Расизъм
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Расизъм
Въпросът е един-единствен: всеки да си отговори "Добре или зле е да си расист?"
Без средно положение, само два са възможните отговора.
Това е личното мнение и възгледите на човек. Без никакви действия срещу негри и прочее, говоря дали човек одобрява расизма или не.
ПС: Защо според вас от морална гледна точка е наложено да не сме расисти?
Без средно положение, само два са възможните отговора.
Това е личното мнение и възгледите на човек. Без никакви действия срещу негри и прочее, говоря дали човек одобрява расизма или не.
ПС: Защо според вас от морална гледна точка е наложено да не сме расисти?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Дичо, добре, значи съм те разбрала леко погрешно. Излиза, че мислим сходно. Откъде иде противоречието тогава?
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Фалуърс,
От това, че отварянето на тема "Расизъм" е другарския съд тука...на практика е проява на расизъм.
Ако в първия пост бях казал, че съм "антирасист"...нямаше да изпишем 3 страници.
Държи се някакъв монопол над истината и това не е красиво.
Ако направя тема "Черните". Какво ще се случи ?!
От това, че отварянето на тема "Расизъм" е другарския съд тука...на практика е проява на расизъм.
Ако в първия пост бях казал, че съм "антирасист"...нямаше да изпишем 3 страници.
Държи се някакъв монопол над истината и това не е красиво.
Ако направя тема "Черните". Какво ще се случи ?!

- The_Soldier
- Легендарен флуудър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Направих тема за актуален проблем, която може да бъде дискусирана от умни младежи, учащи в СУ.. Какъв расизъм само, лелее..
"Ако в първия пост бях казал, че съм "антирасист"...нямаше да изпишем 3 страници." - не става дума всички да са съгласни, щастливо да се хванат ръка за ръка и де си пеят песнички.. Просто ти повтаряш аргументите си, без да коментираш аргументите на другата страна, и накрая пишеш същото, което аз съм повтарял..??
Ем, направи си темата ако искаш, да видим заедно какво ще се случи..
П.П. на 2 пъти посочих другия си пост, за това което каза, за мюслюманите-терористи, но ти го игнорира като другите ми аргументи.. Членовете на семейството ми са мюслюмани, засегнах се честно казано, ще се радвам ако посочиш някакви смислени аргументи (в другата тема, да не се отклоняваме тук)
"Ако в първия пост бях казал, че съм "антирасист"...нямаше да изпишем 3 страници." - не става дума всички да са съгласни, щастливо да се хванат ръка за ръка и де си пеят песнички.. Просто ти повтаряш аргументите си, без да коментираш аргументите на другата страна, и накрая пишеш същото, което аз съм повтарял..??
Ем, направи си темата ако искаш, да видим заедно какво ще се случи..
П.П. на 2 пъти посочих другия си пост, за това което каза, за мюслюманите-терористи, но ти го игнорира като другите ми аргументи.. Членовете на семейството ми са мюслюмани, засегнах се честно казано, ще се радвам ако посочиш някакви смислени аргументи (в другата тема, да не се отклоняваме тук)
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
The_Soldier,
Нали се сещаш, че не обменям постове само с теб. Ако имаш такива нагласи към разговора...го пренеси на ЛС.
Впрочем, само веднъж съм писал конкретно по твой пост.
Не знам защо се засягаш от мнението ми, че не трябва да съдим мюсюлманите...само, защото са мюсюлмани и че трябва да ги съдим само, когато нарушат закона.
Ако си обиден от това мнение излиза, че не си съгласен с него и (например) мислиш, че:
А) трябва да съди мюсюлманите, защото са мюсюлмани
или
Б) Не трябва да съдим мюсюлманите, когато нарушат закона
Ако е така. С удоволствие ще обменим постове в другата тема. А ако не е...значи правилно съм забелязал, че малко си разбрал от това, което написах.
Ако искаш да има качествен диалог...трябва да ме разбираш, а не само да ме четеш. Ако не става...просто не пиши на мен.
Нали се сещаш, че не обменям постове само с теб. Ако имаш такива нагласи към разговора...го пренеси на ЛС.
Впрочем, само веднъж съм писал конкретно по твой пост.
Не знам защо се засягаш от мнението ми, че не трябва да съдим мюсюлманите...само, защото са мюсюлмани и че трябва да ги съдим само, когато нарушат закона.
Ако си обиден от това мнение излиза, че не си съгласен с него и (например) мислиш, че:
А) трябва да съди мюсюлманите, защото са мюсюлмани
или
Б) Не трябва да съдим мюсюлманите, когато нарушат закона
Ако е така. С удоволствие ще обменим постове в другата тема. А ако не е...значи правилно съм забелязал, че малко си разбрал от това, което написах.
Ако искаш да има качествен диалог...трябва да ме разбираш, а не само да ме четеш. Ако не става...просто не пиши на мен.

- The_Soldier
- Легендарен флуудър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Може би не беше задължително думата терорист да бъде предшествано точно от исляма.. Можеше да посочиш американското правителство примерно, или някоя друга световна сила.. т.е. истинските терористи, които между другото повечето са християни.. Но ае да не влизаме в подробности..WeeDichou написа:Както не всички ислямски фундаменталисти са терористи
Ако от време на време посочваш, към кой е насочен отговорът ти, може би по-лесно ще те разбера..
Същото се отнася и за теб, и се опасявам, че се отнася в по-голяма степен. Но може би е по-добре да спрем, както казах, почнахме да се въртим в кръг, просто вече няма смисъл..WeeDichou написа:Ако искаш да има качествен диалог...трябва да ме разбираш, а не само да ме четеш. Ако не става...просто не пиши на мен.
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
WeeDichou написа:...но други виждат. Нетолерантността (или преследването) към (на) хората с друго мислене = нетолерантността (преследването) към (на) хората с друг цвят на кожатаThe_Soldier написа:Не виждам какъв е смисълът да кажеш на някого, че го мразиш, защото цвета на кожата му е черен.
Цветът на кожата не е следствие на личен избор, докато нетолерантността е. За това и не могат да бъдат равносилни.
Иначе съм съгласен с теб, че на моменти се получава нещо като "Да смажем тези, които не ни харесват с големия ботуш на толерантността", което също не е правилно.
А аз лично не мисля, че съм расист. Пътувал съм доста напред-назад по света и за това подобни чувства са ми чужди.
The names of the future are stamping of impatience.
Zahariev,
На друго място казах, че смятам расизма за вроден у всеки човек.
Навсякъде казах, че това е (мое) мнение...с оглед на това, че не може да бъде доказано, но от него изхожда всичко, което съм казал.
"Да смажем тези, които не ни харесват с големия ботуш на толерантността"...не беше моя цел ( но звучи готино
)
ПП: НЕхаресването на дадено ядене или пиене...непоносимостта от високо/тясно..т.н. вродени или следствие от личен избор са?
На друго място казах, че смятам расизма за вроден у всеки човек.
Навсякъде казах, че това е (мое) мнение...с оглед на това, че не може да бъде доказано, но от него изхожда всичко, което съм казал.
"Да смажем тези, които не ни харесват с големия ботуш на толерантността"...не беше моя цел ( но звучи готино
ПП: НЕхаресването на дадено ядене или пиене...непоносимостта от високо/тясно..т.н. вродени или следствие от личен избор са?

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не съм сигурен, че мога да намеря връзката между непоносимост към високо (примерно) и към човешки същества. Но наистина не знам дали са вродени. Предполагам, че някой психолог би ни дал логичен отговор. Аз нямам такъв.
Извинявай за другото, не си направих труда да прочета всички страници. Просто големите букви ми извадиха очите и тях нямаше как да не забележа.
Извинявай за другото, не си направих труда да прочета всички страници. Просто големите букви ми извадиха очите и тях нямаше как да не забележа.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
О, чудна темичка!
Не бях расист, докато не се сблъсках пряко с негри и латиноси. Мислех, че циганите просто са дефектни /с едно-две изключения/, но не било така. Да, расист съм. Смятам, че расите са различни и то не само по цвят на кожата, форма на носове, на очи и други чисто биологически особености. Сигурен съм, че едни са по-предразположени към едни неща, а други - към други. Доволен съм от собствената си раса. Смятам, че е по-добра в по-важните за мен неща. Расата, която налага модерната цивилизация. Заедно можем повече, но е по-нормално да го правим поотделно.
Не бях расист, докато не се сблъсках пряко с негри и латиноси. Мислех, че циганите просто са дефектни /с едно-две изключения/, но не било така. Да, расист съм. Смятам, че расите са различни и то не само по цвят на кожата, форма на носове, на очи и други чисто биологически особености. Сигурен съм, че едни са по-предразположени към едни неща, а други - към други. Доволен съм от собствената си раса. Смятам, че е по-добра в по-важните за мен неща. Расата, която налага модерната цивилизация. Заедно можем повече, но е по-нормално да го правим поотделно.
Into the endless we ride... 
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
- Специалност: техническа
- Курс: завършил
Много се е изписало тука за жената за негъра в самолета, за това дали е правилно или не човек да е расист и т.н., никой обаче не се е опитал да обясни какво се крие зад понятието РАСИЗЪМ ???
Напълно съм съгласен с постап на alter ego, различните раси не се различават само по физическите си антропологични белези. Расизма се проявява там където дадена раса е излязла от естествената си среда и е обособила някякво етническо малцинство, което поради неспособноста и нежеланието на по-голямата част от представителите си да се интегрира в приемното общество и да спазва неговите закони и норми на поведение е настройла част от това общество против себе си и тази част се определя като расисти.
Да вземем за пример циганите тъй като проблема стои в България с пълна сила, надали има етнически българин, който като види около себе си или около дома си цигани, да не се загрижи за целоста на имуществото си инстинктивно, не дай боже да срещне група цигани нощем и да е самичък, тогава го налягат много по-сериозни грижи. Врно е че има и свестни цигани, но те са 1:1000 ако не и по-малко, е само заради това не може да обичаш циганите.
Имайки предвид горното си признавам най-откровено аз съм расист, не мога да понасям циганите и ако зависеше от мене бих ги натоварил на кораби и бих ги стоварил в Индия, да си седят там от където са дошли, същото вероятно щях да изпитвам, ако бях бял американец спрямо негрите и латиносите. Има и други малцинства у нас арменци, евреи, турци, които се интегрират в обществото и спрямо тях почти не се проявява расизъм. Турците напоследък понеже са използувани политически започнаха да се дезинтегрират от обществото, но това може да се отчете като безотговорно използуване на тези хора за удоволетворяването на лични политически и икономически амбиции.
Напълно съм съгласен с постап на alter ego, различните раси не се различават само по физическите си антропологични белези. Расизма се проявява там където дадена раса е излязла от естествената си среда и е обособила някякво етническо малцинство, което поради неспособноста и нежеланието на по-голямата част от представителите си да се интегрира в приемното общество и да спазва неговите закони и норми на поведение е настройла част от това общество против себе си и тази част се определя като расисти.
Да вземем за пример циганите тъй като проблема стои в България с пълна сила, надали има етнически българин, който като види около себе си или около дома си цигани, да не се загрижи за целоста на имуществото си инстинктивно, не дай боже да срещне група цигани нощем и да е самичък, тогава го налягат много по-сериозни грижи. Врно е че има и свестни цигани, но те са 1:1000 ако не и по-малко, е само заради това не може да обичаш циганите.
Имайки предвид горното си признавам най-откровено аз съм расист, не мога да понасям циганите и ако зависеше от мене бих ги натоварил на кораби и бих ги стоварил в Индия, да си седят там от където са дошли, същото вероятно щях да изпитвам, ако бях бял американец спрямо негрите и латиносите. Има и други малцинства у нас арменци, евреи, турци, които се интегрират в обществото и спрямо тях почти не се проявява расизъм. Турците напоследък понеже са използувани политически започнаха да се дезинтегрират от обществото, но това може да се отчете като безотговорно използуване на тези хора за удоволетворяването на лични политически и икономически амбиции.
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
*бахти лигавата нация, честно. Мрънкате от цигани, а аз веднъж да се съглася с alter ego - хубаво е, че не сте виждали латиноси в собствената им среда. Помня в центъра на Сао Пауло имаше един небостъргач без прозорци, където висяха прани дрехи отвсякъде, а живущите спяха на картони пред огромната сграда и периодично се чешеха (от какво ли?).
То това не знам как може да провокира ненавист, а не съжаление.
В България етнически проблем за момента няма, надявам се да продължи да бъде така. Циганите не са интегрирани, защото иначе няма кой да върши мръсната работа за малко пари.
В България етнически проблем за момента няма, надявам се да продължи да бъде така. Циганите не са интегрирани, защото иначе няма кой да върши мръсната работа за малко пари.
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
- Специалност: техническа
Расизма в същноста си представлява непоносимост и противопоставяне на основната нация в една държава спрямо някакво малцинство от друга нация . Какво правят латиносите в Сао Пауло си е лично тяхна работа и въобще не ме засяга, колкото и да не се покрива с мойте норми за нормално поведение, въпроса е да не го правят в София .Zahariev написа:*бахти лигавата нация, честно. Мрънкате от цигани, а аз веднъж да се съглася с alter ego - хубаво е, че не сте виждали латиноси в собствената им среда. Помня в центъра на Сао Пауло имаше един небостъргач без прозорци, където висяха прани дрехи отвсякъде, а живущите спяха на картони пред огромната сграда и периодично се чешеха (от какво ли?).То това не знам как може да провокира ненавист, а не съжаление.
А по отношение на етническия проблем в България позата на щрауса не решава проблема защото може да дойде момента в който ще набараш още един чифт та..ци и тогава ще трябва да бъдеш сигурен, че не са ти пораснали резервни. Проблема с циганите съществува и то с пълна сила, като в случай, че на държавно ниво най-после не се осъзнае някой и не се вземат мерки, този проблем ще се задълбочава и ще дойде време ние да сме малцинството. Последните години все по-често в медиите се изнасят случаи на цигански набези и малтретиране на българското население в селата, грабежи, изнасилвания убийства и това което става достояние на общественоста е само върха на айсберга.
Циганите не са интегрирани защото това е невъзможно и никъде по света не може да се посочи пример за тяхната интеграция, а тези от Европа, които ни обясняват как трябва да ги интегрираме още от 15-ти век та до 18-ти, са се справили с проблема по сталински - "нет человек, нет проблем", подлагайки ги на масови гонения и изтребване, като някъде даже са давали награда за убит циганин, както се дава награда за отстрелване на вреден дивеч !!
- menina.do.mar
- Плиний Стари
Абе, Захариев, ти в саксия ли си расъл? За "мрънкането" от циганите си има причина. Ако случайно не си попадал в родно село, то нека ти опиша ситуацията в голяма част от тях: цигански терор. Преобладаващото застаряващо население системно е малтретирано и ограбвано, изнасилванията, побоят и дори убийствата са честа картинка. Гади ми се, когато чуя думичката "интеграция" и отново ще цитирам Николай Хайтов: "В една зверилница толерантност е равно на смърт."
Колкото до проявата в клипчето, тя е плод повече на ниска култура и интелигентност, отколкото на осъзнат расизъм. Никой нормален цивилизован човек не би постъпил толкова грозно.
Колкото до проявата в клипчето, тя е плод повече на ниска култура и интелигентност, отколкото на осъзнат расизъм. Никой нормален цивилизован човек не би постъпил толкова грозно.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ето какво прави Карбовски с хората.
Проблемът при циганите са хората, които стоят зад тях. Ако един циганин бъде поставен в една нормална човешка среда, той ще се превърне в нормално човешко същество. Това надявам се не стои под въпрос. В момента подходът към циганите е точно обратния. Хората, стоящи зад множество организации като български хелзински комитет, повечето партии, адвокати, които печелят дела срещу държавата в ЕСПЧ и т.н. ще си загубят прехраната, ако циганите се интегрират. Като се замислите разни промивки като атака, бнс, вмро и т.н. си печелят членски вноски предимно от тези лоши цигани. И естествено провокират идеята за проблем в обществото и етническа омраза. Едва ли не след 20 години циганите щели да бъдат 50 милиона, а българите 2. То така става, нали
А изнасилване, бой, убийства ... тези неща наистина биха били огромен проблем, ако само циганите ги правеха. Изроди от български произход също не липсват. За това не виждам защо едно престъпление трябва да се дели на етническа основа. Убийството е убийство, без значение дали е извършено от Хабиб, Ричард, Иванов и т.н. Ако едно престъпление е извършено от подобна расистка подбуда (без значение дали от циганин, чех или българин), то тогава да се обособява като такова и да се разглежда отделно. Но колко са точно тези престъпления ? "Циганин уби мъж. Причината е, че убитият бил българин." Ето това би било проблем. Но не се сещам за подобни престапления, а ако има те не са много, а са изключения.
И така де ... общественият ни проблем е огромен. Направо е най-големият. Особено факта, че явно циганите се намесват във всяко късче от личния ви живот и засягат вашето лично пространство.

Проблемът при циганите са хората, които стоят зад тях. Ако един циганин бъде поставен в една нормална човешка среда, той ще се превърне в нормално човешко същество. Това надявам се не стои под въпрос. В момента подходът към циганите е точно обратния. Хората, стоящи зад множество организации като български хелзински комитет, повечето партии, адвокати, които печелят дела срещу държавата в ЕСПЧ и т.н. ще си загубят прехраната, ако циганите се интегрират. Като се замислите разни промивки като атака, бнс, вмро и т.н. си печелят членски вноски предимно от тези лоши цигани. И естествено провокират идеята за проблем в обществото и етническа омраза. Едва ли не след 20 години циганите щели да бъдат 50 милиона, а българите 2. То така става, нали
И така де ... общественият ни проблем е огромен. Направо е най-големият. Особено факта, че явно циганите се намесват във всяко късче от личния ви живот и засягат вашето лично пространство.
Айде, бе! Живков се е справил с проблема относително правилно. На всеки блок по едно циганско семейство. Сутрин с милиция ги водят на работа. А през останалото време живущите в блока ги наглеждат дали вървят по прав път. И в следствие на това децата им се раждат в нормална среда и стават обикновени хора. Познавам няколко такива циганина ... че и в центъра живее единият от тях дори.А са спретнати, чистички, като писани яйца. В момента само се изливат тонове думи, а решение не се търси и следователно не се намира.Циганите не са интегрирани защото това е невъзможно и никъде по света не може да се посочи пример за тяхната интеграция