2 курс Право (2010-2011)

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: 2 курс Право (2010-2011)

Мнение от _sonrisa_ »

Hunterszone написа:Какво е МИС ?
МИС е мажоритарна избирателна система ;)
ПИС - пропорционална, а СИС - смесена :lol:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

iodine написа:Трябва яки цензове... Системата трябва и да е двустепенна с балотажи ако МИС като разделим вс. курс на по 3: 1-6 гр., 7-12, 13-18 и от всички тия групи по един кандидат да спечели след МИС с балотаж. Аз лично обаче предпочитам функционално смесена система. Всяка група ще влезе като отделна партия, от там да има избирателни листи от вс. група по райони (общо 3 района, по 6 групи) и мажоритарни кандидати от вс. група - до двама. От там нататък всеки избирател има по един пропорционален и един мажоритарен вот. Гласува се за листи и за мажоритарен кандидат. Като членовете на всяка група могат да гласуват пропорционално за всяка листа без своята, а мажоритарно само за своите кандидати. Победителят от мажоритарния вот за всяка група застава на чело на листата на своята група ако вземе поне 70% от гласовете, а листата спечелила най-много гласове - излъчва 1 участник в ОС. Също препоръчвам гъвкави листи, да могат да се пренареждат.

Какво смятате? :lol:

Ма защо наистина не го разделиш на по 1-6 гр., 7-12, 13-18, така ще се излъчат от всички потоци.
Не е ли малко сложничка тая система... Дори за хора, взели си изпита по ИСП с повече от 5 :roll: Виждам желанието ти да я направиш максимално демократична, но... вкарването на всички възможни институти на изборното право я прави малко неефективна. Най-малкото, от някои групи (да не кажа от повечето), няма да има хора, които да се кандидатират. Ако правилно съм разбрал, ти предвиждаш общо да се кандидатират минимум 32-ма колеги от випуска, което е абсурд...
Facebook
Изображение
Аватар
iodine
Драскач
Курс: първи

Мнение от iodine »

Писано е с кирилизатор, извинявайте ако има проблем:

Споко, просто се шегъвах, единственито което поддържам е да се раздели курса на три или поне да Има правило за до един представител на група. Напр., има двама кандидати от Една група, които се класират първи И втори, да влиза в ОС само първия, а вместо втория - следващия кандидат И т.н.

Другото, аз смятам, че трябва да Има ясна студентска позиция И искания към бъдещия декан, да се изберен някой кйто иска да поизмени системата. Някои наистина разпространени искания:

- край на безумието \\\\\\\"Отдел стунти\\\\\\\", време е тая опашка да се махне всичко може там да минава за минути с правилната отганизация;
- песен нахин студентите да вземат учащите в управлението по въпросите в учебния процес - които пряко ги вълнуват (виж по-долу), да излагат преожения и т.н. Очевидно SS не ги бива.
- чужд език, да нужен е, винаги съм се чудил защо го няма на поне избирателно ниво, Има сума преподаватели по езици, примерно основните да има: английски, френски, немски, АЗ имам много голямо желание да си подобря езиците;
- втори език или юридически езици, пак избираемо.
- компютърна геамотност в първи курс - това не е моя нужда, АМА ми направи впечатление покрай Кискинов някои колеги колко са зле, един юрист в XXI век без компютърна гамотност и език за никъде не е, И не ми казвайте да са ходили на уроци лятото - тоя факултет е за това - да ни прави юристи!;
- подобряване на инфраструктурата, където може скъпо е, знам;

Студентите трябва да изложат своите искания И да подкрепят кандидата, който има ясна и реализуема идея как да ги изпълни. Групата студенти са си голям дял от гласовете и ще окаже влияние, но не бива да го използва само за да подкрепи този, който подкрепят преподавателите - а този, който ще им даде недхто на тях, защото в този факултет някои неща са лудост, пълна, понякога направо се чудя как са възможни някои от безумията...

Трябва твърда студентска позиция, всички тия правилници са безсмислени ако я няма нея, дори по най-недемократичен начин да хванем 15 желаещи и да ги джаснем в ОС няма да има значение ако те отстояват тази обща позиция. Там има студенти, за да представляват студентството, университетът е за нас, честно казано се чудя защо студентите нямат едно 50% от гласовете, те са тези които учат и на които им се предава, всяка друга дейност на СУ между преподавателите нас не ни интересува и те си я развиват, но учебния процес е нещо, което следва да ни вълнува пряко.
В името на потока! Втория!
Аватар
Ivanxou
В началото бе словото
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Ivanxou »

RA[sgB] написа:Абе то хубаво ще избираме декан,но някой ще се запознае ли с програмите,които предлагат бъдещите декани или ще се гласува пак по симпатия.Мисля ,че бъдещият декан трява да извърши належащи реформи,за които спомена и доцент Семов на лекцията по ПЕС,а именно:
1)Задължителен чужд език за правистите;
2)Повече от една поправителна сесия в рамките на една година.

Ако това не влиза в плановете на нито един от кандидатите,а пак ще се поддържа закостенялата система,все три кой ще стане.
Това е истината!Ако не се предвидят поне тези две нововъведения, все тази кой ще е декан.Това че нямаме чужд език като дисциплина (та било то и през първите 2 години на обучение), щеше да е смешно ако не е тъжно.За малоумното ограничение от 1 поправителна сесия през Септември, мога да кажа няколко неща.Може ли университет като Техническия-София да е направил 3 поправителни сесии за студентите си през годината, като 2 от тях са след края на всяка сесия, а последната е годишна, а СУ да работи по процедура от миналото хилядолетие!?Не твърдя, че и тук трябва да станат 3 поправителни сесии, но поне 2 да се направят - една годишна и една за 1 семестър да речем.Ако си остане по същия начин виждаме последствията - пребледнели като платна студенти, неистово усещане че едва ли не отиваш на война, а не на изпит и цялата работа е като на живот и смърт.По този начин напрежението преди всеки изпит за повечето колеги е огромно, което в доста случаи смея да твърдя оказва влияние и върху успешното и добро справяне с някои от тях.
Друго предложение според мен което е хубаво да се направи, е да се създаде някакъв елементарен сайт (по примера отново на Техническия в София) с помощта на който да се записваме онлайн за спорта който искаме.Така няма да ни се налага за едното записване в началото на двата семестъра да обикаляме София.
Аз - СУ 16:0 :cheers:
Изображение
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър
Специалност: право

Мнение от iNCodE »

да добавим възможността за проверка на кредитите и оценките от миналите изпити през годините в Интернет (примерно). Всички оценки да излизат в интернет чрез въвеждане на данни (примерно фн и егн), а не да се редим като идиоти пред методическия.... Да имаме проблеми с оценките, да ни липсват такива. Като цяло протоколите да бъдат качени на повече от 1 място и да имаме достъп до протоколите, качени в Интернет. Да се доближим малко до нормалните европ. университети... :roll:

Във връзка с канд. за предст. на общото събрание съм съгласен със Светлъо, че много малко хора ще се канд. Макс - 2-3
eventually
В началото бе словото

Мнение от eventually »

На молбата - декларация там където пише прилагам - какво точно трябва да се приложи - уверение за успех , служебна бележка за доходи или нищо? :D
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър

Мнение от iNCodE »

Нищо, просто отиваш с молбата до отдел студенти да ти бият един печат. След това до Информ. център да си дадеш молбата със заверения успех.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

По отношение на предния пост - работи се по този въпрос. Именно с тази цел е създадена СУСИ - само че не работи навсякъде ;) И естествено, Юф е от тези факултети :lol: ( да не говорим, че където работи, не е изрядно) Но все пак надеждите са догодина да проработи като хората ;)

Иначе да - мисля, че всички имаме еднакви искания. Сега остава само да намерим начин да ги осъществим ;)
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Мнение от Гуньо Простия »

Щом сме на вълна искания(всъщност не ми е ясно къде точно е мястото на подобни искания в дневния ред на Общото събрание),аз да добавя и:
:arrow: Преустановяване на практиката на изпити като "Философия на правото" и другите от тип "кой не се е явил и не е преписал,той не е изкарал 6",които представляват подигравка и със студентите,и с учебния процес.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Мнение от Гуньо Простия »

Има съществена разлика между легално ползване на нормативен акт или някакво помагало по време на сериозен изпит и механичното преписване или директно предаване на разработени въпроси,които после дори не се четат.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
aahz
Пишете, о, братя

Мнение от aahz »

ROKFELER написа:Аз имах предвид, че няма абсолютно никакво значение дали всички писмени работи ще бъдат оценени с 6 и колко това съответства на действителните знания на студентите. И без това, когато започнеш да работиш, никой няма да се интересува как си изкарал оценката си по определен предмет и изобщо какви оценки си имал. Истински знания се придобиват в практиката.... :) :wink:
Ами, тогава директно да зарязваме опитите за дипломиране и всички да се цаним за адвокати, пък те в практиката ще ни отсеят...
Аз го казах преди време, на някои хора не им хареса, но е факт - преподаватели като проф. Бойчев са причина за девалвацията на оценките ни, че и на юридическото образование като цяло.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

ROKFELER написа:И без това, когато започнеш да работиш, никой няма да се интересува как си изкарал оценката си по определен предмет и изобщо какви оценки си имал
Ами не е точно така. Като преглеждаш обявите в джобс.бг и виждаш, опаааа, тук искат успех над 5, там искат успех над 5.50... и то само за да ти разгледат кандидатурата сериозно. То е ясно, че след това ти задават казуси и прочее тестчета, с които евентуално да определят квалификацията и способностите ти. Но при конкуренция с размерите на нашата, оценките от дипломата винаги ще са фактор.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Учещите се "в движение" са почти всички. Почти нямам колега, който да не си е намерил вече работа някъде или да не е изкарал поне някакъв стаж. И за това искат оценки.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър

Мнение от iNCodE »

той искаше друго да каже, но и двамата сте прави.., но все пак има разлика от колегите " в движение" и другите колеги " в движение" ... :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ние с него се разбрахме кои "в движение" има предвид той. Ама те въпросните са толкова малко като бройка, че съществуването им си е направо пренебрежимо.
Изображение
Заключено

Обратно към “Други”