[КСК 2011] Кандидати за Право
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
nansita
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2011] Кандидати за Право
Всяка година ли е еднаква бройката за приемните места и каква е ? Къде мога да си направя справка за това всяка година колко са кандидатстващите за тази специалност,колко са отличните оценки и т.н. ?
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Бройките за редовно обучение са: 130 места за момичета и 120 места за момчета.
И не мисля, че някъде може да си направиш сега такава справка. По принцип такива данни има само по време на действащата КСК.
Да не гооврим, че дори и да ги имаше сега ( пък и после ) за нищо не биха ти послужили.
Общо взето не се опитвайте да си направите някаква тънка сметка за близкото бъдеще
Сега ви е време просто да учите, пък на изпитите - каквото стане.
И не мисля, че някъде може да си направиш сега такава справка. По принцип такива данни има само по време на действащата КСК.
Да не гооврим, че дори и да ги имаше сега ( пък и после ) за нищо не биха ти послужили.
Общо взето не се опитвайте да си направите някаква тънка сметка за близкото бъдеще
-
nansita
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Естествено,че сега трябва да мисля само за ученето.Мисълта ми не беше да си правя тънки сметки,а просто сметка за това горе-долу с колко човека ще се състезавам за тези места.Колкото повече ми наближава изпита толкова повече започвам да мисля за всичко около него.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ами както предполагам знаеш, изпитите по история и БЕЛ са от трите най-масови ( следва ги Английски език), т.е. на тях се явяват около 2000 човека. И една четвърт от тях да се борят за право, конкуренцията не е малка.
Но пък това само следва да ви амбицира.
Но пък това само следва да ви амбицира.
Здравейте,
аз имам един малко по различен въпрос.
Завършвам през юли месец Политология в СУ, но искам да кандидатствам за специалност право. Днес се записах за кандидат-студентския изпит по литература и впоследствие разбрах, че условието ако ме приемат, е да съм платено обучение. Проблемът, е че платено обучение за специалност право в СУ няма. Някой знае ли нещо по въпроса?
Завършвам през юли месец Политология в СУ, но искам да кандидатствам за специалност право. Днес се записах за кандидат-студентския изпит по литература и впоследствие разбрах, че условието ако ме приемат, е да съм платено обучение. Проблемът, е че платено обучение за специалност право в СУ няма. Някой знае ли нещо по въпроса?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ще ти го обясня накратко.
Ти сега учиш политология и семестриалната ти такса е около... 200лв, да речем (налучквам.) И се водиш държавна поръчка. Идеята е, че тези 200лв са недостатъчни, за да се покрие образованието ти в уни - те са само част от парите, които уни получава за теб. Другите ги дава държавата.
Според закона за висшето образование, обаче, можеш да се обучаваш държавна поръчка само в една образователно-квалификационна степен. Т.е., ако вече имаш придобит бакалавър и искаш да запишеш втори бакалавър, вторият не може да бъде държавна поръчка.
В твоя случай конкретно ти вече имаш един бакалавър и искаш да влезеш право, което макар да дава магистратура, се води с бакалаврите, защото двете са слети в едно. Затова можеш да го запишеш само платено обучение.
Накратко това означава, че парите, които дава държавата за студентите държавна поръчка, ще трябва да ги даваш ти, т.е. семестриалната ти такса ще бъде неколкократно по-висока. За справка можеш да провериш таксите за чужденците - те също кандидатстват по общия ред, както всички останали, но не могат да са държавна поръчка.
Идеята е, че платено обучение е едно, а платен прием - съвсем друго
Ти сега учиш политология и семестриалната ти такса е около... 200лв, да речем (налучквам.) И се водиш държавна поръчка. Идеята е, че тези 200лв са недостатъчни, за да се покрие образованието ти в уни - те са само част от парите, които уни получава за теб. Другите ги дава държавата.
Според закона за висшето образование, обаче, можеш да се обучаваш държавна поръчка само в една образователно-квалификационна степен. Т.е., ако вече имаш придобит бакалавър и искаш да запишеш втори бакалавър, вторият не може да бъде държавна поръчка.
В твоя случай конкретно ти вече имаш един бакалавър и искаш да влезеш право, което макар да дава магистратура, се води с бакалаврите, защото двете са слети в едно. Затова можеш да го запишеш само платено обучение.
Накратко това означава, че парите, които дава държавата за студентите държавна поръчка, ще трябва да ги даваш ти, т.е. семестриалната ти такса ще бъде неколкократно по-висока. За справка можеш да провериш таксите за чужденците - те също кандидатстват по общия ред, както всички останали, но не могат да са държавна поръчка.
Идеята е, че платено обучение е едно, а платен прием - съвсем друго
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- _sonrisa_
- Флъдзила
Само да уточним - ти искаш да прекъснеш обучението си в специалност Политология и да започнеш да учиш Право, като за целта кандидатстваш по надлежния ред, така ли?
Защото, ако е така - естествено, че таксата ти ще бъде нормалната за специалността.
Ако не е така обаче и идеята ти е да продължиш да учиш Политология и, паралелно с това, Право като втора специалност... Няма как да стане. Единствените, които имат право да записват специалност Право като втора, са колегите от Международни отношения
П.П. Охххх сега обърнах внимание, че си написала, че Завършваш юли месец. Т.е. нищо от това, което написах не се отнася за теб...
Ето нещо като отговор на въпроса ти: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... henie_v_su
Защото, ако е така - естествено, че таксата ти ще бъде нормалната за специалността.
Ако не е така обаче и идеята ти е да продължиш да учиш Политология и, паралелно с това, Право като втора специалност... Няма как да стане. Единствените, които имат право да записват специалност Право като втора, са колегите от Международни отношения
П.П. Охххх сега обърнах внимание, че си написала, че Завършваш юли месец. Т.е. нищо от това, което написах не се отнася за теб...
Ето нещо като отговор на въпроса ти: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... henie_v_su
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Някои университети позволяват да се завършват неограничен брой висши по държавна поръчка, примерно като ВТУ, като СУ до миналата година. От тази година махнаха тази възможност, предполагам целта им е да въведат платено обучение и всички вишисти да трябва да си плащат. Ако обаче и тази година не успеят да го въведат, ще се случи точно това - всички завършили няма да могат по абсолютно никакъв начин да кандидатстват за която и да е втора бакалавърска специалност.liliqmit написа:Здравейте,
ПП: Правото обаче е магистратура, така че няма проблем
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Кхъм... Хора... Това платено обучение е различно от онова платено обучение. Помислете малко... ако уни изпадне във вашата хипотеза, ще наруши закрепеното в Конституцията право на образование. Това просто няма начин да се случи.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

Имам въпрос, ако имам завършена (в момента съм 4ти курс) държавна поръчка в друг университет мога ли да бъда приет задочно право в СУ? Платено или не?
Благодаря!
Благодаря!
- _sonrisa_
- Флъдзила
Чл. 4. В Софийския университет “Св. Климент Охридски” могат да кандидатстват за всички специалности и форми на обучение лица, отговарящи на следните условия:
1. Да имат завършено средно образование, даващо им право да продължат обучението си във висши училища;
2. Да имат балообразуващи оценки в дипломата за средно образование за съответните специалности съгласно приложение № 2. Когато в дипломата за средно образование по съответен учебен предмет не е вписана оценка, която участва в образуването на състезателния бал, лицето представя документ за положен изпит по този учебен предмет в училище, определено от началника на съответния Инспекторат по образованието на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН);
(2) Лицата, завършили висше образование, субсидирано от държавата, и придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" след средно образование, не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата, в същата или по-ниска от притежаваната от тях образователно-квалификационна степен.
Т.е. държавна поръчка очевидно не може да е.. Само че не откривам информация на сайта за такси и такива неща конкретно за право.. По-добре се обади в СУ и питай
1. Да имат завършено средно образование, даващо им право да продължат обучението си във висши училища;
2. Да имат балообразуващи оценки в дипломата за средно образование за съответните специалности съгласно приложение № 2. Когато в дипломата за средно образование по съответен учебен предмет не е вписана оценка, която участва в образуването на състезателния бал, лицето представя документ за положен изпит по този учебен предмет в училище, определено от началника на съответния Инспекторат по образованието на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН);
(2) Лицата, завършили висше образование, субсидирано от държавата, и придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" след средно образование, не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата, в същата или по-ниска от притежаваната от тях образователно-квалификационна степен.
Т.е. държавна поръчка очевидно не може да е.. Само че не откривам информация на сайта за такси и такива неща конкретно за право.. По-добре се обади в СУ и питай
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Не намираш, защото в момента все още няма бакалавър и магистър след средно образование платено обучение.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Дам, и аз стигнах до този извод 
С други думи няма да стане?! Явно ще се ориентирам към Пловдив! Благодаря Ви!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Това е трик, просто там на изпита пишат по-високи оценки, отколкото на изпита в СУ. Иначе там се явяват същите хора със същите знания