Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Опера

Мнение от camel »

Гледал съм ги и двете. Чудя се кое ще е по-добре с оглед на това, че не съм ходил на опера от малко по-малко от година. :)
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Тони, моето мнение го знаеш. Винаги бих предпочела Турандот пред Лакме. Нали това беше дилемата? Но - поне доколкото помня - ти харесваше Лакме така или иначе. А аз - не. За сметка на това, Турандот ми е една от любимите опери.

И понеже обещах нещо на Доктора:

Сериозно. Гледайте го - като, разбира се, не забравяте, че става дума за куклен театър и куклен актьор, а не за оперен певец. Не мога да ви опиша колко обичам тоя човек. Той пее - и пее наживо. :salute:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря много, Търговецо! Ти нищо не забравяш. Благодаря!

Изгледах го няколко пъти. На цял екран и със слушалки. За съжаление нищо не усетих (освен музиката). Ще трябва поне малко да понауча за кукления театър.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Осми март е! Да не забравяме, че

http://www.youtube.com/watch?v=MnWYM9eUrZo

La donna è mobile
qual piuma al vento,
muta d'accento e di pensiero.
Sempre un amabile
leggiadro viso,
in pianto o in riso, è menzognero.
È sempre misero
chi a lei s'affida,
chi le confida mal cauto il core!
Pur mai non sentesi
felice appieno
chi su quel seno non liba amore!

Жената е непостоянна
...
Но никой не се чувства
достатъчно щастлив,
ако от тези обятия не пие любов.

П.П. Моля да ме извините за несръчния превод! Промених си цитата от либретото. Бях пропуснал "Pur mai non sentesi ".
Последно промяна от Dr Dulcamara на 08 Мар 2011, 23:46, променено общо 1 път.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз още не мога да реша дали го празнувам тоя празник, ама един колега ми подари зюмбюлче и се зарадвах, де. :) Така че ще благодаря и за поздрава. И по обясними причини няма да го връщам.
Впрочем, още не съм решила какво ще правя за "Валкюра". Оказа се, че приятелят ми вероятно ще е извън страната, така че ако ходя, ще съм сама. Обаче проблема с датата, състава и билетите не знам как ще го решавам.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Едва тази вечер видях стихотворението на lunatic_moon "Гатанка" от 03 Мар 2011
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... &start=345 .
То заършва така:
" ...
Ти, за мен пореден лов.
Името ми е ......любов "

Е, не можах да се сдържа и да не кажа, че и тук има почти същите неща:
http://www.youtube.com/watch?v=_A6R-Gvs ... re=related (4:33)

Turandot
Padre augusto, conosco il nome dello straniero!
Il suo nome è… Amor!

La folla
Amor! O sole! Vita! Eternità!
Luce del mondo e amore!
Ride e canta nel sole l'infinità nostra felicità!
Gloria a te! Gloria a te! Gloria!

Турандот
Августейши татко, знам името на чужденеца!
Неговоти име е … Любов!

Тълпата
Любов! О слънце! Живот! Вечност!
Светлината на света е любов!
Смее се и пее под слънцето безкрайното наше щастие!
Слава на теб! Слава на теб! Слава!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Безкрааааайно любимо! Изобщо, целият дует, всъщност - там има страшно много нещо "казано".
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Решихте ли за "Валкюра"? Ениуан?
Аз съм пред ужасна дилема и не знам какво да я правя, честно казано.
В края на ноември
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Кажи ми само дали слуховете, че билетите са от 20 лв. нагоре, са верни и ще ти отговоря. :mrgreen: Принципно МНОГО ми се ходи, така че ако се навиеш, може да ти правя компания.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Амиииии... аз днес сутринта получих известна яснота по въпроса, който ме вълнуваше и като възможни дати ми остават единствено 14ти и 17ти. Билетите за 14ти май почват от 12-15 лв, а за спектаклите по-нататък - от 10 лв. Аз обаче възнамерявам днес към обед да отида (с надеждата касата да работи - макар че "а' дано, ама надали"), защото като гледам схемата на залата, не са останали много билети на нормални цени и нормални места.
Почти сигурна съм, че билетът ми за 14ти ще бъде излишен, но няма как да разбера по-рано. :roll:
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

"Норма" в Софийската опера на 26.03.2011. Едно от малкото неща, които снощи бяха изпълнени сравнително добре
http://www.youtube.com/watch?v=9WTzt4Zv-m0

За останалото не ми се говори/пише.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Съжалявам. То се очакваше нещо такова, но не предполагах, че ще е чак толкова зле. Твоите хора добре ли са? :)
Аз вчера взех билети за "Валкюра" за 14ти и 17ти - от 12 лв. За премиерата - на трети балкон, а втората премиера - на втори балкон. Билети има, но са на свършване. За спектаклите след 14ти са от 10 лв нагоре.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Моите хора са добре. Благодаря! Казаха, че са доволни и даже ми благодариха за предложението. Аз, обаче, не се главозамайвам и ще "проверя" това през май.

През антракта единственият човек, когото си позволявам да побутвам по време на представлението, ми каза, че щяло да бъде по-добре да не коментирам. Така нямало да се разбере, че нещата не са, както трябва. След антракта аз престанах, но тогава пък човекът ме изгледа два-три пъти с пълно недоумение. Опропастиха дори хора "Guerra, Guerra ..." във второ действие. Някакви барабани затрещяха, сякаш са картечница и заглушиха всичко друго.

Както и да е. Музиката все пак е прекрасна!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Хммммм... бях обещала да пиша след снощи. Всички пяха прилично (макар някои да не звучаха като типичните Вагнерови гласове), а Мариана Цветкова е... същински ангел. Тази жена не спира да ме изумява, има прелестен, възхитителен, изумителен глас и прави чудеса с него. :shock: Обожавам я.
На Зигмунд му треперих доста, защото май му беше дебют в Националната опера (ако бъркам, се извинявам), пък тая роля съвсем не е лека. Обаче я измъкна повече от достойно, мам.ка му! И се радвам, че му се получи толкова добре. Останалите бяха окей - пак казвам, не съм специалист по Вагнер, но нямаше нищо фатално и твърде дразнещо.

Костюмите бяха безумни (много и наистина), сценографията - разкошна. Не отричам, че съм фен на изчистените декори и на разумната употреба на мултимедия (е, сега, имаше там един гербер, дето можеше и без него, но пък беше "красивичко", а това нерядко е достатъчен мотив за появата на нещо на сцената). Сърфът, на който бяха качили Логе (Локи) накрая, беше съвсем излишен (то той можеше и да не се появи изобщо), ама... разсмяха публиката, факт. На мен ми беше в повече и предвид факта, че на фона на отвратителните костюми, постановката пак звучеше достатъчно сериозно, тоя детайл трябваше да го разкарат.

Относно режисурата. Хм. Имаше доста неща, за които се питах: "Ама това защо е така?", но като цяло не ме подразни. Напротив. Певците бяха и актьори, а това се случва много рядко напоследък (и не само). Мразя думата "органични", ама бяха точно такива и успяха да ме накарат да им повярвам и да бъда съпричастна със ставащото на сцената. Дори мога да кажа, че имаше приятни изненади в това отношение, но няма да се отплесвам. Просто Карталов беше извадил най-доброто от актьорския талант на целия състав и това му го признавам.

Изводът е, че явно и Вагнер можел да се постави адекватно у нас. Вероятно ако познавах музиката му в дълбочина, щях да намеря двойно повече неща, които да ме подразнят, но истината е, че ми хареса. И да - 5 часа и 15 минути. :salute: Може да се каже, че снощи си изгубих вагнеревствеността, но не болеше много. Даже си беше приятно. :salute:
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Поздрав за всички именици днес!

http://www.youtube.com/watch?v=z7wKtmJlOb0

Caro nome che il mio cor ------------------- Име скъпо, което моето сърце
Festi primo palpitar, ------------------------ ...
Le delizie dell'amor
Mi dêi sempre rammentar!
Col pensiero il mio desir
A te ognora volerà,
E pur l'ultimo sospir,
Caro nome, tuo sarà.

П.П.
Е, може би с изключение само на един, на когото това не му харесва.
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”