Мултикултурализмът

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Мултикултурализмът

Мнение от alter ego »

:) А как да реагираме на забрадките в Университета? :wink: :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Хаха, стар наболял проблем... На мен не ми харесват. Но не ми и пречат особено. Пък и има известна положителна черта в разрешаването им - показват колко ретроградна, грозна и опресивна религия е ислямът.
Ако се забранят, забулените (искат, не искат) ще трябва да се впишат в средата и току-виж им се изяснило, че действително ислямът и сексистките и ксенофобските му правила са глупаво нещо - и вероятно ще престанат да ги следват стриктно. Имаме тук една такава малайзийка - никога не ходи забулена и казва, че не иска да се връща в Малайзия, че начаса щели да я опаковат. И естествено останалите забулени и брадати я игнорират, поради което тя виси с японците или с тайфата неизповядващи исляма чужденци. Подобен е и случаят с един негър от ислямска Африка, който пие алкохол смело, смята се за "брат" на Рас Тафари и не спазва рамазани и прочие глупости - та и той е игнориран от стадото и като следствие си му е много гот в цивилизована обстановка.
Всъщност една немалка част от ислямското скудоумие и твърдоглавие се корени във факта, че те съзнават (поне донякъде) колко бързо може да се разложи изостаналата им култура с всичките й безумия, ако не се борят със зъби и нокти срещу всякакво чуждо влияние... Дори когато те са в ролята на чуждо влияние върху нечия нещастна култура-приемник.
Изображение
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Специалност: Информатика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

От мюсюлманско семейство съм, ако не бях атеист и аз щях да съм мюсюлманин.. Гледам, че изобщо не ви е проблем спокойно да си замервате с камъни мюсюлманите (частично семейството ми).. Много неща мога да напиша, но просто вече не ми се занимава.. Вземете перфектната си религия и си я... изповядвайте!

П.П. Поне 90% от нещата, които сте написали, се отнасят за крайно-религиозните мюсюлмани, а крайно-религиозните, не са " от полза" от която и религия да са.. Просто си свалете очилата и погледнете към историята, най-големите тирании от кои са извършени.. Най-близкият пример - в Ирак са убити повече от половин милион цивилни, от великите "християни" американци, а това само е най-близкият пример от многото, които в интерес на истината неведнъж съм споменавал след подобни изказвания, но като гледам и без това няма смисъл, защо ли пиша и този пост.. И силно ви препоръчвам да прочете поста ми тук , може би този пост ще отговори вместо мен..

Не си правете труда да ми отговаряте, не ми се занимава повече с подобни форумни спорове.. Предишния път си спестих коментара, но като си натрупвате обидите без никой да ви отговаря, просто не издържах.. И все още няма смисъл да го пиша това.. Ако някой има проблеми с написаното от мен, да ми пише на ЛС, няма повече да следя тези теми, няма смисъл.
Последно промяна от The_Soldier на 20 Фев 2011, 12:14, променено общо 1 път.
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Г-н The_Soldier, съжалявам много, ако аз или някой друг участник в тази тема Ви е обидил! От свое име моля за извинение.

Има и още една много важна причина да откликна веднага на Вашия коментар и тя е написаното от Вас:
The_Soldier написа:От мюсюлманско семейство съм, ако не бях атеист и аз щях да съм мюсюлманин. ... Не си правете труда да ми отговаряте, не ми се занимава повече с подобни форумни спорове. ...
Разбирам, че Ви е трудно да слушате/четете обидни за Вас и Вашето семейство неща. Според мен, обаче, Вашите мнения и коментари тук са изключително ценни, защото дават представа за светогледа на обикновения/средния човек, възпитан в духа на едно мюсюлманско семейство. Най-често се чуват само гласовете на хората с крайни възгледи, защото те са по-активни. Това е много подвеждащо и дори отблъскващо, независимо от тяхната културна/религиозна принадлежност. В този смисъл е краят на коментара ми на предишната страница.

Моля Ви, продължавайте да изказвате мнения тук!
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

(обичам да пиша дълго, дали ще ми прочете поста си е ваш избор, и без това нямам намерение да продължа спора, и да ми отговорите и да не ми отговорите, все тая)

Това което ме ядосва в подобни изказвания (на които отговорих в горния си пост) е всички се поставят под общ знаменател заради някаква обща черта/белег. Едва ли не, се стига до извода, че мюсюлманите са въплащения на дявола, ислямът е адът на Земята, а християнството е спасението.. Погледнете малко назад в историята, представителите на коя религия стоят в основата на главните кръвни сцени, а някой помни ли Десетте божии заповеди? - " [20:13] Не убивай. " И не само това, нима не беше Църквата тази, която настрои цял народ с гняв, срещу гении, заради изказванията им от рода на - "Земята е кръгла" , "Земята не е център" , "Хората проилизиат от маймуните" и т.н. .. Неща, които вече и 5годишни знаят.. Е, очевидно Църквата не веднъж е грешала, и са си изпатили тези, които са полезни на обществото, вместо сляпо-вярващите. Мисълта ми е, че трябва да спрете да оплювате едната религия, и да гледата на другата зад тъмни очила. Разбира се, че и Ислямът не е перфектен, не са се проляли малко сълзи и заради нея, но Християнството с нищо не изостава..

Както написах и в предния си пост, посочвате някои крайно-религиозни, и на тяхна база поставяте всички под общ знаменател. Ял съм свинско, както и мои роднини мюсюлмани, майка ми, сестра ми не носят забрадки.. И? Това са просто подробности на религията, всяка религия ги има.. Но за съжеление се съсредоточава върху тях, а основата на религията се забравя. В основата си, почти всяка религия те учи да си добър човек, но точно това общото между тях е забравено, и е съсредоточено върху различия като кой какво празнува, кой какво яде.. Де да бяха се научили първо да са добри хора, да помагат без да очакват нищо в замяна, де да се усмихваха искрено, и после кой каквото иска да празнува, яде, облича..

Аз като оценявам един човек, оценявам това, което го прави, този който е. Т.е. гледам го като отделна личност, без изобщо да ми пука за религията, етническият произход, цвят на кожата или каквото и да е. От 1 до 7 клас, учих в градче, където живеят предимно турци, имахме само 2ма българи в класа, и с тях си се разбирах много добре, може би най-добре се разбирах с тях от класа. От 8 до 12 клас, учих в друго училище, където вече естествено имаше много повече българи, и някои от тях най-добре се разбираха с мен, както и сега в университета е същото.. Идеята ми е, че с такива крайни изказвания, в определен кръг се поставят хора, които далеч не заслужават това място там. Някой ден ако срещнете мюсюлманин, който ще цените повече от досегашните ви познати, тези думи ще ви натежат. Приобщаването на много хора в една и съща група, само заради една обща черта, води до несправедливо отношение към много голяма част от тях. При подобни изказвания трябва да се внимава, че бихте могли да обидите някой, който заслужава повече уважение, от всеки човек който някога сте познали..

Какво мога да кажа като атеист, роден в мюсюлманско семейство, и живеещ в християнска държава, за тези 2 религии? Не виждам голяма разлика между тях, и може би това е защото в основата си религиите са почти еднакви. Жалкото е че, както споменах и по-рано, и в двете религии хората почнаха да забравят за основната идея, и да живеят религиозния си живот в подробностите.(като и за двете, и най-вече за българският народ важи забравенето на "[20:15] Не кради." , няма да допусна грешката ви, заради която сега пиша, няма да кажа, че всички българи/християни са крадци, естествено има и много свестни хора, както има и турци/мюсюлмани крадци..). Което само ми дава още и още поводи да си стоя зад: Атеистите FTW. Btw, можете да изгледате това клипче за атеистите, което постнах и в темата за вяра и религия.

Може и да съм пропуснал нещо, но в общи линии това е.. На няколко пъти съм се опитвал в този форум, да започна сериозна дискусия, но всеки път преобладавах хора, които 1 милион пъти повтарят своето, и нито веднъж не се опитват да разберат отсрещния, е не се отнася за всеки, за щастие се включиха и такива, с които си заслужаваше да се дискутира даден въпрос, но бяха твърде малко, та затова не мисля вече много много да се включвам в сериозни дискусии.. А за тези, които смятат че и аз спадам към групата на " които 1 милион пъти повтарят своето, и нито веднъж не се опитват да разберат отсрещния" - винаги съм разсъждавал първо върху аргументите на другия, преди отново да се включа със собствени аргуненти..

@Boromir за бирата и свинското си изключително прав, никой няма правото да ти забрани, да консумираш тези неща, но нито този, нито другите ти аргументи ти дават правото на изказване от рода на "ретроградна, грозна и опресивна религия е ислямът. " ..

Всяка религия си има бели и черни овце, но някои хора просто гледат към едната религия, със слънчеви очила, и всички овце изглеждат черни, а към друга без очила, но предпочитат да се преструват, че не виждат черните овце. Недейте така, не бива.. Това което може би най силно ни отличава от другите животни е, че сме прекалено силна променлива величина, няма как 1-2 общи белега, да съберат много хора под обща константа.

Написах каквото имам да напиша, но наистина не ми се влиза в сериозни и разгорещени спорове, пък вие ако искате си продължете без мен. Само един съвет: опитайте се да не прибягвате към крайни изказвания.. някой ден може представител на група хора, която сте оплювали, да стане ценен за вас човек, и тогава да се срамувате от собствените си думи.

Лек ден ;)
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Разсъждаваш прекалено елементарно, при това от позицията на човек, който очевидно е незапознат както с развитието на историята, така и с това за какво всъщност се води целият дебат на академично ниво (доколкото изобщо се води, защото, както вече поясних, вечно левеещите мравчици, работещи в академичната сфера, имат огромен интерес този въпрос да не се обсъжда изобщо). Все пак ще си позволя да кажа три неща:

Първо, разграничението религиозни/нерелигиозни мюсюлмани е доста коварно. Доста от тълкувателите на корана смятат, че дори и най-малко отклонение от предписанията му е проява на ерес и отстъпничество от религията (apostasy). Наказанието за това според ислямското право мисля, че всички знаят какво е (поне за мъжете; ако си спомням правилно, някои сунитски тълкуватели смятат, че жените, отстъпили от вярата, трябва само да бъдат затваряни, докато не се покаят и не станат отново "верни" мюсюлмани). Тук особено забавно е (уж) промененто значение на термина "фундаменталист". Допреди политическата коректност и левичарската идиотщина, той означава чисто и просто човек, който се придържа към устоите на вярата, без да игнорира основните й елементи. Днес, под това се разбира (уж) фанатик, който, въз основа на религиозна мотивация, нарушава човешки права и пристъпва границите на общоприетия морал (сякаш, че такова нещо съществува извън главите на неколкостотинте академични отпадъка, които защитават някакъв обективен морален универсализъм).
Интересното в случая е, че ислямските терористи по същество са фундаменталисти и в двата смисъла на думата. Замисли се малко над това.

Второ, има съществена разлика между насилието, предизвикано от исляма и това, резултат от християнството. Във втория случай имаме прояви на насилие, които, да, са резултат от религиозната институция, но нямат основание в самия свещен религиозен текст (никъде в Новия завет няма директни призиви за насилие над неверниците). В корана съществуват достатъчно много предписания за това какво следва да се прави с неверниците и каква да бъде съдбата на Dar al-Harb. Общо - взето в по-голямата част от историята на ислямския свят не се е извършвало нищо, което да противоречи на тези предписания.

А като ще си говорим за брой на жертвите - само в Моголска Индия са загинали повече индуси, отколкото християни във всички религиозни войни в Европа и във всички кръстоносни походи, взети заедно.

Трето, ей това
за бирата и свинското си изключително прав, никой няма правото да ти забрани, да консумираш тези неща, но нито този, нито другите ти аргументи ти дават правото на изказване от рода на "ретроградна, грозна и опресивна религия е ислямът. " ..
е ужасно лицемерно. Дава му право, и още как. Всеки има право да твърди каквото си поиска. В случая бонусът е, че твърдението е напълно оправдано.

Edit:
А как да реагираме на забрадките в Университета?
Като сме започнали тази тема, не мога да не забележа корелацията между религиозност и постижения/възможности сред мюсюлманските колеги. Впечатленията ми са: колкото по-"забулен(а)", толкова по-тъп(а)/неспособен(на).
Humanism is death disguised as life.
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

Доста от тълкувателите на корана смятат, че дори и най-малко отклонение от предписанията му е проява на ерес и отстъпничество от религията (apostasy). - Мислиш ли, че повечето християни са придържат към всичко написано в Библията? А в християнството можеш да си крадеш, пиеш, квото щеш да правиш и си оставаш религиозен? Аха, ясно. Благодаря ти, че ми изясни.
Цял роман написах, че важното е човешкото в теб да блести, че на това учат всички религии, останалото са подробности, и пак не беше достатъчно ясно, е твърде жалко.

е ужасно лицемерно. Дава му право, и още как. Всеки има право да твърди каквото си поиска. В случая бонусът е, че твърдението е напълно оправдано. - Лицемер съм, защото за разлика от мнозинството, съм му разгледал аргументите, и съм решил, че не греши на 100%, има за какво да се държи? Това направо беше върхът. Хубаво, ти като не си съгласен с някой, оплювай го от всяка възможна точка, недей и да предположиш, че би могъл да е прав. И повярвай ми, ако всеки използва това право, което твърдиш че всеки има, ще стане прекалено грозно.. Но ае да не слезна до това ниво.

само в Моголска Индия са загинали повече индуси, отколкото християни във всички религиозни войни в Европа и във всички кръстоносни походи, взети заедно. - значи докато САЩ или някой друг изравни бройката, престъпленията на християнството не се броят, защото са по-малко? Ясно, и затова ти благодаря, че ми изясни.

Основната идея на поста ми, беше прекалено очевидна, че да се пропусне. Не знам как успя, или просто го пренабрегна знам ли.. Това което казах, беше че не трябва нито всички мюсюлмани, нито всички християни, или каквато и група хора да е, не трябва да се поставят под общ знаменател. Постовете, към които като начало отговорих атакуваха целия ислямски свят, а това в моя случай означава страшно много близки хора. Е ако аз си използвам "правото" да твърдя разни неща за толкова много твои близки хора, и може би и ти ще си сред тях, няма да си особено доволен предполагам?

Каня се да не влизам в глупави дискусии, но все излиза някой, който отказва да погледне цялата картина, захваща се за един малък детайл, и те изкарва най-големия идиот, или еретик в случая, или каквото и да е.. Виж първо аз за какво говоря в поста си, и какво ми отговаряш ти. Стегни се малко.
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

The_Soldier, съжалявам, ако си се почувствал обиден, никой не е целял това.

Само че пропускаш нещо важно. Независимо от религията на семейството ти, ти си отраснал в България, сред християнска култура, а това в голяма степен е повлияло на мирогледа ти. Ако беше се родил в някои други географски ширини, можеше да цениш камилите повече от жените.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

@menina.do.mar, радвам се че все пак ти и Dr Dulcamara, се сетихте, че някои неща могат да прозвучат доста обидно. Нямам никаква намерение да се застоя върху това, затова в дългия си пост малко по горе, се опитах да завърша по приятелски начин, със съвет да внимавате когато използвате разни прилагателни за голяма група хора, защото ВИНАГИ има някой, който не отговаря на тези прилагателни.. Нямах за цел, пак да се разрасне някакъв спор, но уала, някои хора винаги трябва да са прави, и тяхната истина е абсолютната истина..

П.П. в моя край, както споменах и малко по-горе, имаше много малко българи, така че израснах по скоро сред ислямска култура, т.е. придобих донякъде "подробностите" на ислямската култура. Защото както вече казах 1000 пъти, освен тези подробности, които са различни, целта на всяка религия, е да те научи да си добър човек. Няма значение дали си мюсюлманин, християнин, атеист и пр. Е, аз избрах да съм атеист, това не ме прави лош човек (даже ако си отделите времето да гледате клипчето за което споменах и по рано, някои неща, за които ви говоря, ще ви се изяснят по добре). Познавал съм добри и лоши мюсюлмани, добри и лоши християни, сумати които само твърдят, че са религиозни, а сърцето им е черно.. И в крайна сметка какво значение има от коя религия си? Вражда заради самата вражда, това е.. Просто да има още едно нещо, с което да се гордееш, че си стъпка напред, а това нещо е просто въображаемо..

Не знам защо въобще още пиша в този раздел "Мнения", за какво ли ми е било да се отделя от Спам раздела, там поне не ме изненадва четеното на глупости, все пак затова си е разделът. Или пък да си пусна някоя анимация, от по-голяма полза ще ми е отколкото да пиша в този раздел..
Моите постове ще са глупости, дори непрочетени, за хората които ме опонират, а тяхната ще са глупости за мен, след като съм ги прочел. Няма смисъл да се въртим в кръг. Всеки да мисли каквото си иска, да вярва в каквото си иска.. Not a big deal..
steamer
Драскач

Мнение от steamer »

The_Soldier,
Изобщо не ме интересува дали това, което пиша в тази тема, обижда теб или когото и да е другиго. Изобщо не ме интересува, че ако всеки се придържа към принципа за свобода на словото, ще стане "грозно". Свободата на словото е по-важна от засегнатите чувства на ощипани госпожички, които не могат да приемат критика.

А разговорът наистина няма смисъл в случая. Може да продължи, когато овладееш жизненоважното умение, наричащо се "четене с разбиране". Защото и трите части от поста ми, които си цитирал, си ги разбрал толкова, колкото аз разбирам суахили.
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

Впечетляващо е колко добре разбираш суахили :salute:
Твърде жалко, че ти и толкова не се разбрал от моя пост.. Проблемът не е, че аз не мога да приема критика, а че ти си неспособен да анализираш нечие друго мнение.

Е, поне се съгласихме, че няма смисъл да продължим. За мен няма абсолютно никаква полза от това да споря с теб, аргументите ти не струват просто, изглежда че и ти мислиш същото за мен, та хубава вечер.
steamer
Драскач

Мнение от steamer »

Да се отклоним малко от Исляма:
http://secularright.org/SR/wordpress/20 ... diversity/

Накратко - в Токио стават 130 пъти по-малко обири по улиците, 9.4 пъти по-малко обири на жилища и 17 пъти по-малко изнасилвания, отколкото в Лондон.

Мултикултурализъм, а ? Всички култури са равни? Всички групи хора са с равни възможности? Ще живеем заедно щастливи и в мир? В някоя друга вселена може би.

Очаквайте след 30 години и в София. Тогава силно се надявам защитниците на мултикултито в тази тема да са готови да заявят, че трябва да ценим разнообразието си. Ако някой не ги е заклал на улицата преди това, естествено.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

The_Soldier,
като не познавам нито теб, нито семейството ти, няма защо и няма как да те обидя и надявам се, не съм го направил. Което не разбирам е, защо ти, който се обявяваш за атеист, се усещаш засегнат за религия, която не изповядваш. То е както аз да се усетя засегнат за атеизма, например. Не говоря за другите християнски деноминации, защото повече от 1000 години те са били заедно до Великата схизма и вече около 1000 години са отделно. Затова, когато някой хули Католическата църква, не мога да усетя никакъв упрек и да се засегна. Просто са ми странни тези лични разбирания и вероятно моите не са съвсем разбираеми за останалите. :? :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

Steamer, въздържай се от обиди на верска основа.

п.п. от други обиди също

Още: намесите ми като модератор се коментират в съответната тема.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

alter ego, доколкото разбрах, родителите му са мюсюлмани. Нормално е да не е приятно. ;)

steamer, по статистически данни кражбата на вълна в Англия е повече от тази в Тибет. Тъпо мултикултурално общество. Подкрепям те. :mrgreen:

The names of the future are stamping of impatience.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”