А можеш ли да ми кажеш някакъв учебник или помагало, където материалът е на теми?fluffy cloud написа:Здравей, първото, което ми прави впечатление в тези теми е, че щом са разделени по този начин и има за всякакви отрасли, за всички региони и т.н., то това са по-скоро теми за УНСС, отколкото за СУ. Успях да хвърля поглед на първата - за ГП, тя ми се вижда доста добре развита и на Селища, която обаче хич не ми допадна. Определено ще ти свършат някаква работа, обещавам утре или най-късно в сряда да ги погледна обстойно всичките и ще ти кажа конкретно кои не стават според мен.
[КСК 2011] География
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- stasinka
- Драскач
- Специалност: Туризъм
- Курс: втори
Re: [КСК 2011] География
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)

- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Ами, не съм сигурна, че има. Поне аз когато кандидаствах, нямаше. Не мисля, че някой би издал такова нещо, защото после отпада смисълът от уроците в разни школи.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- white_cat
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: първи
Благодаря ти,че погледна за какво става въпрос.Но аз вече уча от тяхfluffy cloud написа:Здравей, първото, което ми прави впечатление в тези теми е, че щом са разделени по този начин и има за всякакви отрасли, за всички региони и т.н., то това са по-скоро теми за УНСС, отколкото за СУ. Успях да хвърля поглед на първата - за ГП, тя ми се вижда доста добре развита и на Селища, която обаче хич не ми допадна. Определено ще ти свършат някаква работа, обещавам утре или най-късно в сряда да ги погледна обстойно всичките и ще ти кажа конкретно кои не стават според мен.
- Истинските неща се виждат със сърцето, а не с очите.
white_cat, за природните теми ти препоръчвам да си намериш една контурна карта и да си я размножиш. На вс. карта по теми (и с помощта на атласа) си нанасяй разните рекички, планини и пр. Това ще ти помогне да ги научиш по-добре, а то като си знаеш нещата е по-лесно да ги напишеш
Аз бързо се отказах от идеята, че мога да се справя с географията и нямам теми за университети. Май имам само няколко за ДЗИ, но те определено няма да ти свършат работа. Мисля, че най-важното е да си имаш добър логически план за вс. тема. Напр. започваш с определение на нещото, за което ти е темата, после от определението изваждаш ключовите думи, за да напишеш тезата и т.н. Поне това научих аз по време на подготовката си по гео.
Успех с ученето и най-вече с изпита
Аз бързо се отказах от идеята, че мога да се справя с географията и нямам теми за университети. Май имам само няколко за ДЗИ, но те определено няма да ти свършат работа. Мисля, че най-важното е да си имаш добър логически план за вс. тема. Напр. започваш с определение на нещото, за което ти е темата, после от определението изваждаш ключовите думи, за да напишеш тезата и т.н. Поне това научих аз по време на подготовката си по гео.
- white_cat
Primrose написа:white_cat, за природните теми ти препоръчвам да си намериш една контурна карта и да си я размножиш. На вс. карта по теми (и с помощта на атласа) си нанасяй разните рекички, планини и пр. Това ще ти помогне да ги научиш по-добре, а то като си знаеш нещата е по-лесно да ги напишеш![]()
Мерси много,но на изпита не може да говориш къде е Дунав,и къде е Стара планина като в учебниците до 12кл. искат от СУ да видят една добре написана тема от човек,който наистина ги разбира нещата.Благодаря ти за съвета,но мисля че е най-добре да си уча от темата която имам и така.Кандидатствам за втори път и съм се отказала от помагала,учебници,и атласи.Само по темата се придържам.Успех и на теб с изпитите
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Идеята на това упражнение с контурната карта е да научиш кое къде и така, ако ти се падне Дунавска равнина например да ти е по-лесно да опишеш южната й граница или на "Води" да не объркаш левите и десните притоци на Марица и изобщо коя на коя река е приток и т.н. Доста е полезно.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
учене по география без карта = зубрене (не че и това не е начин за влизане де)
- white_cat
Искам да попитам много важно нещо поне за мен,на изпита ще има листове за чернова.Аз по принцип като пиша тема и ми идват много неща изведнъж и започвам да ги записвам много бързо и става малко грозничко,понякога се налага да задраскам (добавя,премахна нещо) та въпроса ми е дали ще имам време да си напиша темата на чернова,и след това на чисто подредено и хубаво написано да го предам.
За написването на цялата тема ми отнема около час,час и половина може би ще стигне времето и да го препиша и удачно ли е изобщо да правя чернова 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Можеш да си правиш чернова, но е по-удачно да си нахвърляш някакво планче, а не да пишеш по два пъти темата. На изпит времето тече малко по-бързо.
- white_cat
Да и това е добър вариант просто,мисълта ми беше да не става мазало.Мисля,че вече много се спичам за тоя изпитsvetlio.varna написа:Можеш да си правиш чернова, но е по-удачно да си нахвърляш някакво планче, а не да пишеш по два пъти темата. На изпит времето тече малко по-бързо.![]()
- Linna
- От дъжд на вятър
- Специалност: География
За много голямо съжаление критериите в СУ се занижиха .. има специалности, в които и тройката ти гарантира влизане на 1-во класиране в ГГФ
На мен лично ми се бяха паднали темите Туризъм и Черноморска област .
От мен един съвет: ако наистина ви се учи география, то сядайте си на дупетата с атласче и теми и учете яко.
Аз се бях готвила по учебника География на България на Славейков
и за мен това беше най - добрия вариант, но сега и учебника на Каракашев изпозлвам за доста дисциплини от програмата!
От мен един съвет: ако наистина ви се учи география, то сядайте си на дупетата с атласче и теми и учете яко.
Аз се бях готвила по учебника География на България на Славейков
Геолого - географски факултет.
Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
На изпита листата ти са съединени в едно като книжка, отпред пишеш темата, а на гърба можеш да си напишеш планчето спокойно, няма да стане мазало. Не те съветвам да пишеш чернова, изобщо няма да ти стигне времето.white_cat написа:Искам да попитам много важно нещо поне за мен,на изпита ще има листове за чернова.Аз по принцип като пиша тема и ми идват много неща изведнъж и започвам да ги записвам много бързо и става малко грозничко,понякога се налага да задраскам (добавя,премахна нещо) та въпроса ми е дали ще имам време да си напиша темата на чернова,и след това на чисто подредено и хубаво написано да го предам.За написването на цялата тема ми отнема около час,час и половина може би ще стигне времето и да го препиша и удачно ли е изобщо да правя чернова
- white_cat
Много странно.. никои не пише в темата,няма ли да има много желаещи за география тази година? Или повечето ще се сетят да учат след матурите и бала

- stasinka
- Драскач
- Специалност: Туризъм
- Курс: втори
Някой знае ли дали има различни варианти комбинации на теми, които се теглят, или се теглят една след друга на случаен принцип 
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)

-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър