Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
В съвременната литература (или поне тази, която аз уча в уроците и в училище) няма понятия като "новаторство" и "битовизъм"... Най-големият поет-философ е Далчев със своята предметна лирика. Причина да е философ - той най-добре и най-дълбоко разглежда проблема за човешката самота. Елин Пелин е реалист с модерни елементи (психологизация и индивидуализация на образите) а Йовков беше нещо обратно на това - но преди вс и той е модернист, не го гледайте, че пише реална проза и т.н. Талев и Димов бяха и те някакви модернисти но сега не мога да ви кажа. От Елин Пелин назад (Алеко, Вазов и Ботев) са си баш реалисти. 
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
-
Kristinapp
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат студент-право
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://www.prikachi.com/images/951/3142951f.jpg
Конспекта го гледах доста пъти,но явно защото си знам,че Багряна е за матура и изобщо не ми е направило впечатление,че я няма.Благодаря,че ми казахте 
Аз пък не знам защо,но сявкаш предчувстам,че ще се падне поезия -Яворов,Славейков,Смирненски,Дебелянов и Далччев към някой от тези ме тегли...Към цитатно есе мисля да се въздържа,само в краен случай,но не си предтавям Вазов,Елин Пелин или Йовков на изпита,а Алеко?Той май досега не се е падал...Каква тема мога да си формулирам за него,нещо като Българският национаен психотип или общочовешки проблеми в фейлетоните...предложения?
А иначе за мен Елин Пелин си е социален реализъм,просто някъде прочетох,че го спрягат за символизъм и реших да попитам
Аз пък не знам защо,но сявкаш предчувстам,че ще се падне поезия -Яворов,Славейков,Смирненски,Дебелянов и Далччев към някой от тези ме тегли...Към цитатно есе мисля да се въздържа,само в краен случай,но не си предтавям Вазов,Елин Пелин или Йовков на изпита,а Алеко?Той май досега не се е падал...Каква тема мога да си формулирам за него,нещо като Българският национаен психотип или общочовешки проблеми в фейлетоните...предложения?
А иначе за мен Елин Пелин си е социален реализъм,просто някъде прочетох,че го спрягат за символизъм и реших да попитам
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
Има ли някъде из сайта препоръки за цитатните теми? Смисъл някаква постройка, изисквания и т.н.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Тук са изброени произведенията, които влизат в конспекта за СУ и накрая са обяснени и критериите за това какво трябва да включва една тема 
Принципно цитатното есе не е по-различно от една тема (тази думичка "есе" в никакъв случай не означава да се бяга към журналистическо есе например), просто проблема сам трябва да се формулира от кандидат-студента. Миналата година се падаха Гео Милев, Дебелянов и Ботев (такива спомени имам, има си тема иначе в която са изброени), а Славейков и Дебелянов са фаворити за университета - на година поне единия се пада на един от изпитите в цитатното или като отделна тема. Но да, тази година се чака стабилно проза...
Принципно цитатното есе не е по-различно от една тема (тази думичка "есе" в никакъв случай не означава да се бяга към журналистическо есе например), просто проблема сам трябва да се формулира от кандидат-студента. Миналата година се падаха Гео Милев, Дебелянов и Ботев (такива спомени имам, има си тема иначе в която са изброени), а Славейков и Дебелянов са фаворити за университета - на година поне единия се пада на един от изпитите в цитатното или като отделна тема. Но да, тази година се чака стабилно проза...
- yolinaA
- Пишете, о, братя
- Специалност: Културология
В такъв случай трябва да се работи строго точно по тези цитати или отново да се разглежда цялостното творчество?
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Трябва да направиш анализ, в който да включиш добри и стойностни разсъждения и също да пишеш цитати. Това е изпита по литература! 
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
yolinaA написа:В такъв случай трябва да се работи строго точно по тези цитати или отново да се разглежда цялостното творчество?
Ето как ми го обясни преподавателката(това, че ходя на уроци надявам се не ме изключва от тази тема, старая се да помогна):
- при темата, в която е поставен проблем върху цялостното творчество се тръгва от един модел, който рамкира цялостния път на твореца - например при Ботев това е израстването на личността до личност-митологема и постепенно се вкарват различни произведения, които защитават тезата. Тук сравнението с други автори е по-скоро бонус и допълнение към основната част.
- при цитатното есе се прави съпоставка в тезата и увода между двамата автори и конкретно в тези произведения които са цитирани, извежда се проблем (задължително има някаква контраст между тях) и след това в изложението се обръщате и към други произведения от творчествата на посочените автори
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Как пък решихте, че се чка проза
Темата се тгли, дЕца 
- Hunterszone
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право, 7-ма група
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Тегли се и още как - 15 мин. преди изпита някой влиза в ,,Помагало'' и даунлоудва първите теми, които му се мернат пред очите_sonrisa_ написа:Как пък решихте, че се чка прозаТемата се тгли, дЕца
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
-
Kristinapp
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат студент-право
- Адрес в галерията на СУ: http://www.prikachi.com/images/951/3142951f.jpg
И аз това се чудя.G.Gerasimov от къде ти е тази информация?_sonrisa_ написа:Как пък решихте, че се чка прозаТемата се тгли, дЕца
- Victoria:)
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: vix
Съборете покрива, нека звездите влязат и във вашия дом! 
-
Deadwing
- В началото бе словото
- Специалност: Право,Дай боже!
Тегли се абсолютно произволно.Учителката ми преподава в университета..това е бяха думите.
Димов и Талев ме съмнява да ги включат въобще ако искат да имат студенти тая годината..в този дух и заплати
Димов и Талев ме съмнява да ги включат въобще ако искат да имат студенти тая годината..в този дух и заплати
-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
- Курс: първи
Не подценявайте нито един от авторите.Не си мислете,че много ги интересува колко двойки ще има.Грешка-интересува ги,но до толкова,че процента на двоиките да възможно по-висок,за да се явите и на редовния изпит.И миналата година мислехме,че няма да дадат Дебелянов, но под една или друга форма го дадоха и на двете сесии...
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
Не става въпрос за подценяване, а за това, че в у-ще някои не са взели "Тютюн", или и да са го взели - не са приключили с него, а пък какво остава за "Железния светилник".
Иначе аз също се надявам на проза, че ...
Иначе аз също се надявам на проза, че ...
Последно промяна от dokogaaa на 23 Юли 2011, 22:03, променено общо 1 път.
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Аз пък си мисля, че прозата е по-трудна от поезията... Като махне човек двата гореизброени романа, какво остава - "Под игото", "Чичовци", "Гераците", "Бай Ганьо" и разказите на Вазов/Елин Пелин и Йовков, като последните двама единствено ме радват...
И като задължително условие е цитатите да присъстват в темите, мисля си, че е по-трудно да запомниш цитати от разкази и романи, най-малкото защото не се римуват и защото са много по-дълги...
И като задължително условие е цитатите да присъстват в темите, мисля си, че е по-трудно да запомниш цитати от разкази и романи, най-малкото защото не се римуват и защото са много по-дълги...