масово желаните.
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
-
cerbera
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Някой не е ли хвърлял боб, не е ли гледал на чаени листенца, не е ли посещавал ходжи, врачки, баячки? Аз съм болен и пропуснах възможността за посещение при ходжа... ;Рр
Иначе, мисля си, че културологията е хубава специалност, доста...
Иначе, мисля си, че културологията е хубава специалност, доста...

Октоподът Паул загина, няма кой да познава вече.

-
Neuromancer
- В началото бе словото
- Специалност: No
Aз ще цитирам един незнаен автор от този форум. Годината е 2006-та. От тогава промяна няма.
нямазначение написа:
Изпитът по литература е идиотски в какъвто и да е формат. Безсмислен, с неясни критерии, независимо дали се пише оная чикия, обичайната (която даже не знам как се казва) или есе. Пък и ми е интересно кой проверяващ може да оцени есе, след като е свикнал цял живот да разглежда назубрените идиотизми и да търси цитати на разни критици, без които темата не може да получи повече от четири. Чисто и просто в България есе не може да се пише по две причини. Първо, че мислещите хора са неудобни, особено в университетите и второ, че няма никакъв опит с подобно нещо (мислещи хора).
Според мен изпитите по литература трябва да са във вид на тест, за да са субективни. Три часа - 60 въпроса например и ще видим кой колко е научил. Не да налучкване автори, произведения, термини разни... Въпросите могат да обхващат епохата, направленията в литературата, автобиографични факти от живота на авторите - и то всички автори в конспекта! - имена и събития на героите в произведенията им... Далеч съм от мисълта, че откривам топлата вода - това е обсъждано, но е крайно време да се вземе генерално решение. Във Франция например да влезеш в университет е повече от лесно. В повечето случаи това се случва на базата на общ успех от дипломата и някакъв тест входно ниво. Цедката е след I - ви курс. Тогава отпадат онези, които не стават за ВУЗ. Така и агнето цяло и вълкът - сит. Университетът ще печели от таксите на първокурсниците, а студентите ще разберат овреме, че не това е, което ги интересува. Тук е хаос и несправедливост. Имаш пари - плащаш си и влизаш (говоря принципно); нямаш пари - учиш една тема и тя вземе, че се падне... А за всички останали - мощна преса.
Не е честно, смятам аз!