Теми Литература 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Теми Литература 1990-2010

Мнение от Borisg »

хора, просто познавайте съдържанието на творбите.
Аз не съм сядал да уча цитати наизуст; на изпитът като ми се падна Гео Милев и Септември, просто веднага изнивкат ключовите моменти в съзнанието :))) та, познавайки съдържанието и въпросните ключови моменти, паметта ви автоматично запомня и в моментът на изпита ви се избистря информацията, дори и интуитивно може да се каже;
Не учете на изуст, интерпретирайте, задълбочавайте се в ключовите моменти от творчеството и творбите на всеки един автор и няма как да не се справите добре :) аз за 6 месеца подготовка от нулата успях да изкарам 4. А какво остава за вас, при положение, че куриозите като мен, на които им липсват литература 11-ти и 12 клас, са рядкост :)
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Уау, какво се е завихрило тук!?Така, мили кандидат-студентчета искате не искате ще ви се наложи да поНАУЧИТЕ някое друго цитатче за изпитите.Borisg е прав- наистина, не зубрете.И без това в СУ всичко е относително.Първо приемете този факт.После отивайте на изпит. Първо, човек ,на когото му е интересно да се занимава с литература и не се е хванал да я учи, само заради едното приемане в специалност Право.. (или МО) , не би срещнал трудност при ученето на теми(да, точно така, УЧЕНЕТО, не ЗУБРЕНЕТО).Обяснявайте сами на себе си проблемите, заложени във всяка творба, четете критиката с разбиране.Но най-важното от всичко е да сте чели произведенията!!!Колкото и тежък да ви се вижда Тютюн, колкото и протяжен да ви е Железния.. просто хора, четене му е майката.По история, може да се напънете и да запомните някоя датичка, събитиенце, но тук става въпрос за правилно възприемане на заложен казус в произведение. :roll: (Изолирайте се от мисълта, че нито Вазов, нито Смирненски, нито Ботев, нито който и да е от авторите , не си е мислил и 1% от написаното в критиката, докато е писал творбата си) :mrgreen:

Така че: Четете, не зубрете, яжте много шоколад преди изпита и нека Валери Стефанов бъде с вас!

ПП: Залагам на Яворов :lol:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
lordivan
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от lordivan »

Имайте мнение за всеки автор, което не противоречи на общоприетото възвеличаване, и го обосновете, защитете. Това ви е петицата.
Аватар
kingaryg
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от kingaryg »

Здравейте,мисля да кандидатствам с литература,но ми остава много малко време до предварителния изпит за да се подготвя,още не съм си разработила темите.Знаете ли някой учебник с готови,разработени теми?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Изображение
Facebook
Изображение
Аватар
kingaryg
В началото бе словото

Мнение от kingaryg »

мерси много
Sugar~
В началото бе словото

Мнение от Sugar~ »

Няма ли никакъв вариант на изпита по литература да се ползва христоматия или нещо друго...имам в предвид,че когато текстът не е пред теб е доста неприятно....

П.С. Честит 3-ти март на всички !!!
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

може ли някой да ми кажи кои произведения влизат за кандидат студенският изпит по литература
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Sugar~ написа:Няма ли никакъв вариант на изпита по литература да се ползва христоматия или нещо друго...имам в предвид,че когато текстът не е пред теб е доста неприятно....

Абсолютно никакъв вариант няма. Прочети предната страница ;)
firequeen написа:може ли някой да ми кажи кои произведения влизат за кандидат студенският изпит по литература
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... literatura

( И обърни внимание на правописа - не се заяждам, просто, щом ще кандидатстваш с литература, не можеш да си позволиш неграмотно писане ;) 3 грешки в едно изречение са доста..( Да не говорим, че като бройка са много дори за цяла тема). А като извадиш по 0,25 стотни за всеки две.. сам/а можеш да пресметнеш, че хубавата оценка не е много реалистична.
Това естествено не е само към теб ;) Надявам се, не се засягаш )
Sugar~
В началото бе словото

Мнение от Sugar~ »

Христо Ботев
Лирика: „Майце си", „Към брата си", „Борба", „Елегия", „Делба", „До моето първо либе", „На прощаване", „В механата", „Хайдути", „Хаджи Димитър", „Моята молитва", „Обесването на Васил Левски" и др .
Публицистика: „Политическа зима", „Смешен плач"

Иван Вазов
Лирика: от стихосбирката „Пряпорец и гусла" – „Новонагласената гусла ", Де е България ?"; от стихосбирката „Тъгите на България" – „На България", „Векът", „Елате ни вижте !", „Отечество любезно, как хубаво си ти !", „Линее нашто поколенье", „Новото гробище над Сливница", „При Рилския манастир", „Българският език",
„Двайсетий век", „Към природата"; от цикъла „Епопея на забравените" – „Левски", „Кочо", „Паисий", „Караджата", „Опълченците на Шипка" и др .
Разкази: „Дядо Йоцо гледа", „Тъмен герой", „Пейзаж", „Кандидат за хамама", „Хаджи Ахил" и др .
Романът „Под игото"
Повестта „Чичовци"

Алеко Константинов
Фейлетони: „По „изборите" в Свищов", „Страст", „Сеятели на рабски чувства", „Разни хора, разни идеали"
Книгата „Бай Ганю"

Пенчо Славейков
От сборника „Епически песни": „Олаф ван Гелдерн", „Луд гидия", „Поет", „Ралица", „Бойко", „Микеланджело", „Cis moll", „Сърце на сърцата", „Чумави",„Неразделни", „Пред Острова на блажените"
От цикъла „Сън за щастие": „Ни лъх не дъхва над полени", „Во стаичката пръска аромат", „Спи езерото", „На гроба ми изникна щат цветя", „Плакала е горчиво нощта", „Богоугодник сред гората", „Самотен гроб в самотен кът"
От мистификационната антология „На Острова на блажените": „Иво Доля", „Псалом на поета", „Баща ми в мен", „Сто двадесет души", „Епиталамии", „Може би моя" и др.

Пейо Яворов
Лирика: „Калиопа", „На нивата", „Градушка", „Арменци", „Заточеници", „Хайдушки песни", „Нощ", „Стон", „Две хубави очи", „Ще бъдеш в бяло", „Песен на песента ми", „Сенки", „Песента на човека", „Маска", „Към върха", „Две души", „Една дума", „Аз страдам", „Проклятие", „Не си виновна ти", „Чудовище", „Демон", „Смъртта", „Родина", „В часа на синята мъгла" и др.

Елин Пелин
Разкази: „Напаст божия", „Ветрената мелница", „Мечтатели", „Косачи", „Андрешко", „Задушница", „Спасова могила", „На оня свят", „Край воденицата", „Престъпление", „Син", „Кал" и др.
От цикъла разкази „Под манастирската лоза": „Отец Сисой", „Очите на свети Спиридон", „Огледалото на свети Христофор", „Чорба от греховете на отец Никодим" и др.
Повестта „Гераците"

Димчо Дебелянов
Лирика: „Черна песен", „Пловдив", „Спи градът", „Да се завърнеш …", „Помниш ли, помниш ли …", „Аз искам да те помня все така", „Станси", „Гора", „Миг", „През векове", „Слънчогледи", „На злото", „Смърт", „Молитва", „Под сурдинка", „Прииждат, връщат се", „Тиха песен", „Сиротна песен" и др.

Христо Смирненски
Стихосбирката „Да бъде ден !"
Цикълът „Зимни вечери"

Гео Милев
Поемата „Септември"

Атанас Далчев
Лирика: „Болница", „Хижите", „Вратите", „Коли", „Стаята", „Старите моми", „Прозорец", „Книгите", „Съдба", „Повест", „Дяволско", „Метафизически сонет", „Молитва", „Любов", „Нощ", „Носачи на реклама", „Камък", „Ангелът на Шартър" и др.

Йордан Йовков
Разкази: „Те победиха", „Белият ескадрон", „Край Места", „Белите рози"
Повестта „Земляци"
Из сборника „Песента на колелетата": „Песента на колелетата", „Последна радост" и др .
Из сборника „Старопланински легенди": „Шибил", „Божура", „Индже", „Юнашки глави", „През чумавото" и др.
Из сборника „Вечери в Антимовския хан"; цикълът „Вечери в Антимовския хан",
„По жицата", „Албена", „Другоселец" и др .
Из сборника „Женско сърце": „Серафим", „Вълкадин говори с Бога" и др.

Никола Вапцаров
Стихосбирката „Моторни песни"
Лирика: „Ще строим завод", „Не бойте се, деца", „История", „Кино", „Рибарски живот", „Ботев", „Епоха", „Прощално", „Борбата е безмилостно жестока" и др.

Димитър Димов
Романът „Тютюн"

Димитър Талев
Романът „Железният светилник"

* Цитатите, въз основа на които ще се задава изпитната задача от втория тип, ще бъдат само от изрично посочените в изпитната програма литературни произведения.
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

мерси за бързия отговор и може ли да ми каже някой колко общо са темите по литература по история чух че са 30 но не
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ако си разгледала линка, който ти дадох, може би си забелязала, че темите се формулират на базата на цялото ( или поне по-значимите творби) от творчеството на дадения автор. А дори и да не беше така, т.е. темата да е само по едно произведение... сама можеш да се досетиш, че могат да се формулират изключително много и все различни теми ;)
С една дума - ако по история е възможно да си научиш 30те темички и да си напишеш някоя от тях като дойде моментът, по литература това няма как да стане. Трябва да си запозната с творчеството на автора като цяло и в детайли, за да можеш да разработиш всяка една тема, която евентуално ще се падне ;)
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Има ли значение колко бройки са темите? Записвате се за изпитите, сядате и научавате това, което сте си развили и ви приемат. Не виждам кой знае каква болка е :) Но запомнете, че за един изпит, много важно нещо е самата мотивация, а не просто научаването на теми!
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Крис, сам знаеш, че не вианги става така. А това " научавате това, което сте развили" за изпит по литература.. е безумно грешна стратегия за мен. За този изпит се иска четене, разбиране и грамотно писане.
Аватар
kingaryg
В началото бе словото

Мнение от kingaryg »

Можете ли да ми кажете от къде да си купя този учебник?От една седмица го търся и единствения сайт,в който го имаше,временно не работи,а по книжарниците не го намирам.
Можете ли да ми кажете от къде да си купя този учебник?От една седмица го търся и единствения сайт,в който го имаше,временно не работи.
Можете ли да ми кажете от къде да си купя този учебник?От една седмица го търся и единствения сайт,в който го имаше,временно не работи.
showimage[2].jpg (12.39 KiB) Преглеждано 356 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”