Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
От Елин Пелин топли вълни ме обливат, не за друго, а защото произведенията са му много.
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
- Курс: първи
А какво да кажем за Йовков като обем на произведения?
Не знам за вас,но аз се надявам да е нещо приятно като Славейков, Далчев,Ботев,може и Талев.А относно цитатите за сравнение,има ли доброволци?
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
Йовков ми е по-пресен и видимо по-приятен, но това си е мое гледище.
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
Подкрепям faneto за авторите 
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз харесвам цитатите и съм доста навита на тях, ако не ми хареса темата - и не просто като спасителен вариант, а като нещо, което ще ми е приятно да пиша. Впрочем, гледам че някои от вас искат Талев, Вапцаров - не знам защо бях останала с впечатление, че досега на предварителен не се е падал автор от края на конспекта. Мисля си, че въпреки че темата се тегли, това все пак става от определен брой билети, значи сигурно би трябвало който ги изготвя, да взима предвид, че не всичко е взето и учено в началото на април (Талев даже в училище не сме го взели ние). Или може би - щом сме тръгнали на предварителен, трябва да сме си готови на всичко? Малко ме притеснява, че отивам на изпит, знаеща само автори, които харесвам, от друга страна пък е успокоително, че е предварителен...
she'd started smoking poetry
-
cerbera
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Ботев е лесен, защото всички започват с него и трябва да го знаят от-до, в което доста се съмнявам де, но все пак...
Славейков мен лично много ме радва, обаче е малко сложничък, такъв философ, модернист някакъв. А да цитираш Славейков е голямо мъчение, с това "со" и "во"..
Каквото ни е подготвила съдбата, това ще да е... и като истински рицари ще се борим с могъщото литературно слово...
Славейков мен лично много ме радва, обаче е малко сложничък, такъв философ, модернист някакъв. А да цитираш Славейков е голямо мъчение, с това "со" и "во"..
Каквото ни е подготвила съдбата, това ще да е... и като истински рицари ще се борим с могъщото литературно слово...
Ами, всичките сме малко или много в същото положение. Що за мазохист трябва да си, че да харесваш всичките, и що за амбициозен трябва да си, че да ги научиш всичките. Хубост насила не става... Каквото ти е на сърце туй е, пък ако имаш късмет, само можеш да се радваш. Какво да му харесваш на "Бай Ганьо", "Чичовци" и "Септември" примерно?jenesais написа:Малко ме притеснява, че отивам на изпит, знаеща само автори, които харесвам, от друга страна пък е успокоително, че е предварителен...
Последно промяна от cerbera на 31 Мар 2011, 21:30, променено общо 1 път.

- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Казвал съм го преди, сега ще го кажа пак. Няма значение какво сте научили на предварителния, защото до момента този изпит е просто късмет
Ако сте научили половината автори, ще ви е много добре за редовния изпит. За него ще трябва повече да се притеснявате и да учите!
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Редовният не е ли и той малко късмет?IcebreakerR написа:Казвал съм го преди, сега ще го кажа пак. Няма значение какво сте научили на предварителния, защото до момента този изпит е просто късметАко сте научили половината автори, ще ви е много добре за редовния изпит. За него ще трябва повече да се притеснявате и да учите!

- Victoria:)
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: vix
Не с лошо за Гео Милев!
То се е видяло, че ще е "каквото сабя покаже" ...
Успех на всички! 
- alice.
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: -
Е, ясно е, че всичко е въпрос на късмет и че няма какво да се впрягаме толкова, след като е предварителен изпит. Друг е въпроса обаче, че повечето хора, които се готвим с два предмета, се надяваме поне единия да го избутаме сега, за да ни е по-спокойно на редовния и да имаме време да наблегнем на другия.
Честно казано паралелното учене на история и литература вече ми се струва малко невъзможно
Честно казано паралелното учене на история и литература вече ми се струва малко невъзможно
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
- Курс: втори
Аз лично в чудо се видях с това учене, не знам как насмогвате вие с двата предмета. И определено до късмет е всичко, блазе им на тези, които са се усетили и не са се опитвали да учат всички автори. Късмет! 
yolinaA, всички сме така
Особено последните дни преди изпита е едно четене, едно чудо ...
Иначе какво мислите за Алеко - досега не се е падал. Дали има възможност да дебютира тази година, така като за първи път

Особено последните дни преди изпита е едно четене, едно чудо ...
Иначе какво мислите за Алеко - досега не се е падал. Дали има възможност да дебютира тази година, така като за първи път
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
- Курс: втори
Мисля, че се е падал веднъж в началото деведесет и някоя
Ако е Бай Ганьо - може, за фейлетоните - по-добре не
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Фейлетоните са му много по-стойностни, отколкото тази жалка пародия "Бай Ганьо"...yolinaA написа:Мисля, че се е падал веднъж в началото деведесет и някоя![]()

Погледнете тук : http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=16703 - никъде не фигурира Алеко досега