Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от O|OeHukc »

mi__gr написа:Здравейте :) Присъединявам се към клуба на обърканите бъдещи кандидат-студенти :) Много ми се иска да попитам дали в Университета има бакалавърска програма, в която да се учат успоредно 2 езика(1 със сигурност английски, а втори не съм решила).Чувала съм, че в ПУ или специалност приложна лингвистика, но не знам за СУ.Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да си изясня въпроса. Благодаря предварително :)
Има начини да учиш два езика, като единият да бъде английски, но извън Английската филология, засега не съм чул за друга специалност предлагаща добро образование по английски език. Като цяло извън ФКНФ (Факултета по класически и нови филологии) и ФСлФ (Факултет по славянски филологии), е доста измъчено да научиш език.
Като към "добрата" група добавям и специалността МСЮЕ (Минало и съвремие на Югоизточна Европа), в която можеш при добро желание да научиш езици, но там няма да научиш нито един западен ;--)
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Абе нашите здраво учат немски...:)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Всички учат здраво немски, заради преподавателите. Без значение дали мсюе или етнология.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

да, вчера и една колежка от историята се оплака колко много са учили по немски :-))))
JustHuman
В началото бе словото

Мнение от JustHuman »

По принцип, поне във ФНКФ може да се запишеш когато решиш на какъвто 2ри език поискаш. Реално, кредитите си ги взимаш и нямаш проблем. Естествено, ако в даден семестър няма преподавател... няма как, но по принцип е така. Аз съм романка филология, учила съм германски език, английски и испански.

Всяка филология има втори или дори трети език планирани в програмата. Аз сега не мога да гарантирам кой преподавател какъв е, но знам, че ако попаднеш на добър преподавател (най-вече педагог) може много да научиш. Не се учи на ниво фонетика, морфосинтаксис и т.н. както в основния език, защото се предполага, че не знаеш еика толкова. Разбира се, ако педагогът е добър и разбира, че си на достатъчно високо ниво ще ти помага дори и в такива насоки (имам колеги, които в часовете по 3ти език си обсъждат обстойно теорията, като разбира се това не влиза в официалния материал и изпитите).

-------------
извинете за всякакви печатни и правописни грешки - пиша на фонетик, а не съм свикнала
angel.student
В началото бе словото

Мнение от angel.student »

В СУ има ли специалност "Мениджмънт" или нещо подобно?Защото аз търсих в сайта и не открих нищо.
angel.student
В началото бе словото

Мнение от angel.student »

O|OeHukc написа:
mi__gr написа:Здравейте :) Присъединявам се към клуба на обърканите бъдещи кандидат-студенти :) Много ми се иска да попитам дали в Университета има бакалавърска програма, в която да се учат успоредно 2 езика(1 със сигурност английски, а втори не съм решила).Чувала съм, че в ПУ или специалност приложна лингвистика, но не знам за СУ.Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да си изясня въпроса. Благодаря предварително :)
Има начини да учиш два езика, като единият да бъде английски, но извън Английската филология, засега не съм чул за друга специалност предлагаща добро образование по английски език. Като цяло извън ФКНФ (Факултета по класически и нови филологии) и ФСлФ (Факултет по славянски филологии), е доста измъчено да научиш език.
Като към "добрата" група добавям и специалността МСЮЕ (Минало и съвремие на Югоизточна Европа), в която можеш при добро желание да научиш езици, но там няма да научиш нито един западен ;--)
Аз мислех да включа МСЮЕ в списъка си с резервни специалности,но като видях какви езици се изучават,се отказах. :lol:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

angel.student написа:В СУ има ли специалност "Мениджмънт" или нещо подобно?Защото аз търсих в сайта и не открих нищо.

Погледни Публична администрация.. въпреки че надали е това, което търсиш.
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.

Мнение от blz »

angel.student написа:В СУ има ли специалност "Мениджмънт" или нещо подобно?Защото аз търсих в сайта и не открих нищо.
Има - "Стопанско управление" се казва във Стопанския факултет.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
mi__gr
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от mi__gr »

Е, благодаря за информацията :) Също така ми се иска да попитам дали случайно не може някой да ми каже каква оценка горе долу е необходима за прием за специалност английска филология? Интересувам се, защото се чудя дали е възможно да вляза без да ходя на частни уроци, за да си се подготвям сама с различни книжки. Как мислите?
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

искам да попитам някой ако може да ми препоръча някаква специалност ,в която се учат много чужди езици ама не искам да е Балканистика някой ако знае нещо различно моля помогнете
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

@firequeen, може да пробваш някъде в Класически и нови филологии. Зависи за какви езици говориш :)
Аватар
she's_crafty
В началото бе словото
Специалност: Декан

Мнение от she's_crafty »

Някой ще сподели ли впечатления, лични преживявания или др, за специалностите Политология и ВО :Р :) :) :) Дилемата е голяма тук, затова жокер ще ми е нужен май :P
“People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Не ви разбирам като се изправяте пред такива "дилеми".Двете специалности нямат нищо общо една с друга.Хайде, да бяха някои две по-близки, но в тоя случай, все едно да се колбаеш между ядрена физика и английска филология.....

Сядайте си на четирибуквията и добре четете програмите на специалностите, които ги има онлайн, и така решавайте какво искате да учите,а не избирайте на принципа кое ви се вижда "яко", "престижно", "готино", защото на 99% ще останете разочаровани и ще обвинявате кой и какво ли не, освен себе си, че не сте си направили труда да проучите какво се засилвате да следвате.....
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”