Че кой ти помни разни цитати там.Аз въобще и един цитат не съм сложил в темата си и пак имах 5-ца.Спокс ако не знаеш 1243213423353453463456456 цитата наизуст и то със запетайките.Стига да можеш да разсъждаваш логично и да имаш добър изказ вс. е о.к.Dimitrov написа:А с цитирането как се справяте?Понеже не виждам как е възможно да се научи дори част от десетките произведения,които са в конспекта.
Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- lordivan
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: първи
Ако качествено означава рабираемо, то да, разбираеми са. Но разбираеми означава и слаби. За мен полупреразказът с елемент на разсъждение е далеч от "свястна литературна критика". Точно тези книжки могат да помогнат на някого да си изкара зрелостния изпит, но не и да пише тема в Софийския.kinda like you crazy написа:Впрочем, "Теми. Автори. Проблеми" с автори пак Милена Кирова и Валери Стефанов също е чудесно помагало. Мед ми капе на душицата като чета свястна литературна критика.
Едно, че едвам ги намерих и то напълно случайно в книжарничката на СУ, второ, че тези 24 лева сам си ги бях изкарал, трето, че като ги продадох не си ги избих напълно.
Съветвам да си спестите парите от сляпо даване и ги намерете на място, за да се убедите колко си струват, а не да поръчвате по мрежата. Хубаво е човек да чете и глупости от време на време, но по-хубаво е това да не му струва пари, както в случая - 24 лева.
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Ще ви кажа как - ПРОЧЕТЕТЕ СИ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА 
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
+1Плазмодий написа:Ще ви кажа как - ПРОЧЕТЕТЕ СИ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА
На мен "Теми.Автори.Проблеми" ми е много полезна за уводите. А и като цяло много ми допада.lordivan написа:Ако качествено означава рабираемо, то да, разбираеми са. Но разбираеми означава и слаби. За мен полупреразказът с елемент на разсъждение е далеч от "свястна литературна критика". Точно тези книжки могат да помогнат на някого да си изкара зрелостния изпит, но не и да пише тема в Софийския.kinda like you crazy написа:Впрочем, "Теми. Автори. Проблеми" с автори пак Милена Кирова и Валери Стефанов също е чудесно помагало. Мед ми капе на душицата като чета свястна литературна критика.
Едно, че едвам ги намерих и то напълно случайно в книжарничката на СУ, второ, че тези 24 лева сам си ги бях изкарал, трето, че като ги продадох не си ги избих напълно.
Съветвам да си спестите парите от сляпо даване и ги намерете на място, за да се убедите колко си струват, а не да поръчвате по мрежата. Хубаво е човек да чете и глупости от време на време, но по-хубаво е това да не му струва пари, както в случая - 24 лева.
-
la crema y la nata
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Определено не са цитатите това, на което трябва да се набляга, а ако ще цитирате- бъдете сигурни и в последната точка или запетайки и всякакви наклонени черти и препинателни знаци. Или просто преразкажете по някакъв начин цитата- дори в критериите пише, че е позволено... =)
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Относно безсмисленото и лично за мен абсолютно непродуктивно наизустяване на твърдения от изявени български критици, оказало пагубно влияние върху сформирането на кандидатстудентската интелигенция - единственото нещо, което трябва да се научи наизуст, са цитатите от съществените произведения, статии, публицистика и т.н. Все още няма създадена по - добра аргументация, когато искате да докажете някое твърдение относно определен автор, от цитата. Единствено, лично аз, бих приел да се учат цитати от критическата литература, когато определеният човек има духовна потребност и неизлечим интерес относно обхващането на абсолютно всички смислени ядра, когато изпитва така наречения духовен глад, така несвойствен за сегашното поколение
. Но подобни екземпляри, за съжаление, са изключителна рядкост в сегашното общество.
Право - II курс, 2-ри поток
Някой може ли да даде линк с изискванията от СУ 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Какво се оценява чрез изпитните работи?
Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания. Доколкото изпитът е основан върху съществуващите Държавни образователни изисквания за учебно съдържание, проверката е ориентирана спрямо разписаните в този нормативен документ компетентности. В най-обобщен вид те изглеждат така:
- знания и умения за общуване в различни ситуации;
- умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри;
- умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми;
- знания за строежа и функционирането на езика и литературата;
- знания за историческия развой на литературния процес;
- умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация;
- умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр;
- практическо владеене на книжовно езиковата норма.
Оценяване
Езикови компетентности:
- Познава и спазва правописната норма;
- Познава и спазва граматичната норма;
- Познава и спазва пунктуационната норма;
- Подбира лексиката в съответствие с комуникативната задача и съответния на нея стил.
Литературни компетентности:
- Познава и функционално борави с литературно историческия материал (според изпитната програма);
- Отнася адекватно и функционално творбата /творчеството към съответния литературно исторически и социокултурен контекст;
- Интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите;
- Владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология.
Социокултурна, езикова и литературна компетентност:
- Създаване на писмен текст;
- Осмисля задълбочено темата и разпознава заложения в задачата хуманитарен проблем;
- Изгражда адекватна на проблема теза;
- Построява аргументацията непротиворечиво, целенасочено и последователно;
- Прави адекватни изводи и заключения.
* Оценките на трите групи компетентности участват равноправно и равностойно при формирането на общата оценка на всяка една кандидатстудентска работа.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... literatura
Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания. Доколкото изпитът е основан върху съществуващите Държавни образователни изисквания за учебно съдържание, проверката е ориентирана спрямо разписаните в този нормативен документ компетентности. В най-обобщен вид те изглеждат така:
- знания и умения за общуване в различни ситуации;
- умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри;
- умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми;
- знания за строежа и функционирането на езика и литературата;
- знания за историческия развой на литературния процес;
- умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация;
- умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр;
- практическо владеене на книжовно езиковата норма.
Оценяване
Езикови компетентности:
- Познава и спазва правописната норма;
- Познава и спазва граматичната норма;
- Познава и спазва пунктуационната норма;
- Подбира лексиката в съответствие с комуникативната задача и съответния на нея стил.
Литературни компетентности:
- Познава и функционално борави с литературно историческия материал (според изпитната програма);
- Отнася адекватно и функционално творбата /творчеството към съответния литературно исторически и социокултурен контекст;
- Интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите;
- Владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология.
Социокултурна, езикова и литературна компетентност:
- Създаване на писмен текст;
- Осмисля задълбочено темата и разпознава заложения в задачата хуманитарен проблем;
- Изгражда адекватна на проблема теза;
- Построява аргументацията непротиворечиво, целенасочено и последователно;
- Прави адекватни изводи и заключения.
* Оценките на трите групи компетентности участват равноправно и равностойно при формирането на общата оценка на всяка една кандидатстудентска работа.
- Bloody.Rose
- В началото бе словото
Хубава тема, моите адмирации. Надявам се да ми е от полза...
Sarangi anya igeon sarangi anya
Neoui jibchagil ppuniya
Eodi itdeunji naega mueol hadeunji
Museowo nareul baraboneun neo...
Neoui jibchagil ppuniya
Eodi itdeunji naega mueol hadeunji
Museowo nareul baraboneun neo...
-
NiamaZnachenie
- В началото бе словото
- Курс: първи
Не съм особено съгласен с @ lordivan. "Теми, автори, проблеми" са хубави книжки, които могат много да помогнат на таз годишните кандидати . Също и за темата на изпита не съм много съгласен. Темата я писах на чист български език, лишен от чужди и неразбираеми думи и оценката, която са ми писали проверяващите, е 4.5. Разбира се зависи каква оценка ви трябва. Писах по цитатите на III-та сесия, като избягвах сложните фрази, а се стремях да напиша всичко възможно най-ясно, точно, разбираемо и последователно. Гледах да няма повторения и двусмислени, също така и безсмислени неща и всичко, което имам да напиша по поставения проблем да го представя логично и последователно. И изкарах колкото ми трябва, но ако на вас ви трябва по-висока оценка, ще трябва да научите сложните думи, които нямат нищо общо с българския език, но чрез тях показвате, че сте отлично запознати с литературните термини, а ако сте чели произведения, може да напишете висококачествена тема. Зависи какво ви трябва.
Едит: От 2та изпита по литература /а и тези по история помогнаха много/ останах с впечатлението, че проверяващите не искат толкова да назубрите темата и да изпишете наизустеното на 10 листа, колкото да можете да мислите и най-важното да представите така мислите си, че да са последователни и аргументирани. Може да е опростено, но като е написано грамотно, логически последователно, защитено с аргументи и най-важното да е по темата, а не да пишете за краставиците, като темата е за домата, ще го оценят.
Едит: От 2та изпита по литература /а и тези по история помогнаха много/ останах с впечатлението, че проверяващите не искат толкова да назубрите темата и да изпишете наизустеното на 10 листа, колкото да можете да мислите и най-важното да представите така мислите си, че да са последователни и аргументирани. Може да е опростено, но като е написано грамотно, логически последователно, защитено с аргументи и най-важното да е по темата, а не да пишете за краставиците, като темата е за домата, ще го оценят.
Не бе крава като крава,
а бе, пустата, двуглава!
Спра се аз, и тя се спира,
казах си: ще се умира!
а бе, пустата, двуглава!
Спра се аз, и тя се спира,
казах си: ще се умира!
От къде мога да прочета примерни есета?
-
nansita
- В началото бе словото
Из темата срещнах това мнение - "Общо взето то не се гледат на автори, а на възможни теми.
Доколкото знам при Ботев са 2, а при Вазов 4-5."
И искам да попитам - мога ли да видя някъде нещо подобно,т.е. кой са възможните теми за всеки автор?
Доколкото знам при Ботев са 2, а при Вазов 4-5."
И искам да попитам - мога ли да видя някъде нещо подобно,т.е. кой са възможните теми за всеки автор?
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ами... Не. Какво пък сега означава възможни теми???
По творчеството на даден автор могат да се формулират, да - не безкрайно много варианти, но поне 10
( Точно пък на Вазов да се ограничите до 4-5 е безумно.. най-малкото при него в конспекта не се включва само поезия, ами и проза
)
Опитайте се сами да си формулирате " възможните теми " - ще видите, че са доста
И че някой път може на изпита да ви се падне и " невъзможна" . Примерно на нашия предварителен, едва ли е имало много хора, които да се очаквали темата да бъде " ГРАДЪТ в тврочеството на Х. Смирненски" 
По творчеството на даден автор могат да се формулират, да - не безкрайно много варианти, но поне 10
Опитайте се сами да си формулирате " възможните теми " - ще видите, че са доста